Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 юли 2015 година

Джулай морнинг в Белоградчик
Снимка: Иван Трифонов

Група ентусиасти посрещнаха тази сутрин изгрева на слънцето от най-високата точка над Белоградчик. Те се насладиха на юлския изгрев, под звуците на песента "July morning" на Юрая хийп, с чаша кафе в ръка. "Решихме да направим нещо, което правят всички отдавна, но тук в нашия град и окръг я няма тази традиция или поне аз не съм чул. Това място, от което гледаме, е над телевизионната кула и е най-високата точка, от която първо може да се види слънцето за Северозападна България", обясни единият от събралите се в ранното утро- Иван Трифонов, като допълни, че се надява да поставят така началото на тази традиция за града. Традицията "Джулай морнинг" е свързана с хипи движението от 60-те години. Посрещането на изгрева се възприема като едно ново и по-добро начало за бъдещето на участниците.

Над 200 видинчани посрещнаха заедно изгрева на слънцето на градския плаж до крепостта "Баба Вида". Видинският общественик и фотограф Богомил Петров постави изложба от 33 групи от фотоси със снимки от предишни срещи по повод Джулай морнинг, река Дунав, града и децата на Видин.

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2014 г. ще бъдат осъвременени с 1.9% по швейцарското правило от 1 юли 2015 г. Това утвърди Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Минимален размер пенсия получават повече от половината пенсионери, които за област Видин са около 35 500 души. Това каза за Радио ВИДИН Пламен Георгиев, началник на отдел "Пенсии" към подразделението на Националния осигурителен институт във Видин: "През декември месец и април, тази година, когато се изплащаха коледни и великденски добавки, такива добавки се изплащаха на лица, получаващи размер пенсии до 286 лв. Хората, които имаха право на такива добавки бяха около 22 000 човека. Средният месечен размер на пенсия за 2014 година за Видин е бил около 270 лв." Изплащането на по-високите пенсии започва на 7-и юли в пощенските станции. И новият размер на минималната заплата от 380 лева е в сила от днес. Това е второто за годината нарастване, след като от първи януари тя бе увеличена на 360 лева.

Парламентът въведе трудов договор за един ден с промените в Закона за социалното осигуряване. Той ще се сключва за краткотрайна сезонна работа с работник или земеделски стопанин. Трудови договори с един работник може да се сключват за не повече от 90 дни в една календарна година, приеха депутатите.

Новите цени на топлата вода за клиентите на всички топлофикационни дружества в страната влизат в сила от днес. Цената за клиентите във Враца се намалява с 4,47 процента, а в Плевен- с 9,83 процента.

Добивът от ечемик в област Монтана е добър. Това сочат данните от областна дирекция "Земеделие". 66 хиляди декара са засети с ечемик в региона, което е с 20 хиляди в повече от миналата година. Земеделците са прибрали до момента 25 хиляди от тях. Средният добив от декар е 470 кг. Реколтата в Якимово и Медковец е най-добра- между 517 и 545 кг от декар. Първите прожънки на пшеницата бяха направени в област Монтана. Около 220 декара са прибрани в Якимово и Вълчедръм при среден добив от 500 кг от декар. 406 хиляди декара са засети с пшеница в областта, което е с близо 90 по-малко от предходната година, отчетоха от Областна дирекция "Земеделие" в Монтана.

Офисът на Национална служба за съвети в земеделието в Монтана ще организира две изнесени приемни в област Монтана в петък. Те ще са в селата Говежда и Мокреш. Целта на приемните е да се разшири и улесни достъпът на земеделските производители до консултантските услуги на службата. Приемните ще се проведат на 3 юли в сградата на кметството в село Говежда от 10 до 13 часа и в същия ден в кметството на село Мокреш от 14 до 17 часа. Националната служба за съвети в земеделието ще проведе общо 143 изнесени приемни в цялата страна през следващите два месеца- юли и август. Всеки един стопанин ще може на място да получи актуална информация и съвети в областта на земеделието и развитието на селските райони включително и за възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони 2014 -2020 г., схемите за директни плащания и националните схеми за подпомагане. Специалистите от Службата ще се срещнат през август със земеделски стопани от Берковица и Вършец- на 14 август и Лехчево и Брусарци- на 21 август. Шест изнесени приемни ще има през летните месеци във Видинско. Срещите ще се проведат на 7 юли в Димово- от 9,30 до 12 часа и в Макреш- от 13 до 16 часа. Специалистите ще бъдат на 11 август в Белоградчик и Чупрене, а в Брегово и Ново село- на 18 август. Шест са приемните и в област Враца. Специалисти на Службата за съвети в земеделието ще се срещнат на 14 юли със земеделски стопани от Козлодуй и Хайредин, на 16 юли са в Оряхово и Мизия, а на 27 август изнесените приемни са в Мездра и Роман.

Пчеларите в Плевенска област сигнализират, че заради пръскане на царевицата със самолет се унищожават хиляди пчелни семейства. Това съобщи председателят на Областен пчеларски съюз доц. Юлиян Станчев. Той уточни, че акцията е започнала в неделя /28 юни/, като на 25 юни в населените места са получени писма от фирмата, която е предприела пръскането, с които пчеларите са уведомени, че за времето от 29 юни до 8 юли ще има растителнозащитни мероприятия чрез самолети. От Областния пчеларски съюз са възразили пред фирмата, пръскаща в района, плевенската и националната служба "Растителна защита" срещу пръскането на 27 юни, но е отговорено, че нямало нарушение. Според доц. Станчев през целия ден в Плевенско от кошерите са изхвърляни мъртви пчели. Пчеларите и днес настояват пред властите пръскането да бъде прекратено, за да не бъдат унищожени още хиляди пчелни семейства.

Кметовете на Видин и на Калафат- Герго Гергов и Мирча Гуца ще подпишат утре предварително партньорско споразумение за подготовката на проектни предложения по Програма "Интеррег"
, съобщиха от пресслужбата на Община Видин. Подписването на документа ще е във Видин.

Безработните в края на май в общините Мездра и Роман са 2 099 души. Хората без препитание в община Мездра са с 27 повече в сравнение с април. Обявените работни места извън програмите за заетост са 38, като 30% от тях са от частни фирми. Постъпилите на работа са общо 101 безработни, от които 73 са си осигурили препитанието чрез трудовата борса, а на първичния трудов пазар намерилите работа са 47 души. Общо 80 безработни са постъпили на работа по различните програми и мерки за заетост.

Местната власт в Георги Дамяново получава терен от близо 18 дка с изградени в него 12 бунгала. Общината ще го използва за предоставяне на социални услуги на възрастни хора с психични разстройства, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет след заседанието на кабинета днес. Всяко от бунгалата е с площ 60 квадратни метра и има две стаи и санитарен възел. Двуетажна вилна сграда в местността "Кайлъка" се предоставя на Община Плевен. Тя ще бъде ползвана за регионален туристически бизнес център по Оперативна програма "Трансгранично сътрудничество България - Румъния 2014-2020 г.".

Районният съд в Монтана осъди на 1 000 лева глоба жител на село Клисурица, който подал фалшив сигнал за бедствие на телефон 112. Мъжът позвънил на 112 през октомври 2014 година и обявил, че бедства с фрактури на двата крака в Стара планина между град Чипровци и село Смоляновци. Спасителна акция била организирана веднага, като в нея участвали полицаи, спасители от Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана, ловци от района, туристи и доброволци. Акцията продължила 36 часа без прекъсване, но "бедстващият турист" не бил открит. Неговият телефон бил засечен в село Клисурица по клетката на мобилния оператор.

Изпълнителният директор на МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" в Монтана д-р Тони Тодоров е новият президент на "Ротари клуб" в града
. Ротацията на ръководството е олицетворено от основния символ на "Ротари"- колелото, което символизира вечността и необратимостта на човешката история и на процесите, които движат света напред, съобщават от лечебното заведение. Д-р Тодоров поема поста на президент на "Ротари" в Монтана от Цветан Станев. Апаратура и инвентар на стойност 15 000 лева са дарени на МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" от клуба, допълват от болницата.  

Белите щъркели броят днес в Белоградчик. Това съобщи за Радио ВИДИН Свилен Чешмеджиев, координатор на седмото международно преброяване на птиците. То се провежда в момента в 40 държави, сред които и България. Много леко намаление има в община Димово- с няколко гнезда и в община Ново село, отчете Свилен Чешмеджиев. Неговият екип е преброил близо 120 гнезда на бели щъркели до момента. Данните от експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите в  Монтана все още не са готови. Очакванията са в област Видин да бъдат преброени около 200 гнезда.

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Враца  организира "фотолов" в  резерват "Врачански карст".
Ученици и любители на фотографията от града под Околчица взеха участие в мероприятието. Те преминаха по маршрут "Гарванец - Гарванешки камък", а срещата с белоглавия лешояд и вълнуващите гледки към Згориградската стена привлякоха техния интерес. Участниците имаха възможността да уловят с обектива редки и защитени видове растения и животни. Направените фотографии ще бъдат представени на изложба, а авторите на най-добрите от тях ще бъдат наградени. Целта на мероприятието е популяризиране на резерват "Врачански карст", съобщават от РИОСВ.

Българската православна църква почита паметта на Св. Йоан Рилски, закрилник на българския народ на 1 юли. Историческото събитие по пренасяне на мощите на светеца от Велико Търново в Рилската света обител, състояло се около Петровден през 1496 г. се възпоменава на този ден. Здравко Радин от гр. Берковица беше ръкоположен в дяконски сан по време на литургията в Чипровския манастир "Св. Йоан Рилски". Празничната света Литургия в катедралния храм на Видин "Св. вмчк Димитър Солунски" беше отслужена от храмовото духовенство.

Община Враца организира фестивал за улично изкуство "Refresh Vratsa" за трета поредна година. Тазгодишното издание на феста ще се състои на 1 и 2 юли. Пет спирки ще бъдат изцяло обновени и украсени с рисунки- двете на площад "Суми", на площад "Св. Софроний Врачански", при магазин "Лидл" до надлеза при КАТ и на кръстовището на бул. "Демокрация" и ул. "Екзарх Йосиф". Художниците, които ще ги рисуват, са вече добре познати на врачани от предишните два фестивала- Дамян Бумбалов, Жечо Попов, Гълъбин Христов, Румен Димитров, Ганчо Ганчев и врачанинът Явор Венчев. Темата, която ще ги вдъхновява, е светлината.

Четвъртото издание на фестивала "Изкуството е..." ще представи в началото на юли на сцената в Монтана два големи гала-спектакъла. Първият от тях е озаглавен "С любов от Бродуей". Симфониета "София", Джаз формация "София" и солисти ще изпълнят най-известните и любими мелодии от мюзикълите на Бродуей. На сцената ще пеят Любена Нинова, Весела Бонева, Елица Нешевска, Вася Попова, студенти от Национална музикална академия - София. В програмата ще прозвучат откъси от "Моята прекрасна Лейди", "Котките", "Клетниците", "Цигулар на покрива", "Евита", "Магьосникът от Оз", "Уестсайдска история", "Достатъчно", "Порги и Бес". Една от най- добрите рок групи в България - "Еридан", ще направи свой самостоятелен концерт в рамките на фестивала "Изкуството е...". Началото е на 2 юли, от 19 часа, в  Драматичен театър "Драгомир Асенов" в Монтана.

Видинската симфониета организира тази вечер концерт на крепостта "Баба Вида". Арии, дуети и ансамбли от опери на Верди, Бизе, Доницети, Моцарт, Пучини, Чайковски са подготвени за публиката. Диригент ще бъде Свилен Симеонов. Доц. Иванка Нинова от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и нейните студенти ще се представят в концерта. Доцент Нинова е родом от Видин, казва, че се вълнува при всяко посещение на родния си град. Нетърпеливи да посетят красивия крайдунавски град са и нейните студенти по оперно пеене, които ще участват пред видинска публика. Началото на концерта е в 21 часа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48