Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 юни 2015 година

Снимка: Полина Тодорова

Равнището на безработицата във Видинско е 23,50 процента през месец май, стана ясно днес. Близо 9 хиляди души са регистрираните безработни в областта, сочат данните на Бюрото по труда в града. Хората без работа, записани във видинската дирекция, са близо 4 700, в Кула- повече от 900 и в Белоградчик са над 3 200. Отчетен е спад с 0,85 пункта, каза директорът на Бюрото по труда във Видин Милчо Цоков. 10 души са се конкурирали за едно работно място през месец април, съобщи още  директорът на Бюрото по труда във Видин и коментира, че сега увеличеното съотношение работник-работодател, което е 18:1, се дължи на по-малкото обявени работни места през месец май.

Общо 250 души ще започнат работа до дни по Схемата "Подкрепа за заетост" във Видин, информира директорът на бюрото по труда Милчо Цоков. "Като 159 лица започват в реалния сектор и 93 лица към Областна администрация. 16 лица започват по програма за продължително безработни до края на месеца. Очакваме и няколко места по младежката заетост да започнат до края на месеца, другите- от следващия месец. Предстоят ни две така по-чувствителни заявки в тоя месец и то в края, последните дни. Това е шивашката фирма, да заявят около 80-90 места за шивачи, гладачи, ръчници, бригадири, технически персонал- новият цех срещу "Химията"."

Община Видин  ще има бюджет от 38 139 508 лева по новата Оперативна програма "Региони в растеж". Това съобщиха от Общината. Инвестиционни проекти, за които ще се кандидатства за финансиране от оперативната програма, се подготвят за седем обекта в града: СОУ "Цар Симеон Велики", Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим I",  Младежкия дом, музей "Конака", Художествена галерия "Никола Петров", както и за Общинския драматичен театър и пешеходната зона на площад "Бдинци".  

Състоянието на децата, пострадали вчера при игра с барут във Вършец, е сравнително стабилно
, съобщи тази сутрин за "Хоризонт" директорът на Клиниката по изгаряния в "Пирогов" проф. Огнян Хаджийски: "Две от децата са с малко по-тежки изгаряния - едното е с 18%, другото с 25%. Останалите 4 деца са с изгаряния около 10%. Сравнително стабилно е състоянието им. Днес предстои операция на две от децата, които са с по-сериозни изгаряния." Децата ще останат в Клиниката по изгаряния, докато се възстановят напълно. Шест деца вчера пострадаха вследствие на взривено вещество във Вършец. Те получиха изгаряния от 10 до 15 %. Група от 6 момчета на възраст 10, 4, 7, 8, 6 и 7 години при игра с огън в двор на необитаема към момента къща, взривяват кутия, съдържаща димен барут, при което са причинени изгаряния по лицата и телата им, съобщават днес от полицията. Инцидентът е станал в дома на 44-годишен мъж, който по време на произшествието е работел като сезонен работник на територията на община Кюстендил. Полицията е иззела от къщата патрони и люспи, наподобяващи барут, допълват от Областната дирекция на МВР в Монтана. Две досъдебни производства срещу неизвестен извършител са образувани в Районното управление във Вършец.

Всички търговци и институции, които дават билети срещу своите услуги, ще трябва да регистрират и отчитат продажбите си чрез фискален касов апарат от 21 юли, съобщават от Националната агенция за приходите
. Това означава, че касовите бележки ще са задължителни при продажбата например на билети за посещение на музей, спортни събития, концерти, за ползване на шезлонг, чадър на плажа. Това гласят последните промени в Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, публикувани миналата седмица в Държавен вестник. Изключение от новото правило се прави в случаите, когато става въпрос за продажба на билети, карти, абонаментни карти за превоз на пътници, когато издаването им е задължително съгласно нормативен акт, както и при продажбата на билети, фишове, талони и други удостоверителни знаци за участие в хазартни игри.

Приемът на молби-декларации за новия отоплителен сезон започва от първи юли. Желаещите да получават целевата помощ във Видинска област през миналата година са били близо 11 хиляди души, а одобрените от тях са над 8 хиляди. 1 868 е броят на отказите, поради висок доход или неправилно деклариране, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин Венци Пасков. Приемът на молби-декларациите за новия отоплителен сезон продължава до 31-ви октомври.

Служителите във видинската инспекция по труда са извършили 84 проверки през месец май, каза на пресконференция директорът Илиян Митов. 16 са влезлите в сила наказателни постановления за повече от 18 хиляди лева.

Д-р Даниела Караилиева стана заместник-управител в Дезинфекционната станция в Монтана. Тя замести на поста д-р Маргарита Бънкова. Д-р Караилиева бе 16 години директор на Регионалната здравна инспекция в Монтана, но бе сменена на поста в началото на май.

Община Берковица получава от държавата терен и едноетажна сграда на ул. "Христо Ботев" №2. Правителството взе това решение днес. Така местната власт ще може да изпълни проекта си за изграждане на музей "Йордан Радичков". Дарителска акция за набиране на средства за изграждане на къща-музей на писателя започна преди месец в града. Кампанията беше официално обявена по време на тържеството по повод 102-та годишнина на Гимназия "Д-р Иван Панов", в която до 1947 година  е учил Радичков. Неговият съученик- 87-годишният Милан Миланов е учредил фондация "Йордан Радичков", в която ще се набират средства и експонати за бъдещия музей.

Ремонтът на покрива на Старата къща на ул. "Търговска" във Враца почти е завършен, информираха от местната управа. Премахването на старата шпакловка е приключило и стените са импрегнирани със специални разтвори против мухъл в емблематичната сграда, която от години е изоставена. Средствата за цялостното й обновяване са заделени от общинския бюджет на Враца и са на обща стойност 80 хиляди лева. Целта на ремонта е да се съхрани автентичната архитектура на къщата и да се запази старинния й вид.  Кметът Николай Иванов изрази задоволство от работата на строителите, след като провери на място как вървят ремонтните дейности. Те трябва да приключат за 45 дни.

СНЦ "Младежки северозапад"- град Монтана организира предварителна среща за курс по "Уеб дизайн, уеб администриране и графичен дизайн"
. Тя ще се проведе на 25 юни /Четвъртък/ от 17.00 часа в Регионална библиотека "Гео Милев" в града. Присъстващите на срещата ще имат възможността да разберат повече за предстоящото обучение. Курсът по "Уеб дизайн, уеб администриране и графичен дизайн" е част от инициативата на сдружението "МОНТ УЕБ". Тя има за цел да подготви специалисти в областта на информационните технологии, които успешно да се включат в безплатната изработка на уеб сайтове, страници в социалните мрежи и приложения за мобилни телефони в полза на организации и институции, които работят в обществена полза (училища, фондации, детски градини, читалища, библиотеки, галерии, музеи, общини и др.).

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще присъства на откриване на Дневен център за възрастни хора в град Оряхово на 25 юни, от 11 часа, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Обектът е реконструиран по Програма за развитие на селските райони. Десислава Танева ще присъства на церемония за първа копка на проект за рехабилитация на водоснабдителна мрежа в село Търнак, община Бяла Слатина от 12.00 часа.

Промените в изискванията, според които върху етикета на пчелния мед трябва задължително да е изписана страната на произход, влизат в сила от днес. Целта е да се гарантират справедливи търговски практики и да се защитят интересите на потребителите. новите изисквания са полезни за българските производители на мед, е мнението на  председателя на Съюза на пчеларите Михаил Михайлов.

Ларвицидна обработка беше извършена тази сутрин по заблатените места и поречието на река на Дунав, съобщават от Община Видин. Пръскането започна от Гребната база. Аерозолна и имагицидна обработка на целия град беше извършена снощи, съобщават още от местната управа. Дейностите се изпълняват от от "Дезинфекционна станция Видин". Фирмата е спечелила обществена поръчка, възложена от Общината чрез публична покана, като е предложила икономически най-изгодна оферта. Дейностите са финансирани с държавни целеви средства.

Около 2500 декара, засадени с царевица и близо 1320 декара- със слънчоглед в землището на врачанското село Селановци, са увредени с неустановен препарат. Това е съобщил вчера в полицията председателят на земеделската кооперация, чиято собственост са насажденията. Щети са в процес на установяване. Материали са иззети за химичен анализ. Образувано е досъдебно производство. 90 декара слънчогледова нива в землището на село Галиче е напръскана с неизвестен препарат, вследствие на което растенията са започнали да съхнат. Сигналът също е подаден през вчерашния ден. Образувано  е досъдебно производство.

Вандали са разбили входната врата на читалището във врачанското село Бърдарски геран. Новата озвучителна уредба липсва, каза за Радио ВИДИН кметът на селото, Светлана Караджова. "Кошмарът беше много голям за мен и се обадих на полицията веднага. Извиках и хора от Настоятелството, да бъдат свидетели. Новата уредба бе при нас от около два месеца. Самият вандалски акт на посегателство ни разстрои най-много. Сега ще пуснем кампания за събиране на средства, защото реално без озвучаване, ние си блокираме цялата работа през лятото."

Текущ ремонт предстои това лято в сградата на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Козлодуй. Оферта е изпратена до няколко фирми, които имат срок до 30-ти юни да подадат предложенията си, каза за Радио ВИДИН помощник-директорът в училището, Диляна Тачева. Дейностите включват доставка на нови осветителни тела, боядисване, полагане на гранитогрес, изработка и монтаж на нови врати. Ремонтните дейности трябва да приключат до 31-ви август, за да се организира стартирането на новата учебна година.

Видинският общественик и публицист Йоцо Йоцов представя новата си книга "Когато маските падат". Срещата започна в 17:30 часа, в музей "Кръстатата казарма". Произведението е посветено на фактите от социалистическото минало на България, останали скрити от обществото, разказа авторът. Това е шесто поред произведение на Йоцо Йоцов. Негови са книгите: "Черно-бели времена", "Викове от пещерата", "Обратни пътища", "Градът на завоя" и "И дяволът се кръстеше", в които представя факти, подплатени с архивни документи, за историята и развитието на демократичните процеси в България, Видин и региона.

Регионалните библиотеки в Русе и Монтана предприемат за първи път съвместна инициатива тази вечер. Монтанските читатели и библиотекари могат да се включат онлайн в поредната среща на Клуб "Здраве", която започна в 17:30 ч. в Русенската библиотека. Гост-лектори са специалисти от Регионалната здравноосигурителна каса в Русе. Темата на срещата е "Административни услуги, предоставяни от НЗОК/РЗОК. Права на здравноосигурените лица при получаване на медицински и дентални дейности, заплащани от НЗОК". Регионални и общински библиотеки, които проявят интерес и поканят своя публика, могат да проследят срещата онлайн в реално време.

Фотоизложбата "Духовност. Православие и фотокултура" на фотографа от Видин Богомил Петров беше открита днес при патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски" в София
. Това е хилядната му изложба и вече мисли и за следваща. "След 1000-ната ще има нещо, което е свързано с православния свят и то не само в България, а православните държави", каза по-рано днес за Радио ВИДИН авторът на експозицията. Първата фотоизложба на Богомил Петров е била през 1999 г. във Видин. Сегашната  включва 1 234 фотоса, отразяващи процесите на прехода и красотата на природата.

Традиционният белоградчишки панаир започва този петък, 26 юни, в местността "Панаирище" в града на скалите. Той ще продължи до 1 юли. Усилена подготовка тече по повод предстоящия панаир. Профилактична обработка е извършена на цялата местност "Панаирище" срещу кърлежи, бълхи и други вредни насекоми. Усилена работа тече и по техническата подготовка на терена. Тревата е окосена и прибрана. Електропроводният път се просича и се осигурява електрозахранване. Двата подхода към местността се насипват и почистват, за да се осигури нормален достъп както за автомобили, така и за пешеходци. Осигуряват се водопровод със съответните отклонения, контейнери и кофи за отпадъци, както и указателни табели. Непрекъснато медицинско присъствие, както и засилена охрана ще има по време на панаира. Над 30 заявления за участие от амбулантни търговци, три бирарии и пет атракциона и стрелбища са подадени до момента. Представители на местните занаяти също ще има на панаира. Подготовката трябва да завърши днес, защото от 7 ч. утре започва монтирането и настаняването на сергиите и атракционите.

Духовните беседи към катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин се възстановяват. Това съобщи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп. Беседите ще се провеждат всяка сряда, от 17:30 часа, в катедралния храм. Те ще се водят от епископ Поликарп, а при негово отсъствие- от архимандрит Самуил.

Еньовден се чества всяка година на 24 юни.
Смята се, че на този ден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Църквата почита днес църковния празник Рождение на Св. Йоан Кръстител. Еньовден е и професионален празник на фармацевтите. "Винаги фармацията е свързана с билките. Всяка година, от много години се събираме точно на този празник, защото смятаме, че фармацията е започнала от билките, от природата. Тя всичко ни е дала, а ние съвременните фармацевти работим вече със синтетични форми, но в интерес на истината забелязвам, че последните години моите пациенти-клиенти се връщат към билките. Отново се връщаме към природата, което е добре, защото ние сме деца на природата и тя мисли за нас как да ни възстановява и лекува. Честитя празника на всички хора, които работят в областта на фармацията", каза за Радио ВИДИН Зоя Василева, председател на Съюза на фармацевтите във Видин.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48