Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 август 2015 година

В един от пострадалите домове в Мизия година след бедствието
Снимка: Светослав Цветанов


Навърши се една година от наводнението в град Мизия, което взе две човешки жертви, а домовете на близо 1 200 души от град Мизия и 142 жители на село Крушовица бяха изцяло или частично разрушени. Над 800 души бяха евакуирани. За няколко часа в нощта на 2-ри срещу 3-ти август под вода останаха стотици къщи, животни и покъщнина. След проливните дъждове миналата година река Скът излезе от коритото си и заля града. На места нивото на водата стигна 3 метра, а някои райони бяха на 5 метра под вода. Щетите от наводнението в Мизия бяха оценени от местните власти на 6 милиона лева. С молебен за здраве и благоденствие в църквата "Св. Апостоли Петър и Павел" в града бе отбелязана първата годишнина от бедствието. Все още има хора, които живеят във фургони и очакват помощ от държавата, за да възстановят домовете си. Миналата година водата отнесе 27 къщи, а на други 92 в Мизия и Крушовица нанесе щети за хиляди левове. С парите, които отпусна държавата- в размер на 1 200 000 лева, са ремонтирани разрушените улични настилки в Мизия, възстановени са скъсаната на две места дига и отнесеният от водата мост в село Крушовица, отстранени са щетите в залетите детска градина и училище, изградено е фургонно селище. В него в момента са настанени около 40 души, останали без дом- предимно възрастни и хора в неравностойно положение. Около 35 души са приютени в общежитие на Общината. Част от пострадалите жители все още живеят при близки, някои са се преместили в други населени места.

Заместник председателят на Еврокомисията по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева е удостоена от кмета на Мизия Виолин Крушовенски с възпоменателен плакет по повод годишнината от трагичните събития в града, съобщиха от Представителството на Комисията в България. В телефонен разговор с кмета Георгиева е изказала благодарност. Двамата са обсъдили и възможностите за ускоряване на процедурите за възстановяване на града.

"Български пощи" ЕАД възстановяват приемането на парични преводи за Гърция по системата Мъни Грам. Изпращането на парични преводи от южната ни съседка за други страни все още не е възможно, съобщи Дора Цветкова, специалист "Връзки с обществеността" в "Български пощи" ЕАД.

Знаци с дистанционно изменение ще бъдат монтирани на участъците от път I-1 Видин - Монтана и Мездра- Ботевгрaд. Това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Общо 20 броя от новите пътни знаци се предвижда да бъдат поставени в в различни области от страната по пътищата от първокласната и второкласната пътна мрежа. Новата технология дава бърза, надеждна и високотехнологична възможност за своевременно уведомяване на шофьорите за актуалната пътната обстановка, за въведените ограничение, алтернативните маршрути. Чрез комбинация от светодиоди с два цвята на таблото ще може да се изобразява както текст, така и символ на определен пътен знак, допълват от АПИ. Срокът за изпълнение на проекта е краят на октомври т. г.  Първият знак с възможност за дистанционно изменение вече е монтиран при 81-ви километър на път II-16 Нови Искър - Своге.  Поставянето на новите знаци е по проект на АПИ.

Регионалното депо за битови отпадъци на Видин ще бъде открито с официална церемония на 4 август, от 16:00 часа, в землището на село Жеглица, община Видин. Строителството е реализирано по проект "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Видин". На официалното откриване на Регионалното депо ще присъства министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, съобщават от общинската пресслужба. Депото ще обслужва 11-те общини на Видинска област. Обектът има издаден Акт 16 и удостоверение за въвеждане в експлоатация. Проведена е и среща на Сдружението на общините, които участват в регионалната система, на която е определена и таксата за депониране на битовите и на строителните отпадъци. Площадката на новото депо покрива над 22 хектара. Капацитетът му е 516 000 тона, разпределен в две клетки, с 20 години ефективен експлоатационен живот на първата клетка.

Общностна дискусия се проведе във Видин. Тя беше организирана от Сдружение "Платформа АГОРА",  Българско училище за политика "Димитър Паница" и Народно читалище "Цвят 1870".  Дискусиите се провеждат в 12 населени места в страната като  целта им е да се идентифицират значими за общността проблеми и да се излъчат лидери, които, след като преминат обучение, ще могат да предложат решения на поставените по време на срещите проблеми. Липсата на добра комуникация между граждани и институции и лошата градска среда бяха изтъкнати, като значими за общността във Видин проблеми по време на дискусията. Те бяха  представени от Десислава Иванова, директор на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев": "Ние идентифицирахме няколко проблема, като може би те могат да се обхванат от един единствен проблем - неефективната комуникация между граждани и институции. Според нас това се дължи на ниската ефективност на институциите и липсата на гражданска инициативност по проблемите." По изведените проблеми ще бъдат търсени решения на местно ниво, обяви Любомир Илиев, секретар на читалище "Цвят" във Видин, което беше домакин на дискусията: "Дискусиите са насочени към проблеми на местната общност, които биха могли да бъдат решени от самите граждани. Целта на дискусията е да определи няколко проблема, които нашият град има и които ние можем да решим със собствени сили и със съдействието на организациите, в които работим. Без да се чакат общински или държавни структури, които да решат този проблем." Представители на различни организации и институции присъстваха на дискусията. 

Във Врачанска област раздадоха заплатите на наетите по проект "Подкрепа за заетост", който се реализира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съобщиха от областна администрация. 228 души в региона са назначени на 4-месечни трудови договори по тази инициатива. Освен намаляване на безработицата, проектът дава възможност на наетите да изпълняват дейности по почистване и поддържане на речните корита, отводнителните  канали и потенциално опасните обекти на територията на всички населени места от 10-те общини в областта. Проектът се реализира от Министерството на труда и социалната политика чрез Агенцията по заетостта и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд. Ангажиментите по него са до края на октомври.

Изплащането на забавените заплати на близо 200 шивачки от закритото шивашко предприятие в Лом започна. Парите се изплащат по график, каза синдикалният лидер Наташа Василева. "Започна се от днес сутринта до сряда включително. На всяка една ще бъдат изплатени абсолютно всички дължими суми за февруари, март, април и май- обезщетенията, които се дължат на безработни." Част от съкратените шивачки са започнали работа на друго място, а други са се регистрирали в Бюрото по труда, каза още Наташа Василева.

В област Видин няма нито една закрита паралелка в приема след осми клас. Паралелките се запазват 14. "След завършено основно образование за област Видин са утвърдени 14 паралелки. От които- една профилирана, десет професионални и три непрофилирани паралелки. Минаха трите класирания след завършено основно образование. Мога с гордост да кажа, че за първи път в област Видин след третия етап на класиране "Прием на ученици след завършено основно образование" нямаме закрита нито една паралелка. В срок до 4 септември директорите на училищата с тяхна заповед определят реда и начина за попълване на незаетите места в паралелките. А в срок до 11 септември предстои пък началникът на РИО Видин да утвърди държавния план-прием след завършено основно образование", каза за Радио ВИДИН старши експертът в Регионалния инспекторат по образованието (РИО) Наталия Крумова.

13-годишно дете от малцинството е в реанимацията на видинската болница след скандал с възрастен мъж, за което Радио ВИДИН съобщи по-рано. Спречкването между двамата станало в хранителен магазин на бул. "Панония" в града, съобщиха от Областната дирекция на МВР.  Мъжът е бил ударен с дъска по главата на излизане, а той пък е намушкал с нож малолетния си опонент. Възрастният също е в болница. Очевидци разказват, че мъжът е реагирал при самозащита. Възрастният човек е сред редовните клиенти на магазина и според продавачката поводът за скандала е бил незначителен. "Вътре нищо особено не се е случило. Не знам...", каза продавачката. Двамата пострадали са откарани в спешния център във Видин. Мъжът е вкаран в Спешна помощ през страничен вход заради напрежение от страна на близките на детето, каза завеждащият филиала във Видин д-р Любомир Виденов: "19:40 на втори август след първия сигнал за прободено с нож дете, в следствие на битов скандал, веднага наш екип се е запътил към мястото на инцидента, дал е първа помощ на момчето и то е докарано в болницата. в 19:50 има подаден втори сигнал, че има пострадал мъж вследствие на същия инцидент и тогава се е запътил втори наш екип, който е докарал втория пострадал и тъй като е имало напрежение на входа на Спешна помощ, той е бил вкаран през другия вход на болницата." Досъдебно производство е образувано срещу възрастния мъж, съобщиха от полицията.

Община Враца приключи изпълнението на проект "Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. Леденика- туризъм без сезони", реализиран в партньорство с Дирекция Природен парк "Врачански Балкан". Стойността на проекта е 5 324 298,50 лeвa. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 4 515 528,02 лeвa, а съфинансирането от Община Враца- 211 783,56 лeвa. Осигурено е дофинансиране от 596 986,92 лева. Проектните дейности се изпълниха в периода 23.11.2011 - 04.08.2015 година. В резултат от тяхното реализиране около и в пещера "Леденика" бе създаден развлекателен парк "Леденика", който е композиран от отделни тематични и атрактивни модули. В пещерата се представя шоуто "Звук и светлина". В Концертната зала се представя "Воден спектакъл", петминутна мултимедиална прожекция върху воден екран. В Езерото на желанията е представена "Фея Леденика", триминутна видео прожекция върху малък воден екран, а в Малкатата пропаст- обемно шоу, с музика и звукови ефекти, наречено "Вулканът". С цел опазване на природната забележителност и нейните обитатели, лазерните системи са специално проектирани за работа в пещерата. За да се увеличи посещаемостта в пещерата "Леденика", е необходимо предлагане на допълнителни услуги за чакащите. Чрез проекта пред входа на пещерата е изграден образователен/интерпретативен модул "Прилепа", като за целта е извършена рехабилитация и разширение на съществуващия информационен център. В сградата се намира кино с 5D аудио и видео симулатор, привличащо с иновативното излъчване на филми с разнообразна тематика. Проектът включва и анимационен модул "Приказна алея" с амфитеатър, алея с познати приказни герои и театрална сцена на открито, на която в определени часове се провежда анимационно шоу. От ляво на входа на пещерата е изграден спортно-развлекателен модул "Мама, татко и ние", който включва алпийска въжена градина, изкуствена алпийска стена, дървени конструкции, детска площадка и атракциони преместваем тип (Via feratta). Атракцията дава възможност за спортни занимания на открито за цялото семейство. Изградена е допълнителна техническа дребномащабна инфраструктура- нов водопровод от хижа "Леденика" до входа на пещерата, оформление на околни пространства, кътове за отдих, поставяне на указателни табели. Изграден е туристически маршрут Горно Озирово - "Леденика", осигуряващ връзка на любители на пешеходния туризъм и велотуристи до парка от страна на курортния център Вършец. Изграден е и туристически маршрут от Враца до пещера "Леденика". Закупени са две атрактивни влакчета, които ще се ползват от жителите и гостите на града. Десет души успешно завършиха обучение по специалност туристическа анимация, професия аниматор в туризма и по специалност екскурзоводско обслужване, професия екскурзовод. След получаването на свидетелствата за професионална квалификация, те бяха назначени на трудови договори към Общинско предприятие "Спорт и туризъм". По данни на НСИ редица показатели за община Враца през 2014 година бележат ръст спрямо базовата 2010 година. Най-убедителният показател за успеха на проекта е увеличения ръст на посетители на пещера "Леденика". През 2012 година те са 17 154 души; през 2013- 26 347 (нарастване с 53,6% спрямо 2012), през 2014- 40 358 (нарастване с 135,4% спрямо 2012). Тази тенденция продължава- към 31.07.2015 година посетителите на пещерата и на Развлекателния парк са достигнали 23 947, което е с 6 793 души повече отколкото през цялата 2012 година.

Художествената галерия "Кирил Петров" в Монтана има от скоро сайт и Фейсбук страница. Те са изработени напълно безплатно от Сдружение с нестопанска цел "Младежки Северозапад". "Идеята е с всички възможности, които предлага интернет, да се пуска информация за предстоящи събития. Това вече може да се прави. Автоматично има пренасочване към 80 имейл адреса. Това са училища, културни институции. Новият сайт ще ни облекчи при разгласяването на определени мероприятия. Дава една виртуална представа, за това какво представлява галерията, информация за нея, история, съдържание и т.н.", каза за Радио ВИДИН Любомир Мечков, главният уредник на галерията. Потребителите могат да открият в менюто на сайта информация, свързана с историята на галерията и да разгледат изложените в нея творби, които са част от постоянната експозиция "Кирил Петров". Електронната страница дава възможност и за виртуална разходка из галерията. Уеб сайтът е вече активен и може да бъде видян на адрес: http://www.montana-art.ml/.

Самодейците от видинското село Бойница спечелиха два златни и един сребърен медали от "Празника на народния обичай и автентичната носия" в Рибарица. Отличията са за бойнишка носия на повече от 135 години, танцьорите и певците, каза секретарят на Народно читалище "Надежда"- село Бойница Ирина Станкова: "Сребърен медал за надпяване ансамблово, а двата златни- единият е за бойнишка носия на повече от 135 години, а вторият златен медал е за надиграване." 24 самодейци от Бойница се представиха на фестивала в Рибарица. Участието им стана възможно, след като Министерството на културата ги финансира с 1000 лева.

Изложба с творби от пленера "165 години курорт Вършец" бе открита в художествената галерия във Вършец. Показани са 30 платна на 15 художници от София, Варна, Монтана, Русе, Лом, Вършец, Пазарджик и Троян. В продължение на седмица те са рисували красотите на Вършец. Пленерът е в рамките на програмата по отбелязването на Празника на минералната вода и Балкана в курортното градче- "Вършец 2015", който се отбелязва през целия месец август с различни прояви. От днес- понеделник, стартират турнири по футбол, волейбол и тенис на маса, които ще продължат до края на следващата седмица. Състезание за деца по майсторско управление на велосипеди ще се проведе в сряда- 5 август.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00