Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 август 2015 година

Кости от китоподобен бозайник на повече от 10 милиона години са открити в района на новооткритото депо за битови отпадъци край Видин. Те са намерени случайно от работник на обекта, който ги е занесъл във видинския музей. Прешлените са от опашната част на кита, заяви главен асистент д-р Латинка Христова от Националния природонаучен музей след оглед на намереното.

Жътвата във Видинско приключи, каза за Радио ВИДИН Александър Александров, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите. Качеството на пшеницата е добро, но добивите са ниски. Проблем е продажбата на зърното, допълни Александров. Цената на ечемика е 26-27 ст. за килограм за момента.

Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) призовава да не се употребяват хартиени въздушни балони, известни като летящи светещи фенери, по време на пожароопасния сезон.  Те са опасни поради пламъка, благодарение на който се издигат във въздуха. Вероятността, заради лоши условия светещите фенери да не изгорят във въздуха, а да паднат върху суха тревна площ, е много голяма, което може да предизвика сериозни пожари, включително и горски, предупреждават от ИАГ.

Сформирането на доброволчески групи се бави в три врачански общини поради малкото желаещи да помагат безплатно при пожари и бедствия. Общинските администрации в Хайредин, Криводол и Бяла Слатина са задействали процедурата за сформиране на доброволчески групи за реакция при бедствия. В Бяла Слатина дори са набавили необходимото оборудване по европейски проект. Доброволчески формирования се включват успешно при кризисни ситуации от години в други две общини в региона- Роман и Мизия.

Инспекторите на Националната агенция за приходите, които проверяват търговски обекти, вече са облечени с дрехи, носещи означенията на НАП. Проверяващите носят сини блузи с надписи на български и английски и логото на приходната администрация. Служителите на агенцията от звеното за фискален контрол, което следи движението на рискови стоки по границите и вътрешността на страната, също са облечени в униформи, носещи графичните символи на НАП; автомобилите на фискалните агенти също са обозначени с надписи на приходното ведомство.

Община Монтана завърши основния ремонт на улици още преди края на строителния сезон. 14 от улиците в централната градска част са обновени за два месеца. Те са преасфалтирани, поставени са нови бордюри, нови мантинели, пътни знаци, направена е маркировка. Ремонтите са на стойност 2 милиона лева, уточни кметът Златко Живков.  97 улици в различни части на града са възстановени след приключването на водния цикъл на Монтана. 662 места за паркиране на автомобили са изградени.

Районната здравноосигурителна каса във Видин изплати средствата на лабораториите. Близо 66 хиляди лева са преведени за изследванията, които са извършени през месец юни, каза главният експерт в касата Десислава Петрова.

Община Вършец публикува публична покана за доставка и монтаж на оборудване за новоизградена спортна зала в града. Обектът трябва да бъде пуснат в експлоатация до 15 септември.

От сдружение "Активно общество" сигнализираха за теч на вода в Крайдунавския парк до Художествената галерия във Видин. Течът е от няколко седмици. Проверка на място е извършена след постъпилата информация, каза председателят на сдружението Радослав Георгиев. От Община Видин потвърдиха, че е постъпил сигнал от сдружение "Активно общество", но не се касае за теч. Повреда на съоръжения от поливната система в Крайдунавския парк няма, допълват от местната управа. Мокрият асфалт на алеята пред галерията е заради по-активната експлоатация на системата през лятото.

Четвъртокласният път Брегово- Ракитница се изкърпва със средства на Община Брегово, ремонтира се и улицата пред читалището в града. Това съобщи кметът Милчо Лалов: "В момента изпълняваме поименния списък за ремонт на четвъртокласна пътна мрежа... По поименния списък са предвидени около 70 хиляди лева за ремонт на четвъртокласна пътна мрежа."

Математическите гимназии във Видин и Монтана са в топ 10 на математическите училища в страната. Класацията е направена на база на резултатите от проведените матури в 7 клас. ПМГ "Екзарх Антим I" във Видин е на 6-о място, а ПМГ "Св.Климент Охридски" в Монтана са седми. Софийската математическа гимназия е с най-висок резултат.

Езиковата гимназия "Йоан Екзарх" във Враца има нов директор- това е Валентина Михайлова, която спечели конкурса за постоянен трудов договор, обявен миналия месец от Регионалния инспекторат по образованието. Тя беше главен експерт в общинския отдел "Образование и младежки дейности" на общинската управа в града под Околчица.

Ловният сезон на прелетен дивеч - пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина, ще бъде открит на 8 август, събота. Ловните дружинки по населени места ще присъстват на откриването. Пъдпъдък, гургулица и гривяк се ловуват във Видинско, каза председателят на Ловно-рибарския съюз във Видин, Илия Георгиев. Ловът ще се осъществява само след специални разрешителни. Инструкции се провеждат за безопасност при боравене с ловно оръжие и боеприпаси по време на ловните излети. Ловците в област Видин са около 120.

Репортерска проверка на Радио ВИДИН установи, че районът около крепостта "Баба Вида" във Видин е почистен и подготвен да приеме гостите от международната гребна регата ТИД. Походът се очаква да пристигне на видинския бряг тази неделя, 9 август, каза Тошко Маркин, ръководител на туристическо дружество "Бонония" в крайдунавския град. Монтирани душове има до градския плаж във Видин, но вода все още няма. Място за палатков лагер за гостите е обособено до крепостта.

Празникът на Балкана в село Дълги дел ще събере жителите на региона утре. Това се прави по традиция на местността "Младенин вир". Фолклорната програма за празника започва в 10:30 часа, съобщи пред сътрудника ни Любо Андреев кметът на община Георги Дамяново инж. Дилян Димитров.

Над 40 творби, западноевропейска графика, са показани във видинската Художествена галерия "Никола Петров". Гравюри и литографии на световноизвестни художници като Рембранд, Жерико, Дьолакроа и Гоя могат да се видят в експозицията, каза за Радио ВИДИН Димитър Тачев от галерията. Творбите ще могат да бъдат разгледани от видинчани и гостите на града до септември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00