Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 юли 2015 година

Снимка: Полина Тодорова
Студена минерална вода заради жегата раздаваха днес активисти от БЧК във Видин. Пунктът се намира в приземния етаж на сградата на БЧК. "Всеки гражданин на Видин, който има необходимост може да посети нашия пункт и там ще получи безплатно студена минерална вода. Пунктът ще функционира докато този код "жълто" за опасно високи температури не бъде снет за Видин- дотогава ние ще имаме готовност да раздаваме студена вода"- каза Поли Семкова- експерт "Младежка дейност" към Областния секретариат на Червения кръст. Червенокръстката организация се намира на ул. "Княз Борис І" №4- до Стамбол капия. Студена минерална вода раздаваха и днес във Враца. Заради горещините граждани в Монтана се разхлаждаха в два пункта с минерална вода. Безплатна минерална вода ще раздават и в Плевен до края на работната седмица.


Дирекциите "Инспекция по труда" в страната започват от днес заверяването на еднодневни трудови договори, предназначени за сезонните земеделски кампании. Безработните, които ще работят по новата схема, но не повече от 90 дни в годината, няма да губят правото на социални помощи и обезщетения за безработица. Договорите могат да бъдат заверявани само от регистрирани земеделски производители, които развиват дейности, които изискват ръчна обработка и прибиране на реколта в растениевъдство, розов цвят и лавандула. Те трябва да носят в съответната дирекция "Инспекцията по труда" регистрационната си карта. Еднодневните договори не се регистрират в Националната агенция по приходите, не се подават уведомления за тяхното приключване.

Видинският държавен архив е без достъп до глобалната мрежа вече повече от месец. Проблемът е в изгорял от гръмотевици мрежов разпределител след голямата буря в града, устройство, което трябва да се подмени. Пари обаче засега няма, обясни началникът на Държавния архив във Видин Светлана Кръстева.

От септември се очаква да започне асфалтирането на недовършения път Раковица - Старопатица. Миналата година основно беше ремонтирана половината от пътя, който е в община Кула, а сега ще се работи в участъка в община Макреш, каза кметът на Раковица Николай Ненчев. 8- километровата отсечка в момента почти не се използва, заради лошото състояние на участъка в посока Раковица. Хората от двете села от години използват обходния път през Кула и Киреево.

Персоналният идентификационен код (ПИК), издаван на клиентите на Национална агенция за приходите (НАП), вече може да бъде получен от всеки от офисите на НАП в страната. Това съобщават от приходната администрация. Кодът се получаваше досега  задължително от офиса по постоянен адрес на гражданите и по регистрация на фирмите. Издаването на ПИК е безплатно, с него физическите лица могат да подават данъчни и осигурителни декларации, да следят данъчната си сметка за задължения и плащания, да проверяват осигурителния си доход и да ползват редица други електронни услуги.
 
Няма достатъчно кандидати за съдебни заседатели в Берковица. За общината са определени 12 съдебни заседатели за Районния съд в града под Ком, като най-малко 10 на сто от тези, които се предлагат, трябва да са с педагогическа квалификация. До този момент в Общинския съвет, където се събират документите, са подадени едва три заявления. Крайният срок за подаването на документите е 31 юли. Специална комисия от общински съветници трябва да разгледа кандидатурите, след което те се представят за гласуване на сесия на местния парламент. Документи се подават в Общински съвет - Берковица, стая 211.  


Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана Деница Славкова издаде заповед за забрана с превантивни мерки за опазване от пожари на резерват "Горната кория" в Берковския балкан. Паленето на огън се забранява около резерват "Горната кория" и защитена местност "Самарите", както и извършване на дейности, създаващи условия за възникване на пожар. Не се разрешава осъществяването на туристически походи и влизане на посетители на територията на резервата без писмено разрешение от Министерството на околната среда и водите, с изключение на маркираната пътека за туристи, определена от ведомството- от старата хижа "Ком" до местността "Малък самар". Нареждането е в сила до 31.10.2015 г.

Инициативата "Монах за един ден" е новост за православната ни общност и започва през месец август в Лопушанския манастир край монтанското село Георги Дамяново, каза за Радио ВИДИН игуменът архимандрит Христодул. 24 часа на ден животът преминава в молитви и работа в стопанството на манастира, остава малко време за отдих, категоричен е служителят на храма. Начинанието "Монах за един ден" има благословията на Видинския митрополит Дометиан.

Учат народни песни в монтанското село Копиловци. Традиционното лятно училище по народно пеене се организира за седма година и започва от днес, 21 юли, а обучението ще се води от проф. д-р Светла Станилова от Музикалната академия в Пловдив, каза за Радио ВИДИН директорът на Младежкия дом Асен Асенов. В инициативата може да се включи всеки, който желае. Заниманията ще бъдат както индивидуални, така и групови, ще се разучават песни. Инициативата за лятно училище по народно пеене е на Младежкия дом в Монтана и ще продължи една седмица- до 26 юли. В досегашните издания са участвали млади хора от Монтана, Видин, Пловдив, Любимец и Чипровци.


33-ма самодейци ще представят община Мездра в XI Национален събор на българското народно творчество "Копривщица 2015". 3 самодейни колектива и един индивидуален изпълнител се класираха на регионалния преглед. Журито не класира най-редовния участник и носител на златен плакет от предходния събор- състав за автентичен фолклор от село Върбешница. 83-годишният изпълнител на окарина- Георги Димитров от село Лик, който е носител на златни медали и грамоти от предишните си участия ще вземе участие за девети пореден път на този събор. 28 състава и 5-ма индивидуални изпълнители от 19 читалища във Врачанска област бяха класирани за Националния събор, който ще се състои от 7 до 9 август в Копривщица.

Пиесата "Една нощ в бърлогата" ще се играе днес от 18:30 в Младежкия дом в Монтана. Инициативата е в помощ на ученика Марсело Илиев, който събира средства, за да учи в колеж на Кеймбридж, където е приет с отлични оценки. "Апелът на актьорите е всеки зрител, вместо да купува билет, да пусне парична сума в благотворителните урни, които ще бъдат поставени на входа на залата", каза за Радио ВИДИН Валери Белов- главен специалист "Етнически въпроси и интеграция на малцинствата" в община Монтана.

Симфониета- Видин зарадва малките възпитаници на ОДЗ "Радост" с образователен концерт "Магарешки работи". Концертът е част от фестивала "Дунавски вълни" в града. "Представяме произведение на Петър Ступел, изключително популярно и обичано от децата. Направихме го по-различно, с водещ Пенка Борисова, с показване на музикални инструменти. Това е едни разказ, с главни герои-  магарето и зебрата, който има  добър край"- разказа Мирослав Кръстев, директор на Симфониета Видин. Концертът е част от програмата на четвъртия фестивал на изкуствата "Дунавски вълни". От 18 часа концертът ще бъде изнесен пред малчуганите от бл.5 в ж.к "Плиска", а от 19 часа на откритата сцена на художествената галерия започва концертът на Градския духов оркестър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48