Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 юли 2015 година

Снимка: Светослав Цветанов

Някои от стрелците на ракетните площадки към Полигона за борба с градушките в Грамада получават под 300 лева. Заплатите не са актуализирани от 2008 година. Това обясниха служители на полигона, които втори ден участват в символичния протест на работещите в Изпълнителна агенция "Борба с градушките". Те искат достойно заплащане и за подобряване условията на труд. Символичният протест ще продължи и утре. Работещите на полигона са категорични, че от септември ще стачкуват ефективно, ако дотогава няма решение на исканията им.

Мая Манолова беше избрана за национален омбудсман с гласовете на 129 депутати. Кандидатурата на нейния опонент- Константин Пенчев беше подкрепена от 82-ма народни представители. 12 невалидни бюлетини е имало при тайното гласуване.

Жътвата на хлебното зърно е на финалната си права, а от засетите площи вече са прибрани 93.33%, съобщиха от областната служба по земеделие във Враца. Реколтата в общините Борован и Бяла Слатина вече е прибрана в хамбарите напълно. 438 136 дка са засети с пшеница във Врачанска област, като неблагоприятните метеорологични условия компрометираха 148.8 дка единствено на територията на община Козлодуй. Средният добив на жито от декар е 458 кг.

Изтича срокът, в който собствениците на земеделски земи трябва да заявят как ще се ползват имотите им. Стопаните трябва да подадат декларации по чл. 69 и заявления по чл. 70 от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи за следващата стопанска година до 31 юли, каза Жечко Андрейнски от Съюза на зърнопроизводителите във Видин. Декларациите се подават от собствениците на земя в Общинска служба "Земеделие" по места.

Сега е най-подходящото време, в което домакинствата могат да закупят от горските стопанства в страната дърва за огрев за следващия отоплителен сезон, обявиха от Министерството на земеделието и храните. Цената им в момента е максимум до 35 лева за кубически метър, като в същото време стопанствата гарантират, че купувачите няма да бъдат излъгани с обема на дървесината, както понякога се случва в частния сектор. Осигурените дърва за огрев са с 10 процента повече тази година. Списък с контактите на всички стопанства към предприятията, към които гражданите могат да отправят запитване за снабдяване с дърва за огрев, е публикуван на интернет страницата на Министерството.

Над 6 хиляди молби вече са подадени във врачанската дирекция "Социално подпомагане" за отпускане на помощи за отопление за следващия отоплителен сезон. Това съобщи директорът Сашка Началнишка. Приемът на заявленията за отопление продължава до 31-ви октомври.

9 милиона 925 хиляди лева са раздадените помощи на социално слаби в област Монтана през първите 6 месеца на годината, отчете директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Монтана Георги Цеков. Увеличение от 5 % има спрямо същия период на миналата година.  

Към 570 заявления за отпускане на еднократна помощ за първокласници са получени във врачанската дирекция "Социално подпомагане". 132 заповеди са издадени за 134 деца. 250 лева е еднократната помощ за първокласници.

Безработицата в община Враца се срина за първи път под критичните 10 процента и се доближи до средните стойности за страната, които в края на месец юни са били 9.62%. 9.75 процента от хората в трудоспособна възраст или 4 275 души са били без постоянни доходи през шестия месец на годината в града под Околчица и околните села, сочат данните от Бюрото по труда. Това е с 333-има по-малко от месец май и със 756 по-малко от юни 2014-а.

Безработните младежи във Видинска област са намалели с 85 души през юни в сравнение с предходния месец, съобщиха от "Бюрото по труда". 517 души са регистрирани по данни на Дирекцията. Безработицата във Видинска област е 23,32 процента през юни , което е с 1,18 пункта по-малко в сравнение с предходния месец. Тя е най-висока в "Бюрото по труда" в Белоградчик - 50,59 процента, в Дирекция "Бюро по труда" - Кула е 30, 89 процента. Безработицата е най-ниска в Дирекцията във Видин- 15,29 процента. Общият брой на регистрираните безработни през юни в област Видин е 8 442 души. 7 души без препитание са се конкурирали за едно свободно място през юни, а през месец май- 18.

Младежите, които са навършили 18 години и вече са завършили средното си образование, плащат сами здравните си вноски  докато започнат работа или редовни занятия във висше учебно заведение, напомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Вноската, която дължат, е 16 лева и 80 стотинки на месец. Те трябва да подадат и декларация, съобщи главният експерт в офиса на НАП във Видин Милена Борисова. Учениците, навършили 18-годишна възраст, се осигуряват здравно за сметка на републиканския бюджет, до завършване на средното им образование и студентите- редовно обучение до навършване на 26-годишна възраст.

9 са случаите на ентероколити във Врачанско за миналата седмица. Стомашно-чревните разстройства мъчат хората по време на жегите и в повечето случаи се дължат на хранителна интоксикация. Това съобщи директорът на Дирекция "Надзор на заразните болести" в Районната здравна инспекция във Враца доктор Даниела Гъркова. Завишена заболеваемост няма и във Видин, информираха от Районната здравна инспекция в града. Ентероколитът протича с болки в корема и отпадналост.

Инспекторите от Дирекция "Инспекция по труда" Враца са открили 86 нарушения в здравни заведения за първото полугодие. Малко повече от половината нарушения са свързани с неспазване на междудневната и седмичната почивка на персонала. 86 задължителни предписания са дадени, като 45 от тях са свързани с работното време, почивките и отпуските.

Общинското комунално дружество "Чистота" в Мездра има нов директор от днес. Методи Михов е работил като главен експерт "Стопански дейности и транспорт" към Общината и сменя излезлия в пенсия Стефчо Симеонов. "Практиката, която се е наложила като добра, ще остане. Основната задача е да се работи ефективно и да се отговори на изискванията на гражданите", каза за Радио ВИДИН Методи Михов.

17 сдружения на собствениците са регистрирани до момента в Община Видин във връзка с Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Сключените договори между местната управа и обединенията са 10. За първите 5 регистрирани сдружения вече има сключен договор за изготвяне на обследване за установяване на технически  характеристики, съставяне на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност, съобщиха за Радио ВИДИН от пресцентъра на Община Видин.

Комисия, назначена от кмета на община Мездра Николинка Кътовска, направи проверка съгласно Закона за гражданската регистрация за извършени адресни регистрации и промяна на адрес в периода 1 юли 2014 - 30 април 2015 година. Извършени нарушения няма и са спазени законовите изисквания. Това установи проверката. Комисията е с председател Нина Данколова - секретар на община Мездра, като включва и представители на общинска администрация, ГРАО Враца и полицията в Мездра.

Заявки за участие в традиционния врачански есенен панаир, който ще се проведе от 14 до 19 септември, вече се приемат в Община Враца. Срокът за подаване на заявленията е до 17.00 ч. на 7 септември. Документите се подават в Центъра за административно обслужване на Община Враца. Всеки търговец трябва да посочи вида на преместваемото съоръжение и квадратурата му.

Танцов състав "Арчарица" от видинското село Арчар замина за участие в международен събор. Той ще се проведе на 30 и 31 юли в Сърбия, каза за Радио ВИДИН Мирослав Людмилов, който отговаря за културни дейности в местното читалище. Танцовият състав ще се представи с хора и изпълнения, които са изцяло характерни за северняшката етнографска област. Танцовият състав "Арчарица" участва във фолклорния събор с подкрепата на Община Димово. Групата беше отличена с диплом за представянето си миналата година на същия събор.

Движението в участъка между бензиностанция "Съни ойл" и кръстовището за с. Рупци (главен път Е-79) ще бъде преустановено за около 10 минути на 31 юли (петък) от 09.30 часа, информират от сектор "Пътна полиция"-Видин. Причината- подмяна на мълниезащитни въжета от далекопровод високо напрежение.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00