Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 юли 2015 година

Снимка: Община Видин
Правителството все още не е отпуснало на Община Видин средства за борба с комарите, стана ясно на днешното заседание на Общинския съвет. По тази причина местният парламент реши да бъдат прехвърлени 80 хиляди лева от параграф "Култура" в бюджета на Общината, за да се заплати на фирмата, която извърва обработки срещу насекомите. Срещу това предложение се обяви общинският съветник Милен Милчев от ГЕРБ. Кметът на Видин Герго Гергов обясни, че прехвърлянето на средствата се прави, защото фимата-изпълнител е заявила, че няма да продължи с обработката, ако не й се заплати.


20 предложения разгледа и одобри на днешното си редовно заседание видинският Общински съвет. Обсъжданията преминаха с повече емоции от обикновено, което, според част от присъстващите, се дължи на наближаващите местни избори. Съветниците одобриха от общинския бюджет да бъдат платени над 260 000 лева за имот 1.4 декара на улица "Академик Стефан Младенов" по гражданско дело за делба. С друго решение на Общинския съвет Регионалният съюз на потребителите получи помещение в сграда на улица "Градинска". Одобрен беше Подробен устройствен план, с което детска градина "Детелина" ще придобие съседен имот от 880 кв. м, на който да изгради спортна площадка. Детски футболен клуб "Видин" пък вече ще провежда тренировки на терена в спортен комплекс "Колодрума". Съветниците приеха отчета за работа си през първото полугодие и графика за редовните заседания до края на годината и отпуснаха персонални пенсии за починал родител на две деца. Въпреки бурните страсти, след заседанието общинските съветници си направиха обща снимка за спомен на площад "Бдинци" преди да излязат в лятна ваканция.

12 000 бутилки водка задържаха митнически служители в района на Дунав мост Видин - Калафат снощи, съобщиха от Агенция "Митници". Контрабандната стока е била в камион с българска регистрация, който по документи е превозвал текстилни изделия и ябълков сок от България за Англия. При щателна митническа проверка е установено, че зад своеобразна тапа от кашони с тениски има палети с бели, необозначени кашони. В тях били опаковани по шест бутилки водка. Липсвали бандероли или придружаващи акцизни документи, но на етикетите е обозначено, че алкохолът е произведен в Полша и е предназначен за английския пазар. Стоката и камионът са задържани.

Клуб-музей на "Тимошките хайдути" откриха в граничния град Брегово. Четата "Тимошки хайдути" е част от патриотичен клуб "Бдинци" Видин. Идеята е на Ивайло Иванов. Всеки един гост ще се срещне с едно пано със стари снимки, с етнографска експозиция, въоръжение от хайдушкото движение. Новият камерен музей е разположен в сградата на читалището в Брегово, входът е свободен.

278 катастрофи с две жертви и 34 ранени са станали от януари до юни в област Видин. Най-много произшествия са регистрирани през април- 64, с трима ранени, отчитат от полицията. 4474 нарушения са установени от пътните полицаи при проверки в региона през полугодието. Превишена и несъобразена с пътните условия скорост е най-честото нарушение на шофьорите.

Паметна плоча на загиналите по време на наборна и кадрова военна служба ще бъде открита утре от 10 часа на входа на военния клуб във Видин. На церемонията ще бъде извършен и водосвет. Идеята е на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите във Видин, каза председателят на организацията Бойко Прангаджийски. Паметната плоча е изработена от черен мрамор- Американски тип, като средствата за нея са осигурени от дарения. Гост на откриването ще бъде началникът на Военното окръжие в Ловеч.

Трети договор за саниране на многофамилни жилищни сгради беше подписан в Берковица. Кметът на общината Димитранка Каменова и председателят на сдружението на собствениците "Детелина 2015 - Берковица" Стоян Георгиев сложиха подписите си под документа. Четири сдружения на собствениците са регистрирани в Берковица- в кварталите "Изгрев" и "Заряница", като с три от тях вече са сключени договори.

Пет нови спешни центъра ще бъдат изградени до 2020 година в Монтанско, съобщиха от Областната управа. Те ще бъдат в изцяло нови сгради и ще бъдат оборудвани с модерна техника за лечение и транспорт на пациенти. Строителството ще се финансира със средства от Европейския съюз. Нови центрове за спешна медицинска помощ ще има в Монтана, Лом, Берковица, Вълчедръм и Чипровци. Възможно е да бъде изграден и шести център в Брусарци, уточниха от областната управа. В Монтана новият спешен център ще се разположи в близост до болницата, на терен пред недостроената сграда на хирургическия блок.

Нови, изцяло модернизирани филиали за спешна медицинска помощ ще бъдат изградени и във Врачанско- в градовете Роман и Криводол, а във филиалите в Бяла Слатина, Козлодуй, Оряхово и Мездра ще бъде направена реконструкция и разширяване на съществуващия сграден фонд, модернизация на медицинската апаратура и изграждане на помещения за рентгенова и лабораторна диагностика, обособяване на чакални за пациенти, манипулационна зала и лекарски кабинети. Това стана ясно на работна среща във Враца между областния управител Малина Николова и заместник-министъра на здравеопазването доктор Ваньо Шарков. Предвижда се в модернизацията на спешната помощ да се вложат 85 милиона евро, до 2020-та година. Във Враца Центърът за спешна медицинска помощ ще бъде реновиран и разширен, съгласно изискванията на медицинския стандарт за спешна медицина.

Шестмесечната справка на отдел "ГРАО" при община Мездра показва намаляване на населението със 145 жители. Броят им към 30 юни е 22 223. В общинския център намалението е с 54 души, където живеят 12 472 жители. Най-много са намалели хората в най-голямото село Зверино-с 14, следва Моравица- с 10, Люти дол, Кален и Лик- с 8 души. Само в 4 от 27-те села има увеличени с по 3, 2 и 1 човек. Силно притеснителна е границата между починалите жители- 195 и родените бебета- само 53, като в града цифрата е 75 срещу 33. В 17 от селата няма нито едно новородено.

Довеждащият водопровод за селата Говежда и Дълги дел, който беше разрушен от проливни дъждове миналото лято, е възстановен. Това съобщи кметът на Община Георги Дамяново Дилян Димитров. Правят се 72-часовите проби и най-вероятно в петък или събота ще се подаде вода от възстановения довеждащ водопровод към двете населени места. Водата вече е годна за пиене. Водопроводът е изграден от Общината и водоснабдителното дружество в Монтана. Стойността на възстановителните работи е около 60 000 лева. От разрушените 6 моста вече 5 са напълно готови. В момента се асфалтират и улиците, които бяха отнесени.

В областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие" не се приемат проекти по мярка "Млад фермер" заради липсата на документ от екоинспекцията, удостоверяващ съответствие с режимите на защитените територии. За това сигнализират земеделски производители. Такъв документ не се изисква за всички кандидати, каза Кремена Николова, директор на видинския офис на Фонда. Този документ се изисква само, когато стопанисваните площи попадат в обхвата на защитените територии. За да не бъде пропуснат крайният срок, кандидатът може да подаде проекта си с "декларация за нередовност". 25 проекта по мярка 6.1 са подадени във Видин, повечето от тях са свързани с овощни насаждения. За изготвяне на бизнесплановете на земеделските производители безвъзмездно помагат и специалистите от Службата за съвети в земеделието.

Всички ползватели на държавни и общински пасища, мери и ливади, които не притежават животни или техният брой не отговаря на размера на ползваните площи, до 1 февруари 2016 г. следва да придобият животни, чийто брой и вид  съответства на нормата за площ на една животинска единица, определена в закона. В противен случай договорите с тях ще се прекратяват. Това реши парламентът като прие на първо четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Библиотека "Йордан Радичков" при читалище "Иван Вазов 1872" в Берковица получи поредното си дарение. Богатата сбирка от детски книжки на английски език са подарък от Ива Попова, съобщи библиотекарят Татяна Попова. Ива Попова е от Берковица, но от 20 години живее в САЩ. Тя е доброволец в училищна библиотека в Колорадо, а това е поредното й дарение за берковските деца.

Декларацията за дължими данъци за второто тримесечие на 2015 г. се подава до края на юли. Всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък, трябва да подаде декларация за дължими данъци. Досега във видинския офис на Националната агенция по приходите (НАП) 140 фирми са декларирали, че са изплащали доходи на физически лица за второто тримесечие на годината, което представлява около една пета от очакваните декларации от този вид.

НАП- Видин предлага за продажба чрез търг с тайно наддаване мансарден апартамент в града на бул. "Панония", чиято първоначална цена е 25 000 лева. Имотът е ново строителство, със застроена площ 71 кв. м.

Бившето "гумено" игрище във Враца, намиращо се на ул. "Трапезица", вече е отворено за свободен достъп на граждани. Игрището е изцяло обновено като част от общинския проект "Враца- привлекателно място за живеене". Спортната база предлага възможности за игра на волейбол, баскетбол и футбол на малки вратички. Сред подобренията, направени на мястото, са нова настилка, обезопасителни мрежи, нови трибуни и дървени пейки за зрителите, осветление, течаща вода, екотоалетна и паркинг. Заявки за групови посещения могат да се направят на тел. 0877-419-525.

Валсове и полки от фамилия Щраус ще изпълни видинската Симфониета на концерта си тази вечер. Началото е обявено за  19 часа. Диригент е Майкъл Росензвейг.

Четвъртото издание на фестивала на изкуствата "Дунавски вълни" ще се проведе във Видин от 17 до 26 юли. Фестивалът стартира с куклен театър "Тото и момичето"- това е представление на театър "Абсурд". След това в Художествената галерия ще бъде открита изложба на тема "Видин - вдъхновяващ град". Програмата на фестивала включва куклени представления, образователни концерти и забавни игри.

Врачанският кмет Николай Иванов днес връчи почетен плакет на представителния епархийски хор "Св. Софроний Врачански". Плакетът е по повод спечелените от хора две престижни отличия от два музикални фестивала в гр. Магдебург, Германия. Двата музикални форума са Европейските хорови игри`2015 и Грант При на нациите`2015. Хорът спечели сребърен медал в раздела "смесени хорове" на Грант При на нациите и бронзово отличие в раздел "музика сакра" в Европейските хорови игри. Почетният плакет бе приет от диригента на хора- траянополския епископ Киприян.

По идея на Искрен Красимиров- оператор, режисьор и продуцент от Враца, автор на филма "БОТЕВ: от Голгота към Свобода", утре- 17 юли 2015 година (петък), в София, ще бъде дадено началото на нова гражданска инициатива: "НЕзабравимата БЪЛГАРИЯ". Платформата ще обединява хора от цяла България чрез художествено-документалните филми на Искрен Красимиров, посветени на българските национални герои. На срещата учредителите ще запознаят бъдещите участници и симпатизанти на идеята с реализираните до сега филмови продукти и с това, което предстои. Сред поканените са журналисти, народни представители, представители на различни институции, както и бъдещото ядро на проекта "НЕзабравимата БЪЛГАРИЯ" от цялата страна. Гостите ще имат възможност да се запознаят и с другите главни действащи лица в платформата- актьорите Филип Филипов и Костадин Султов, сценаристите Красимир Стефанов и Илиана Минковска, историци, журналисти. Началото е в 10.30 часа, в сградата на Съюза на българските журналисти (ул. "Граф Игнатиев" №4).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00