Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво печелят общините от програмите за трансгранично сътрудничество

Пълна реконструкция на стадиона направиха в Берковица по проект от програмата за трансгранично сътрудничество
Снимка: Петя Генова

Община Видин, съвместно с румънската община Калафат, подготвя три големи проекта по програмите за трансгранично сътрудничество. Силвана Сюлейман, старши експерт "Култура" към местната управа, даде повече подробности:

"Преди няколко месеца беше отворена програмата за трансгранично сътрудничество България- Румъния и нашата община се включи много активно, в партньорство с община Калафат, в подготовката на три много сериозни проекта. Общата стойност на тези проекти, по което община Видин кандидатства, е 10 млн. евро.  Изключително важно по първия проект е закупуването на специализирана техника за снегопочистване и други камиони, които са изключително необходими за общината. С реализацията на тези проекти нашият град ще има още по-добър и съвременен европейски облик" - каза Силвана Сюлейман.

Община Берковица разработва проектни предложения по програмите за трансгранично сътрудничество със Сърбия и Румъния. Преди броени дни бе финализиран единственият за сега спечелен проект за последните четири години. Той е в сътрудничество със сръбската община Палилула  и е на стойност над 1 млн. лв. Сътрудникът ни Петя Генова разговаря по темата със заместник-кмета Радослав Найденов.

Снимка"По проект на Община Берковица е направена пълната реконструкция на стадиона в Берковица. Направен е основен ремонт на двете сгради- саниране, покрив и настилка, изграждане на покрита трибуна за зрителите на голямото игрище, писта за бягане с каучуково покритие, ремонт на ролбан, засипване на стария басейн и направа на тенис-корт и игрище за мини футбол. Проектът включва и оценка на съществуващата спортна база в двете общини, както и изготвяне на общ спортен календар"- каза Радослав Найденов.

От март 2013 година Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца е партньор по проект на програмата за трансгранично сътрудничество Румъния- България 2007- 2013. Сътрудникът ни Жоро Александров потърси за коментар Силвия Врачовска, директор на културната институция.

"Проектът се реализира с област Долж в Румъния и основната му цел е да се създадат румъно- български културно- информационни центрове на територията на градовете Враца и Крайова. В тези центрове чрез видео конферентна връзка гражданите ще могат да се запознаят с бита и културното богатство на съседните области, и възможностите за развитие на туризъм в тях"
- каза за Радио ВИДИН Силвия Врачовска.

През новия програмен период в белоградчишкия регион се очаква да започне реализацията на няколко сериозни проекта. Сътрудникът ни Иванка Петрова разговаря с кмета на Община Белоградчик Борис Николов.

"Имаме партньори от Румъния и Сърбия, с които вече сме провели многократни срещи и сме уточнили някои идеи по новите проекти. Ще работим активно в областта на туризма и развитието на културата през новия програмен период"
- каза кметът на Белоградчик.

В Община Кула отдавна се включват в различни проекти на програмата за трансгранично сътрудничество. Христела Александрова се срещна с Людмил Лалов, заместник кмет на общината.

"Още от преди 10 години в нашата община имаме успешно реализирани проекти, свързани с културното сътрудничество и с обмена с биологично земеделие. Сега ще работим със съседната сръбска община Болевац в областта на туризма и културно- историческото богатство на двете общини. Този проект вече се изпълнява"
- каза Людмил Лалов.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00