Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 юли 2015 година

Снимка: Десислава Андреева

Над 800 молби са подадени от 1 юли във видинската дирекция "Социално подпомагане" за помощи за отопление. Това съобщи директорът на службата Маргарита Маркова: "Към четвъртък имам данните от справката само за Видин са 800. Но това е към дата 9-и. Всеки, който желае, може да дойде на място и да попита. Много са условията, всеки е различно- според група инвалидност, дали има продажби, дали има регистрация, дали е лице с увреждане, всеки един случай е индивидуален." Молбите за отпускане на помощи за отопление се подават от 1 юли до края на октомври.

Прекъснатите здравноосигурителни права ще се възстановяват след 1 януари 2016 година при условие, че бъдат платени всички дължими вноски за последните 5 години, а не както е сега- за 3 години. Промяната е залегнала в Закона за здравното осигуряване, който е публикувана в Държавен вестник в края на юни, но ще влезе в сила шест месеца по-късно. "Така например, ако човек, който сам внася вноските си за здраве и е с прекъснати здравноосигурителни права (не е заплатил повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца) пожелае през август 2015 г. да ги възстанови, трябва да плати всички дължими осигурителни вноски за периода от 01.07.2012 г. - 30.06.2015 г. (36 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ). В случай, че същият човек пожелае да възстанови здравноосигурителните си права през февруари 2016 г., ще трябва да плати вноските за периода от 01.01.2011 г. - 31.12.2015 г. (60 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ)", съобщи Милена Борисова, експерт в офиса на Териториалната дирекция на НАП за Видин.

Най-малко здравноосигурени са сменили личния си лекар през месец юни 2015 г. за последните 10 години, съобщават от Районната здравноосигурителна каса във Видин. 1 460 души са направили преизбор на общопрактикуващ лекар през месец юни в областта. Ние можем да упражним свободното си право да сменим нашето джи пи два пъти в годината- през юни и декември. Това, което трябва да направим при новоизбрания лекар, е лично да попълним "Регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар", да представим здравноосигурителна книжка и да се идентифицираме с документ за самоличност.  

Болницата в Монтана е посочена първа в списък с 11-те държавни болници с най-добро икономическо състояние и финансови резултати в страната, според анализ на Министерството на здравеопазването. МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" е начело сред отличниците, които нямат натрупани загуби от минали години и текущият им резултат е печалба. "Добрите резултати при нас се дължат на екипния стил на работа, изграденото доверие между различните звена в ръководството на болницата и между лекари и медицински персонал. Работим активно и привличаме финансови средства не само от НЗОК, но и от всички възможни други източници, правим икономии, без да се нарушава качеството на лечебния процес и медицинските стандарти", заяви изпълнителният директор на болницата в Монтана д-р Тони Тодоров.

Над 40 домашни помощници от сръбската област Нишава са обучени за работа по българския модел на услугата "Социален асистент" на възрастни хора над 65 години. Повече от 40 души са получавали услугата в продължение на 3 месеца. Това съобщи във Видин председателят на сдружение Дунавски еврорегионален граждански форум Николай Цолов. Той обясни, че благодарение на членството си в Европейския съюз България е по-напреднала в сферата на социалните услуги за възрастни хора, затова идеята е била да се направи обмен на опит и да се приложи българският модел. Общински съвети в Сърбия се очаква да вземат решение за финансиране на новата услуга. Представители на видинското сдружение ще се срещнат с общинари в Ниш на 21 юли.

Основният ремонт на сградата на бившето начално училище "Митрополит Константин" започна във Враца. Рехабилитацията е част от дейностите по проект "За подобряване на благосъстоянието на децата и младежите в риск- изграждане на устойчив модел за интеграция и социално включване в община Враца" и предвижда сградата да се превърне в Младежки център. Подобни обекти ще има още в Добрич, Стара Загора и Пловдив.

Частични ремонти се извършват на сградата на читалището в Криводол през лятото. Това съобщи секретарят Боян Илиев: "Ремонтните дейности са частични- ВиК, освежаване на стените във фоайето и противопожарната система, тестване на противопожарната система в Криводол. Средствата са осигурени от Община Криводол, в рамките на 1 000 лева. Ремонтните дейности ще ги приключим до 20-о число на този месец." Децата от Криводол в момента могат да посещават компютърната зала в читалището.

Исаевата къща във Вършец отвори врати след основен ремонт. Тя е собственост на Общината от 2013 година. Местният свещеник поп Исай, който е бил член на тайния революционен комитет и се е срещал с Левски, е живял в нея.

Община Бяла Слатина планира да изгради площадка за депониране на строителни отпадъци в старото корито на река Скът. Проектът се съгласува с екоинспекцията във Враца, за да бъде реализиран, каза кметът на общината Иво Цветков. Новата площадка се планира да работи най-малко 10 години. Мнения и становища по реализацията й се приемат в общинската администрация на Бяла Слатина и в екоинспекцията във Враца.

Пътят Борован-Малорад е затворен за движение. Причината е извършването на ремонтни дейности. Пътят е затворен със заповед на кмета на Община Борован Десислава Тодорова: "Нареждам път Борован-Малорад да бъде затворен за преминаване на всички превозни средства за периода от 13 юли, понеделник до 19 юли, неделя, включително, като за целта да се направи необходимото обозначение с необходимите знаци и маркировки, че пътят е затворен и преминаването на всички превозни средства е забранено за този период."

Времето до края на месец юли ще бъде слънчево и топло. Температурите през почивните дни ще достигнат 36-38 градуса. Падналият дъжд през тази нощ е бил между 1 и 5 литра на квадратен метър, съобщи Леночка Ангелова, началник на Хидрометеорологичната обсерватория в Монтана. Най-много е валяло в града на Огоста и в село Говежда, а най-малко- в района на Берковица: "Започва постепенно повишение на температурите и всъщност вече- постоянно слънчево, топло и хубаво време. Съгласно народната метеорология, се задават и така наречените горещници." Валежите ще бъдат под нормата за юли. Такива се очакват в периода 21-25 юли. "За равнинната част на региона тя (нормата- бел. ред.) е между 40 до 60. Очакваните валежи са около 40 и под 40 литра на квадратен метър."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00