Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се решението на Окръжен съд- Видин по делото за убийството на Станислав от Лагошевци

Обвиняемият Дейвид Брайсън скри лицето си от камерите
Снимка: Радио ВИДИН

Окръжният съд във Видин утре ще се произнаесе с решение по делото за убийството на 11-годишния Станислав Мирчов.  Престъплението е извършено през януари 2012 година в село Лагошевци. Обвиняем е британският гражданин Дейвид Брайсън.

Присъда доживотен затвор без право на замяна поиска прокурорът Владислав Влашев за британския гражданин. Той определи престъплението като най-тежкото по човешките закони- убийство на дете по особено мъчителен начин. Най- тежката присъда прокуратурата поиска и при първото разглеждане на делото за убийството на 11-годишния Станислав. Окръжният съд постанови 18 години затвор за британския гражданин, но Върховният касационен съд отмени решението и върна делото за преразглеждане.

Според прокуратурата, събраните по делото материали по безспорен начин доказват, че Дейвид Брайсън на 4 януари 2012 година в село Лагошевци чрез душене с ръце, а след това и с долнище на спортен панталон е убил Станислав. Според защитата на Брайсън, няма мотив за престъплението. Не са налице предпоставки за достатъчно събрани доказателства, каза адвокат Митев от Софийската адвокатска колегия.  

Веществените доказателства по делото за убийството на СтаниславПо искане на прокуратурата по-рано днес бяха прочетени показанията на подсъдимия Дейвид Брайсън, дадени по време на досъдебното производство. В тях той признава, че е извършил престъплението. Казва, че е взел решението, когато момчето признало, че е отровило едно от кучетата му, драскало по автомобила му и спукало гума. Показанията са от 26 април 2012 година. При внасянето на обвинението в съда Брайсън се отрече от тях и заяви, че е бил хипнотизиран, за да ги направи. Пред съда днес той заяви, че докато е бил задържан са му давани вещества, под влияние на които е дал показанията. Твърди, че е невинен, не е убил и не е насилвал сексуално детето.

Според съдебно-медицинската експертиза, смъртта на момчето е причинена от задушаване. Установено е, че спрямо  детето е било упражнявано сексуално насилие. Обвинение за това престъпление няма, защото няма преки улики Брайсън да е извършител. При експертизите не е установено той да има склонност към хомосексуализъм или педофилия. На този факт акцентира и защитата, като отбеляза, че няма мотив за престъплението.
 
Решението на съдебния състав с председател Люлин Лозанов ще бъде обявено утре- 26 юни, в 11 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 6 август 2024 година

В ход е основен ремонт на  17 улици  в град Мездра, които са включени в Инвестиционната програма на Община Мездра за 2024 година, съобщават от местната управа.  Инфраструктурните обекти се реализират с целеви средства от държавния бюджет на Република България за тази година. По част от новостроящия се скоростен път Мездра-Ботевград не се работи,..

публикувано на 06.08.24 в 18:05

Пожар застраши вили и бензиностанция край Лом

Огнеборци спасиха от пожар бензиностанция и вили в местността Бахчите край Лом . Шест екипа са гасили пламъците. Междувременно в монтанския квартал "Кошарник" днес за пореден път възникна пожар. Пожарът в ломската вилна зона Бахчите е възникнал в 12:30 часа днес. Първоначално на място е изпратен един екип на пожарната от Лом. Впоследствие са..

публикувано на 06.08.24 в 17:08

Млад автор ще представи дебютен роман в Мездра

Читателски клуб „Book Hub“ при Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра организира премиерното представяне на книгата „Вой” в града. Това е и дебютният роман на младия еколог и писател Александър Петров, който твори под псевдонима Александър Скалд . „Вой“ е история за борба срещу бракониерството. Разказва и легенда за огромен черен..

публикувано на 06.08.24 в 15:45

Врачанският театър представя „Грозното пате“ на международен фестивал за деца

Врачанският драматично-куклен театър ще представи на международен фестивал за деца своята продукция „Грозното пате“ от Ханс Кристиян Андерсен. Поканата към културния институт в града под Околчица е от Летния международен куклен фестивал на открито „Дни на куклите“ в Бургас, в чиято официална програма за първи път попадна постановката за..

публикувано на 06.08.24 в 15:00

Тече основен ремонт на 17 улици в Мездра

В ход е основен ремонт на 17 улици в град Мездра , които са включени в Инвестиционната програма на Община Мездра за 2024 година, съобщават от местната управа. Инфраструктурните обекти се реализират с целеви средства от държавния бюджет на Република България за тази година. Строително-монтажните работи (СМР) включват фрезоване на съществуващите..

публикувано на 06.08.24 в 12:00

Научна конференция представи археологически находки в Лом 

Историческият музей в Лом бе домакин на Национална научна конференция DACIA RIPENSIS (Крайбрежна Дакия), на която бяха представени новооткрити археологически находки и неизвестни досега на науката обекти около поречието на река Дунав. Научният форум бе в памет на археолога и общественика Валери Стоичков – вдъхновител и основен двигател на..

публикувано на 06.08.24 в 10:55

Възрастна жена пострада при пътен инцидент в Лом

72-годишна пешеходка е пострадала при пътно-транспортно произшествие с лек автомобил в Лом , съобщават от полицията.  Инцидентът е станал вчера, 5 август, около 10:10 ч. на ул. "Софийска" в града. Лек автомобил, управляван от 78-годишен местен жител, не пропуснал движещата се по пътя 72-годишна пешеходка от крайдунавския град, при което я..

публикувано на 06.08.24 в 10:38