Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 юли 2015 година

Снимка: Светослав Цветанов

Общо 280 социално слаби хора до месец ще бъдат настанени в новопостроените съвременни социални жилища във Видин. Инвестицията в кварталите "Гео Милев и "Строител" възлиза на близо 4 милиона лева. Апартаментите в "Гео Милев" са модерно оборудвани в 4 нови двуетажни сгради, а в комплекс "Строител" е направена реконструкция и вътрешно преустройство на 9 съществуващи жилищни сгради. Видинската община е една от четирите пилотни общини, които реализират тази инвестиция за нуждаещите се хора.

Служителите на следствения арест във Видин са изпратили писмо до Министерството но правосъдието, в което протестират срещу предстоящите съкращения във ведомството. Те недоволстват срещу намерението на началника на Областната служба "Изпълнение на наказанията" в града да промени предварително определените длъжности за съкращение. Това каза за Радио ВИДИН Иван Петров, председател на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България. Съкращенията във ведомството се правят в изпълнение на постановление на Министерския съвет от месец януари за съкращения на средствата за издръжка на персонала. Решение за това кои и колко служители от областните структури "Изпълнение на наказанията" ще бъдат съкратени трябва да се вземе до края на месеца.

Активният сезон по прибирането на селскостопанската продукция започва с множество сигнали за кражби. Северозападна България е сред най-проблемните региони, каза председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов: "Темата, която ние отворихме в началото на юни месец за по-силно полицейско присъствие и охрана в селата за съжаление все още е в начален стадий на вземане на някакви решения."

Малолетните и непълнолетните майки ще получават детски надбавки от държавата само в натура. Това приеха народните представители при гласуването на второ четене на промените в Закона за семейни помощи за деца. Помощта в натура се предоставя под формата на стоки или услуги за детето в съответствие с индивидуалните му потребности, оценени от Дирекция "Социално подпомагане".

700 молби за отопление са подадени в социалните дирекции на територията на област Монтана от 1 до 10 юли. Това  съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Георги Цеков. Молби ще се приемат до края на октомври. 10 403-ма бедни са подпомогнати през миналия отоплителен сезон.

41 молби за помощ на социално слаби първолаци са подадени за първите 10 дни на юли в Монтана. Одобрените ще получат еднократно по 250 лева. Доходът на член от семейството не трябва да надвишава 350 лева на месец за  последната една година. Молби се приемат до края на септември. 

Областната администрация в Монтана е наградена от фондация "Прозрачни регламенти". Областният управител Ивайло Петров и неговият заместник Нина Петкова получиха и двата годишни приза- за "Най-прозрачна областна администрация" и "Най-добра практика за партньорство между областна администрация и гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията".

Две фирми са подали оферти за обществена поръчка с предмет: "Извършване на независим одит на провеждането и възлагането на обществени поръчки в Община Видин за периода от 01.10.2011 г. до 01.07.2015 г.". Това са "Профит" ООД - гр. Бургас и ДЗЗД "Компания за управление на бизнеса, финанс мениджмънт и консулт"- гр. София.

Фирма от Враца, която е специализирана в разработването и внедряването на високотехнологични системи откри новата си производствена сграда във Враца. Заместник-ръководителят на посолството на Холандия у нас Райни Бъш, представители на български и чуждестранни клиенти, банкери и партньори бяха сред официалните гости.

Кметът на Берковица Димитранка Каменова се срещна с представители на местния бизнес и коментира с тях трудностите, пред които са изправени
и възможностите за по-добро сътрудничество с местната администрация, съобщиха от общината в Берковица. Като основни проблеми се очертаха липсата на работна ръка, проблемът с фалшивите болнични и инфраструктурата. Каменова е обещала пълно съдействие на бизнеса и е обявила, че очаква 2016 година да е по-добра във финансово отношение.


Валидността на 1 894 лични карти изтича до края на 2015 г, съобщават от полицията във Видин. 5252 паспорта и 2221 шофьорски книжки също са за смяна. 766 лични карти са изтекли и не са подменени за периода 2010 – 2014 г. От група "Български документи за самоличност" в Областната дирекция на МВР-Видин напомнят, че срокът, в който гражданите са длъжни да подадат заявление за подмяна на лична карта е 30 дни от датата на изтичане на валидността й. Глобата за неспазването на тази разпоредба е в размер от 20 до 150 лева.

Единствената по рода си в България студентска бригада ще се проведе за 15-ти пореден път от днес до 14 август в Мездра. 55 студенти ще се включат в нея. Броят на желаещите да се трудят намалява през последните години, но въпреки това след всяка студентска бригада в града и селата на общината остават видими следи от работата на студентите. Това съобщи сътрудникът ни Петко Котларски. Студентите ще бъдат назначени на трудови договори към Общинско предприятие "Чистота" на минималната работна заплата с възможност за допълнително парично възнаграждение. Средствата за заплати и материали се осигуряват от бюджета на община Мездра.

Областната администрация в Монтана получи награда за доброто партньорство с читалището в Чипровци. Те са инициатори за вписването на чипровския килим в листата на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО за България. Това е увеличило интереса към килимите, съобщи секретарят на читалището Христинка Димитрова.

С нова озвучителна и осветителна система разполага "Клуба на актьора" в Драматичния театър в Монтана. За оборудването са платени 5 600 лева собствени пари на театъра, уточни директорът Любомир Бояджиев. Закупени са нови най-модерни пултове за звук и светлина, както и нови прожекторни кутии.

Изложба, която представя находки от археологически проучвания на античната крепост Алмус е открита в Историческия музей на град Лом. Спасителни разкопки се провеждат в древното укрепление през юни и юли тази година след прекъсване от четвърт век. Експозицията включва артефакти от изследвания на Западната крепостна стена на Алмус, като мраморна глава на Херакъл, части от оброчни плочки на бог Митра, стъклени и глинени съдове от римската и късноантичната епоха. Изложбата може да бъде посетена до есента.

Клуб-музей ще бъде открит утре в община Брегово, в сградата на читалище "Развитие". Експозицията съдържа снимки от миналото на граничния град, характерни облекла и вещи от бита на Бреговския край и Югоизточна България, старинно оръжие и аксесоари от хайдушкото движение и Руско-турската война. Експонатите са от личната колекция на Ивайло Иванов, член на видинския патриотичен клуб "Бдинци". Публиката ще има възможност да види и късометражен филм за Белоградчишкото въстание от 1850 година, при заснемането на който са участвали деца от клуб "Млади възрожденци" на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Брегово.

Общинарите в Мездра удържаха на дадената дума и обявиха официалното откриване на паметник на Васил Левски в града. Това ще се случи на рождената му дата- 18 юли, събота, от 9.00 часа. Церемонията включва изпълнение на духов оркестър и кратка литературно-музикална програма, след което кметът на община Мездра Николинка Кътовска ще произнесе слово и ще открие паметника. Монументът ще бъде осветен.Паметникът е монтиран в наричаната от мездренчани "градинка на Гено Цеков", намираща се над ОУ "Хр. Ботев". От Общината канят всички гости и граждани на Мездра да присъстват на откриването на паметника на Апостола. Автор на монумента е скулпторът Любомир Добрев. Идеята за монтирането му беше дадена от инициативен комитет от граждани в края на 2013 година, който внесе предложението до кмета и Общинския съвет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00