Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 юни 2015 година

Снимка: ОА-Видин
140 безработни лица от Видинско получиха трудовите си договори по схема "Подкрепа за заетост", финансирана от  Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Договорите са за 4 месеца, а първите от тях бяха връчени от областния управител Момчил Станков. В община Видин 33 лица ще подпомагат екипите на "Напоителни системи" и Гранично полицейско управление - Видин, останалите са разпределени в 17 села на територията на общината. През първите два месеца наетите лица ще бъдат обучавани по ключови компетентности от експерти на Областна администрация Видин, определени за наставници според изискванията на европейския проект.

Окръжният съд във Видин осъди на 18 години лишаване от свобода при първоначален строг режим британския гражданин Дейвид Брайсън за убийството на 11-годишния Станислав от Лагошевци. Присъдата си Брайсън може да излежи в британски затвор, а от нея се приспадат месеците, излежани след задържането му. Престъплението е извършено на 4 януари 2012 година във видинското село Лагошевци. Тялото на детето е открито 17 дни по-късно в дере край селото. Според съдебно-медицинската експертиза смъртта му е  причинена от задушаване.

Ще бъде направен детайлен анализ на геоложкото състояние на проблемния участък на пътя Видин- Кула и причините довели до слягането на насипа и потъването около метър, за да сме сигурни, че мерките трайно ще решат проблема. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на парламентарния контрол. Финансирането на ремонта ще бъде осигурено след геоложкото проучване. Агенция "Пътна инфраструктура" ще кандидатства по линия на Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, за да може да се изпълнят действията по укрепването.

Безработните в общините Враца и Криводол са намалели с 246 от април до май тази година, показват данните на бюрото по труда. Според същата статистика пък на трудовата борса има с 664 лица по-малко от същия период през миналата година. Въпреки оптимистичните данни, средното ниво на безработицата в областта е два пъти повече от средната за страната, която е 10.11%, докато във Врачанско без постоянни доходи е всеки пети жител на областта - 20.99%. Най-тежко остава положението в общините Хайредин /77.33%/ и Борован /71.97/, където постоянна работа има един на петима.

Общинският съвет в Мездра дава своето принципно съгласие за закупуването на Дом на железничаря, но реално сделката  ще бъде извършена от следващия местен парламент. Творците и гражданите на железничарския град ще трябва да изчакат още близо година, преди култовата за града сграда да бъде върната на истинските й собственици. Предложението, което приеха общинските съветници на редовното си заседание, е сделката да бъде осъществена през 2016 година, поради липса на заложени в бюджета за т.г. средства. В срок до 10.11.2015 година от "БДЖ - Товарни превози" трябва да бъде предоставена актуална оценка на сградата, документ за правоприемство между БДЖ ЕАД и "БДЖ - Товарни превози" и Документ за учредяване право на строеж на сградата.

Представители на Търговско промишлената палата във Враца проведоха въвеждащ семинар на тема "План за обучение за развитие в селските райони". В семинара взеха участие неправителствени и граждански организации, общинска администрация, читалището, училищата, ученици и общественици от града. Целта е да се направи предварителна диагностика и да се формулира модел за дейности. В тези обучения партньори са 8 организации от 7 държави в Европа. В България дейностите ще бъдат организирани и извършвани на територията на Северозападна България в общините Белоградчик, Чупрене, Берковица, Бяла Слатина, Мизия, Белене и Троян.   

Превантивни материали и флаери с послания срещу употребата на наркотици раздаваха днес доброволци от Младежкия общински съвет по наркотичните вещества във Видин. Поводът е 26 юни- Международният ден за борба със злоупотребата и незаконния трафик на наркотици. Мотото на тазгодишната кампания е "Да развием своя живот, своя свят и своята личност без наркотици". Доброволците обясняваха на видинчани за незаконните наркотици и заплахата, която те представляват за цялото общество и най-вече за младите хора. В Монтана международният ден за борба с дрогата бе отбелязан с представянето на тематичния театрален спектакъл на формация "Улична банда" София "Спасителят". След края на представлението младежитеимаха възможността да обсъдят с актьора Ивайло Захариев теми повдигнати от представлението и горчивия опит с наркотиците.

С пълно единодушие общинските съветници в Белоградчик гласуваха да бъде присъдено званието "Почетен гражданин на град Белоградчик и общината" на проф. Веселин Борисов. По традиция званието се връчва на заслужили деятели в различни обласни на науката и културата за празника на града- Петровден.

10 състава от читалищата в община Видин ще се представят тази вечер на втория Регионален преглед за участие в Националния събор на българското народно творчество- Копривщица 2015. Такъв преглед бе организиран на 7 юни, но част от видинските читалища не се явиха, преценявайки, че няма да имат средства за да пътуват до Копривщица. Проблемът с финансирането е решен, коментира Силвана Сюлейман старши експерт "Култура" в община Видин. Началото на прегледа е от 18 часа.

АЕЦ “Козлодуй” организира Ден на отворени врати на 27 юни. Посещенията за разглеждане на хилядамегаватовите енергийни блокове - 5-и или 6-и, ще се извършват само срещу предварително записване. Ще се сформират групи от 20 души до запълване на местата в тях. Часовете за влизане в АЕЦ са от 9.00 до 15.00 часа през половин час. Необходимо е поне половин час преди часа за посещение, за който сте се записали, да се регистрирате с документ за самоличност на определеното за целта място в Информационния център, информират от пресслужбата на Централата. Посрещането и регистрацията започват в 8.00 часа. На 27 юни 2015 г. за достигането до Информационния център е осигурен безплатен автобусен транспорт от гр. Козлодуй на всеки кръгъл час от 8.00 до 14.00 часа, с начална спирка "Бриз".

Община Ново село ще участва в почистването на брега на Дунав във връзка с Деня на реката, който отбелязваме на 29 юни. Три селища от община Ново село ще се включат в инициативата "Да изчистим бреговата ивица на река Дунав". Това са селата Ново село, Флорентин и Ясен. Боклуците, които са изхвърлени от човека или са довлечени от самата река ще бъдат събрани в чували, дарени на доброволците, а общината ще осигури ръкавици и извозването на отпадъците до депо. Денят за почистване ще бъде 27 юни, събота. Началото е в 8,30 часа. Сборният пункт за Ново село е пристанището, за Флорентин е пощата, а за село Ясен - рибарското селище.
Във Видин от 10 часа ще се почиства брега на река Дунав в района на градския плаж при крепостта "Баба Вида". В акцията ще се включи областният управител Момчил Станков със своя екип. Екип от Общината ще почиства брега в района на Телеграф капия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Запалени стърнища край село Калина предизвикаха голям пожар в земеделски земи

Пожар бушува в землището на община Брегово . Огънят е тръгнал от запалени стърнища около село Калина, каза за Радио Видин кметът на община Брегово Илиян Бърсанов.  "Земеделски земи са, стърнища. На място има два пожарни автомобила, в началото пожарът е бил близо до последните къщи в Калина, но пожарникарите са го ограничили... Прехвърлил се е през..

публикувано на 29.07.24 в 19:30

Снимката на 29 юли 2024 година

До 31 октомври п родължава приемът на Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление .  Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов. Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за кабинет на представители..

публикувано на 29.07.24 в 18:15

Връчени са изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй"

Изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" – пети и шести енергоблок и Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, бяха връчени на изпълнителния директор на централата Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. Те не са ограничени със срок в..

публикувано на 29.07.24 в 17:49

Кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С провеждат във Видин

Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин организира кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С на желаещи лица. Изследванията ще се проведат в периода от днес, 29 юли, до 2 август,  петък в сградата на РЗИ - Видин в работното време на инспекцията. Кампанията е във Връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли...

публикувано на 29.07.24 в 14:43

Над 8000 заявления за помощи за отопление са подадени в област Видин

Продължава приемът на Заявления-деклереции за отпускане на целева помощ за отопление. Документи се приемат до 31 октомври, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов: "Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин. От тях заповеди за отпускане са издадени на 4107 лица и семейства, заповедите..

публикувано на 29.07.24 в 14:37

Два пожара горяха в село Воднянци

На четири сигнала за пожари в областния град са реагирали видинските огнеборци през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР-Видин. Гасени са запалени сухи треви и отпадъци, няма материални щети.   В съботния ден  след постъпил сигнал в 12.27 часа, огнеборците гасили пожар в частен имот в с. Воднянци . Пламъците унищожили 30 кв.м от..

публикувано на 29.07.24 в 11:49

Деца от Вършец ще нарисуват най-дългата рисунка на асфалт

Най-дългата рисунка на асфалт в област Монтана  ще нарисуват децата от Вършец следващата неделя. В три последователни дни ще се проведе Фестивал на забавленията, като част от проявите, посветени на „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" За първи път, по повод „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец, се..

публикувано на 29.07.24 в 11:33