Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 юни 2015 година

Снимка: Полина Тодорова
Обявени са резултатите от първото класиране за прием в държавните и общински училища на ученици след завършен VII клас. Списъците са изнесени в ОУ "Иван Вазов" във Видин. Всеки ученик може да провери своето класиране и на сайта на Министерството на образованието и науката. Записването на учениците в училищата, в които са класирани, ще се извърши от 26 до 30 юни. Учениците, които са приети по 2, 3 и друго желание в училището, в което са класирани и не се запишат, могат да подадат заявление за второ класиране. Класираните по първо желание не могат да се включат във второто класиране и ако откажат записване, губят мястото си. 502 седмокласници от област Видин издържаха успешно изпитите и получиха правото да участват в класирането. Утвърдените паралелки с прием след 7 клас са 21.

Окръжният съд във Видин ще се произнаесе с решение по делото за убийството на 11-годишния Станислав Мирчов утре, 26 юни. Престъплението е извършено през януари 2012 година в село Лагошевци. Обвиняем е британският гражданин Дейвид Брайсън. Присъда доживотен затвор без право на замяна поиска прокурорът Владислав Влашев за британския гражданин. Той определи престъплението като най-тежкото по човешките закони- убийство на дете по особено мъчителен начин. Най- тежката присъда прокуратурата поиска и при първото разглеждане на делото за убийството на 11-годишния Станислав. Окръжният съд постанови 18 години затвор за британския гражданин, но Върховният касационен съд отмени решението и върна делото за преразглеждане. Решението на съдебния състав с председател Люлин Лозанов ще бъде обявено утре в 11 часа.

Очаквани промени в числеността на служителите в системата на Министерството на правосъдието изкара част от персонала на Врачанския затвор на протест. Правителството прие постановление на редовното си заседание вчера, с което се правят промени в числеността на служителите в системата на Министерството на правосъдието с цел оптимизиране на разходите за персонал. Около двадесетина служители от Врачанския затвор протестираха в обедната си почивка, днес /25 юни/, в знак на несъгласие срещу готвеното 10-процентно съкращение. Според недоволните служители, орязването на щата е не 10 процента, а доста повече, тъй като в момента в службите и отделите, различни от охраната, работят около 40 души. Официална информация до този момент няма за това кои са застрашените да отидат на борсата като безработни.

Общо 625 милиона евро за общински проекти за подобряване на условията за живот, включително и за нова водоснабдителна инфраструктура са предвидени до 2020-а година
.Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева в белослатинското село Търнак. Министър Танева даде символично начало заедно с кмета на община Бяла Слатина Иво Цветков и областния управител на Враца Малина Николова на изпълнението на проект за подмяна на водоснабдителната система в селата Търнак, Галиче, Габаре и Попица за над 4 милиона и половина лева. Дейностите трябва да приключат до 15-ти септември. Министърът на земеделието и храните откри в Оряхово Дневен и център за възрастни хора заедно с кмета на общината Росен Добрев и областния управител на Враца. Центърът е
в напълно обновено бивше училище. Повече от 100 възрастни хора от града ще получават в него различни социални услуги, включително топла храна. Милион и 600 хиляди лева са вложени в ремонта и в оборудването на центъра.

135 години от началото на българската статистика се отбелязват на 25 юни
. Първото преброяване след Съединението на Княжество България с Източна Румелия е направено на 31 декември 1887 година. 17 преброявания на населението и жилищния фонд са извършени досега в България, съобщиха от Териториалното статистическо бюро в Монтана. Националният статистически институт е част от Националната статистическа система, както и от Европейската, начело със статистическата служба на Европейския съюз- Евростат.

Движението по пътя Е 79 между Мездра и София в района на разклона за село Ребърково временно е затруднено. Причината е, че се отстраняват опасни дървета в обхвата на пътя, съобщават от агенция "Пътна инфраструктура". Движението се пропуска през определени интервали от време.

Показателите на водата в река Искър край Мездра са в нормата. Това са установили експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Враца при проверка на сигнал за замърсяване. Водите на реката са силно замътнени и с наситено кафяв цвят заради големи количества земни маси, които са попаднали в речното корито. Причината е активирали се свлачищни процеси след падналите през последното денонощие дъждове, допълват от екоинспекцията.  Регионалната лаборатория във Враца е взела проби от водите на реката при моста на село Ребърково. Измерените на място показатели са рН -7,87, елекропроводимост-345µS/см, разтворен кислород-9,40mg/dm3 и са характерни за състоянието на речната вода в този сезон, съобщават от РИОСВ.  

Общо 37 са регистрираните пунктове във Видинско, в които се изкупуват билки
. Те подлежат на контрол от екоинспекцията в Монтана, каза за Радио ВИДИН главният експерт, Алексиния Николова. Само хора, които са със съответното разрешение имат право да предават билки на пунктовете законно. То се издава срещу определена такса от съответната Община, на чиято територия се събират лечебните растения. Задължения на кметовете, както и на Държавните горски стопанства е преди издаването на позволителни за събиране на билки за стопанска цел да изискват копия от документ за регистрация на пунктовете. Община Видин забрани преди дни брането на липов цвят в Крайдунавския парк, парк "Рова" и парк "Владикина бахча".

1099 деца са записани в първи клас в училищата в област Монтана в установения срок- 15 юни. Броят на най-малките ученици е сравнително същият като този през миналата година, каза началникът на Регионалния инспекторат по образованието Трайка Трайкова. Тя обясни, че първокласници ще има в 48 училища в 11 общини на областта. Най-много са записаните в едно от училищата в Монтана, а най-малко - в Смоляновци и Георги Дамяново.

Шест паралелки отпадат в приема след 7 клас в област Монтана. Резултатите от първо класиране вече са известни. Общо 26 паралелки бяха утвърдени в план-приема след 7 клас в област Монтана. След първо класиране стана ясно, че шест от тях не са набрали минимума от 18 ученици, съобщи Трайка Трайкова, началник на Регионалния инспекторат по образование в Монтана. След първо класиране 20 паралелки са сформирани с 431 ученици. 15 седмокласници от други области в страната също са подали документи.

В пет паралелки във Видин не е осъществен прием на първия етап на класирането на седмокласниците, тъй като за тях са кандидатствали по-малко от 18 ученици. Това съобщи председателят на Областната комисия по приема, Боянка Никова.
Утвърдените по план-прием паралелки във Видин са 21. За тях имаха право да канидатстват 502 ученици. Заявления за участие в първото класиране са подали 384 седмокласници, от които са класирани 372-ма. Те са разпределени в 12 профилирани и 4 професионални паралелки. Резултатите могат да се проверят на сайта на министерството на образованието и в ОУ "Иван Вазов". Записването започва от утре.

Фондът за лечение на деца в чужбина (ФЛДЧ) е одобрил финансирането на медицинските интервенции, нужни на 13-годишния Велислав Тодоров от Враца- това съобщи пред Радио ВИДИН неговата майка Нина Тодорова
. Отговорът от ФЛДЧ е пристигнал вчера, навръх Еньовден, което Нина прие за добра поличба: "Все още чакаме подробности: не е пристигнал договорът, който трябва да подпишем, трябва да ни насрочат дата за заминаване в Германия, но… важното е, че са ни одобрили! Искам чрез вас да благодаря на всички хора, които ни помогнаха да съберем пари за лечението на моя син. Поклон пред всички артисти, танцьори и изпълнители, които се включиха в благотворителния концерт за събиране на средства за сина ми", допълни майката Нина Тодорова. Припомняме, че на 24 март във Враца се проведе благотворителен концерт, който събра средства за лечението в чужбина на Велислав Тодоров. Тийнейджърът страда от детска церебрална парализа и е претърпял 13 операции, като след известно подобрение, последната медицинска интервенция го върна отново към инвалидната количка. Поради тази причина семейството му предприе действия за набирането на средства за лечение в специализирана клиника в Кьолн, Германия.

Млади пианисти от школата в читалище "Развитие" във Враца отново заеха призови места в национална проява. Възпитаниците на музикалния педагог Олга Младенова завоюваха четири първи награди в ХІ Национален фестивал на музикалните школи, който се проведе в Пловдив. В конкурса участваха 111 млади музиканти - пианисти, цигулари, китаристи и акордеонисти от музикални школи от цялата страна.

Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца проведе пленер с ученици от Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино. Инициативата се проведе в резерват "Врачански карст". Младите художници пресъздадоха в рисунки уникалния характер на карста и част от неговите обитатели. Всички участници получиха материали за рисуване, а авторите на най-добрите творби взеха специални награди. Рисунките ще бъдат изложени на организирана от екоинспекцията изложба.

Българо-румънски екипи по безопасност на движението ще патрулират в пограничните райони на Видин-Калафат, Русе-Гюргево, Добрич-Негру вода и Силистра-Кълъраш. Това съобщават от Областната дирекция на МВР във Видин. Смесените екипи започват работа утре, 26 юни. Те работят заедно за поредна година в активния летен сезон, когато започва интензивен трафик на румънски и български туристи. Утре от 14.00 до 21.00 часа, на пътен възел Ново село българо-румънски екип ще извършва проверки. В същото време смесен екип ще извършва проверки на територията на Румъния.

С изложба на керамика на Йоанна Кемилева ще започнат утре, 26 юни, културните прояви на тазгодишния панаир в Белоградчик. Тя ще се открие в 17:15 часа в Художествената галерия. С изпълнения на Духовия оркестър към Читалище "Развитие 1893 г." на площад "Възраждане" ще бъде привлечено вниманието на гости и жители на града към началото на панаира. Официалното откриване ще започне от 18:30 часа със слово на кмета Борис Николов в местността "Панаирище". След това програмата ще продължи с изпълнения на състави от Детски комплекс Белоградчик и Вокална група "Феникс" при читалището в града. Вечерта ще завърши с концерт на Гуна Иванова. Вече 109 години панаирът си остава най-чаканото и многолюдно събитие не само за хората от Белоградчик, но и от съседните села. И така - на панаир като на панаир - въртележки за най-малките, амбулантни търговци, бирарии и музика до късно през нощта. И така до 1 юли, когато панаирът ще бъде закрит.

Интересен концерт е подготвен за видинската публика от Симфониета- Видин. Той е със заглавие "Екзотика и страст от Южна Америка и Испания" и ще бъде представен тази вечер от 19 часа, в зала "Филхармония". За първи път на видинска сцена ще излезе аржентинският диригент Рамиро Ариста.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48