Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 юли 2015 година

Снимка: Пламен Генчев, радио ВИДИН

И днес жълтият код преобладава върху метеорологичната карта на страната. Температурите в Северозапада и по-голямата част от страната остават опасно високи - 36-37 градуса. Заради горещините общинските администрации във Враца и Монтана раздават безплатно студена минерална вода. Пункт за вода е разкрит и в офиса на Българския червен кръст във Видин. Горещото време ще продължи. Рекордът от 40 градуса от 2000 година все още не е подобрен, съобщи Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. Синоптиците очакват леко понижение на температурите с няколко градуса към 25 юли. "Около 25-и, в резултат на нахлуване от запад, което ще носи по-влажен въздух, ще паднат, може би с 3, максимум до 5 градуса температурите..."- прогнозира Леночка Ангелова.

Случаите на колабирали в жегите зачестяват, съобщи завеждащият на видинския филиал на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Любомир Виденов: "Последните 2-3 дни зачестяват наистина... И то обикновено около обед, преди обед, защото най-вероятно хората си мислят, че до обед не е толкова горещо, обаче вече след 10 часа не е за излизане навън."

Започна монтирането на сглобяемия басейн до градския плаж във Видин. До края на седмицата ще бъде поставен, ще има спасител. "Спасител ще бъде осигурен. Водата е контролирана от всички необходими органи", каза кметът на общината Герго Гергов. Въпреки забраната за къпане в река Дунав и липсата на спасител на градския плаж, и днес там имаше плажуващи.

Общинската структура на БСП във Видин застава твърдо зад настоящия кмет на Видин Герго Гергов в предстоящите избори
за кмет наесен. На пленум на БСП Видин е била дадена много добра оценка за работата на градския управник. Това обяви на пресконференция председателят на общинската партийна организация Пламен Трифонов. Герго Гергов ще бъде предложен за втори мандат на предстоящата конференция в края на месец август. На местните избори БСП във Видин ще се яви в коалиция със Земеделски съюз "Александър Стамболийски". Партийната организация на БСП ще издигне кандидати за кметове в 23 от общо 25 населени места в общината.

Изключително важни подготвителни работи по довършване на два от главните канализационни клонове на Враца ще бъдат извършени в петък 24 юли,
съобщават от Общината. Дейностите ще са в района на площад "Св. Софроний Врачански". Екипи на "Воден цикъл 2011" ДЗЗД ще направят три проучвателни изкопа на площада- на изхода за улиците "Кръстьо Българията" и "Александър Стамболийски" и в района на тролейбусната спирка в посока ж.к. "Дъбника". Движението на площада ще бъде забранено за превозни средства. В този ден ще бъде преустановено изцяло движението на тролейбусите в града. Автобусите по различните линии ще се движат по променени маршрути, които ще включват най-близко прилежащите улици на площад "Св. Софроний Врачански".

Екип на фирмата по озеленяване във Видин коси тревата в Алеята на влюбените, каза управителят Даниела Димитрова: "Почистват храсти и дървета, които са пораснали, като идеята е да се запази крепостната стена и отделно от това- да не е развъдник за комари."

Втори информационен ден за превенция на корупцията се проведе във Видин
. Информационният ден на Областната дирекция на МВР е част от дейностите по международния проект "Обединени срещу корупцията", който се реализира от Полицейския инспекторат на окръг Олт- Румъния, в партньорство с Областните дирекции на МВР - Видин и Плевен, полицейския инспекторат на окръг Дъмбовица-Румъния, Националната полиция на Латвия, Генерална дирекция "Антикорупция" към румънското вътрешно министерство и "Прозрачност без граници"-Румъния. "Целта на тази кампания е до максимален брой хора от област Видин да достигне нашето послание и да им насочим вниманието към проблема корупция", каза комисар Ваньо Димитров - заместник директор на ОДМВР-Видин.

Инцидентът във видинското село Гара Орешец, при който в неделя вечерта младеж от Медовница е ударил местно момиче, не е на етническа основа, както твърди кметският наместник Костадин Филипов. Това обяви регионалният говорител на МВР във Видин Лора Стефанова. "Става дума за младежка забава. Действително, момчето е ромче, момичето е българче, но тези две деца, защото те са непълнолетни, те са с познанство, което датира назад във времето." След инцидента от почивните дни, кметът на Гара Орешец заяви, че хора от малцинството в съседното село Медовница редовно тормозят местните жители, и че ситуацията от Гърмен ще се повтори, като обвини институциите в бездействие.

Жителите на козлодуйското село Крива бара все още търсят изчезналия в понеделник 83- годишен дядо Петко. Възрастният човек е с деменция и е бил забелязан за последно в понеделник на спирката, като е възнамерявал да отиде при дъщерите си във Враца, съобщиха от кметството. До момента няма никаква информация за изчезналия. Внучката му Радина алармира в социалните мрежи, като публикува снимка на дядо Петко с обяснението, че е бил облечен с дебело яке. По нейните думи, съдейки по навиците на дядото, може да е хванал автобус към Берковица, Монтана, но не и изключено и към Враца, София или някъде другаде. Близките алармират ако някой има информация, да се свърже с тях.

Нов пътнически бус получи Община Берковица след подписан договор с Държавен фонд земеделие, каза заместник-кметът Радослав Найденов. Придобивката ще се използва за превозване на възрастните обитатели на Дома за стари хора и е с рампа за колички. Социалното заведение работи на пълен капацитет. Домуващите в момента са 150 души. През последните осем години в Дома бяха направени много ремонти на отделни крила, както и енергийноефективни мероприятия. Тази година енергийното обследване ще продължи, за да се кандидатства за саниране и на неремонтираните части от сградата.  

ВМРО номинира Теменужка Желязкова за кмет на Мизийското село Софрониево. Тя е завършила икономика със следдипломна квалификация "Счетоводство и контрол". Теменужка Желязкова работи от 1975 г. в системата на МВР като финансист, а от 1995 г. е началник отдел "Финансово-ресурсно осигуряване". Основателка е на Сдружение "Европейска мрежа на жените в полицията-България", на която е председател през 1998 г.

Самоосигуряващите се вече могат да подават декларацията при започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност, за която са регистрирани, по интернет с безплатния персонален идентификационен код на Националната агенция по приходите. Документът се подава в 7-дневен срок от промяната в трудовата дейност.

Данъците за превозните средства и недвижимите имоти вече могат да се плащат онлайн чрез сайта на НАП. Услугата в момента работи за общините Столична, Велико Търново, Пловдив и Варна. И други общини, сключили споразумения с Национална агенция за приходите ще бъдат присъединени в предстоящите месеци към софтуера.

40-50- земеделски машини ще се съберат в 10 часа в петък на паркинга на ТЕЦ- Видин, след което ще тръгнат към близките бензиностанции на изхода на града. Там ще зареждат гориво демонстративно. Акцията е в отговор на Наредба, която изисква земеделските производители да монтират нивомерни устройства на съдове за гориво, каза за Радио ВИДИН Александър Александров- председател на Съюза на зърноплоизводителите във Видин.

За 11 поредна година в Белоградчик гостуваха студенти от факултета по География на Московския държавен университет "М. Ломоносов". За пръв път в състава на групата бяха включени и възпитаници на филиала на МДУ в град Астана - столицата на Казахстан. Под ръководството на своите научни ръководители - доцент Наталия Николаевна, Николай Михайлович и Наталия Олеговна, от 5 до 20 юли те проведоха своята учебна практика, част от магистърската програма на университета. Една от практическите теми е във връзка със състоянието на дървесните видове с оглед пораженията след обледеняването през тази зима. За да се оценят мащабите на бедствието, те смятат да използват актуални космически снимки, които заедно с ландшафтните проучвания ще обобщят в доклад, който ще предоставят на общинското ръководство. Друга тема по която се работи, е свързана със състоянието на пустеещите земи. Обсъдена е и идеята за бъдещия Геопарк и включването му сред обектите под закрилата на ЮНЕСКО.

Близо 400 лева събра ромска трупа от Кюстендил, която игра благотворително, за да помогне на 15-годишния Марсело от Монтана. Момчето е прието да учи в престижния британски колеж в Кеймбридж, а целта на театралите е да събират средства за престоя на Марсело в общежитието на колежа. Няколко момичета и момчета пристигнаха в Монтана с една мисия- да помогнат на Марсело да сбъдне мечтата си. А тя е да учи в колежа в Кеймбридж. Младежите са готови да обикалят благотворително цяла България. "Който ни харесва и има желание да ни покани- ние веднага ще дойдем при тях, за да съберем пари за Марсело."

Ремонтът на читалището в село Мадан приключва. Сградите на общо шест читалища в община Бойчиновци се ремонтират в момента. По програма "Развитие на селските райони" са спечелени близо 2 милиона лева. Ремонтните дейности трябва да приключат до 15 септември, уточни кметът на Бойчиновци Светлин Сретениев. Текат ремонтите и на читалищата в Лехчево, Громшин, Владимирово, Мърчево и на читалището в Ерден. Проектите за ремонт са по мярка 322 по програмата за развитие на селските райони към Фонд "Земеделие".

Враца е домакин на второто издание на Фестивала за древни култури "Слънцето на Тодорка", който ще се проведе от 23-ти до 26-ти юли в местността "Валога", край село Оходен
. "Фестивалът ще е в четири модула- арт реконструкции и исторически възстановки, археологическо училище и експериментални работилници, научни семинари", каза за Радио ВИДИН археологът Георги Ганецовски.

Детският танцов състав "Живо въгленче" при Народно читалище "Паисий Хилендарски" - село Иново, община Видин, спечели първо място на Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен". Малките танцьори се представиха в конкурсната програма с хората "Чичово", "Шира" и "Батута", разказа за Радио ВИДИН ръководителят на състава Анелия Младенова. Следващото участие на самодейците от село Иново ще бъде на националния събор в Копривщица през август.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00