Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна гребна регата по река Дунав- TID, издание №60

Воден свят

10
Международна гребна регата по река Дунав- TID 2015
Снимка: Ваня Минева


От снощи в български води са участниците в 60-тото издание на Международната гребна регата по река Дунав- TID. Първата спирка на водните туристи бе в Ново село. Днес повечето от тях вече са във Видин. Понеделник е почивен ден, а във вторник- 11 август, регатата потегля за Лом.

"От Сърбия влязоха 78 човека, от които 8 човека българи. При Ново село се включват около 30 човека и поне още толкова очаквам, че ще се съберат до понеделник във Видин. По традиция обикновено българи и други туристи се съотнасят около 50 на 50 процента, като 80% от чуждестранните гребци са от Германия. Макар и юбилейно, 60-тото издание на ТИД не прави изключение. От българска страна предварителните заявки са за около 90 човека. Най-важното е всички участници да се чувстват добре, да стигнем  до кота 0 живи и здрави, да няма насрещен вятър като този, с който се борихме последните два дни в Сърбия. ТИД е отворена туристическа регата, така че може да дойдат и повече хора от тези, които са се заявили предварително", обясни Йонко Кожухаров, ръководител на похода за българския участък.


Международна гребна регата по река Дунав- TID 2015, Снимка: Ваня МиневаС насрещен вятър влязоха в България участниците в Международната гребна регата по река Дунав- TID.

Сред първите, които стъпиха на българския бряг, бяха видинчанинът Йордан Ставрев, роденият във Видин Цветомир Боянов и българинът от Петрич, но швед по гражданство, Стоян Христов.

"От осем години ТИД е моя страст. Да, може да се каже, че има такова общество. ТИД- общество. Роден съм в Петрич, израстнал в Благоевград, почти на 50 години. Като планински човек, баща ми и вуйчо ми бяха планински спасители и постоянно ме водеха с тях. Аз обаче не обичах ходенето пеша и предпочитах да обикалям с велосипед.

Стоян Христов И веднъж, като си карах по Кресненското дефиле, видях т.н. рафтаджии. Купих си първия каяк и се започна... ТИД греба за четвърти път. За първи път ще измина цялата дестинация. Чувствам се отлично", казва Стоян Христов.

Роденият във Видин Цветомир Боянов е изминавал различни участъци от водното трасе на ТИД за последните 20 години. Тази година за първи път гребе целия маршрут на ТИД. Той е единственият българин с пълен комплект километри за 60-тото издание на Международната гребна регата.

"Живея в София. Туризмът по Дунав е част от живота ми от 1995 година, когато мой приятел ме покани да участвам в ТИД.

Международна гребна регата по река Дунав- TID 2015, Ново село, Снимка: Ваня Минева За мен река Дунав е много важен фактор в живота ми. Щастлив съм да съм в лодка, да съм в реката. Не съм бил състезател. Самият факт, че съм във водата променя усещането ми за живота. Чувствам се добре", признава Цветомир Боянов.

Цветомир Боянов, родом от Видин, тази година пуска цялата дистанция на ТИД- от изворите на Дунав в Германия, до кота 0 в Румъния, където Дунав се влива в Черно море.

Сред многото участници в 60-тото юбилейно издание на Регатата ТИД избирам да си поговоря с още двама души- това са Антон Никифоров и сина му Емил.

Международна гребна регата по река Дунав- TID 2015, Ново село, Снимка: Ваня МиневаЕмо, с морското име Нептун, е само на 8 години. Те ще изминат само един етап, може би от Ново село до Ясен, или може би до Видин... Но това пътешествие за тях е много ценно. Защото е време за заедност, доверие и връзка както между тях, така и с природата.

"Няма по-приятен и по-ценен урок от този", казва бащата.

По повод 60 годишния юбилей на гребната регата ТИД, Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин, издателство "Атеа" и организаторите на Регатата в българския участък, канят видинчани и всички гости на града на представянето на книгите "ОЦЕЛЯВАНЕ ПО ДУНАВ - ОТ ИНГОЛЩАТ ДО НУЛЕВИЯ КИЛОМЕТЪР" на доц. д-р Людмил Георгиев и "КАК ДА ПРЕДПАЗИМ ДЕЦАТА ОТ ЗЛОПОЛУКИ", на доц. д-р Георги Петров. Представянето ще се състои на 10.08.2015 година, понеделник, от 18:30 часа, в крепостта-музей "Баба Вида".

Международна гребна регата по река Дунав- TID 2015, Видин, Снимка: Ваня МиневаСпирки в българския участък:

08.Август - Ново село
09.Август - Видин
11.Август - Лом
12.Август - Козлодуй
13. Август - Остров
14.Август - Байкал
15.Август - Никопол
16.Август - Свищов
17.Август - Русе
19.Август - Ряхово
20.Август - Тутракан (2014 беше Пожарево)
21.Август - Ветрен
22.Август - Силистра



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Локомотив" Мездра с равенство в първата си контрола

Футболистите на ОФК "Локомотив” Мездра изиграха първата си контрола срещу третия отбор на ЦСКА. Проверката се проведе в Мездра, където "железничарите" провеждат лятната си подготовка за началото на сезон 2024/2025 година на Северозападната трета лига. Старши треньорът на "Локомотив" Николай Христозов използва в срещата две различни формации. През..

публикувано на 14.07.24 в 17:30

Атакуващият гард Георги Кучков подсили "Видабаскет"

Продължава ударната селекция на баскетболен клуб "Видабаскет" за предстоящия сезон в Българската баскетболна лига (ББЛ) при мъжете. Новото попълнение в редиците на видинския тим е Георги Кучков, съобщават от клуба. Роденият в София атакуващ гард започва своя баскетболен път от школата на "Ахил“. Професионалният му път продължава в Испания (две години)..

публикувано на 14.07.24 в 17:00

"Ботев" Враца завърши с победа подготовката

"Ботев "Враца" постигна победа с 1:0 над израелския Бней Сахнин в последната си контролна среща от лятната подготовка на тима.  Приятелският мач се проведе в Спортен комплекс "Правец", където победния гол за врачани реализира Браян Переа от дузпа. За врачани в този мач започнаха следните футболисти: Федерико Бариос, Стефан Цонков, Мартин Бачев,..

публикувано на 14.07.24 в 16:30

Видинчанин с бронзов медал на Републиканско по бокс

Състезателят във видинския Боксов клуб - Спартанците (Boxing Club Vidin - The Spartans) Ромео Любомиров завоюва бронзов медал на Републиканското първенство за мъже в Плевен. Въпреки, че не губи нито един двубой в категорията до 71 кг., поради медицински съображения е трябвало да се откаже от по-нататъшно участие на Държавното първенство,..

публикувано на 14.07.24 в 15:00

Бившият вратар на "Ботев" Враца Илия Вълов почина внезапно

Легендарният вратар на врачанския "Ботев", ЦСКА и националния ни тим Илия Вълов почина в събота. 62-годишният страж издъхна в ортопедията на врачанската болница след операция на тазобедрената става. Тъжната новина трогна хиляди футболни почитатели. Близктите на Вълов съобщиха, че опелото пред тленните му останки ще е в понеделник от 10.30 часа в..

публикувано на 14.07.24 в 14:30

ФК "Ком" Берковица започна подготовка

Футболен клуб "Ком" Берковица започна своята предсезонна подготовка за първенството по футбол в Северозападната Трета лига. Откриващата тренировка на 11 юли започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Захарий, който благослови момчетата и им пожела успешно представяне в предстоящата кампания. Кметът на община Берковица г-н Радослав Найденов също..

публикувано на 14.07.24 в 14:00

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40