Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 юли 2015 година

Снимка: Полина Тодорова


Жеги натиснаха Българския Северозапад. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология, днес към 15 часа във Видин са измерени 33 градуса, във Враца- 31, а в Монтана- 32 градуса. До края на седмицата се очаква в района времето да остане слънчево и топло. През следващите дни постепенно температурите ще се покачват. В сряда в Северозападна България се очакват максималните за седмицата стойности от 37-38 градуса. На захлаждане можем да се надяваме в края на работната седмица, каза за Радио ВИДИН дежурният синоптик в плевенския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология Пенка Илиева: "Днес е около 33-34, утре е с един-два градуса- 35, в сряда също ще бъде 36, до четвъртък- до 37 градуса. И чак в четвъртък следобед, от Северозапад очакваме леко захлаждане. В петък малко ще се понижат температурите и като цяло седмицата ще бъде слънчева, топла, много дни- гореща." Хората със сърдечно-съдови заболявания, възрастните и малките деца не бива да излизат при такива високи температури, а ако е наложително, задължително да носят шапка и подходящи дрехи, съветват лекарите.

Здравнонеосигурените пациенти, които дължат повече от три месечни осигурителни вноски през последните три години, могат да ги погасят до края на 2015 г. Това съобщават от Районната здравноосигурителна каса във Враца. Промените в Закона за здравното осигуряване, публикувани на 27  юни в "Държавен вестник", дават гратисен период- 6 месеца от обнародването,  на неосигурените лица да си платят дължимите към Териториалните дирекции на Националната агенция за приходите вноски. Ако неосигурените граждани не се възползват от тази възможност, за да ползват безплатна медицинска помощ от началото на 2016 г. , те ще трябва да платят здравни вноски за пет години назад. Българските граждани, които работят и се осигуряват в държави от Европейския съюз, правят изключение.

Централната избирателна комисия (ЦИК) започва разяснителна кампания под мотото "По-близо до избирателите". Членовете на Комисията ще посетят всички 28 областни центъра в страната и ще запознаят представителите на администрацията с важни моменти от подготовката и провеждането на предстоящите избори в периода от днес- 6 юли, до 24 юли 2015 година. Членовете на ЦИК ще бъдат във Видин на 13 юли, а в Монтана и Враца- на 14 юли. "Ние ще обясним как се гласува с бюлетината за гласуване, да покажем къде се гласува за партия, коалиция или независим кандидат, къде се отбелязват преференциите, къде може избирателят да потърси своята избирателна секция, къде се обявяват избирателните списъци, кой има право да гласува. Акцентът ще бъде върху тези въпроси, които касаят само избирателите, а темите, които са предназначени за областна и общинска администрации, и медиите са малко по-различни. Именно, сега още през месец юли- да се провери готовността на всяка една община по отношение на материали, помещения, които да бъдат предоставени за спокойна работа на общинските избирателни комисии, преброителните пунктове, секционните избирателни комисии", каза говорителят на ЦИК Камелия Нейкова в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" на БНР.

Асфалтирането на улици във Враца започва. До вторник следобед- 7 юли, се очаква да бъде подписан договор с изпълнителя, който ще обнови основно предвидените за асфалтиране улици. Това стана ясно на пресконференцията на кмета Николай Иванов: "Организацията е създадена и до няколко дни започваме работа", увери кметът. За уличните ремонти към момента са осигурени 1 100 000 лева. Още 500 000 лв., предвидени като приходи от приватизация, към момента са висящи, тъй като областният управител Малина Николова е завела дело срещу решението на Общинския съвет парите от това направление да бъдат използвани за обновление на улици. Ето кои са улиците, по които ще се работи това лято: "Приоритетните улици в града са: "Славянска", в частта й от Криводолско шосе до края й, "Атанас Йованович", "Скакля",  бул. "Демокрация" от ул. "Екзарх Йосиф" до ул. "Спортна", "Подбалканска", "Веслец", "Иваница Данчов", "Георги Бързашки", "Вардар", "Ген. Скобелев", "Райна Княгиня", "Морава" и "Иван Тричков". Търсим решение за довършването на ул. "Ген. Леонов". Там не е намерен технически способ за поставяне на ВиК инфраструктурата заради съществуващите комуникации", обяви кметът на Враца Николай Иванов. Той допълни, че преасфалтирането на отсечките ще започне в изброения от него ред. В списъка не попада улица "Венец", за която има друго решение: "Имаме ангажимент за ул. "Венец", но тя ще бъде изградена по друга технология и начин. Затова не е в списъка", допълни градоначалникът.

Окръжният съд във Видин осъди на 20 години лишаване от свобода перничанина Радослав Йорданов за грабеж и средна телесна повреда, от която е последвала смъртта на Иван Иванов от белоградчишкото село Боровица. Присъдата трябва да бъде изтърпяна при първоначален строг режим. Съдът призна 34-годишния мъж за виновен в това, че на 15 януари 2014 година е отнел от Иван Иванов 6 златни монети, мобилен телефон и пари на обща стойност 1117 лева, ударил го е с дърво по главата и му е нанесъл удари с бокс по тялото. Вследствие на това той е причинил на 66-годишния мъж средна телесна повреда, от която е последвала смърт. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд. Видинският окръжен съд промени мярката за неотклонение на Радослав Йорданов от "подписка" в "задържане под стража". Тя може да бъде обжалвана в срок от 7 дни също пред Софийския апелативен съд.

Трима рибари са заловени в забранена за риболов зона в Лом, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Експерти от отдел "Риболовен контрол", съвместно със служител от Районното управление на полицията в крайдунавския град, са извършили проверка  в района на пристанищен комплекс "Лимана", който е целогодишно забранен за любителски и стопански риболов. Заловени са трима души, извършващи риболов в Дунав. Съставени са им актове по Закона за рибарството и аквакултурите. Риболовните уреди са конфискувани. Уловената риба- около 10 кг толстолоб, е върната във водите на реката.

Кметът на Враца отговори на политическите атаки, на които беше подложен миналата седмица по отношение на реализацията на проекта в развлекателен парк "Леденика", предаде Жоро Александров. Това се случи днес по време на традиционния брифинг. Според Николай Иванов скоро ще стане ясно кои са авторите на проекта, както и всички подробности по реализацията му, тъй като е разпоредена пълна документална проверка на финансирания с европейски пари проект. "Повод за назначаването й ми даде последният сигнал до Управляващия орган на ОП "Регионално развитие", според която има "некачествено СМР и нецелесъобразна инвестиция относно оборудването, свързано с атракциона, което не е обмислено, проектирано и реализирано, съобразно природните дадености на района". Припомням и подчертавам, че проектът беше одобрен през лятото на 2011 година. Да, знаем, че има 6 сигнала до Управляващия орган на ОП "Регионално развитие", както сме наясно и кой стои зад тях. Ние съдействаме за всички необходими проверки, но след края им отново ще поговорим за авторите!"

Нов спортен комплекс ще отвори врати в Белоградчик през есента. Над 4 милиона и 100 хиляди лева са инвестирани в изграждането и реконструкцията на спортните съоръжения. Строителството е финансирано от Програмата за развитие на селските райони, каза Николай Димитров, главен експерт в Община Белоградчик: "В момента в този район на Белоградчик, където са разположени спортните комплекси на града, се извършва доизграждане на спортна зала многофункционална, която основно е предвидена за волейбол, баскетбол и подобни спортове, които могат да бъдат извършвани в зала." Реконструкция се извършва на градския стадион до спортната зала, който, след завършването на ремонта, ще е с над 1 200 места, с ложа и кабина за коментатори. Новият спортен комплекс ще привлече отбори, които да провеждат в Белоградчик тренировките си, каза заместник-кметът на Общината Росен Младенов: "Благоприятното разположение на Белоградчик, добрата надморска височина и изключително полезната циркулация на атмосферния въздух, правят залата и целия спортен комплекс изключително подходящ за провеждането на тренировъчни лагери и състезания от национално ниво, а още повече че залата е предвидена за достъп на хора в неравностойно положение."

Изграждането на център за отдих, свободно време и спорт започна в жилищен комплекс "Изгрев" в Берковица. Строително-ремонтните дейности са за над 85 000 лв., съобщиха от Общината. Изграждане предстои на комбинирано спортно игрище за тенис на корт и волейбол, маси за игра на шах, табла, карти на открито и пейки за отдих. Изпълнител на строително-ремонтните дейности е софийска фирма.

Неделни хора на площад "Възраждане" са включени в програмата на Община Плевен "Ваканция в Плевен лято 2015". Тяхното мото е "Неделни хора и....", а началото е в 19.00 часа. Датите и участниците са следните: 19 юли- Клуб за народни танци "Българско хоро", с ръководители Олга и Минко Мустакови, Школа по спортни танци "Артефакт", с ръководител Люба Валентинова, Фолклорна група "Дъга" при СОУ "Ст. Заимов", с ръководител Албена Кръстева; 22 юли и 19 август- Клуб по спортни танци "Дъга", с ръководител Жени Василева; 26 юли и 13 септември- Клуб за народни танци "Веселяци", с ръководител Цветан Димитров; 2 август- "Фолк Денс Българи" при НЧ "Ракитин-1969", с ръководител Иваничка Гергушка; 9, 16 и 23 август- Северняшки ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев"- директор доц. Георги Хинов; 30 август- Школа по спортни танци "Артефакт", с ръководител Люба Валентинова; 13 септември- Клуб по спортни танци "Авангард", с ръководител Драгомир Балински; 13 септември- Хип Хоп училище "Плевен" и други групи към НЧ "Извор-1959".

Областната дирекция на МВР във Враца започва кампания за превенция на телефонните измами. Полицейски служители ще раздават брошура на пенсионерите, от утре, 7 юли, в която се обръща внимание на това, как да се предпазят от злонамерени телефонни обаждания и как да постъпят при искане на пари. Полицаите ще раздадат 10 000 брошури с надпис "Внимание, телефонни измами!" в цялата област в дните за получаване на пенсии.

Работно съвещание с директорите на училища и обслужващи звена от област Видин ще се проведе утре- 7 юли, от 10:00 часа, в СОУ "Цар Симеон Велики" в областния град, в Актовата зала на училището. Срещата е във връзка с отчета на дейностите на Регионалния инспекторат по образованието за учебната 2014/2015 година.

"Незабравимо мое лято" е темата на новия фотоконкурс на Младежкия дом в Монтана. Деца и млади хора до 35-годишна възраст могат да участват в съревнованието. Мариета Найденова от Младежкия дом разказа още за регламента: "Основната ни цел е да провокираме креативността на деца и млади хора, които да покажат интересни моменти, незабравими за тях преживявания от своята лятна ваканция или от своята отпуска. Те могат да предоставят една авторска снимка, която да ни изпратят на пощата на Младежкия дом или пък на място, в сградата на институцията. Фотографите-любители разполагат с близо три месеца да подберат най-добрата снимка и да напишат интересна анотация към нея, до пет реда. Трябва да посочат трите си имена, своята възраст, актуален телефон и съответно имейл за контакт." Фотосите се изпращат до края на септември.

Тържествено богослужение ще бъде извършено утре, 7 юли във Видин. Църквата почита на тази дата паметта на светата великомъченица Неделя, живяла и пострадала за Христовата вяра през III в. Тържествена света Литургия, която ще оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с храмовото духовенство, ще бъде отслужена по този повод в катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски". Богослужението ще започне в 8:30 часа. Приканват се вярващите християни да вземат молитвено участие в тържественото моление и празнична служба.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00