Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 юли 2015 година

Снимка: Полина Тодорова

Служителите на най-големия речен превозвач в Северозападна България, който е базиран във Видин, вече са получили трудовите си възнаграждения, които бяха забавени повече от 2 години. Това потвърди един от адвокатите им. Той каза за Радио ВИДИН, че са издължени сумите както на служители във фирмата, така и на екипажите на катамараните. Два от корабите и една баржа са били с възбрана за продажба след заведени дела. Съдебно признатите вземания вече са платени и всички задължения на фирмата по трудови договори, които са минали през съда, са погасени. Възбраната за продажбата им е снета. Корабът "Хан Аспарух" ще бъде продаден на търг при първоначална цена от близо 1 034 000 лв., стана ясно преди дни от документите, публикувани в регистъра на публичните продажби. Ипотека в полза на банка имаше върху него и плавателният съд беше с наложена възбрана след съдебно решение. И баржа беше обявена за публична продан във Видин на стойност 432 000 лв. Тя както и корабът са немско производство.

Проблем с корабоплаването по река Дунав заради ниското ниво няма- това каза за Радио ВИДИН капитан Тони Тодоров, директор на Морска администрация- Лом. Какво ще бъде критичното ниво за корабите засега не можело да се говори, защото то не било постоянно, а зависело от състоянието на натрупаните наноси, както и от някои други фактори, допълни кап.Тодоров.

Увеличение на трудовите възнаграждения- това е основното искане на лекари и медицински сестри от болницата във Враца. Днес те се събраха на протест.  Недоволството е срещу ниските основни заплати на медицинските сестри и лекарите, обясни председателят на синдикалната организация в болницата д-р Емил Младенов: "В тази болница 330 сестри получават 440 лева основна заплата. Тази заплата е от 2012 година. лекарите са на тези заплати от 2013 година." От фонд "Работна заплата" на болницата в размер на 760 хиляди лева, 550 хиляди лева са за възнаграждения на персонала, а другите 110 хиляди лева са за външни консултанти, посочи доктор Младенов: "Това е големият резерв, оптимизацията на който да доведе до възможността да се повишат основните заплати." Договорите с консултантите са за изпълнение на клиничните пътеки, за които се изискват специалисти, които във Враца няма, обясни изпълнителният директор на болницата Светлозар Луканов и допълни: "Нито с един ден има забавяне на работните заплати, това са вече две години почти, освен това до преди месец персонала получаваше около 100 - 120 хиляди лева допълнително материално стимулиране. От няколко години минималната работна заплата се вдига, а приходът от НЗОК намалява всяка година. Вие бихте ли ми казали логиката къде е и по какъв начин пропорционално всички заплати да растат нагоре? За да растат, трябва да има ресурс."

Жътвата на ечемик във Врачанско е в разгара, съобщиха от областната служба по земеделие. В общините Мизия, Криводол и Оряхово, където засетите площи са 7 950 декара, вече прибраха ожънатото от фуражната култура. Малко над 32 000 дка са площите в областта с ечемик, като най-много са в общините Враца и Бяла Слатина, съответно- 6 210 и 6 928 дка. Средният добив от ечемика тази година е 393 кг/дка. Най-богата е реколтата в общините Бяла Слатина, Козлодуй, Криводол и Хайредин, където комбайните са прибрали средно по 450 кг от декар.

Стартът на жътвата в село Градсковски колиби, община Бойница беше даден официално днес. Самодейци от читалище "Поляна" в село Шишенци се включиха в церемонията с ритуал.

Алтернативен маршрут за тирове и тежкотоварни камиони във Врачанско ще бъде в действие и возилата с тегло над 20 тона биха могли да избегнат забраната за движение по автомагистрала "Хемус", която налага Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в петък и неделя. Вместо по международен път Е-79 между Враца и София през Мездра и Ботевград, тежките машини и товарите им ще могат да преминават без ограничения през Искърското дефиле. Според класификатора на АПИ този път е ІІ-16 и той ще бъде отворен за тирове и камиони без ограничения от петък до неделя. Припомняме, че заради безопасността на движение пътната агенция спира трафика на камиони в петък от 17 до 20 часа и в неделя между 14 и 20 часа. Отделно от това преди два дни трафикът на тирове по път Е-79 беше ограничен в следобедните часове заради температури над 35 градуса по Целзий.

Инспекцията по труда в Монтана проверява фирмите извършващи добив на полезни изкопаеми. На територията на област Монтана на концесия са дадени 15 обекта, поясни директорът Димитър Петров: "До този момент са проверени седем обекта... Практиката показва, че тези рискови дейности, може би поради това, че са на постоянен периодичен контрол, в много голяма степен спазват изискванията на трудовото законодателство и там големи нарушения няма."

55 свободни места в 11 паралелки са обявени за третия етап на класирането за прием след 7 клас в профилираните професионални гимназии във Видин. Заявленията за участие в класирането се приемат от днес до 14-ю юли, вторник в Основно училище "Иван Вазов".

Една оферта е постъпила в Община Видин по обществената поръчка за обработка срещу кърлежи и бълхи на зелени площи, детските градини и други общински обекти. Офертата беше отворена днес от комисия с председател Борислава Борисова, заместник кмет на Община Видин. Обществената поръчка е за една година след сключването на договора с изпълнителя, уточниха от Община Видин.

Местната власт в община Медковец получи собствеността върху терен от 14 дка, в който има и сграда- бивша ветеринарна лечебница. Те ще бъдат използвани за създаването на помощно стопанство, което да захранва Домашния социален патронаж, каза за Радио ВИДИН кметът Венцислав Евгениев. Наетите за работа в стопанството ще са на постоянни или временни договори. Зеленчуците, добити от него ще са с гарантиран произход и цени с 15 процента по-ниски.  

Общо 53 000 на брой са ваксините против бяс по лисиците, които миналата седмица бяха хвърлени от самолет над област Видин. Това каза за Радио ВИДИН д-р Валери Велков, началник на отдел "Здравеопазване" към Областната дирекция по безопасност на храните. Случай на болна от бяс лисица няма регистриран от началото на годината. Програмата за разпръскване на противобесни ваксини за дивите животни от самолет стартира през 2010 година. Тя се прилага два пъти годишно- през пролетта и през есента.

Социалната услуга за предоставяне на безплатен обяд за самотно живеещи и хора, изпаднали в невъзможност да се грижат за себе си продължава в Мездра. Това съобщи кметът Николинка Кътовска. Топъл обяд ще бъде осигурен за 90 души от Фонда за европейско подпомагане.

Общината в Ново село има намерение да направи промени в площадното пространство. Проектът предвижда да се подобри достъпът до сградата на общинска администрация, като се оформи паркинг непосредствено до входа и се направи подход за хора с увреждания, да се разшири парковото пространство за сметка на асфалта в източната част и да се поставят нови пейки, да се оформят цветарници на ниво 60 см., да се изрежат част от старите амортизирани дървета, за да се посадят нови тревни, цветни и дървесни видове, да се монтира ново  парково осветление с по-икономични показатели. Фонтан с оборотна вода ще се направи пред общинската сграда. Проектът предвижда още да се подмени част от настилката. Така ще се обнови обща площ от 7 000 кв. м, в която ще бъдат вложени над 450 хил. лв. Проектант на новото площадно пространство е Пламен Захариев от град Монтана. Проектът за обновяването на площада чака одобрение за финансиране.

Децата на Мездра се сдобиха с нова детска площадка от началото на лятото. Тя се намира на улица "Шипка" №41 и е изградена със средства и доброволен труд от Владимир Коловски, който е капитан на морски търговски кораб. Детският кът е оборудван с разнообразни съоръжения за игра. Новоизградената площадка отговаря на европейските изисквания за безопасност и качество. Съоръженията за игра са предназначени за деца до 10-годишна възраст. Новата придобивка се ползва не само от децата в квартала, но и от малчугани от други райони на града. 

50 деца от село Бърдарски геран се включиха в Хавайско парти, организирано от Община Бяла Слатина. Събитието премина под наслов "Здравей, лято!" в общинския център.

Самодейци, земеделци и доброволци изграждат открита сцена във врачанското село Търнава. Инициативата е на народно читалище "Напредък" и е във връзка с предстоящия на 15 август фолклорен събор на името на народния певец Георги Горелски. Стойността на строителните дейности е около 4 400 лева. Близо 3 000 лева са осигурени по програма, а останалите са собствен принос.

Курсът за начинаещи по спортни и латино танци за деца и юноши при клуба по спортни танци "Дъга" започна днес в Плевен. Това съобщават от общинската администрация.  Първата група ще усвоява тънкостите на танците до 22 юли от 10.00 до 12.00 часа пред ДНА, а втората ще започне на 7 август и ще продължи до 19 август в същите часове. Представление на първата трупа по актьорско майсторство при Детско-юношеската школа на ДКТ "Иван Радоев" ще се състои също днес на Оркестрината в Градската градина. Младите таланти ще получат грамоти от Община Плевен за своето участие. Първото от поредицата неделни хора ще се извие на пл. "Възраждане" на 19 юли от 19.00 часа, като те ще радват плевенчани през юли, август и септември. Всички прояви са част от инициативата на Община "Ваканция в Плевен лято 2015".

Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" към Изпълнителна агенция по горите организира  утре, на 11 юли вело излет до скалния манастир "Иван Пусти". Маршрутът преминава през кв. "Бистрец", продължава по земен път през вилната зона и достига до подножието на манастира. Водач на групата ще бъде Александър Александров от Велоклуб "Скала"- Белоградчик. Преходът ще бъде с продължителност около 4 часа и е подходящ за любители колоездачи- възрастни и деца над 10 г. (с придружител). Изискване към участниците е да носят предпазни каски, светлоотразителни жилетки, резервна гума, храна и вода за деня. Сборният пункт е пред Природозащитен център "Натура" във Враца (на Червения площад). Началният час е 8.00 ч.

Инициативата "Дунав ултра 2: Гладни за скорост" ще стартира утре от видинското село Куделин. Двама любители велосипедисти участват в нея- Петър Златков и Борис Бегамов, които ще се опитат да изминат с велосипеди близо 700 км за 48 часа. По-голямата част от трасето е част от трансевропейски маршрут "Евро вело 6". Инициативата цели също да популяризира природните забележителности по дунавското крайбрежие и здравословния начин на живот.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00