Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава сагата с Дома на железничаря в Мездра

Снимка: Радио ВИДИН

Общинският съвет в Мездра дава своето принципно съгласие за закупуването на Дом на железничаря, но реално сделката  ще бъде извършена от следващия местен парламент. Творците и гражданите на железничарския град ще трябва да изчакат още близо година, преди култовата за града сграда да бъде върната на истинските й собственици.

От години знаковата сграда в железничарския град не се стопанисва. Строежът й е започнат от Общината с доброволен труд на гражданите, след което с приемно-предавателен протокол е отстъпен на БДЖ. Сградата отваря врати 1980 година и 10 години в нея кипи културен живот. На отправеното искане от Община Мездра Домът на железничаря да бъде преотстъпен или отдаден за ползване срещу поддръжка, БДЖ - "Товарни превози" отговаря с предложение местната управа да закупи сградата.

След изискана от председателя на Общинския съвет Делян Дамяновски проверка става ясно, че документацията на Дома не е изрядна. Адвокатското становище посочва, че оценката на сградата е с изтекъл срок за годност, не е видно правоприемството между  БДЖ- титуляр собственик и нотариалния акт за сградата, няма документ доказващ, че БДЖ е придобил правата с този Констативен нотариален акт, липсва документ за учредяване правото на строеж на сградата, което води до въпроса- дали строежът не е върху чужда собственост. Това е причината и за спирането на осъществяването на предложението за покупко-продажба.

Предложението, което приеха общинските съветници на редовното си заседание, е сделката да бъде осъществена през 2016 година, поради липса на заложени в бюджета за т.г. средства. В срок до 10.11.2015 година от "БДЖ - Товарни превози" трябва да бъде предоставена актуална оценка на сградата, документ за правоприемство между БДЖ ЕАД и "БДЖ - Товарни превози" и Документ за учредяване право на строеж на сградата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие на площад "Бдинци", където ще бъде и официалната церемония по повод неговата визита. След..

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръжения за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени и..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08

Дете пострада при катастрофа във Врачанско

9-годишно дете пострада при катастрофа, станала в неделния ден на пътя между Враца и Оряхово, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 10:35 ч. на път II-15, след като катастрофират два леки автомобила – управлявани от 24-годишен мъж от Борован и 37-годишен врачанин. При инцидента е било ранено пътуващото на задната седалка на една от..

публикувано на 15.07.24 в 10:05