Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Тополовец очакват освещаване на храма "Св. Дух"

4
Снимка: Пламен Генчев

За първи път в историята си кулското село Тополовец ще има православен храм. Средствата за градежа на параклиса "Св. Дух" са събрани от дарители. Църковното настоятелство е събрало 5000 лева за строителството, което е започнало през 2005 година. Сградата е издигната, поставена е дограма, предстоят довършителни работи.

"Мъчим се да довършим параклиса. Някакви пари са отпуснати на църковното настоятелство, около 5000 лева. Предстоят довършителни операции. Започнахме през 2005 година, но парите все не достигат. Очаквам още дарения". Това каза за радио Видин кметският наместник на Тополовец Румен Драгуцов.

От църковното настоятелството са решили на официално освещаване да поканят високопоставени гости от Дирекция по вероизповеданията, Видинска митрополия, чуждестранни посланици и инвеститори, народни представители и др.

"Имената на дарителите ще бъдат записани в почетна книга", уточни председателят на църковното настоятелство Михаил Миленков. Средства се набират по дарителска сметка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Община Монтана и турския град с общи мерки срещу климатичните промени

Община Монтана и турския град Адъяман обединяват усилия срещу климатичните промени.  Кметът на турския град Абдуррахман Тутдере е на посещение в Монтана по повод общ европейски проект, свързан с изменението на климата. Визитата е част от програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция. Партньори на проекта са и две неправителствени..

публикувано на 17.05.24 в 14:13
Детско-юношеска школа

Шампионска титла за Детско-юношеската школа "Локомотив” Мездра

Шампионска титла за младшата възраст взе Детско-юношеската школа  на "Локомотив" Мездра, с треньор Владимир Найденов. Поредната победа за момчетата бе постигната, като този път беше разгромен на централния терен отбора на "Пъстренец” със  7:1 Гол вкараха - Стефан Тасев, Венелин Николаев, Милен Илиев, Радостин Даков, Митко Николаев, Константин..

публикувано на 17.05.24 в 12:34

Курс за български шевици се организира във Видин

Центърът за творчески и личностно развитие "Свободата да СЪМ" организира курс за български шевици. Курсът се нарича "Назад към корените" и е предназначен за деца и техните родители. Децата ще могат да оцветяват графики на шевици, казва Благовеста Владимирова:  "Идеята на предстоящия курс е да се запознаем с шевиците в тяхната най-основна..

публикувано на 17.05.24 в 12:00

Мъж от Расово си осигурил безплатна питейна вода с незаконно свързване

Незаконно присъединяване към водопроводната мрежа е установено в село Расово, общ. Медковец.  На 16.05.2024 г. около 09:00 ч. в полицейския участък в село Медковец постъпил сигнал от служители на водоснабдителното дружество, че при извършена проверка в частен имот, ползван от 32-годишен местен жител, е установено незаконно присъединяване към..

публикувано на 17.05.24 в 11:30
Снимката е илюстративна

Един дрогиран и двама пияни зад волана задържаха във Врачанско

Двама седнали зад волана с над един промил в кръвта са задържали през изминалите 24 часа полицейските служители във Врачанско, съобщават от полицията. В първите часове н днешния ден във Враца е спрян за проверка  влекач  управляван от 55- годишен водач от с.Телиш, обл. Плевен. Пробата му за алкохол показала – 2,27 промила.  Вчера в  16:45ч. в..

публикувано на 17.05.24 в 10:10

В Кула отбелязват Деня на предизвикателството

Със спорт, танци и песни в Кула отбелязват Световния ден на предизвикателството . Организатор е Клубът на инвалида. Целта е да се докаже на хората с увреждания, че могат да са пълноценни, а останалите да повярват в тях, каза председателят на клуба Иванка Велкова. "Мотото ни е "Спортуваме, пеем и танцуваме заедно". В празника ще..

публикувано на 17.05.24 в 09:30

10 000 лева събраха на благотворителен концерт в Монтана

10 000 лева събраха в Монтана в благотворителен концерт за Цецко снощи. 31-годишният мъж от Лом се лекува от левкемия. Благотворителният концерт се проведе в Драматичния театър в Монтана. Над 200 танцьори и певци от местни фолклорни групи изнесоха концерт пред публиката в препълнената голяма зала. Всички те дариха средства за скъпо струващо лечение..

публикувано на 17.05.24 в 08:46