Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 юли 2015 година

Възрастни хора във Видин стоят на сянка докато дойде редът им да си вземат пенсията
Снимка: Радио ВИДИН

35 градуса достигна температурата на въздуха във Видин. Това съобщи дежурният в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН Марияна Попова. 33 градуса беше измерената температура в Монтана и Враца към 15 часа, а в Оряхово- 32.

Екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин са се отзовали на два сигнала за колабирали хора от жегата в града.
"От сутринта поне два случая има. Тук в града- единият е жена с анемия, а другият беше възрастен човек. Като полежат малко и нещата се оправят", съобщи д-р Любомир Виденов, завеждащ филиала на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин. Възрастните и болните е най-добре да не излизат в горещините, съветва д-р Любомир Виденов: "Да поемат повече течности, да носят по-светли дрехи. Ако им се налага да излизат, да избягват директната слънчева светлина. Най-добре е между 11 и 17 часа да си останат вкъщи."

Пункт за раздаване на минерална вода ще има пред сградата на Община Видин заради обявения оранжев код за опасно високи температури утре, 8 юли. 500 литра са осигурени и при необходимост ще се доставят нови количества. Бутилираната минерална вода ще е на разположение на гражданите и гостите на града в най-горещата част от деня- след 11 часа.

Ново шивашко предприятие за мъжки ризи ще заработи до два месеца във Видин. То ще се помещава в бившата сграда на "Техномаркет" в Южната промишлена зона на града.  150 души персонал първоначално ще работят за германската компания, като броят им трябва да достигне през следващите години до 600. Набирането на работниците започва от днес, каза изпълнителният директор на шивашкото предприятие Вяра Манева. Кандидатите могат да подават документите си на място, в сградата на предприятието. Хора с опит се търсят, като отначало те ще бъдат на редовна смяна, а впоследствие, с разширяването на обема на работа, ще се премине и на двусменен режим на работа. Инвестицията е за малко над 2 милиона лева. Работата в шивашкото предприятие трябва да започне в края на следващия месец.

Община Видин започна освежаване на пешеходни пътеки в града. Георги Кардашимов, главен специалист "Общински пътища и улици" в местната управа съобщи, че ще се работи на по-натоварените улици и пред учебните заведения.  Експертът прикани шофьорите да се изчакват и да бъдат търпеливи на участъците, на които ще се работи. Освежаването на пешеходните пътеки извършват работниците от строителната група на Общината.

Земеделските производители във Видинско отчитат успешен старт на жътвата. Пшеница се жъне втора седмица, като добивът в Брегово е най-висок.  Средно по около 500 кг от декар са ожънали там. Килограмите жито са най-малко на този етап в Грамада, където са добили по 300 кг от декар, съобщи Таня Цолова- главен експерт в Областна дирекция "Земеделие" във Видин. И площите с ечемик и рапица са по-малко. Добивите и при двете култури, въпреки това, надминават многократно миналогодишните. 4 300 декара с рапица са ожънати. Средният добив е 306 кг от декар, което е със 108 килограма повече от миналогодишния, каза още Таня Цолова.

Заместник председателят на 43-ото Народно събрание и депутат от Врачанско Явор Хайтов призова полиция, следствие и прокуратура да установят кои са извършителите и поръчителите на вандалските актове, вследствие на което беше унищожена реколтата от хиляди декари в общините Оряхово и Бяла Слатина. Повод за изявлението на народния представител е развихрилата се фермерска война, която съсипа реколтата от пролетници в две общини. 2 400 декара с царевица и 1 300 дка със слънчоглед бяха напръскани и унищожени само за една нощ в землището на оряховското село Селановци. Експерти твърдят, че нанесените щети са за около 800 000 лева. Още 90 декара със слънчоглед бяха унищожени по подобен начин в ниви край белослатинското село Галиче. Потърпевшата кооперация от Кнежа, която обработва масива, ще загуби доста пари, а и субсидии от Европа за 2 години. Още 300 декара с пшеница край Галиче също влязоха в графата "неизползваеми" дни по-късно. Явор Хайтов призова властите да си свършат работата и да стигнат до извършителите на злодеянието.

Кампания за превенция на измамите по телефона започна във Враца. Полицейски служители раздават от днес листовки на пенсионерите в цялата област. Брошурата обръща внимание на възрастните хора как да се предпазват от злонамерени телефонни обаждания, как да постъпят, ако им бъдат искани пари. Служители на Областната дирекция на МВР раздаваха листовките на пенсионерите пред пощенските станции и банковите офиси, като им обясняваха как да се предпазват от измамите. Полицаите ще разпространят общо 10 000 брошури на територията на цялата област. Листовките с надпис "Внимание! Телефонни измами" ще бъдат раздавани в дните на получаване на пенсии, допълват от полицията.

3 153 здравноосигурени от общо 187 963 с избор на личен лекар на територията на област Враца са сменили общопрактикуващия си лекар през месец юни. Това показват данните, обработени от интегрираната информационна система на Районната здравноосигурителна каса във Враца. Хората с непрекъснати здравноосигурителни права към 30 юни са 151 870, а неосигурените - 36 093 души.

Централа за производство на електрическа енергия от биогаз ще бъде изградена в монтанското село Студено буче от местна фирма. Това съобщи за Радио ВИДИН кметът на населеното място Петър Петров. Централата ще е с мощност 1,5 мегавата на час. Тя ще бъде разположена на площ 16 декара в бившия стопански двор на селото. "... и от Монтана дойдоха от РИОСВ (Регионалната инспекция за околната среда и водите- бел. ред.) във връзка с това какви влияния ще окаже на околната среда тази електроцентрала, защото тя е с биогаз и преработване на оборска тор, зелена маса от царевица и слънчоглед."

Пръскане срещу комари ще се извърши в община Лом от 7-и до 9-и юли. Наземното третиране ще бъде съобразено с Наредбата за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни и дезинфекционни дейности. Пръскането ще бъде от 20:30 до 04:00 часа. Третирането ще се извърши на територията на град Лом, и селата Станево, Ковачица, Долно Линево, Замфир, Трайково, Сталийска махала, Добри дол, Орсоя, Сливата и местностите "Садовете", "Горни Бахчи" и "Долни Бахчи".

Община Борован предоставя нова социална услуга-"Осигуряване на топъл обяд в населените места на общината". Храната ще получават 200 души, които имат доход по-нисък от минималния, неосигурени, самотноживеещи хора с децата си, самотноживеещи с минимални пенсии, пострадали от бедствия и аварии, подпомогнати с еднократна помощ. Хората ще получават обяд 4 месеца- до края на септември. Приготвянето на храната става в Домашен социален патронаж. Най-много потребители има в селата Борован и Малорад- над 60 души.

Основен проблем на образованието във Видинска област е намаляването на децата в резултат от демографската криза и липсата на работа и перспективи в региона. Това заяви началникът на Регионалния инспекторат по образованието Марийка Василева на съвещание с директорите на учебните заведения. Тя отбеляза, че средният успех на матурата по български език- 4,22, е безспорно постижение. Резултатът от втория изпит също показва устойчивост. Резултатите на малките матури в седми клас са удовлетворителни.

Строително-монтажните работи по проекта за реконструкция и саниране на читалището в Белоградчик започват, информират от Общината. "Програмата за развитие на селските райони" финансира с 2 200 000 лева за реконструкция и подобряване на сградата на културното средище. Ремонт ще бъде направен на цялата театрална зала. Това включва нови столове, цялостна вътрешна реконструкция с лед осветление, дистанционно озвучаване, декоративно осветление на сцената. Гримьорните ще бъдат ремонтирани и обновени. Цялостен ремонт ще се направи и на библиотеката, читалнята и интернет залата. Бившето кино, което е в сградата на читалището, ще бъде превърнато в малка театрална зала с прилежащи две зали за репетиции и езиков кабинет. Рампи за хора с увреждания ще бъдат поставени до библиотеката и салона. Ремонт започва в момента на покрива, с монтаж на хидро- и топлоизолации. Санирането на сградата ще върви паралелно. Цялостен ремонт ще бъде направен на парната инсталация, като старите котли ще бъдат заменени с нови. Противопожарни кранове и аларма ще се поставят за известяване при пожар.

55-ма възпитаници на Алма Матер ще участват в 15-то издание на лятната студентска бригада в Мездра, съобщава Мирослав Гетов от Общината. 29 от тях са девойки, а останалите 26- младежи. Алтернативната форма за трудова заетост на бъдещите висшисти ще продължи един месец- от 15 юли до 14 август. Бригадирите ще работят на 8 обекта в сферата на благоустройството и поддържането на чистотата. Младите хора ще бъдат назначени на трудови договори към Общинско предприятие "Чистота" на минималната работна заплата - 360 лв., с възможност за допълнително парично възнаграждение при добре свършена работа.

Дарение от Швейцарското национално радио и Швейцарския червен кръст пристигна във Видин. То е събрано по инициативата "Втора Коледа" и съдържа предимно ученически пособия и дрехи. Помощта вече е разпределена в община Кула, жители на Брегово ще бъдат подпомогнати утре. По около 60 души от всяка от 11-те общини в област Видин се  предвижда да бъдат обхванати. Раздаването на дарението ще завърши до края на месец август.

Трима души от град Гулянци, област Плевен са осъдени за опит за убийство на жител на село Шияково. Светлин Миленов е осъден на 8 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието, Илия Трифонов- на 10 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване и Борислав Владимиров- на 18 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване. Тримата се опитали да умъртвят жител на село Шияково на 26 март 2010 година. 27-годишният Светлин Миленов е обвинен в качеството на извършител, 45-годишният Борислав Владимиров- като извършител и съучастник, а 47-годишният Илия Трифонов- като подбудител и помагач. Присъдата е влязла в сила на 29 юни, съобщават от Окръжната прокуратура в Плевен.

Граничен полицейски наряд от Видин е задържал вчера 15 чужденци без документи
за самоличност при проверка на жилище в село Връв. 13 са от Афганистан, а двама- от Ирак, са посочили задържаните. Чужденците са отведени в помещения за временно настаняване на задържани при граничното управление. 65-годишният собственик на имота също е задържан. Работата по случая продължава.

Един от етапите на първите в света детски номинации за опазване на природата и животните ще се състои в новия парк в ж.к. "Дъбника" във Враца
, съобщават от Общината. Инициативата е на фондация "АФА - България", а събитието се реализира с подкрепата на местната управа. Номинациите "Най-големият малък приятел на животните - BLFA 2014/15" ще започнат в 10 ч. на 9 юли. Малчуганите от детските градини в ж.к. "Дъбника" ще вземат участие в тях. Малките врачанчета първо ще гледат еко-спектакъла "Нашата улица", представен от "Илкова театър". Те ще рисуват по темата, която ще бъде дискутирана по време на театралната постановка. Най-добрите творби ще участват в детска изложба в Народното събрание, която ще е на 7 октомври.

Вокално студио "Детски смях"  при Обединен детски комплекс "Ние врабчетата" в Монтана се завърна с три първи места
, едно трето място и две поощрителни награди от фестивала "Сезони", организиран от Община Бургас и НЧ "Пробуда 1880" в морския град. Фестивалът продължава традицията на националния конкурс за млади поп и рок изпълнители "Сезони", доказал се като сцена на млади таланти. Проявата от тази година се нарича арт-фестивал, тъй като към него има конкурси за приложни изкуства и фотография. Над 280 момичета и момчета на възраст от 5 до 19 години са участвали в конкурса.

Община Монтана обяви конкурс за създаване на нови творби за духови оркестри. Наградите в четвъртото му издание са по-високи, след като с решение на Общинския съвет беше променен регламентът на конкурса, съобщиха от местната управа. Наградените автори ще получат статуетки на празниците на духовите оркестри "Дико Илиев" на тържествената церемония по откриването им през 2016 г. Оркестрите, участващите в предстоящия догодина международен фестивал, ще включат в репертоара си отличените творби. Крайният срок за изпращане на конкурсните творбите на адреса на Общината е 30 ноември 2015 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48