Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 август 2015 година

Снимка: Ваня Минева
Плавателен съд, задвижван от тягата на двойка велосипед, е изобретил пенсионираният машинен инженер от София Павел Григоров. Съоръжението бе пуснато на вода в река Дунав при Видин. "Тримаранът е преминал предварителни тестове и би трябвало да издържи пътуването", коментира Павел Григоров, който на визитката си се е самоопределил така: свободна личност. А като лично лого е изписал фразата "Идеите движат света". Димитър Петров е човекът с опит в колоезденето, но и за него експериментът да управлява чрез педали плавателен съд е новост. Маршрутът е Видин-Силистра и Каварна-Бургас.


Официалната церемония за откриването на Регионалното депо за битови отпадъци се проведе във Видин. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева присъства на откриването. Депото ще обслужва 11-те общини на Видинска област. Капацитетът му е 516 000 тона, разпределен в две клетки. 20 години е експлоатационният живот на първата клетка.

Една оферта беше отворена във Видин по процедурата, обявена от Общината за предоставяне на оборудване и техника за сметосъбиране и сметоизвозване. Документите са подадени от фирма "Ай Би Ойлс" ЕООД  със седалище град Батановци, Пернишко.

ПП Движение "България на гражданите" номинира областния координатор Павел Паунов за кандидат за кмет на Видин за предстоящите избори наесен. Това обяви на пресконференция в областния град лидерът на партията Меглена Кунева. Заместник председателят на партията и съпредседател на Реформаторския блок Найден Зеленогорски също участва в пресконференцията във Видин. По думите му, Реформаторският блок (РБ) има в половината от областните центрове в страната единна кандидатура за кмет. За Движение "България на гражданите" е най-добре да има единна регистрация за листи и кметове, но се допуска и изключение някоя от партиите от РБ да се яви и извън коалицията, каза още Зеленогорски.

Старши комисар Ивайло Антонов е новият директор на Областната дирекция на МВР в Монтана. Той е на 45 години и е роден в Берковица. Последната му месторабота е  Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Новият началник на полицията в Монтана беше представен от главния секретар на МВР Георги Костов.

Всички, които зареждат течни горива за собствени нужди от подвижни резервоари (мобилни автоцистерни), нямат задължение да монтират измервателни системи до 31 август, като и след този срок могат да продължат да зареждат собствените си превозни средства от мобилни резервоари без дистанционна връзка с Националната агенция за приходите. Това се отнася до земеделските производители, транспортните фирми и всички останали търговци, които използват мобилни автоцистерни, отговарящи на законовите норми, съобщават от НАП.  

Община Мизия кандидатства за финансиране от фонд "Солидарност" на Европейския съюз. Река Скът ще се почисти с отпуснатите средства, съобщи кметът Виолин Крушовенски. Частните имоти ще бъдат възстановени със средства от Междуведомствената комисия в размер на данъчната оценка след представяне на документи за извършен ремонт.

Подмяна на асансьорите започна във видинската болница "Света Петка". Съоръженията са монтирани преди повече от 40 години. Средствата са осигурени от Министерството на здравеопазването. Прогнозната стойност на дейностите е 78 хиляди лева. Пациентите в здравното заведение ще се пренасят докато бъдат поставени асансьори. Подмяната се очаква да приключи до седмица, каза заместник-директорът на болницата д-р Любомир Нацин.

Регистрираните безработни в община Мездра са 1 189 в края на полугодието- със  154 по-малко от месец май. Нивото на безработица е 12.56%. Мъжете без препитание са 587, а жените- 602. Броят на безработните над 50 години и тези завършили средно образование е в пъти по-голям.

Младежки медиатор започна работа в Монтана. Задълженията му се състоят в подпомагане на безработните млади хора за включване в заетост и обучение. Това обясни първият младежки медиатор в града Виолина Каменова.

200 социално слаби жители на Борован и селата от общината ще получават през следващите 4 месеца безплатно топъл обяд. Храната се приготвя от социалния патронаж в общинския център, съобщи кметът на Борован Десислава Тодорова. Тя допълни, че местната управа има сключен договор с Агенцията за социално подпомагане, която финансира кампанията.

Режим на водоподаването е въведен в берковското село Бързия заради засушаването и намаляването на водата във водохващанията. Долната зона на селото има вода сутрин, а следобед- горната, каза кметът Иванка Митова: "Половината от селото има вода сутрин, от 5 до 14 часа. Другата половина има вода от 14 до 23 часа. За това време смогваме да напълним водоема. На този режим за по една седмица сме разделили селото на две части. Другата седмица ще бъде сменен графикът." Режимът ще остане в сила, докато се изгради новият водопровод до пречиствателната станция.

Паметни знаци за трима от заслужилите бивши кметове на Монтана да бъдат поставени в града дo Огоста. Това е предложението до кмета и до Общинския съвет на Инициативен комитет от Монтана.

Колони за обяви, некролози и рекламни материали монтира Община Берковица. Разлепените по дърветата и стълбовете материали, които загрозяват заобикалящата среда и увреждат дърветата се премахват, съобщиха от местната управа. Оттам припомниха, че с Наредбата за осигуряване и поддържане на обществения ред и сигурност лепенето на некролози и обяви извън определените за това места е забранено. Нарушителите се наказват с глоба от 10 до 50 лева. Санкцията е от 50 до 150 лева при повторно нарушение.

Атракционна пързалка за кънки и ролери беше открита във Вършец. Тя е изградена по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия. Пързалката е с тефлоново покритие и може да се използва целогодишно и безплатно.

Младежки информационно-консултантски център обяви фотоконкурс на тема "Видин през обектива на младия човек". Поводът е Международният ден на младежта- 12 август, каза ръководителят на организацията Радослав Георгиев: "Фотоконкурсът по повод 12 август- Международния ден на младежта, на тема "Видин през обектива на младия човек" го правим като част от събитията, които предстоят да се случат на 12 август тук във Видин- концерт и публична дискусия, организирани съвместно с Министерството на младежта и спорта." Авторите на трите творби, събрали най-много гласове, ще бъдат отличени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00