Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 юли 2015 година

Снимка: Любо Андреев


Нови площади ще имат три села в община Бойчиновци– Громшин, Мадан и Мърчево. За тях са спечелени над 753 хиляди лева по Програма за "Развитие на селските райони". Първа копка на ремонта днес бе направена в Громшин. 206 хиляди лева ще бъдат вложени в реконструкцията, поясни кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев. Площадът в Громшин трябва да бъде готов за 40 дни. Селото придобива съвременен вид, категоричен бе кметът Андрей Кръстев. Хората от  селото също са доволни от промените: "Най-после, след дълго очакване, започват. Надяваме се да завърши всичко в срок."

Важни моменти, свързани с упражняване правото на глас на предстоящите през есента местни избори за общински съветници, кметове на общини и на кметства, представиха във Видин членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). Срещата се организира и в други градове в страната под мотото "По-близко до избирателите". Темата за уседналост, избирателни списъци, по-облекченият режим на гласуване на хората с трайни увреждания, бяха част от разгледаните точки, както и вотът, който ще упражнят избирателите с увредено зрение, гласуването на ученици и студенти. Бюлетината ще се попълва задължително с химикал в син цвят, а отбелязването е със знак Х или V. "Във Видинско ще се гласува с най-много три бюлетини, но все още технически образец за тях няма", обясни Камелия Нейкова от ЦИК. По думите й, по-различно ще изглежда бюлетината за общински съветници, в която именната на кандидатите няма да присъстват. Те ще бъдат изброени на отделно информационно табло, което ще бъде поставено пред изборното помещение и вътре в кабината за гласуване.

Само седмица остава за всички търговци и институции, които издават билети срещу своите услуги, да купят и регистрират в Националната агенция за приходите касов апарат, с който да отчитат продажбите си след 20 юли. От 21 юли касовите бележки ще са задължителни при продажбата, например, на билети за посещение на музей, спортни събития, концерти, за ползване на шезлонг, чадър на плажа и др. Изключение от новото правило за издаване на касови бележки при продажба на билети срещу услуги се прави в случаите, когато става въпрос за продажба на билети, карти, абонаментни карти за превоз на пътници, когато издаването им е задължително съгласно нормативен акт, както и при продажбата на билети, фишове, талони и други удостоверителни знаци за участие в хазартни игри.

В община Враца започва работата по улици, мостове и други инфраструктурни съоръжения, повредени при миналогодишните наводнения. За ликвидиране на щетите са осигурени 1 500 000 лева, които бяха отпуснати от междуведомствената комисия за справяне с кризисни ситуации към Министерския съвет. Кметът на Враца Николай Иванов припомня: "Проектите са готови и събрани в общинска администрация. По най-краткия начин те ще бъдат разгледани и одобрени. Очаквам пълно съдействие от "Басейнова дирекция" по отношение даването на съгласие от тази институция. Изпълнителите докладваха 100-процентова готовност да започнат работа до края на месеца." В края на месец юли м.г. стихия заля Враца и няколко от селата в общината. Само бързите и координирани действия на местната власт предотвратиха големи поражения, като следствие от проливните дъждове.

Община Мизия реши да проучи чрез публична анкета какво мислят хората за провеждането на традиционния панаир на града, който се организира от 1907 година, а тази година се пада в дните около 2 август и ще съвпадне с първата годишнина от наводнението на Мизия. "Общинското ръководство ще се съобрази с това, което хората искат. Който се интересува и има отношение, ще гласува. Който не се интересува и няма отношение, значи е съгласен със статуквото, т.е. със стария вариант", заяви заместник кметът Николай Нековски. Анкетните карти се събират в 4 урни, поставени пред сградата на Общината и на още три възлови места в Мизия. Крайният срок е 16 юли, когато комисия ще преброи гласовете и ще обяви резултатите на следващия ден-17 юли.

Община Чипровци започна процедура за избор на изпълнител на ремонтни дейности по уличната мрежа. Улиците предвидени за ремонт са в общинския център и селата Мартиново, Митровци и Бели Мел, каза заместник кметът Валентин Кръстев: "Булевард "Петър Парчевич"- това е входната артерия в посока село Мартиново и са около 528 метра. Понеже при приключване на един ремонт на пътната мрежа преди една-две години, този участък остана неасфалтиран, с полагане на, естествено, и тротоари в участъка. Втората поръчка е за основен ремонт в село Митровци, третата е в селата Бели Мел и в Мартиново." Около 130 000 лева са предвидени за ремонтните дейности. Строителните работи се очаква да бъдат изпълнени за месец. 

Близо 200 шивачки от Лом месеци живеят без заплата, а през май ги съкратили, без да им изплатят дължимите възнаграждения. Наташа Василева има неизплатени заплати за близо 2000 лева. Тя е завела дело срещу шивашката фирма. Работодателят е санкциониран за неизпълнени предписания за изплащане на заплати, заяви директорът на Инспекцията по труда в Монтана Димитър Петров. Той обясни, че след съкращението работниците могат да търсят дължимите им заплати по съдебен ред. 

Конкурс за директори на защитените училища в селата Раковица и Раброво обяви Регионалният инспекторат по образованието във Видин. "В основно училище "Христо Ботев" в село Раковица, община Макреш, досегашният директор госпожа Кокоранова се възползва от своето право на пенсиониране. А в село Раброво, община Бойница, основното училище "Христо Ботев" има директор, който в момента изпълнява длъжността без да е преминал задължителния конкурс", обясни началникът на Инспектората Марийка Василева. Кандидатите ще могат да подават документи до 20 юли. Резултатите се очакват към 10 август.

Община Враца внесе за оценка първия си проект по новата Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 година. Цел на проекта е подобряване на качеството на живот на хората с увреждания и такива над 65 години, които са в невъзможност да се грижат за себе си. Бюджетът на проектното предложение е 499 997,61 лева. Проектните дейности ще се изпълняват 21 месеца, като 18 месеца е времето за предоставяне на интегрираните социални услуги. Чрез проект "Предоставяне на интегрирани социално-здравни услуги в община Враца" по процедура за безвъзмездна финансова помощ "Независим живот" се цели и повишаване на професионалните умения на наетите в Центъра за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността и в домашна среда и намаляване риска от зависимост от институционален тип грижи. Планирани са обучения, психологическа подкрепа, консултиране и супервизия на персонала, предоставящ социалните услуги; разработване на Методология за дейността на Центъра; дейности по информиране и публичност и организация и управление на проекта. Като резултат минимум 44 души ще са подобрили своето качество на живот чрез получаване на подкрепа и предоставяне на услугата "Личен асистент"; повече от 70% от тях ще са подобрили достъпа си до други междусекторни услуги; минимум 20 души, оценени по проекта, но поради недостиг на финансов ресурс неполучили личен асистент, ще са ползвали здравни, рехабилитационни и специализирани транспортни услуги "от врата до врата", а Община Враца ще има мултидисциплинарен екип от 53-ма специалисти. Ще се повиши информираността на местната общност относно възможностите на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 година, за подкрепа на социалното включване на хората с увреждания.

Новата сграда на Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" в Монтана се открива преди 50 години на днешния ден. Постройката край река Огоста е била завършена през 1965 г. Това каза за Радио ВИДИН Иван Димитрова, експерт "Връзки с обществеността" на лечебното заведение. "Отбелязвайки половин век в новата сграда, модерната днес областна болница, всъщност започва като стационар с 15 легла и един фелдшер през далечната 1893 г. През 1959 г. с новото административно деление на страната Михайловград е обявен за окръжен център, а градската болница е преименувана в окръжна. Проектирана е нова сграда за лечебно заведение с 450 легла, а за терен на новата болница е отредена площ от 80 декара.  Разкрити са хирургично, вътрешно, акушеро-гинекологично, детско, инфекциозно, диспансерно-гръдно отделения. Клиничните отделения в болницата се увеличават и достигат 15 броя, разкриват се 8 параклинични звена, поликлиника и два филиала за хронично болни в гр. Брусарци и с. Мартиново с общ леглови фонд 929 легла." Болницата се е разраствала и е функционирала като общинска, окръжна, първостепенна окръжна, районна до областна в своята 123-годишна история. МБАЛ- Монтана е най-голямото лечебно заведение в Северозападна България днес.

Над 400 кг хартия е събрана по време на кампанията "Спаси едно дърво" тази година. Акцията в институциите и учебните заведения във Видин започна на 1 юни и трябваше да продължи един месец. Организаторите са решили кампанията да продължи до есента, когато със събраните пари от предадената хартия ще засадят дървета. "Решихме да удължим кампанията до октомври месец и ще събираме хартия до момента, в който вече закупим тези дръвчета и имаме готовност да ги засадим. Има вероятност разсадник в Берковица да ми дари допълнително дръвчета. Ще трябва да намерим транспорт и да пренесем младите дръвчета. Тепърва предстои да изберем конкретния вид дръвчета, да ги съгласуваме с главния архитект на Видин и да се избере място в Крайдунавския парк, което да променим и да направим по-приятно", каза председателят на сдружение "Активно общество"- Видин Радослав Георгиев. Кампанията "Спаси едно дърво" се организира за втора поредна година във Видин.

Ремонт на сградата на читалище "Напредък" в село Търнава, област Враца, се очаква да започне до дни. Строителните дейности са на стойност 170 000 лева. "Най-важен е ремонтът на покрива", каза кметът на селото Габриела Раловска. 

Трима представители на Фондация БАРАКА Козлодуй и петима на Дамски клуб "Бъдеще за Мизия" участваха в национална среща на лидерите към "Международната награда на херцога на Единбург", България, заедно с лидери от София, Пловдив, Горна Оряховица и екип на "Наградата" за България. "Надяваме се до 2025 година към "Наградата" в България да са включени над 5 000 участници", си пожелаха лидерите. Специален гост на събитието бе Светлозар Петров- изпълнителен директор на Job Tiger и член на почетния тръст на организацията. "Радвам се, че бяхме заедно, че успявате всеки ден да случвате чудеса и да работите доброволно в полза на младежите на възраст 14-25 години в България", каза Любомира Велчева- изпълнителен директор на Фондация "Международната награда на херцога на Единбург", България. "Благодаря, че вярвате в каузата, че отделяте време и сте отдадени на Наградата", каза в специален скайп разговор Мелек Девинт, която е регионален директор в Международната фондация на Наградата, отговарящ за Европа, Средиземноморието и Арабските страни (EMAS). В момента в България над 150 участници са избрали "Наградата" за своето личностно развитие. 24 лицензирани оператора в 9 града в България осигуряват информация за програмата, която съществува от 1956 година и е представена в 144 държави от целия свят. В България Наградата се развива от март 2014-та година, а патрон на организацията е Президентът Росен Плевнелиев.

Общо 43 деца от всички общински училища на Видин заминаха рано тази сутрин на безплатен лагер на море в Кранево. Летният лагер е вече традиция- Община Видин го организира за четвърта поредна година. Учениците са придружени от четирима ръководители и едно медицинско лице. С летуващите деца и техните родители бе проведен предварителен инструктаж в Общината- за спазване на нормите за безопасност по време на отдиха. Направена е и групова застраховка. Почивката на морето ще продължи от 13 до 23 юли. По време на отдиха са предвидени посещения на Делфинариума във Варна и на Ботаническата градина в Балчик, съобщават от пресслужбата на Общината.

Снимка: РИОСВ-ВрацаУченици с интереси в областта на екологията, от градовете Оряхово и София участваха в организираното от Регионалната инспекция по околната среда и водите- Враца посещение на водопад в резерват "Врачански карст". По пътя към водопада те научиха интересни факти за резервата и успяха да видят на място някои защитени видове растения и животни. Участниците в похода получиха енциклопедии, атласи и справочници за процесите в природата и нейните обитатели.

Епархийският хор на Врачанската митрополия се завърна с две отличия от ІІ Европейски хорови игри. Мащабното събитие се проведе миналата седмица в немския град Магдебург. Хористите от Враца бяха отличени с бронзов медал в категорията "Музика сакра" и със сребро от надпреварата "Гран при на нациите". Епархийският хор на Врачанска митрополия беше единственият, който представи страната ни във второто издание на Европейските хорови игри. В състава на трупата от града под Околчица влизат психолози, ветеринарни лекари, студенти, акушерки, медицински сестри, журналисти и свещеници. Заедно те извисиха гласовете си в едно от най-мащабните музикални събития на Стария континент.

Община Мездра ще бъде представена на Роженския събор от самодейци от Народно читалище "Просвета 1929" в балканското село Оселна. На 18 юли- събота, от 14:00 часа, на Първа сцена, ще излязат Женска певческа група "Оселнешки напеви" и  Детска танцова група "Оселнешки ритми", с ръководители Десислава Димитрова- секретар на читалището, и Станимир Петров. При индивидуалните изпълнители в конкурсната програма ще участват две млади- Ванеса Богданова и Стела Кръстева.

Националният възпоменателен поход "По стъпките на Апостола" от Плевен до Карлово започна днес, 13 юли и ще продължи до 19 юли. "Тази година той се провежда за 21-ви път, като участниците ще бъдат рекорден брой- 220", каза видинчанинът Георги Любенов, който ще участва в похода. Той уточни: "Походът е ежегоден, от 13 до 19 юли. Това не е случайно, тъй като рожденият ден на Васил Левски е на 18 юли. Целта е всички участници на тази дата да се съберат в Карлово, родния му град, и да отпразнуват това. Сега ще ми бъде 4-то участие, участвал съм и през 2011-та, 2012-та и 2014-та. Тръгването е от Плевен, прекосява се Балкана по различни маршрути, като участниците са разпределени в няколко различни лъча."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00