Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 юли 2015 година

Снимка: Мирослав Гетов

Около 100 ученици от I-ви до VIII-ми клас от градските училища се очаква да се включат в плувните курсове, организирани през лятната ваканция от Община Мездра и Детския комплекс, съобщава Мирослав Гетов от местната управа. Заниманията се провеждат всеки делничен ден на басейна в хотелски комплекс "Долче вита" под ръководството на квалифицирания инструктор Дилян Маринов. Целта е децата да се научат да плуват, да се развие физическата им дееспособност и да се подобри здравето им.

Делегация от посолството на Китайската народна република у нас е на посещение във Видин по покана на кмета, Герго Гергов. Чуждестранните гости проучват възможностите за инвестиции в общината. Герго Гергов обеща пълно съдействие от страна на общинската администрация в реализирането на бъдещите съвместни бизнес идеи.

Община Видин обявява обществени поръчки за обработки срещу кърлежи на зелени площи и инсектицидни обработки срещу бълхи на детски площадки; извършване на профилактични обработки на вътрешни помещения на общински обекти и прилежащите им външни площи. Прогнозна стойност на поръчката е до 30 000 лв без ДДС. Офертите се подаваха днес до 17:00 часа. Утре ще бъдат отворени.

Общинското звено "Чистота" във Видин работи с променен график заради летните горещини. Работният ден започва и завършва по-рано, обясни ръководителят на звеното Румен Лилов. Хората започват работа в 6 часа и приключват в 14:30, с половин час почивка на обяд. Измиване на улиците във всички комплекси на града се извършва в летните месеци.

Мъж със слънчев удар е приет в Центъра за спешна медицинска помощ във Видин вчера. Пострадалият е 57-годишен видинчанин. Мъжът е освободен, след оказана медицинска помощ. Центърът е реагирал и на сигнали за пациенти с инсулт. Натоварването не се е увеличило заради горещините, обясни завеждащият д-р Любомир Виденов.

Движението на тежкотоварни автомобили с обща маса над 20 тона по републиканските пътища се забранява при температури на въздуха над 35 градуса по Целзий, от 13.00 до 21.00 часа. Това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Целта е да се опазят асфалтовите настилки от образуване на трайни деформации от тежкотоварния трафик и рязкото повишение на температурите през летните месеци. Забраната ще отпадне при прогнозни температури по-ниски от 35 градуса за 10-дневен период, но не по-рано от 01.09.2015 г. При действие на забраната автомобилите да изчакват извън пътното платно, на указаните места, без да пречат на останалите участници в движението, допълват от АПИ. Изключение ще се прави за пътни превозни средства, които извършват превози на опасни товари  (ADR), бързоразвалящи се хранителни продукти на температурен режим и живи животни. Ограничението ще бъде сигнализирано с необходимите пътни знаци.

Писателят Владимир Зарев е носител на националната награда "Иван Вазов" за 2015. Официалното й връчване се очаква да стане по време на кулминацията на Вазовите чествания по случай 165 години от рождението на поета в Сопот от 19 часа тази вечер. Гост на тържествата ще бъде министърът на културата Вежди Рашидов, който тази година е патрон на проявите във връзка с годишнината от рождението на Вазов.

Земеделските стопани, кандидатствали през 2014 година за ваучери за гориво с намален акциз, могат да подават окончателните си декларации до 17 юли. Документите ще се приемат в общинските служби "Земеделие", каза директорът на Областна дирекция "Земеделие" Емилиян Енчев. 310 земеделски стопани от Видинско са подали декларации на първия прием, около 40 сега трябва да внесат окончателните си декларации. Те се подават заедно с копия от водените дневници за закупено и използвано гориво, както и копия от фактурите за гориво.

Общо 53 000 на брой са ваксините против бяс по лисиците, които миналата седмица бяха хвърлени от самолет над област Видин. Това каза за Радио ВИДИН д-р Валери Велков, началник отдел "Здравеопазване" към Областната дирекция по безопасност на храните. Регистриран случай на болна от бяс лисица няма от началото на годината. Програмата за разпръскване на противобесни ваксини за дивите животни от самолет стартира през 2010 година. Тя се прилага два пъти годишно- през пролетта и през есента.

Над 400 кг хартия е събрана по време на кампанията "Спаси едно дърво" тази година. Това съобщи председателят на сдружение "Активно общество"- Видин Радослав Георгиев, който организира кампанията за втора поредна година. Парите от предадената хартия са за закупуване на дървета, които ще бъдат засадени през есента.

Студенти от географския факултет на Московския държавен университет провеждат практиката си в Белоградчик. Кметът на общината Борис Николов приема млади хора от Университета за 11 поредна година. Групата този път е основно от казахстански студенти. Четирима от тях следват 3-и и 4-и курс в Университета, а петима са по магистърска програма. След усилената работа по проучвания на района за включването му като геопарк, тази година групата ще продължи работата си, като ще проучи пустеещите земи на територията на парка.

25 служители на дирекция "Социално подпомагане" във Враца стачкуваха ефективно днес /9 юли/ между 10 и 11 часа. Те се присъединиха към националния протест на социалните работници и членове на КТ "Подкрепа", чиито претенции са към държавата и неизпълнените й обещания. Според регионалния координатор на синдиката Десислава Димитрова, на практика протестите са от 2012 г., когато текат преговори за подобряване на условията на труда.

От службата за противопожарна безопасност предупредиха администрациите на 10-те общини във Врачанска област и земеделските стопани, които работят на открито, да бъдат с повишено внимание заради очакваните горещини.

Националният възпоменателен поход "По стъпките на Апостола" от Плевен до Карлово ще се проведе от 13 до 19 юли. Участниците ще бъдат рекорден брой тази година- 220. Най-много са ученици и студенти- 110, 80 от тях са от Плевен, другите са от Видин Карлово, Никопол, Русе и София.

Туроператор от Словакия ще води германски туристи в Белоградчик по разработен от него маршрут. Той е договорен още през пролетта. Туроператорът, заедно с екскурзоводите и транспортната фирма посетиха Белоградчик, за да се запознаят на място с дестинацията и да уточнят подробности за посещенията. Те бяха договорени със заместник - кмета Росен Младенов.

Географското пътешествие на участниците в лятната програма "Забавно лято в библиотеката" започна в читалнята на библиотеката в Мездра. Насловът е "С куфар из Европа". Ръководител на заниманията е учителят от основно училище "Христо Ботев" Красимира Каменова. Занимания с цел получаване на нови географски знания за Европа ще има в библиотеката всяка сряда от 14 часа.

Мария Попескова от врачанското село Долни Вадин празнува днес 101-ви рожден ден. Столетницата посрещна на празника си представители на народно читалище "Съзнание" и кметството, които й подариха домашно приготвена торта. Баба Мария се чувства много добре и продължава да помага в градината.

Видинчани ще могат да се насладят на операта "Лучия ди Ламермур" от Гаетано Доницети днес и утре в крепостта "Баба Вида". Солисти ще бъдат специализанти на НМА "Панчо Владигеров". Диригент е Деян Павлов. Автор на либретото е Салваторе Камарано по историческия роман на Уолтър Скот "Ламермурската невеста".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полицията разследва пожара край село Габровница

Служители на Районното управление в Монтана разследват причините за пожар в землището на село Габровница , съобщават от Областната дирекция на МВР.  Инцидентът е възникнал  към 14:00 часа на 18 август.  Огнената стихия унищожи 99 декара гора и 700 дка тревни площи.  По случая е извършен оглед и образувано досъдебно производство за причиняване..

публикувано на 20.08.24 в 10:47

Общинският съвет във Видин се събира извънредно заради "Ел Би Булгарикум"

За утре, 21 август. е насрочено извънредно заседание на Общинския съвет във Видин . Причината е декларация, внесена за обсъждане. Общо 4 точки са включени в предложения за заседанието дневен ред, каза председателят на Общинския съвет Светослав Славчев : "Извънредно обстоятелство, което смятам, че има е именно обезпокоителната информация относно..

публикувано на 20.08.24 в 10:05

Предстои да заработи офис в помощ на кандидатите за смяна на отоплителните уреди във Видин

Предстои разкриването на офис за техническа подкрепа по проекта „За по-чист въздух в община Видин“ , по който близо 3800 домакинства ще могат да подменят отоплителните уреди на твърдо гориво с такива, които замърсяват по-малко. Заместник-кметът Десислава Тодорова обясни: "Натрупаният опит от изпълнението на предходния проект показва, че..

публикувано на 20.08.24 в 09:52

Европейска програма предлага възможност за стаж и заетост на младежи

Европейска програма осигурява възможност за стаж и обучение на младежи, които са без работа. Необходимо е да с регистрация в съответната Дирекция „Бюро по труда“ и да не участват в никаква форма на заетост, образование или обучение, каза експертът “Информационно обслужване и услуги” в Областен информационен център-Видин Яна Гъркова...

публикувано на 20.08.24 в 08:12

Снимката на 19 август 2024 година

Това ще е поредно разочарование за хората, коментираха видинчани отлагането на изборите  за народни представители.  На срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни..

публикувано на 19.08.24 в 18:10

Кула отбеляза празника си

В  Кула  отбелязаха  празника на града . По традиция честването започна с празничен водосвет за здраве, отслужен от архиерейския наместник на Кулска духовна околия отец Илия :  „Братя и сестри, и тази година милостивият Бог ни удостои отново да доживеем и да посрещнем празника на този малък, великолепен и така в таланти достоен град..

публикувано на 19.08.24 в 16:58

Фестивал „Синия Дунав“ с рекорден брой участници тази година

За пета поредна година Видин ще е домакин на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“, съобщават организаторите. Той ще се проведе на 6, 7 и 8 септември в Крайдунавския парк на града.През годините събитието се превърна в една от традиционните културни прояви на страните по поречието на река Дунав, като хиляди са участниците от България,..

публикувано на 19.08.24 в 16:51