Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 август 2015 година

Снимка: Полина Тодорова

Преображение Господне е днес. Началото на празника е поставено в първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития- явяването на Иисус Христос в божествената му същност пред трима от най-близките му ученици. Празникът беше отбелязан тържествено във всички манастири, енории и параклиси във видинска епархия. Литургията в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин започна от 9 часа и беше оглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп. Вярващите християни свързват Преображение с промяната и с новата надежда, затова празникът се отбелязва в края на християнската църковна година.

От Агенцията по заетостта отчетоха, че безработицата намалява за пореден месец и в момента е 9.4 %. 13 000 са незаетите работни места, най-много- в сезонните дейности.  800 учители се търсят в държавния сектор. Община Хайредин е с най-висока безработица в област Враца- 80 на сто. "Няма работа тука. Аз съм на 20 години и вече 2 години се въртя, ходя да търся работа по чужбина. Безработицата е твърде голяма. Селата тук са малки, почти не останаха млади хора", казаха местните жители пред кореспондента на БНР Ива Антонова.

474 семейства в неравностойно положение от област Враца ще получат помощ от кампанията "Два пъти Коледа". Даренията са събрани от Швейцарския червен кръст в дните след коледните и новогодишни празници. Помощта е предназначена за най-бедните региони в Европа. Тя се разпределя у нас чрез Българския червен кръст. 750 пакета с помощи ще бъдат раздадени в област Враца в общините Мизия, Борован, Мездра, Роман, Криводол, Оряхово и Хайредин. Освен Видин, Враца и Монтана, и областите от Североизточна България- Силистра, Разград, Търговище и Добрич са включени тази година в кампанията.

Единен вътрешен телефонен номер 9 се въвежда за рецепциите на всички хотели. Кампания за проверка дали променените изисквания се изпълняват няма да започне веднага с влизането в сила на новата наредба за категоризацията на хотелите и местата за настаняване. Срок от 6 месеца се дава за привеждане в съответствие с новите изискания, обясни Ирена Георгиева- заместник-министър на туризма в "Преди всички".

23 хотела, търговски обекти и къщи за гости са проверени при специализирана полицейска операция срещу незаконната миграция на територията на Лом. Нарушения не са установени по Закона за чужденците в Република България, както и незаконно преминали границата чужди граждани, и хора от т.нар. "рискови държави", със статут на бежанец или с хуманитарен статут, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Инспектори от агенцията за приходите в Монтана проверяваха питейни заведения и басейните в региона. Инспектирани са седем обекта през юли. Шест мандри са проверени заедно със служители от Областната дирекция по храните. Фирма за дограма е проверена по подадена жалба, за това че не издавала касови бележки, за което е съставен акт.

Община Чипровци обяви две обществени поръчки за ремонтни дейности на територията си. Едната е за избор на изпълнител на основен ремонт на тротоари на бул. "Петър Парчевич". Другата е за изготвяне на идейни проекти за укрепване на коритото на река Огоста и на обект от общинската пътна мрежа. Срокът за приемане на офертите е до 16:30 часа на 14 август.

От Областната дирекция на МВР в Монтана провериха сигнал във Фейсбук за кражба на деца в Лом. Подобни публикации предизвикаха паника и в Русе и Разград. Регионалният говорител на МВР в Монтана Ирен Токина призова гражданите да не се подвеждат от тези сигнали. "На 4 август във Фейсбук се появиха публикации за автобус, който обикаля села на територията на град Лом, откъдето биват отвличани деца с цел продажба на техните органи. Подобен сигнал в Районното управление на град Лом не е получаван, а подобни публикации е имало и на територията на град Разград, така че това са поредните слухове, които от една територия се пренасят на друга с цел всяване на смут и паника в населението. От Областна дирекция на МВР Монтана умоляваме гражданите да не се поддават на подобни публикации." Държавна агенция "Национална сигурност" и дирекцията за борба с организираната престъпност също извършиха проверка на сигналите. Авторите им за сега са неизвестни.

Офисът на Националната агенция за приходите (НАП) във Видин обещава на гражданите и фирмите справедливо и честно отношение с подписването на обновената Харта на клиентите. Основните права и отговорности на хората при контактите им с приходната администрация са описани също в документа. НАП обнови стратегическия си документ, така че да отговори на съвременните изисквания в сферата на обслужването и да отрази развитието на Агенцията през последните години.

Информационна среща за младежи се проведе в Белоградчик. Тя се организира от Младежки информационно консултантски услуги и Младежка банка във Видин. Целта на срещата е да се информират и консултират младите хора за възможностите за лично и кариерно развитие, гражданска активност и свободно време.

Българските ловци и риболовци честват своя празник днес. Председателят на Ловно-рибарския съюз във Видин- Илия Георгиев им пожела успех в лова. Празникът на българските ловци и риболовци е обявен от Общото събрание на Съюза им на 29 ноември 2006 година. Учредителният първи конгрес на ловците е открит на този ден през 1898 г. в София. Неговите решения стават основата на ловно-стрелческата организация "Сокол".

Четвъртото издание на пленера по дървопластика и живопис се провежда в берковското село Слатина. Майстори на длетото и четката цяла седмица търсят вдъхновение в уникалните хора и природата в балканското селце. Художниците са от цялата страна, а организатор е местният резбар Найден Кирилов. Синовете му Кирил и Атанас са пък основните спонсори на събитието. Пленерът приключва в неделя, 9 август, когато в "Шато Слатина" от 19.30 часа авторите ще подредят изложба.

Самодейни състави от 15 читалища в община Видин ще участват в Националния събор в Копривщица. Изявите на видинските танцови и певчески групи ще са в събота, 8 август.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00