Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 юли 2015 година

Дъга украси централния фонтан във Видин
Снимка: Невена Пекова, радио Видин

Термометрите в 15 часа са отчели 33 градуса във Видин, Монтана и Враца. Това показват данните на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Прогнозата за утре, 18 юли, е температурите да достигнат 37 градуса във Видин, 36- в Монтана и Плевен.

Петте филиала на спешната медицинска помощ във Видинска област ще имат нови сгради. Сега съществуващите не отговарят на стандарта по квадратура най-вече, каза директорът на Центъра за спешна медицинска помощ за областта д-р Станислав Поломски. Филиалите на спешната помощ се намират във Видин, Белоградчик, Кула, Брегово и Димово. Министерството на здравеопазването ще кандидатства до края на октомври за финансиране. Тогава ще стане ясно къде и какво ще се строи. Парите ще бъдат по проект за 85 милиона лева на министерството, с които ще се подобряват условията на спешните центрове в цялата страна.

Многопрофилната болница за активно лечение "Света Марина" в Плевен беше официално открита с тържествен водосвет, отслужен от Плевенския митрополит Игнатий, в деня на Света Великомъченица Марина, съобщават от Общината. "Като лекар и кмет на Плевен съм изключително удовлетворен, че "Света Марина" е първата и единствена в своята област с най-ново поколение оборудване, с шестте си високотехнологични операционни зали, с перфектната си информационна система и организация на работа и най-вече с елитния си международно известен и признат екип, без който би било немислимо качеството на лечение и грижа, които се предлагат тук", каза кметът на Плевен Димитър Стойков. Официални гости на събитието бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, председателят на Парламентарната група на ДПС Лютви Местан, народни представители, Президентът Георги Първанов, представители на БАН, Областният управител на област Плевен Ралица Добрева, ректорът на Медицинския университет - Плевен, проф. д-р Славчо Томов, председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов.

Нова здравна служба работи от днес във врачанското село Девене. Тя се помещава в сградата на бившата автоспирка в с. Девене. Основен ремонт беше  направен на помещенията и сградата беше преустроена, така че да отговаря на всички изисквания за здравна служба. 43 000 лева от капиталовата програма на Община Враца за тази година бяха вложени в ремонта. Обновяването беше извършено от врачанската фирма "СП - 90 - Венцислав Петров - Тони Петров". Лекарски кабинет, манипулационна, чакалня за пациентите и обособен санитарен възел има в сградата след ремонта.

Нова водопроводна мрежа ще бъде положена в пет населени места на община Бойчиновци до 15 септември. Общо 33 километра и половина ще бъдат изградени в селата Владимирово, Лехчево, Громшин, Мадан и Мърчево. 3 милиона 580 хиляди лева са осигурени за тях по програма "Развитие на селските райони, мярка 321, уточни кметът на Бойчиновци Светлин Сретениев. Проектът за подмяна на водопроводната мрежа е на стойност 3,5 млн. лева. И проект за асфалтиране на улиците в селата се подготвя за новия програмен период 2015-2020 г.

Инцидент в Лом предизвика на месата на полиция и жандармерия
. Петима 20-годишни младежи в нетрезво състояние се прибирали от сватба в населения предимно с хора от малцинствата квартал "Младеново" към 7 часа тази сутрин. Те започнали да правят неприлични предложения на срещната на улицата 49-годишна жена, която се изплашила и потърсила убежище в близка къща. 65-годишният собственик на дома се притекъл на помощ. Младежите се държали агресивно и възрастният мъж използвал за самозащита пневматична пушка. Той стрелял и улучил двама от нападателите. Полиция, а по-късно- и екип на жандармерията са пристигнали след сигнал от съседите. Нападателите се оттеглили веднага след изстрелите. От пресцентъра на МВР допълват информацията с това, че двама от групата нападатели с повърхностни рани са прегледани в болницата и освободени. Мъж е задържан за срок до 24 часа в Районното управление в Лом. Патрул от подразделението на жандармерията в Монтана е бил изпратен на мястото на инцидента. Изясняването на случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство. Уведомена е Районна прокуратура - Лом.

Товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти, както и мобилните обекти, трябва да бъдат снабдени с изправни и функциониращи устройства за позициониране и проследяване на движението им (GPS). Това предвиждат промени в Закона за горите, които парламентът прие на второ четене. Извършването на добив на дървесина през тъмната част на денонощието се забранява. Ползването й в горите, които са собственост на повече от едно физическо и юридическо лице, може да се извършва само при нотариално заверено съгласие на поне половината съсобственици на имота.

От Националната агенция по приходите напомнят на всички търговци и институции, които издават билети срещу своите услуги, че остават няколко дни, за да закупят и регистрират касов апарат
, с който да отчитат продажбите си. Касовите бележки ще са задължителни от 21 юли при продажбата на билети за посещение на театър, музей, спортни събития и туристически обекти.

Дискусионна среща за възможностите на дуалната система на обучение у нас се проведе в Конферентния център на Областна администрация Видин. Събитието е организирано по инициатива и с участието на проф. д-р инж. Стефан Стефанов, декан на Факултет за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт към Технически университет - София, и на неговия екип.

Жътвата в Новоселска община е към своя край. Есенниците вече са прибрани. Отделни участъци в с. Винарово все още не са ожънати, но се очаква до дни и там работата да приключи. Рапицата от 1400 дка беше прибрана най-напред. Средният добив е около 300 кг/дка, което е по-високо от средния добив за страната през 2014 г. Ечемикът от 1270 декара даде средно по 460 кг. Площта с пшеница е най-много- близо 22 хил. дка. И независимо, че жътвата в с. Винарово продължава, досега се очертава среден добив от около 400 кг от декар, съобщава сътрудникът ни Светла Бондова.

Жителите на Мизия решиха на 2 август в града да се проведе традиционният панаир. Това сочат резултатите от проучването на общинската администрация. То беше инициирано, тъй като панаирът съвпада с първата година от наводнението на града. 86% от хората искат да се спази традицията, обясни заместник кметът Николай Нековски.  Жителите на Мизия ще отбележат и една година от наводнението на града на 2 август.

Кофите за боклук във видинското село Градец са препълнени и около тях са се натрупали битови отпадъци. Контейнерите са малко и се извозват само два пъти в месеца, обясниха жители на най-голямото село в община Видин: "Малко са кофите, боклукът е много. Два пъти в месеца се извозват, а и кофите трябва да се увеличат. На две семейства трябва да има две кофи от малките... Ние имаме само една кофа. Аз съм от горния край. Имаме една малка кофа за целия край. Малко са кофите ... Общината като няма превоз с какво да ги изчисти. Най-много сега за събора да ги изчисти. На 2 август е съборът..." Битовите отпадъци в село Градец се извозват три пъти в месеца, казаха от пресцентъра на Община Видин. Обществена поръчка за закупуване на съдове за смет и техника тече в момента и след това ще има повече възможности, обясниха още от местната управа.  

Каскади с цветя се монтират по електрическите стълбове в Монтана от местната Община, съобщи кметът Златко Живков. Цветята са на стойност 8 000 лева. Те са част от програмата на Общината за осигуряване на зелена и уютна градска среда. Висящите градини ще привличат и гости на града, смятат от местната управа.

Плоча в памет на загиналите по време на наборна и кадрова военна служба беше открита на входа на военния клуб във Видин. Идеята е на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите във Видин, каза председателят на организацията Бойко Прангаджийски. Паметната плоча е изработена от черен мрамор- американски тип, като средствата за нея са осигурени от дарения.

24-годишният Ангел Цолов получи писмена благодарност от началника на Районното управление във Видин. Младият видинчанин спаси дете на надуваем дюшек, отнесен от течението на Дунав. Той успял да достигне и върне дюшека с детето до брега преди пристигането на полицейските служители.

Почти 37 хиляди туристи са посетили природните и културни обекти в община Белоградчик за първите шест месеца на годината, 10 хиляди от тях са чужденци. Посетителите са над 11 хиляди само за месец юни. Дестинацията е привлякла близо 4000 туристи от други страни. Четири хотела и около 30 къщи за гости и вили, с над 380 легла, са на разположение на посетителите и гостите. Те могат да се нахранят в шест заведения в града, които предлагат както традиционни, така и местни ястия.

Ансамбълът за изворен фолклор "Боровчани" от с. Боровци ще представя област Монтана на събора в Рожен. Съставът е избран след прецизна селекция и ще покаже уникалния старинен обичай "Изпращане на старокя", разказа за Радио ВИДИН заместник-кметът Радослав Найденов: "Много сме горди, че ансамбълът успя да се класира. Сигурен съм, че ще се представят добре! Пожелавам им успех!" Старокята е най-важният персонаж в една сватба от нашия край. Това е човекът, който носи уруглицата (сватбеното знаме- бел. ред.). Той поставя различни задачи и изпитания на гостите в края на тържеството, преди да си тръгне. Обичаят е хумористичен и жизнеутвърждаващ и винаги предизвиква аплодисментите на публиката. Съборът в Рожен започва днес след деветгодишно прекъсване. Другият състав от област Монтана, който се пребори за участие, е от Лом.

Международният събор в прохода "Кадъ боаз" започва днес, 17 юли и ще продължи до неделя, 19 юли. Български и сръбски състави ще се изявят на сцената край белоградчишкото село Салаш. 90-годишен юбилей от създаването на събора и 15 години от възстановяването му се отбелязват тази година. Границата между България и Сърбия е отворена за свободно преминаване днес от 13.00 до 23.00 часа, а официалното рязане на лентата на граничната бразда ще бъде в събота, от 10.00 часа, когато ще бъдат поднесени и венци пред паметника на приятелството между двете общини Белоградчик и сръбската Княжевац. Богата културна програма ще има по време на събора. Посетителите ще могат да разгледат изложби на предмети от етно сдруженията от двете страни, на производители на вина и ракии, на старинно оръжие на патриотичния клуб "Бдинци" и на ловни трофеи. Срещи ще проведат и туристическите дружества на Тимошкия регион и област Видин, представители на ловните дружества на двата региона и мото и вело клубовете на Източна Сърбия и Видинска област.

Два пъти в седмицата читалището в Чипровци провежда занимания с деца през лятото. Те са ръководени от секретаря на културното средище Христинка Димитрова: "В самото читалище има ежеседмични занимания по интереси с деца, които са през цялата лятна ваканция. По принцип се провеждат два пъти седмично, различни занимания са, в зависимост от интересите на децата. Сега, в момента, подготвяме един малък театър. Работим предимно с хартия, т.е. правим различни неща от хартия, оцветяваме, всичко, което е полезно, играем различни игри. Обикновено, понеделник, от 10 часа и сряда или петък, в зависимост вече от това как се договаряме със самите деца на място."

Четвъртото издание на фестивала на изкуствата "Дунавски вълни" започва тази вечер във Видин. Началото е от 18 часа, когато ще бъде представена куклената постановка "Тото и момичето" на театър "Абсурд", уточни Силвана Сюлейман от Общината. Изложба на тема "Видин - вдъхновяващ град" ще бъде открита в Художествената галерия в 19 часа. Програмата на фестивала, който продължава до 26 юли, включва куклени представления, образователни концерти и забавни игри.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48