Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 юли 2015 година

Снимка: Пламен Генчев
Около 50 земеделски машини днес заредиха гориво на две бензиностанции на изхода на Видин. Демонстрацията бе организирана от зърнопроизводители от региона, в отговор на Наредбата, която задължава земеделските производители да монтират нивомери и фискални устройства на съдовете за гориво. С нивомери държавата няма да спре контрабандата на гориво, категорични са земеделските производители: "Те знаят много добре колко гориво зареждаме, колко изразходваме, колко изписваме... Крадецът вика "дръжте крадеца"- това е цялата истина....Досега сме зареждали от колонка на бензиностанции, с всички необходими документи. Сега от нас искат да даваме по 15 хиляди лева на някоя фирма, която да монтира устройствата..." Около половин час тракторите бяха блокирали една от бензиностанциите, това предизвика недоволството на шофьорите. Демонстративното зареждане на бензиностанциите във Видин премина под полицейско наблюдение. Ако не се постигне някаква договореност, наредбата за монтиране на нивомери влиза ще влезе в сила от 1 септември.  


Дискусия на тема "Областните управители на Видин - заедно за европейското развитие на областта" проведе областният управител Момчил Станков заедно със своите предшественици, заемали този пост в годините назад. Тези срещи ще бъдат регулярни в бъдеще, увери Момчил Станков. Той благодари на всеки един от предшествениците си за свършената работа през годините. Целта на срещата е да се обменят идеи по актуалните теми, водещите приоритети и реалните перспективи пред бъдещето на област Видин като устойчиво развиващ се и проспериращ регион. В срещата взеха участие още Мартин Дончев - областен управител 2001-2005 г.; Пламен Стефанов - 2009-2012 г.; и Цветан Асенов - 2012-2013 г. В историята на държавната структура са и имената на Владимир Димитров, изпълнявал длъжността през 2000 г. и Кръстьо Спасов, заемал поста два мандата - 2005-2009 и 2013-2014 г.

Усилено асфалтиране на улици започва от понеделник, съобщават от Общината. Дейностите стартират на базата на сключен договор с изпълнител след проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Рехабилитация на общински улици и пътища от четвъртокласната пътна мрежа в Община Видин". Ще се асфалтират улиците: "Акад. Стефан Младенов" (от ул. "Цар Симеон Велики" до бул. "Панония"); "Никола Петров" в ж.к. "Гео Милев", където ще се изгради и тротоар пред защитеното жилище; "Мизия" (където също е предвиден тротоар пред центъра за настаняване от семеен тип ); "Вапцаров" (от ул. "Разлог" до ул. "Попрусинов"); "Цар Симеон Велики" (от ул. "Екзарх Йосиф" до ул. "Общинска"); "Митрополит Кирил" (от ул. "Железничарска" до ул. "Екзарх Йосиф"); "Горазд"- последен етап; "Цибър" (от ул. "Иван Александър II" до ул. "Яворов") и площад "Баба Вида".

Програмата за основното асфалтиране на улици във Враца се изпълнява съгласно графика - това каза днес кметът на града Николай Иванов. Той провери на мястото работа на екипите, като инспектира дейностите по ул. "Георги Бързашки". "Всичко, което планирахме като ремонти, се изпълнява поетапно, тъй като все още има места, където изчакваме пускането на вода по новите водопроводи. Фирмата-изпълнител на основните ремонти на улиците има достатъчен капацитет и се справя с поставените задачи. Разбира се, срещаме и трудности, но успяваме да ги решаваме своевременно"-  каза кметът на Враца.

Изтече срокът за подаване на документи по новата схема "Независим живот". Тя дава възможност на доставчици на социални услуги като общините и НПО да предоставят социални услуги на хора с увреждания, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венци Пасков. Схемата е отворена и дава възможност следващия път, на 10 януари, да кандидатстват и други общини.

Предимствата на електробусите пред конвенционалните превозни средства от обществения транспорт бяха представени във Враца. През последните няколко дни по градските улици пробно върви автобус, задвижван от електроенергия, подавана не чрез контактната мрежа, а от батерии. Днес /24 юли, петък/ електробусът дори влезе в употреба, тъй като заради разкопаване по проекта за воден цикъл във Враца, бяха спрени за ден традиционните тролеи. Кметът на Враца Николай Иванов обяви, че общинското ръководство търси възможности за обновление на автопарка на обществения транспорт. Местната управа планира и разширяване на транспортната схема, което е възможно именно чрез навлизането на електробуси.

Всяка година в община Берковица регулярно се извършва почистване на нерегламентирани места, превърнати от населението в сметища. Някои от тях дори са в близост до детските градини в града под Ком. Проблемът се задълбочава, а най-често изхвърляната смет е основно от строителни и биоразградими отпадъци. Въпреки усилията на сметосъбиращата фирма и тези на специалистите на Община Берковица, терените непрекъснато се замърсяват. В Берковица има обособена  площадка  за временно съхранение на строителни и биоразградими отпадъци в местност "Блеов чифлик" до кв. "Раковица".  Всеки, който има такива, може да закара за собствена сметка отпадъка там, като предварително поиска писмено разрешение за това от Общината. А иначе в Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Берковица ясно са определени глобите за нарушителите:  за физически лица са от 10 до 500 лв., за юридически лица - 1000 лв.

Зачестяват опитите за телефонни измами, алармират криминалисти от Областната дирекция на МВР- Видин. През днешния ден зачестиха опитите за телефонни измами във Видин и близките села, допълват от полицията. Измамниците използват схемата "авансово плащане за последващо монтиране на климатици". Престъпниците са находчиви и изобретателни, те винаги могат да променят сюжета на измамата.

Община Видин публикува в портала на обществените поръчки и на интернет страницата си публична покана за участие в обществена поръчка с предмет: "Избор на изпълнител за осигуряване, организиране и провеждане на концертна програма, във връзка с провеждане на видински панаир 2015 г." Прогнозна стойност на поръчката : 35 000 лв c ДДС. Оферти за участие в процедурата могат да се подават до 17:00ч. на  04.08.2015г на адрес- община Видин, пл. "Бдинци" 2, информационен център. Офертите ще бъдат отворени на 05.08.2015г. от 10:00ч., 6 ет., заседателна зала в сградата на Община Видин от комисия. Повече информация може да се намери в портала на обществените поръчки в интернет страницата на Община Видин на адрес: www.vidin.bg.


Жителите на видинското Ново село се подготвят за събора през почивните дни- 25 и 26 юли. Сергиите на амбулантните търговци са подредени по цялото протежение на ул. "Пристанищна" и привличат децата с пъстрите играчки. Първата вечер на събора е най-хубава, най-забавна и привлича най-много гости. В 20:30 часа на площада ще засвири духова музика- Балейската, която цяло лято веселѝ новоселяни  в неделя. Тя ще подгрее публиката, която очаква с нетърпение изпълнението на Борис Дали. Всяка година Общината осигурява безплатен концерт на някой известен изпълнител.

Община Макреш извършва благоустройство на обекти в селата, които са крайно належащи. Решението къде и какво да се ремонтира е взимано по места след проведени събрания. В село Киреево предстои да се благоустрои площадът пред читалището. Предвидено е да се оформи зелено пространство с детски кът. В Толовица ще се прави разширение на пътя около старото читалище, за да обръщат автобусите. В Раковица предстои ремонт на сградата на кметството.

Фестивал на рибата и рибаря ще се проведе утре за втора поредна година в оряховското село Остров. Организатор е местното читалище "Развитие". Откриването ще бъде от 8:30 часа на пристанището в селото, каза секретарят на читалището Ирена Станкулова: "Първата задача ще бъде транжиране на агнета от ловно- рибарските дружинки от селата Остров и Селановци. Ще бъдат два отбора от по двама човека. Ще има състезания по чистене на риба и пържене на уклей, ще има и печена риба." Самодейни състави от различни населени места ще участват в музикална програма.

Фондация за нова култура, която организира фестивала на спомените "GOATMILK" в монтанското село Горна Бела речка, продължава да оживява селцето с нови дейности. Заедно с колеги от софийските вестници са организирали читалня с книги и периодичен печат за местните хора и гостите. Читалнята се намира в бившето училище, разказа за Радио ВИДИН един от организаторите- Мариана Асенова. Интересна е и другата инициатива на фондацията. На 25 юли и на 22 август се организират специални съботи с богата програма.

За шеста поредна година от фондация "ЕкоОбщност" обявяват началото на конкурса "Дърво с корен". Номинации на дърветата с история се приемат до 18 октомври. Дървото победител ще представи България на международния конкурс "Европейско дърво на годината 2016". Миналата година страната ни беше представена от чинара от видинското село Арчар, който спечели първото място на националния конкурс.

За 25-и пореден път Туристическо дружество "Белоградчишки скали" и клубът по пешеходен туризъм организират изкачване на връх Миджур. По традиция то се провежда в последната събота и неделя на месец юли. Връх Миджур е най- високият в Западна Стара планина със своите 2 168м. С подробностите по изкачването ни запознава Августин Борисов- председател на туристическото дружество: "За 25 години връх Миджур е покорен от 1 685 туристи, повечето българи и малка част чужденци... Непрекъснато расте броят на желаещите да стъпят на върха. Сега за 25 юли са изявили желание над 100 души от цялата страна. Ще им бъдат връчени грамоти от кмета Борис Николов. 7.30 часа е началото на изкачването от хижа "Миджур". Минава се през Козя гърбина, излиза се на пирамида 336 на границата с Република Сърбия и се върви по граничната бразда до върха. Дължина на маршрута - 7,5 км, изкачване- 4 часа и половина, слизане - 3 часа." От Белоградчик групата тръгва в 6.00 часа сутринта в събота, 25 юли.

Петото издание на двудневния фестивал "Vola Open Air" ще започне тази вечер в подножието на връх Околчица в Природен парк "Врачански Балкан". Към интересната музикална селекция, която ще бъде представена на три сцени, тази година са предвидени и множество разнообразни дневни и вечерни забавления на открито, каза за Радио ВИДИН един от организаторите на събитието- Цветослав Йонов: "Няма конкретна стилова насоченост. Общо взето е алтернативна и модерна музика ще бъде представена на публиката. Имаме групи, които свирят реге, алтърнатив, имаме електронни неща..." Домакин на фестивала за пета поредна година е Природен парк "Врачански Балкан".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00