Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 август 2015 година

Басейнът във Видин
Снимка: Ваня Минева

Временно се отлага откриването на новия общински басейн във Видин. "Поради постъпилите в Общината различни мнения и предложения, търсим най-подходящото решение за новото съоръжение", обясниха от общинската пресслужба. Еднозначни са обаче мненията на видинчани, които често посещават градския плаж "Баба Вида": "Не бих се ползвала от новия басейн при никакви условия. Искам да е долу спасителят- на плажа, на брега на реката. Много бих искала чешмичката да работи- да има къде глътка вода да се пийне..."

"ВиК"- Видин ще извърши проверка за разхода на вода в село Винарово, заради оплакванията за високи сметки. Твърдението, че в резултат на подмяна на водопроводната мрежа се получават завишени сметки за вода, не отговаря на истината, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Само една жалба заради висока сметка в село Винарово е постъпила в местното "ВиК". Случаите обаче са няколко. Най-фрапиращият е с Петко Димитров, на когото инкасатор начислил над 830 лева. Сметката е от показанията на водомер, който отчита само разхода за поливането на градина от около 200 квадрата. Уредът е бил зазимен, а след откриването му са установени над 400 кубика.

Гранични полицаи предотвратиха контрабанда на културно-исторически ценности през Дунав мост 2. Мраморни фрагменти от оброчна плоча с барелеф и  керамични изделия са открити при проверка на излизащ от страната товарен автомобил, съобщиха от пресцентъра на МВР. Камион, управляван от 38-годишен мъж от Габрово, пристигнал тази нощ към 1:30 часа на ГКПП-Видин. Товарният автомобил пътувал за Англия. Той бил натоварен с колетни пратки и хранителни продукти. Дежурният граничен полицай поискал да бъде извършена щателна митническа проверка на товарното помещение. При нея в една от колетните пратки са намерени мраморни фрагменти от оброчна плоча с барелеф, състояща се от 2 по-големи и 15 дребни парчета, както и дребни керамични изделия. Шофьорът и неговият спътник са задържани за 24 часа в Граничния полицейски участък във Видин. Заявителски материал е образуван по случая. Окръжната прокуратура е уведомена. Експертна справка  предстои да бъде извършена за културно-историческата ценност на намерените предмети.

Изцяло нова система за плащане на данъци и осигуровки по интернет работи от днес, съобщават от Националната агенция за приходите. Модернизираната платформа е директно свързана със справката за задълженията на фирмите и физическите лица и позволява с няколко клика да бъдат платени всички задължения към държавата по интернет. Идентификацията на потребителите става с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис.

Главната инспекция по труда започна засилени проверки за спазване на трудовото законодателство в селското стопанство. Еднодневните трудови договори, които могат да се сключват от края на юли, също се проверяват. По 4 лева и 87 стотинки се дължат за осигуровки за всяко трудово споразумение през август. Наетият работник трябва да покаже при проверката на инспектора своя екземпляр от сключения за деня договор. Новото трудово правоотношение не лишава работниците от обезщетения и социални помощи. Указания за еднодневните договори има на сайта на Главната инспекция по труда.

Инспекцията по труда в Монтана е наложила глоби за над 184 000 лева през първите 6 месеца на годината, отчете директорът й инж. Димитър Петров. 654 проверки са извършени. Инспекторите са влезли в 570 предприятия в област Монтана, където са били заети 21 000 работници. "Констатирали сме 2 937 нарушения при тези проверки. Дали сме 2 845 задължителни за изпълнение предписания. В периода е обявен един трудов договор. Съставени са 174 акта за установяване на административни нарушения", каза още Димитър Петров.

33-ма души не живеят на настоящия адрес, на който са регистрирани в селата Долно Белотинци и Сумер- община Монтана. Това е установено от служителите от междуведомствената комисия, сформирана със заповед на кмета Златко Живков за проверка на гражданските регистрации за периода от 1 юли 2014 година до 30 април 2015 година. 1 999 регистрации по настоящ адрес и 818 по постоянен са извършени за това време. Близо половината от тях са в града, останалите 1421 са в селата. Комисията е уточнила в протокола, че има съмнения за нарушение на Закона за гражданската регистрация.

Правителството прие постановление за закриване на осем домове за медико-социални грижи за деца, включително и Дома за деца в Монтана. В изпълнение на Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България", Министерството на здравеопазването извърши преструктуриране на тези осем пилотни социални заведения в комплекси, предоставящи качествено различен модел на грижа за децата. Те ще се управляват от общините. Персоналът от домовете е обучен, което им дава възможност за професионална реализация в новите социални услуги.

Жътвата на пшеницата приключи в община Мездра. Зърното е прибрано от всичките засети 16 561 декара. Средният добив е 380 килограма от декар. Това е по-малко от миналата година, но като се вземе предвид дъждовната пролет, добивът е приличен, казват земеделците. Засетите с овес площи са само 766 декара и прибирането му няма да е проблем. Царевицата, която е 20 672 декара и маслодайният слънчоглед- 17075 декара, са обработени добре, но предвид сушата и горещото време, не се очакват много добри доходи.

Горещо време ни очаква и през месец август. Синоптиците обаче не предвиждат температурите да се задържат над 35 градуса по - продължително, както бе в последните седмици, уточни Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана.

Две софийски фирми са кандидатите за организирането на концертната програма на Видинския панаир. Офертите им бяха отворени от комисия с председател заместник кмета Борислава Борисова."Община Видин организира традиционния Видински панаир, който се провежда в края на август всяка година. Отворихме оферти за организиране и провеждане на концертната програма, която е част от него, и убедена съм, че се очаква с нетърпение от нашите съграждани. Комисията ще работи по така подадените оферти и уверявам ви, че ще избере на-добрата", заяви заместник кметът.Ценовото предложение на единия кандидат е в размер на 34 950 лева, а на другия- с 510 лева по-ниско. Кой ще организира концертната програма ще стане ясно до 14 август. Видинският панаир ще бъде открит на 28 август тази година и ще продължи до 6 септември

Посетителите на пещерата "Леденика" край Враца се увеличават. Те са около 17 хиляди души през 2012 г., като нарастването през годините е в пъти, отчитат от Община Враца. Посетителите на пещерата и на развлекателния парк, който беше изграден към нея, са достигнали близо 24 хиляди до края на месец юли. Това е с над 6 800 души повече, отколкото през цялата 2012 г. И управителят на развлекателния парк Огнян Пищиков потвърди данните:"Пещерата "Леденика" по всички справки е най-посещаваната пещера в България."Развлекателен парк "Леденика" включва и анимационен модул "Приказна алея", с амфитеатър, алея с познати приказни герои и театрална сцена на открито. Прожекции на анимационни филми предлага и 5 Д киното, каза Биляна Богданова от парка:"Киносалонът е с 32 места, седалките се движат в зависимост от филмчетата, ефектите са различни, пуска въздух, балончета, пръска вода. Има голям интерес към киното, даже повечето от посетителите се качват именно заради него."

Тържествена вечерна служба с петохлебие ще бъде отслужена днес, 5 август, във Видин по случай предстоящия християнски празник Преображение Господне, който се отбелязва утре. Богослужението ще бъде извършено в катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски". Началото е в 18 часа. Тържествена света Литургия, която ще оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп ще бъде отслужена утре от 9 часа в катедралния храм. Празникът ще бъде отбелязан и в  Лопушанския манастир "Св. Йоан Предтеча". Началото на литургията там е утре от 9 часа. Тя ще бъде отслужена от Негово Високопреподобие архимандрит Христодул, игумен на светата обител. Един от празниците на Лопушанския манастир е и Преображение Господне. Денят ще бъде отбелязан тържествено във всички манастири, енории и параклиси във Видинска епархия. Освещаване и благославяне на ново грозде, както и различни плодове се извършва по стара традиция на Преображение Господне.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00