Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-председател на парламента призова за разкриване на вандали във Врачанско

Явор Хайтов излезе с изявление във връзка с унищожената реколта във Врачанско
Снимка: Радио ВИДИН Архив
Заместник-председателят на 43-ото Народно събрание и депутат от Врачанско Явор Хайтов призова полиция, следствие и прокуратура да установят кои са извършителите и поръчителите на вандалските актове, вследствие на което беше унищожена реколтата от хиляди декари в общините Оряхово и Бяла Слатина. В изявление, изпратено до медиите, Хайтов заявява:

"През последните дни обаче се случиха някои събития, които ме натъжават: бяха унищожени няколко хиляди декара в землището на село Селановци, община Оряхово; бяха съсипани няколко десетки декара в Белослатинско... Те предизвикват иронията и подмятанията на народи представители от други райони в България, че едва ли не хората във Врачанско не заслужават уважение, щом по подобен начин могат да разчистват сметки.

Нито една религия не оправдава посегателството над реколтата, нито един нормален човек не би сложил ръка на произведеното с пот на челото!"

Повод за изявлението на народния представител е развихрилата се фермерска война, която съсипа реколтата от пролетници в две общини. Само за една нощ в землището на оряховското село Селановци бяха напръскани и унищожени 2 400 декара с царевица и 1 300 дка със слънчоглед. Експерти твърдят, че нанесените щети са за около 800 000 лева.

По същото време в ниви край белослатинското село Галиче по подобен начин бяха унищожени още 90 декара със слънчоглед. Потърпевшата кооперация от Кнежа, която обработва масива, ще загуби доста пари, а и субсидии от Европа за 2 години. Дни по-късно още 300 декара с пшеница край Галиче също влязоха в графата "неизползваеми".

По този повод Явор Хайтов призова властите да си свършат работата и да стигнат до извършителите на злодеянието:

"...настоявам правоохранителните и правораздавателни органи да установят извършителите и поръчителите на тези недопустими от нито едно общество актове, а вандалите – да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

Оставам на разположение на кметовете на общините Оряхово и Бяла Слатина и съм готов да им съдействам в усилията по преодоляване на последствията от нанесените щети", се казва още в изявлението на заместник-председателя на парламента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нова детска площадка в монтанското село Винище

Детска площадка  с гумирано покритие за безопасност откриха в монтанското село Винище.  Тя може да се използва и вечер, тъй като има осветление.  Монтирани са нова люлка и пързалка.  27 деца постоянно живеят в село Винище, но през лятото стават много повече, уточни кметът Алексей Александров.  Площадката е изградена със 17 000 лева от..

публикувано на 05.08.24 в 08:16
В центъра на Враца, архив.

Търсят изпълнители за рехабилитацията на части от градската среда във Враца

Община Враца ще определи изпълнителите на дейности по рехабилитацията на предблокови и междублокови пространства. Бюджетът на дейностите е от над 2 234 000 лева без ДДС, личи от заданието, което вече търси изпълнител. Предвижда се обновяване на пространството е пред бл. 21 в ж.к. "Дъбника", където на площ от над 2 декара ще бъде положен нов асфалт. В..

публикувано на 05.08.24 в 07:50

За поредна година Типченица е домакин на фолклорен фестивал

От село Типченица отправиха официална покана към приятелите и любителите на българския фолклор да вземат участие в шестнадесетото издание на Фолклорен фестивал "Типченица пее" 2024, който ще се проведе на 07.09.2024 г. на открита сцена в село Типченица. Организатори на фестивала са Кметство село Типченица и Народно читалище "Съзнание-1899"...

публикувано на 04.08.24 в 14:16
ОДМВР-Враца

Молдовец с постоянен адрес във Видин отива зад решетките

Изпратиха в затвора гастрольор от Молдова, специализиран в домови кражби, съобщиха от полицията във Враца.  Властите влезли в дирите му, след като на 25 юли бил подаден сигнал за проникване и отнемане на известна парична сума от търговски обект в града под Околчица.  По образуваното досъдебно производство ченгетата стигнали до криминално проявен..

публикувано на 04.08.24 в 14:13

Калин Стоянов: МВР не насочва през частните ТИР паркинги

Министерството на вътрешните работи не е съгласувало задължително преминаване на тежкотоварни превозни средства през буферния паркинг непосредствено пред Дунав мост Видин – Калафат.  МВР не насочва никой през частните ТИР паркинги, обясни министър Калин Стоянов в отговор на въпрос от народния представител от Видин Любен Иванов. "Светофарът е..

публикувано на 04.08.24 в 07:47

Младежка организация с първа инициатива в Мездра

Новото местно сдружение БУМ – "Будни Устремени Мездренчани" организира първата си инициатива.  Младите хора канят всички свои съграждани "Да почистим заедно парка в Мездра".  Еко инициативата  е от 9.30 часа днес. Акцията е подкрепена от Община Мездра и Общинско предприятие "Чистота". Ще бъдат подсигурени необходимите материали и инструменти за..

обновено на 04.08.24 в 07:21

За поредна година в Стакевци отбелязаха Празника на гората

С празничен водосвет отслужен от Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, жители и гости на село Стакевци се събраха, за да отпразнуват заедно Празника на гората и Стакевския балкан. Съборът води началото си още от 1989 година, а през последните три години той се провежда в самото село. На..

публикувано на 04.08.24 в 07:17