Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 юли 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

Увеличават се леките автомобили, преминаващи през Дунав мост 2. Тенденцията е характерна за летния период, обясни изпълнителният директор на дружеството за управление на съоръжението Любомир Низамов. Около 50% от трафика е от товарни автомобили. Сега този процент е намалял лека. В последните дни трафикът по Дунав мост 2 леко е намалял, но не може да се каже дали това се дължи на високите температури, коментира Любомир Низамов. Миналата седмица по съоръжението са преминали 14 900 моторни превозни средства.

Общината в Монтана отчита добри постъпления на местните приходи. От планираните за годината 19 милиона лева, до края на юни са събрани 15,5 млн. лева. Най-много са постъпленията от таксата за смет - 2 млн. лева, което е над 50 процента от предвидените средства. От данъци са събрани 1,7 млн. лева, а от продажби на общинско имущество - 416 хиляди лева. Общината приключи полугодието без задължения. Неплатените наеми за жилища, площи, язовири и от наложени глоби за различни нарушения са в размер на 82 хиляди лева.

На мълчалив едночасов протест излязоха днес служители на врачанската "Топлофикация". Те се обявиха против проекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, който предвижда създаване на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" и разходите, които трябва да бъдат направени за постъпления в него. Това каза за Радио ВИДИН изпълнителният директор на дружеството инженер Радослав Михайлов.

40 нарушения в болниците в област Монтана констатира Инспекцията по труда. Извършени са проверки в шест болнични заведения във връзка с трудовоправните отношения, спазване на работното време, почивки и отпуски, уточни директорът на службата Димитър Петров. 8 са нарушенията за извънреден труд, за неспазване на регламентираните почивки са констатирани 5 нарушения.

Промените в Наредба за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства вече са в сила от два дни. Новите моменти гласят, че билетите за плаж, посещение на концерти, театри, спортни събития и музеи ще се издават срещу касов бон. Всички търговци и институции трябва да имат в Националната агенция за приходите (НАП) регистриран касов апарат, с който да отчитат продажбите си. "Не очаквам някаква съществена промяна. Билетите ще си останат... Вече сезонът ни свърши както на повечето културни институти, така че от наесен ще започнем да предлагаме и касови бонове," коментира директорът на Видинската симфониета Мирослав Кръстев.  

Безработните и самоосигуряващите се вече могат да подават по електронен път с персонален идентификационен код декларациите, свързани със задължителното им осигуряване- образец 5 и 7. Новата услуга е достъпна в Портала за е-услуги на НАП. ПИК се издава във всеки офис на НАП, като ползването му е напълно безплатно за клиентите на администрацията. До момента в Офис на НАП - Видин са издадени над 3300 персонални кода.

Система за автоматизирано събиране и анализ на данни за пътния трафик изгражда Агениця "Пътна инфраструктура". Предвижда се монтирането на 100 главни и допълнителни преброителни пункта. За първи път ще бъдат инсталирани и 3 системи за автоматизирано наблюдение на метеорологичните условия, едната от които ще бъде в област Монтана. Системите ще отчитат температурата и влажността на въздуха, скоростта и посоката на вятъра, тип и количество на валежите, температура и влажност на пътната настилка.

Определено е мястото за музей на Йордан Радичков в Берковица. Това стана след редица общински и държавни процедури. Имотът със сграда се намира на ул. "Христо Ботев" 2 в непосредствена близост до площад "Йордан Радичков". В момента там се помещават клубът на хората с увреждания и местната структура на Регионална здравна инспекция-Монтана.

Горските пожари са често явления на територията на Държавно горско стопанство Белоградчик. Това каза директорът на стопанството Мая Костова и обясни, че обикновено пожари възникват при проявена небрежност от страна на берачи на билки и горски плодове. Оперативен план за действие при пожари е разработен в горското стопанство в Белоградчик. Той е част от противопожарните дейности за годината.

Огнеборци и служители на електроразпределителното дружество спасиха от изгаряне Дома на железничаря и НЧ "Просвета 1925" в Мездра при пожар, възникнал в електрическо табло. Огънят е тръгнал от късо съединение, от кабела, захранващ дома. След цял ден работа захранването на читалището бе възстановено.

Разпространението на вредителя гъсеница гъботворка в горите на община Бойница е спряно. Изсъхнали гори вследствие на нападението няма, каза кметът на общината Анета Генчева. Тя обясни, че за решаването на проблема е помогнало пръскането на дърветата миналото лято.

Кметският наместник на мездренското село Върбешница- Магдалена Динкова сформира детска бригада. Децата ще са ангажирани през лятото с обществено полезен труд.

Латино танците запалиха децата на Плевен, съобщават от Общината. Участниците в първия курс за начинаещи по спортни танци и латино, организиран от клуб по спортни танци "Дъга", с ръководител Жени Василева, демонстрираха първи стъпки в грациозното изкуство в заключителен концерт вчера вечерта пред Военния клуб. Всички те, както и "ветераните" от клуба, които също зарадваха публиката с изпълненията си, получиха грамоти лично от кмета на Община Плевен. Курсът е част програмата на местната управа "Ваканция в Плевен - лято 2015". Втората група за курса по спортни и латино танци ще проведе занимания от 7 до 19 август отново пред Военния клуб, допълват от Общината.

В РИОСВ - Враца беше открита изложба с фотографии от резерват "Врачански карст". Снимките са от проведен "фотолов" в резервата, в който участваха ученици и любители на фотографията от града. Авторите на най-добрите снимки получиха награди от организаторите. Цветияна Иванова от ЕГ "Йоан Екзарх" е победител във фотолова и беше наградена с таблет. Втора и трета награда - фотоапарат и дигитална фоторамка, получиха Петра Рашева и Неда Попова от ПМГ "Акад. Иван Ценов".
Изложбата ще бъде отворена за посетители до края на месец юли.

Моноспектакълът "Забравени от небето" ще се играе тази вечер от 21 часа в двора на видинската синагога, като част от фестивала "Дунавски вълни". "Забравени от небето" е интимно-изповедален спектакъл за неразривната връзка между небето и земята, която несъмнено е човека- каза в "Цветовете на деня" актьорът Светозар Кнезовски: "Имат нужда хората и от такива представления, които са обърнати повече към духа, към философията, личната човешка философия, за да могат хората тук да си извадят някакви изводи, да направят кантар между това, което е минало през техния живот и това, което е минало през живота на моите столетници."

Фолклорна студия "Северняци" и танцов клуб "Веселие" ще представят фолклора на Видинския край на международен фестивал в румънския град Арад. Гостуването ще се осъществи на 25 и 26 юли по покана на организатора на фестивала Михай Блаш. Видинските танцьори ще изнесат два концерта. Програмата "Картини от Видинско" ще бъде представена. Първата част включва автентични хора от нашия регион. Клуб "Веселие" ще танцува автентичен фолклор.

Обществено обсъждане на тема "Развитие на туризма на базата на пещерата Магура и Рабишкото езеро" организира Сдружение "Магура". Ще се обсъжда подобряване на транспорта в района на селото, здравното обслужване, развитието на туризма, водоснабдяването. Какви са въпросите, които ще се обсъждат обясни за радио Видин проф. Георги Цанков.Кръглата маса ще се състои в читалището на село Рабиша- утре от 10 часа.

В петък, 24 юли, когато няма да се движат тролейбусите във Враца, вместо тях ще пътува електробус, съобщават от Общината. Алтернативният превоз ще има променен маршрут и временно разписание. Електробусът е предоставен безплатно за тестови пътувания от фирмата-производител "СОР Либхави" ООД - Чехия. Движението на площада се спира за ден заради подготвителни работи по довършване на два от главните канализационни клонове на Враца.

В петък следобед ще бъде официално открита обществената трапезария, която Общината изгради в кв. "Карловица" в Белоградчик. Тържеството ще започне с водосвет, отслужен от отец Рафаил, а кметът на общината Борис Николов официално ще пререже лентата на новата зала. Церемонията по откриването съвпада със сватбено тържество. По този повод кметът ще подари букет на булката и подарък за младото семейство. Обществената трапезария е изградена със средства на Общината и е на стойност 115 хил. лв. Капацитетът на залата е 120 места. Всеки, който желае, ще може да използва сградата за честване на празници, семейни тържества, всякакви обществени прояви и културни мероприятия.

Монтана ще бъде домакин на рок фестивал. Събитието е наречено "Монтана ЖИЦА Фест". То ще се проведе в два дни - 24 юли (петък) и 25 юли (събота). Групите ще свирят на площад "Жеравица" пред Паметника на Септемврийци от 19 до 22 часа. Фестът се осъществява с подкрепата на Община Монтана. Местните рок банди се надяват да бъде включен трайно в културния календар на града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00