Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 юли 2015 година

Снимка: Ваня Минева
Жълт код за опасно високи температури беше обявен в почти цялата страна за днес. Температурите в Северозападна България се очакваше да достигнат до 38 градуса. Код "Жълто" предупреждава, че времето е потенциално опасно. Най-топло в 9 часа е било във Видин- 25 градуса, съобщиха от плевенския филиал на Националния институт по метерология и хидрология (НИМХ). Термометрите в Монтана са показвали стойности от 23 градуса, във Враца- 24. Температурата във Видин и Монтана към 12 часа е била 30 градуса, във Враца- 31. Най-горещо в региона е било в Кнежа- 32 градуса. Термометрите във Видин, Враца и Монтана към 15 часа достигнаха 34 градуса. В 18 часа най-топло е било в Лом- 36 градуса, във Видин са измерени 35 градуса, в Монтана - 34, а във Враца-33 градуса. Синоптиците прогнозират леко понижение на градусите от утре в Северозапада. Вятърът ще се усили от запад-северозапад и дневните температури ще се понижат с 3 до 5 градуса, съобщиха от НИМХ при БАН.

Синоптиците призовават хората да се съобразяват с очакваните метеорологични условия и по възможност да избягват рисковете.
Лекарите ни съветват да се пазим от жегите, да избягваме разходките в обедните и следобедните часове, когато слънцето е най-силно, да пием повече вода, да избягваме алкохола и тежките храни.

Пункт за раздаване на минерална вода беше разкрит заради горещините пред сградата на Община Видин. Той беше зареден с 500 литра вода. От общинската администрация обявиха, че при необходимост ще доставят нови количества от половинлитровите бутилки.

Община Плевен също откри пункт за раздаване на безплатна минерална вода във връзка с прогнозираните високи летни температури днес и в четвъртък.
Той се намира пред сградата на Общината и ще бъде на разположение от 10:30 до 16:00 часа и утре. Автомати за студена минерална вода са поставени и в сградата на местната управа за посетителите на институцията. Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" напомни на работодателите, че трябва да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работещите.

Обемът на втория по големина у нас язовир "Огоста" край Монтана е намалял до 187 милиона кубически метра вода. Причините за това са високите температури, съобщи БТА. Големи площи земя са се оголили по брега заради жегата, а от водата стърчат малки издигнати островчета. ВЕЦ "Огоста", която се намира на язовирната стена, не работи заради маловодието. По 3 куб.м вода в секунда се изпускат в момента от водохранилището. Припомняме, че обемът на язовир "Огоста" през месеците септември и октомври на миналата година се покачи до 410 млн. куб. м вода- най-високият от неговото построяване преди 30 години.  По 80-90 куб.м вода в секунда се изпускаха тогава от водохранилището.

Агенция "Пътна инфраструктура" ограничи движението на тежкотоварни камиони и тирове по първокласните пътища в област Враца. Ограничението е свързано с високите температури днес и е въведено в 14 часа. То ще е валидно до 19 часа, допълниха от пътната агенция. Ограничението се налага заради пораженията, които нанасят тежките камиони върху размекнатото от силното слънце и високата температура асфалтово покритие. Спирането на тирове е валидно за международния път Е-79, за шосето ІІ-15 от Враца за Оряхово, както и за път ІІ-16, който е от Видин до Плевен, но преминава през Врачанско. В същото време общинското дружество "Благоустройство и комунално стопанство" получи заповед да ръси критичните участъци от улиците във Враца в най-горещите часове на денонощието. Акцията цели да се намали ефекта от запрашаването и да се увеличи разхлаждането. Кметът на Враца Николай Иванов предупреди още в началото на седмицата, че БКС няма капацитета да се заеме с тази задача. Чисто технически фирмата не разполага с необходимата техника за това. През днешния ден метеоролозите очакваха температури от 35-38 градуса по Целзий на сянка.

45 хиляди първокласници ще получат помощ от 250 лв. в началото на учебната година, съобщиха от правителствената информационна служба. Средствата са за покриване на част от разходите в началото на новата учебна година на бедни семейства, деца с трайни увреждания, с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства.

Проблемът с популацията на безстопанствените кучета ще бъде изведен от общинско на национално ниво и ще бъде решаван с национална програма. Това реши Министерският съвет с предлагани промени в Закона за защита на животните. Националната програма, която ще се приема от правителството по предложение на министъра на земеделието и храните, цели прилаганият от всички общини подход към четириногите да бъде еднакъв. Очакваните резултати са свързани с постигането на здравословна среда на живот на хората, опазване здравето на животните и спазване на принципите на хуманно отношение към тях.

Правителството отпусна близо 4 500 000 лева за изпълнение на Националната програма за контрол и изкореняване на болестта бяс чрез ваксинация на лисиците. Кампанията по ваксиниране ще обхване и областите Видин, Монтана и Враца.

Председателят на видинското пчеларско дружество Петър Младенов определи 2015-а като добра година за бранша, днес на свети Прокопий- летния празник на пчеларите
. "Тази година, вследствие добрата, благоприятна зима, достатъчното влага, добри климатични и почвени условия дадоха възможност първо да съберем реколтата от акация, липовата реколта малко беше компрометирана, но и нея я има и сега вече сме на слънчогледовата паша. Надявам се това нещо да продължи и в август месец." Общо 74 са членовете на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев". Пчеларите отбелязват професионалния си празник и през месец февруари.

Още три договора за саниране на жилищни сгради във Враца са били подписани, съобщи заместник-кметът Красимира Георгиева, в чийто ресор са европейските проекти. Работата по санирането им ще бъде финансирана от националната програма за енергийна ефективност. Блокове 36 и 144 в най-големия жилищен комплекс във Враца - "Дъбника", както и бл.74 в ж.к. "Сениче" влизат в процедурата.

Областният управител на Монтана и кметът на община Берковица подписаха договор във връзка с решение на Министерски съвет, с което  безвъзмездно се предоставя собствеността върху имот- частна държавна собственост, намиращ се в центъра на град  Берковица. Музей на Йордан Радичков ще бъде изграден в сградата. Той е роден в монтанското село Калиманица, учил е  в Берковица и приживе многократно е заявявал, че за творбите си черпи вдъхновение от Българския Северозапад, припомнят от областната администрация в Монтана.

Родната къща на почетния професор на НАСА Виден Табаков в белоградчишкото село Стакевци ще стане музей, който ще представя живота на известния българин. Табаков, който почина на 95 години преди дни в САЩ, е участвал в екипа, работил по програмата "Аполо" и подготвил полета на Нийл Армстронг до Луната. Къщата му в Стакевци е закупена от Боян Минков, за да реализира благородната инициатива. Погребението на Виден Табаков ще бъде в Синсинати на 16 юли.

Служители от Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението във Враца бяха наградени с писмена похвала. Четирима са отличените пожарникари от сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност", а от група "Оперативен център"- двама. Асен Асенов, който е пазач и поддържа техниката и машините в изправност е награден от група "Управление на собствеността". Младши експерт Тони Коцев, главен инспектор Васил Иванов, който е началник на пожарната в Мездра, младши инспектор Пламен Петров от Бяла Слатина и младши инспектор Венцислав Василев също от Бяла Слатина бяха също наградени. Грамотите им бяха връчени от началника на пожарната във Враца Николай Димитров.

Служители на фирмата по озеленяване ще разчистят тротоара до основно училище "Иван Вазов" във Видин от падналата тази нощ акация. Предполага се, че дървото е съборено от кола. "Дървото са му нарязани клоните и в момента ще се товари дънера. Предполага се, че някой е ударил дървото с кола, защото е обелена кората, а то беше наклонено и затова се е прекършило", каза управителят на фирмата Даниела Димитрова.Работниците от фирмата по озеленяване, докато са в района, ще отрежат и двете изсъхнали тополи в двора на училище "Иван Вазов", съобщи директорът Пролетка Цветкова.

Голямо количество бойно и ловно оръжие е открито в дом в село Гаврил Геново, община Георги Дамяново. Полицията проверява каква част от него е годна за употреба. Претърсването в дома на 71-годишен жител на селото е извършено след подаден сигнал. Оказало се, че той и синът му притежават 11 пушки, различни марки и калибри, 10 пистолета, близо 1 200 патрона, заглушител, пълнители и части. Някои от оръжията са законно притежавани от двамата мъже, които са регистрирани ловци. Полицията проверява каква част от арсенала е годна за употреба и каква има само колекционерска стойност. В хода на следствието е установено, че бащата и синът поправят, преработват и реставрират пушки и пистолети. Намереното при претърсването на дома им оръжие е иззето, по случая се води разследване.

Центърът за работа с деца, съвместно с Местната комисия за борба с противообществените прояви в Брегово организира различни занимания за децата през лятото в пограничния град- рисуване на асфалт, спортни игри на стадиона. Заниманията ще продължат през цялото лято.

Община Кула и НЧ "Просвета 1882" в града подготвят през това лято ново културно събитие, което ще се проведе по време на 99-ия традиционен кулски панаир през месец август. Форматът е регионален фолклорен фестивал на танцовото изкуство, който ще носи името "Надиграване в Кула", с участие на гостуващи състави от съседните Сърбия и Румъния. Идеята е впоследствие той да прерасне в национален и дори международен фестивал. Основната цел на новото културно събитие е да популяризира, запази и развие българския танцов фолклор, да спомогне за възраждането на народно-танцовите традиции в региона и превръщането им  в общонационално достояние. Всички клубове и формации от региона и страната, изучаващи български народни хора, имат право на участие,  като участниците трябва да не са професионалисти, без ограничение на възрастта. Те е желателно да са облечени във фолклорни костюми от региона, който представят.

Концерт на деца от "Талантите на Северозапада" ще има във Враца в петък- 10 юли, в новия парк в ж.к. "Дъбника".
Голяма част от изпълнителите са врачанчета, съобщават от Общината. Те ще пеят, ще показват фокуси, ще танцуват и ще играят художествена гимнастика на сцената на амфитеатъра. Началото на празника е в 20 ч. и за него са поканени всички деца и възрастни. Концертът се организира със съдействието на Община Враца.

Църквата почита на 8 юли паметта на свети великомъченик Прокопий. Тържествена света Литургия, която оглави Белоградчишкият епископ Поликарп, в съслужение с духовници от Видин, беше отслужена по този повод в едноименния храм във видинското село Бела Рада. Водосвет ще бъде отслужен в двора на храма от 19:00 ч. и ще бъде осветен празничен курбан за здраве и благословение.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48