Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 юли 2015 година

За поклонение по време на тържествена литургия във Видин беше поставена чудотворната икона на св. Пантелеймон
Снимка: Анжела Каменова


На 27 юли Православната Църква почита паметта на Свети Великомъченик Пантелеймон. Светията- целител и чудотворец, е небесен закрилник и покровител на Видинска света митрополия. В съседство на старинната църква, посветена на Светията, е и митрополитският храм "Св. Николай Чудотворец", пред който тази вечер от 19 часа празничен концерт ще представи Мандолинният оркестър на град Монтана. Концертът е организиран от Видинска света митрополия, катедрален храм "Св. Димитър" и Народно читалище "Разум 1883" Монтана. "Съставена е една изцяло нова амбициозна  програма- разнообразна, раздвижена, със солистични изпълнения, с по-съвременно звучаща музика. В оркестъра са 10 оркестранти и още няколко солисти", каза секретарят на читалището Бойка Серафимова. Тържествените богослужения и празничните изяви днес са с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан и оглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.

Видинският митрополит Дометиан, заедно с представителите на други поместни църкви, е приет от Светейшия патриарх на Москва и цяла Русия Кирил. Видинският митрополит Дометиан представя Българската православна църква (БПЦ) на тържествата по повод на 1000-годишнината от успението на Св. княз Владимир в Москва по решение на Светия синод, съобщават от Митрополията. Митрополит Дометиан е съпровождан от архимандрит Антим- протосингел на Видинската митрополия, и от Юлия Викторова- сътрудник. Проявите, посветени на годишнината, са започнали на 26 юли и ще продължат до 28 юли. В последния ден от празника са предвидени тържествена Света литургия в катедралния съборен храм "Христос Спасител", която ще бъде оглавена от патриарх Кирил, и тържествен прием по случай 1000 години от Успението на Светия равноапостолен княз Владимир, който ще се състои в Кремъл. При посещението си в Москва митрополит Дометиан ще отправи приветствие от името на Българския патриарх Неофит и Светия синод на БПЦ към предстоятеля на Руската православна църква, нейните йерарси и руския народ и ще поднесе скромни дарове като знак на обич и уважение към Руската православна църква.

На 27 юли се навършва една година от епископската хиротония на Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит Дометиан. Ръкополагането в епископски сан беше извършено в Лопушанския манастир. Стотици хора от региона и страната присъстваха на церемонията. Във връзка с навършване на годишнината на епископ Поликарп, Видинската епархийска църква му пожелава много здраве, радост и духовно преуспяване.  

В Белоградчик имат нова обществена трапезария. Кметът на общината Борис Николов откри новопостроената сграда, разположена в квартал "Карловица". В скоро време ще бъдат закупени и необходимите кухненски принадлежности и пособия, за да може тук на място да се приготвя нужната храна, обеща кметът. Той обясни, че от южната страна на сградата е предвидено свободно пространство за построяването на детска площадка, която също ще бъде изградена със средства от общината. Обектът представлява едноетажна масивна сграда, със 150 седящи места, която обхваща 400 кв. м застроена площ. Общата му стойност е 114 000 лева. Проектът е на Общината и е изпълнен със средства от списъка на капиталовите разходи за 2014 и 2015 година. Обектът е захранен с електроенергия и питейна вода и е оборудван с PVC дограма, маси, пейки, столове, покривки, кухненски бокс за разливане на храна, мивка и санитарни възли. Сградата ще представлява един многофункционален клуб, от какъвто кварталът отдавна има нужда. Тук ще се провеждат сватбени тържества, кръщенета, срещи и беседи по актуални теми, празнуване на бележити дати, ще се изнасят културни програми. Веднага след церемонията по официалното откриване на обекта се състоя и неговото първо събитие. Това беше сватбеното тържество на Благовеста и Георги. Кметът Борис Николов отправи своето послание към младото семейство и връчи брачните халки на младоженците.

Законността и спазването на правилата да са водещи в работата на служителите в Националната агенция за приходите (НАП)- това е заложено в новата Харта на клиентите. Така НАП обещава справедливо отношение към хората. В документа са описани основните права и отговорности на клиентите при контактите им с приходната администрация. НАП обнови Хартата, за да отговори на съвременните изисквания в сферата на обслужването и да отрази развитието на Агенцията през последните години. Документът поставя фокус върху насърчаване на доброволното изпълнение на задълженията за плащане на данъци и осигурителни вноски. С нея служителите на Агенцията поемат отговорност да реагират своевременно, когато са допуснали грешка. В документа са описани и очакванията към клиентите, които се изразяват най-вече в спазване на данъчното и осигурително законодателство. Хартата е разпространена сред всички служители на Агенцията. "В хартата НАП открито заявява приоритета си за насърчаване на доброволното изпълнение и ангажиментите на всеки от екипа на агенцията за справедливо и равнопоставено отношение към клиента. Редом с това са посочени и ангажиментите, които бизнесът и гражданите имат към държавата и служителите на Агенцията. Документът публично заявява визията на Агенцията за следващите години и готовността ни да се развиваме, служейки на обществото", заяви по повод обновената Харта изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов.

От Община Враца призовават да не се допуска паленето на стърнища, растителни отпадъци в земеделските земи, в слоговете, крайпътните ивици, сметищата и гробищата. Призивът е във връзка с очакваните през седмицата високи температури и повишена пожарна опасност в населените места, поземлените имоти и горския фонд. Забранява се паленето на открит огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. И в подкрепа на към усилията на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Враца да се опазят нивите, горите, частната и държавна собственост от пожари, съобщиха от пресслужбата на Общината.

Противопожарна кула правят край Чупрене. Съоръжението ще разполага с оборудване за следене за пожари в общинските гори в района на Чупрене и Горни Лом. Инвестицията е за около 580 000 лева. "Кулата ще е висока 24 метра, с термокамери и видеонаблюдение, метеорологична станция, която ще покрива района на тези гори, които са в Долни и Горни Лом. Предназначена е за общинските гори. Смятам, че до септември т.г. ще бъде изградена", кметът на община Чупрене Ваньо Костин.

В Берковица започна възстановяването на щетите от наводнението от 4 септември миналата година, нанесени в района на Лесотехническата професионална гимназия. "Средствата, на стойност 840 000 лева, са от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане", каза заместник кметът Радослав Найденов и допълни: "За тези пари ще бъдат премахнати компрометираните панели, така че да няма опасност от пропадане на нови панели и запушване на реката; изваждане на каменните блокове, които служат за подпорна стена; изграждане на подпорни стени от двете страни на реката; укрепване на моста; изграждане на две пешеходни пасарелки, защото това е конфликтна точка на града; оправяне на тротоарите и евентуално на засегнатия път. В момента, в който започне изграждането на подпорните стени,  ще бъде въведена временна организация на движението. Предварително се извиняваме на гражданите за временните неудобства." Обезопасяването на района и отстраняването на панелите, които покриваха реката, вече започна. Всички дървета в двора на гимназията са отрязани, тъй като реката е в непосредствена близост до дворното пространство. Реката ще остане открита, което пък ще ограничи пространството, което учениците използваха в междучасията. Фирмата-изпълнител ще направи всичко възможно до началото на учебната година да приключи с предвидените дейности.

Във Видин започва асфалтиране на улици и саниране на тротоари. Асфалт ще бъде положен на улица "Никола Петров", където ще бъде изграден тротоар пред защитеното жилище. Нов тротоар ще има и пред Центъра за настаняване от семеен тип на улица "Мизия", която също е предвидена за асфалтиране. В списъка са включени участъци от улиците "Академик Стефан Младенов", "Н.Й.Вапцаров", "Цар Симеон Велики", "Митрополит Кирил", "Горазд", "Цибър". Обновен ще бъде и площад "Баба Вида". Средствата за рехабилитацията са заложени в капиталовите разходи на Общината.

Ново отлагане в поскъпването на тока искат работодатели от цялата страна. Над 1000 фирми в 28 града на България ще протестират на 29 юли срещу очакваното повишаване на цената на електроенергията. Участие в протеста са заявили около 5000-6000 души само от София, стана ясно на среща днес между работодателски и синдикални организации. Синдикатите обявиха, че подкрепят работодателите, като подчертаха, че за първи път в България именно работодателите са инициатори на действия, с които да бъдат съхранени предприятията и работните места в тях. 

Служители на "Топлофикация-Враца" излязоха на протест на обходния път на града. Недоволството е предизвикано от създаването на фонд "Сигурност на електроенергийната система" и вноските, които трябва да се правят, обясни изпълнителният директор на дружеството инж. Радослав Михайлов: "Отново протестът беше срещу създаването на фонда "Сигурност на електроенергийната система" и вноските, които дружеството трябва да прави ежемесечно в размер на 5% от приходите от продажба на електрическа енергия. Тези суми, които трябва да внасяме ежемесечно, ще ни затруднят изключително много, ще бъдем принудени да ограничим до абсолютния минимум всички ремонти по мрежата, по топлоизточниците, финансовите ни проблеми ще се задълбочат. Около 60 души участваха в протеста. Това са по-голямата част от служителите, останалите трябва да се грижат за нормалната работа на централите", обясни Радослав Михайлов. Работниците готвят протест и утре. Мълчалив протест имаше миналата седмица.

Работещите в Изпълнителна агенция "Борба с градушките" изпратиха Протестна нота до народните представители и изпълнителната власт с предупреждение за предприемане на протестни действия. Тя е във връзка с влошеното социално положение на работещите в Агенцията. Ако до 28 юли не получат отговор, те ще започват символични протести в контролните пунктове и ракетните площадки, сред които са тези в Северозападна България- Грамада, Долно Церовене и Бърдарски геран. Искането на служителите е свързано с щатните бройки и заплащането на труда, обясни временно изпълняващият длъжността директор на дирекция "Борба с градушките" в област Враца Йордан Йорданов. "По Устройствен правилник в момента сме 593 човека, за които държавата изплаща заплати. А де факто, в момента в Агенцията работят 758 човека, които са на санитарния минимум, за да поддържа Агенцията своята работа. У хората вече има нетърпимост при тези минимални заплати и под минималните, те работят общо взето за социални помощи." Йордан Йорданов обясни, че представителите на синдикалните организации ще решат дали да бъдат предприети и други действия и какви ще бъдат те. На 29, 30 и 31 юли ще се проведе протестна акция на работещите в Регионална дирекция "Борба с градушките" Видин област с носене на протестни ленти на КНСБ в защита на синдикалните им искания. Това съобщиха от синдиката.

В селата на община Враца фелдшери проведоха здравни беседи. Медицинските екипи се срещнаха с хора от Девене, Тишевица, Мраморен, Паволче, Нефела, Косталево, Баница, Лиляче, Бели Извор и Три кладенци. Участниците в лекциите са на възраст от 15 до 29 години, а темите, които бяха дебатирани, са за съвременната контрацепцията, полово предаваните инфекции, вредата от алкохола, тютюнопушенето и наркотичните вещества.

Ученици от град Враца участваха в организираното от Регионалната инспекция по околната среда и водите- Враца преминаване по маршрут в резерват "Врачански карст". Децата се изкачиха от разклона за село Паволче по Ботевия път. При навлизането на маршрута в резервата, всички бяха запознати с режимите на защитената територия и поведението, което туристите трябва да спазват в нея.

От община Враца над 120 самодейци ще участват в XI-тия Национален събор на българското народно творчество в Копривщица, който ще се проведе от 7 до 9 август. Изявата на изпълнителите от Област Враца е на 7 август, на централната сцена от 14:00 часа, непосредствено след официалното откриване на събора, съобщиха от Общината. Програмата на читалищата от селата Паволче, Челопек, Згориград, Девене, Голямо Пещене, Три кладенци и кв. "Бистрец" включва автентични песни и хорà, и обичая "Бабин ден", пресъздаден от самодейците на Народно читалище "Фар 1930", село Паволче. Овчарски мелодии на дудук ще изпълни свирачът от село Голямо Пещене Мариян Богданов. На 10 събор в Копривщица през 2010 година самодейците от община Враца завоюваха 6 златни отличия и множество грамоти за изключителни постижения в областта на българския автентичен фолклор.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00