Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

The Bridge- уникалното лятно преживяване

3
Снимка: Община Видин Архив
Шестото издание на младежкия фестивал на изкуствата The Bridge Fest ще се проведе от 26 юли до 2 август във Видин. С над 100 талантливи младежи, които се очаква да вземат участие във фестивала, 10 работилници по визуални изкуства, музика, танци и 5 събития в рамките на цяла седмица, The Bridge се превръща в уникално лятно преживяване за младите хора на изкуството. Ето така представяме тазгодишното издание на младежкия фестивал, но какво е било началото на The Bridge- разказва ни председателят на Общинския съвет по наркотични вещества и съорганизатор от страна на Община Видин Красимира Елисеева:


"Много се радвам, че този фестивал продължава. Все повече и повече деца се записват, не само от Видин. Има, разбира се, и международно участие. Децата, които идват, идват и на следващата и на по-следващата година, и така вече ще бъде за шеста година. Голяма част от тях вече са студенти, те продължават да са заедно и в градовете, където учат. След фестивала младежите поддържат връзка, ходят си на гости. Тук се откриват и таланти. Една от ръководителките в работилницата по театър вече е студентка актьорско майсторство и тя е започнала своята дейност от тук. Случайно се е записала, за да опита нещо различно. Често се случва младежите да се записват в различни работилници - в една през първата година, в друга през втората и т.н. "
 
За да разкаже повече за работата си по фестивала потърсихме и организатора Михаил Стефанов:

"Това, което е ново са събитията, които ще предложим на град Видин. Тази година сме поканили нови артисти, които не са гостували до сега в града. Във вторник, 28 юли, на сцената на Драматичен театър Видин ще гостува "ХаХаХа ИмПро Театър" - едни изключително талантливи млади актьори, които на базата на импровизация правят изключителна комедия. На 29 юли, на понтона, в реката, ще свири Венци Благоев със своя квинтет "Джаз на Дунава". На 30 юли, четвъртък, на сцената до Художествената галерия ще има "Urban night" - хип-хоп на живо и брейк танци. И както е по традиция всяка година, в съботата, която тази година е 1 август, ще е празничният концерт, където участниците във фестивала ще демонстрират какво са направили и научили. Тази година творческите работилници са 10." Участието на група "Уикеда", което е обявено в предварителната програма, се отменя, съобщи пък Красимира Елисеева.

СнимкаЕдин ден остава до откриването на шестия младежки фестивал The Bridge. Какво е накарало едно 15-годишно момче да се запише за участие - въпросът е към доброволецa от Младежкия съвет по наркотични вещества във Видин Ивайло Петков:

"Аз научих за фестивала The Bridge от приятели, които са участвали и ще участват и тази година. Реших, че това ще е нещо много хубаво, нещо, което ще е много полезно, ще сме сред млади хора и ще се забавляваме. Моите приятели ми разказахa, че пада голяма веселба, че остават със страхотни спомени и е много хубаво. Аз реших да се запиша в ателието по театър, защото за мен това е най-хубавото изкуство и възможността, че ще дойдат да ни преподават Луиза Григорова и Весела Бабинова е много добра и с нетърпение чакам да дойде тази седмица."

Един от най-важните етапи на всяко обучение е да се покаже какво е усвоено, на какъв етап е достигнал ученика. Какво са научили за тези 7 дни участниците в The Bridge ще можем да видим на концерта им на 1 август от 19 часа на площад "Бдинци".

Цялото предаване "Заедно" можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 31 юли 2024 година

Новият археологически сезон започва от утре в античния град Рациария край село Арчар. В продължение на три месеца екип от над 50 души ще проучва римските императорски терми, които са най-големите на територията на България. 400 000 лева са осигурени от Министерстовто на културата за 12-ия археологически сезон в Рациария. Парламентът прие..

публикувано на 31.07.24 в 17:55

Пожар изпепели 10 декара сухи треви край квартал „Кошарник"

Пожар горя днес край Монтана. Огънят е изпепели към 10 декара сухи треви и храсти между квартал „Кошарник" и гробищния парк.  Сигналът е подаден преди 12 часа. На място първоначално е изпратен един пожарен автомобил, а в последствие и още три. Близо 3 часа огнеборците са се борили с пламъците. Гробището е било силно обгазено, огънят не е..

публикувано на 31.07.24 в 17:35

Над 100 археолози ще участват в международна конференция във Видин

През септември Видин ще бъде домакин на Седмата международна конференция за римските дунавски провинции на тема „Граничен ландшафт по Дунав“. Подготовката за нея е в ход, обясни доц. д-р  Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, който е един от участниците.  "През август сме буквално в последния месец на организацията..

публикувано на 31.07.24 в 17:00

Археологическите разкопки в крепостта "Алмус" ще продължат през есента

През есента ще продължат редовните археологически разкопки на кастела "Алмус" в Лом. Това съобщи гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Предстои проучване на една ранна за Римската епоха постройка, която най-вероятно е била конюшня, датира се във втората половина на I век, части от нея са..

публикувано на 31.07.24 в 15:45

Заради жалба е спрян изборът на проектант за тунел под “Петрохан“

Комисията за защита на конкуренцията не допусна предварително изпълнение по обществената поръчка за избор на изпълнител за „Изработване на разширен идеен проект с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и парцеларен план за скоростен път „Монтана-София“ с тунел под Петрохан“. Искането за предварително изпълнение е на Агенция "Пътна..

публикувано на 31.07.24 в 15:08

Разследват умишлен палеж на орехови насаждения в село Остров

Прокуратурата разследва умишлен палеж на 300 дка широколистана гора и 50 дка орехови насаждения край оряховското село Остров. Те са унищожени при пожар, който е горял в района преди два дни.  Пожарът е загасен от пожарникари, горски служители и доброволци от селото.  Ореховите дървета са собственост и се отглеждат от държавно-горско стопанство в..

публикувано на 31.07.24 в 12:56

350 декара гора засегната от пожара край село Калина

350 дка горски територии са засегнати от пожар във Видинско. В потушаването са участвали горски служители и пожарникари, съобщават от Северозападно държавно предприятие- Враца.   Два дни горските служители и пожарникарите са се борили с низов пожар. Той е възникнал  около 16.00 ч на 29 юли  в местността „Пчелина“ в землището на село Калина ...

публикувано на 31.07.24 в 12:46