Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Астрологът Георги Терзиев: "От 25 юли до 5 септември не давайте пари назаем"

Георги Терзиев на пленер по живопис в село Гара Орешец
Снимка: Радио ВИДИН
В последната нощ на юни ще бъде добавена допълнителна секунда към световния часовник. Малко научна информация- секунда е единица за време, една от седемте основни единици в Международната система единици. Старите дефиниции на секунда са базирани на видимата позиция на слънцето на небето при въртенето на Земята. Тогава слънчевият ден се разделя на 24 часа, всеки от които се дели на 60 минути, а всяка минута- на 60 секунди, т.е. секундата се явява една 86 400-на част от средния слънчев ден. Тази дефиниция се запазва до 1956 година.

Астрономически наблюдения през 19-и и 20-и век обаче откриват, че има забавяне в това средно време, поради което движението на Слънцето и Земята се оказва ненадежден метод за определяне на времето. С откриването на атомните часовници се отваря нова възможност за точното определяне на една секунда време.

На 30 юни, точно в 23 ч. 59 мин. и 59 сек. ще добавим секунда време.

Какво можем да свършим за една секунда? Примерите са много- да изпратим имейл или честитка на някого, да погледнем небето или слънцето. За секунда може да се вземе правилното или погрешно решение.

"През призмата на нашия ум като цяло секундата не значи нищо. От гледна точка на астрономията обаче, тя е важна, в астрономията и астрологията говорим за висша математика. За човека значението на часовника и календара е относително- ако започнем да мислим по-позитивно, няма да обръщаме чак такова внимание на уреда часовник и на другото измерение, наречено календар"- обясни художникът и астролог Георги Терзиев.

За астрологията казва, че е като огледало- така както излизайки от вкъщи хвърляме по един бегъл поглед на външния си вид, така е и с хороскопите, които се изготвят на база на точна дата- година, месец, ден и час на раждане. По тази схема, която е на принципа на огледалото, могат да се видят основните структури, заложени във всеки човек.

"Имаме свободна воля, но имаме и предопределения. Съдба или свободна воля- този въпрос ще занимава човечеството до края на съществуването му. Важно е да се приеме това, което сме, което е вид еволюция. С това познание може да се фокусираме върху негативните черти, както ги определя нашият ум"- поясни астрологът.

Помолихме нашия събеседник да направи астро предсказание за летните месеци- какво да очакват нашите слушатели и коя планета ще окаже най-силно влияние върху живота ни. Оказва се, че през лятото ще бъдем под влиянието на ретроградна Венера:

"Тази ретроградност на планетата на любовта- Венера продължава над 40 дни. Ще започне от 25 юли до 5 септември. Но нейното влияние ще започне да се усеща още от 19 юли. Венера отговаря за нашите ценности, любовта и финансите. В този период е хубаво човек да не дава пари назаем. Внимавайте да не купувате скъпи и изящни предмети. Дамите- не правете глобални разкрасителни процедури. Венера се движи назад и има опасност да не се харесате. Планетата отговаря и за нашите връзки. Възможно е да срещнете някоя стара любов, но ако я подновите, ще е временно, запознанства през този период не водят до благополучен край. В никакъв случай не подписвайте договори- предбрачни или бизнес договори. В ретроградна Венера творците могат да направят чудеса. Тази ретроградност се извършва в знака на лъва, който отговаря за удоволствията, творчеството, децата. Няма нищо страшно в периода, но бъдете по-внимателни..."
- съветва още Георги Терзиев.   

Целия разговор с предсказанието на астролога и художника Георги Терзиев може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59