Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 юли 2015 година

Снимка: Ваня Минева

Отборът на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин стана победител в турнира по футбол, който се проведе днес в крайдунавския град. Мачовете са част от поредицата от събития, организирани от спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР- по повод професионалния празник на българските полицаи- 5 юли. Турнирът по футбол се проведе на спортното игрище в двора на ОУ "Иван Вазов". "Състезанието по футбол се провежда от осем отбора, като седем отбора са от системата на МВР и един отбор е извън класирането, който е съставен благодарение на наше много добро сътрудничество и взаимопомощ с Областния съвет на Българския футболен съюз", разказа комисар Ваньо Димитров, председател на спортен клуб "Видапол". Турнир по стрелба с късо оръжие се проведе вчера. Четири отбора участваха в него. Победителите ще бъдат наградени по време на тържественото събрание в петък- 3 юли, каза главен инспектор Тихомир Георгиев, началник на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в ОД на МВР Видин и главен инструктор по стрелкова подготовка в Дирекцията.

Народното събрание прие на първо четене пакета от предложения в Кодекса за социалното осигуряване, които предвиждат плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране. Промените предвиждат мъжете и жените да се пенсионират на 65 години- с 40 години осигурителен стаж за мъжете и 37 години стаж за жените за масовата трета категория труд през 2037 г. Възрастта ще достигне 55 години при първа категория, а за втора- 60 години. Предложенията са към 2027 г. пенсиите да се увеличат с 40 процента. Таванът на пенсиите се предвижда да отпадне от 2019-а, има и възможност всеки роден от началото на 1960 г. да има избор дали да се осигурява задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване.

Справочната електронна услуга "Справка за осигурителен стаж и доход при пенсиониране" от интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ), вече е достъпна и чрез персонален идентификационен код (ПИК) на Националната агенция за приходите (НАП). Двете институции подписаха споразумение за взаимодействие при осигуряването на достъп до електронни административни услуги. Документът регламентира реда и начина за електронна свързаност между НОИ и НАП, което ще даде възможност за осъществяване на интеграцията на персоналните кодове на ведомствата. Осигурените лица, които имат 12-цифрен ПИК, издаден от НАП, ще могат да ползват справочните услуги  и от информационната система на НОИ.

Нивото на безработицата в трите северозападни области- Монтана, Видин и Враца, намалява през последния месец, съобщиха от Регионалната служба по заетостта в Монтана. Хората без работа в началото на юни в област Видин са 8889- с 3,5 на сто по-малко в сравнение с предишния месец; в област Монтана- 12 636 души- с 4,2 на сто по-малко; в област Враца- 15 721 души- с 3,2 на сто по-малко от предишния месец. Броят на регистрираните безработни намалява във всичките бюра по труда в трите региона. Най-високо ниво на безработица в началото на юни е регистрирано в община Хайредин- 77,3 на сто, следват Ружинци- 74,1 на сто, Борован- 72,0 на сто, Якимово- 70,8 на сто и  Димово- 64,8 на сто и т.н. Най-малко безработни има в общините Враца и Монтана- около 10 на сто.

Анализ на Министерството на вътрешните работи показва, че има намаляване на престъпността в страната с около десет на сто и увеличаване на разкриваемостта с пет процента. Данните са за първите пет месеца на тази година. Карта на престъпността сочи, че сред районите с най-голямо напрежение е Видин заедно със Сливен. Хасково, Плевен, Враца и Монтана се подреждат след тях по данни на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Напрежението се поражда основно от битовите престъпления, е мнението на Бъчварова.

Кметовете на общините Видин и Калафат- Герго Гергов и Мирча Гуца подписаха споразумения за партньорство във връзка с подготовката на три проектни предложения по Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г. Водещ партньор във всички проекти ще бъде Община Видин. С реализирането им местните власти ще се опитат да решат общи за двата града проблеми, съобщават от Общината във Видин. Първият проект е под работно заглавие "Подобряване на трансграничните връзки с Дунав мост 2 и свързаната TEN-T инфраструктура". Той включва ремонт на пътна инфраструктура, свързана с Е-79 и с порт Калафат. Вторият проект- "Историята е учител на живота" включва реконструкция на сградите на музеите "Конака" във Видин и "Маринку" в Калафат, както и реализация на нови експозиции в тях. "Пътят на независимостта 1877-1878" е третият проект, по който ще бъде направена реставрация и консервация на Видинска крепостна система "Калето" в нашия град и на паметници от периода на Руско-турската освободителна война в Калафат. Общият бюджет на Община Видин по трите проектни предложения е над 10 милиона евро.

Съдебен изпълнител обяви за публична продан имот на улица "Найчо Цанов" № 12 във Видин, където е сградата на Диагностично-консултативен център "Екзарх Антим I" във Видин. Началната цена е 4 057 500 лева, а предложенията ще бъдат отворени на 17 юли. Имотът е ипотекиран в полза на банка. С продажбата се цели да бъдат удовлетворени признатите от съда вземания. От нея няма да има последици за здравното заведение, каза заместник-управителят на Диагностично консултативния център д-р Матей Матеев. Подготвя се откриването на хоспис в здравното заведение. Предстои подписването на договор със Здравната каса за палиативни грижи за онкоболни.

Комисия от Община Видин състави констативен акт след извършена проверка на строеж на ул. "Осман Пазвантоглу" в града. Тя беше направена по повод сигнал на граждани, че на 27 юни строителна фирма е прекъснала водопровод в кв. "Калето" и през целия ден водоподаването е било спряно. Това е станало при извършване на изкопни работи на посочената улица за заустване с водопровод и отводнителен канал. Общинската комисия установи, че строежът е собственост на видинската фирма "РЕНИ" ООД и строителството е извършено без протоколи за откриване на строителна площадка и строителна линия и без заповедна книга. Общината изпрати писмо за тези нередности до Регионалния отдел "Национален строителен контрол"- Видин, тъй като нарушенията са в неговата компетентност. Общинският контролен инспекторат състави акт на Възложителя на строежа за това, че при ремонтните работи е допуснал замърсяване на тротоарите и уличното платно със земна маса и прахообразни частици и е нарушил Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Видин.

Пътническият влак от Мездра за Видин се е блъснал в лека кола, преминаваща прелез със спуснати бариери в района на гара Мърчево, съобщи БГНЕС. Колата е преминала около 12 часа при редовно задействано светлинна и звукова сигнализация и спуснати бариери, указващи приближаването на влак. Автомобилът е ударен в предната си част от влака. От компания "Железопътна инфраструктура" призовават водачите на пътни превозни средства да спазват правилата за движение по пътищата.

Археолози откриха пореден гроб в един от средновековните некрополи в местността "Градище" край прохода "Вратцата". Археологическият сезон е деветият на обекта. Финансирането на разкопките е осигурено. Екипът се ръководи от доцент Нарцис Торбов. Това е първият градски средновековен некропол, който се открива вътре в рамките на защитената от крепостна стена територия.

250 гнезда на бели щъркели в Северозападна България са преброени от екипа на Свилен Чешмеджиев, който отговаря за преброяването в Северна България. Еколозите ще броят щъркелите и в област Монтана, каза Свилен Чешмеджиев. Най-много са птиците в община Видин и община Лом, които са най-близо до река Дунав и където има рибарници и язовири. Преброяването на белите щъркели ще продължи до средата на месец юли.

Народно читалище "Съединение-1923"- с. Бърдарски геран за поредна година организира летен кампус за децата от 4 до 12-годишна възраст. Най-малките, освен че ще се забавляват, ще изучават и банатската култура, откъдето е произходът на жителите на белослатинското село. Заниманията в кампуса  се водят от доброволци. Той беше открит от Мария Караджова, председател на читалищното настоятелство, която запозна децата и родителите с условията за участие в заниманията.

Проявата "Забавно лято в библиотеката" стартира в Мездра за втора поредна година. Организатор е Народно читалище "Просвета 1925 Мездра". Децата се забавляваха близо час- четоха,  отговаряха на гатанки, участваха в игри и драматизириха приказка, всичко това умело водено от главния библиотекар Павлинка Русева и колежката й Димитрина Иванова. Заниманията са всеки понеделник, сряда и петък от 14 часа.

Четвърто издание на Фестивала "Изкуството е" 2015 започва тази вечер в Монтана. Публиката ще може да се наслади на два големи галаспектакъла. Откъси от най-известните мюзикъли на Бродуей ще бъдат представени със солисти. Програмата предвижда и някои поп и рок хитове. Голямата изненада е участието на Славин Славчев, който за първи път ще пее със симфоничен оркестър.  Началото на тазгодишното издание на Фестивала "Изкуството е" 2015 в Монтана е от 19 часа в Драматичния театър в града.

Десетата научна конференция на Съюза на астрономите в България ще се проведе в периода 3-5 юли тази година в Белоградчик. Тя е посветена на 50-ата годишнина от откриването на Астрономическата обсерватория в града и Международната година на светлината. Организатори са Съюзът на астрономите в България, Институтът по астрономия с Национална астрономическа обсерватория и Българската академия на науките и Община Белоградчик. Основните тематични направления на конференцията са от много области на съвременната астрофизика- от изследване на телата на Слънчевата система до извънгалактичната астрономия. Заседанията ще се провеждат в Младежкия дом на града.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00