Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две книги представят във Видин по случай юбилея на регатата ТИД

Двамата автори в "Цветовете на деня" с водещ Красимир Каменов
Снимка: Полина Тодорова

Книга за най-голямата в света гребна регата, организирана всяка година по течението на  Дунав и наръчник "Как да предпазим децата от злополуки" ще бъдат представени от авторите им днес във Видин. Събитието е организирано от Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев". Поводът е 60-годишния юбилей на международната регата ТИД. Книгата "Оцеляване по Дунав- от Инголщат до нулевия километър" е на доцент д-р Людмил Георгиев. Доцент д-р Георги Петров е автор на наръчника "Как да предпазим децата от злополуки". Изданието е предназначено както за децата, така и за родители.

Представянето на книгите ще е от 18:30 часа в крепостта "Баба Вида". Двамата автори ще гостуват този следобед в предаването "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН (чуйте в звуковия файл).

Доц. д-р Людмил Георгиев е дългогодишен служител в МВР, понастоящем преподавател по "Криминалистика" и "Съдебни експертизи" в Юридическия факултет при Русенския университет, в Академията на МВР и Варненския свободен университет, вещо лице към Софийски градски съд. Автор е на множество учебни пособия и на художествени книги на полицейско-криминална тематика, както и на поредица от детски настолни игри. Той е дългогодишен участник в регатата ТИД. Пътеписът му "Оцеляване по Дунав- от Инголщат до нулевия километър", онагледен с над 280 негови снимки и три документални филма, представя в детайли всички интересни моменти и преживявания на участниците в най-голямата организирана гребна регата в света, в рамките на необходимите им 77 дни за преодоляването на близо 2500 км от Германия до Черно море.
   
Доц. д-р Георги Д. Петров е работил в системата на МВР като специалист по превенция на детската престъпност и закрила на децата. Той е преподавал е в  Академията на МВР, а от 2003 г. е щатен доцент в катедра "Теория на възпитанието" към Факултета по педагогика на СУ "Св. Климент Охридски". Участвал е в изготвянето на Закона за закрила на детето, Наредбата за реда и условията за предоставяне на полицейска закрила на детето и други подзаконови актове, регламентиращи работата с деца като субект и обект на насилие. Отличен е с почетни значки на Министерството на отбраната като "Отличник на БНА" и на Министерството на вътрешните работи като "Отличник на МВР". За постижения в областта на науката, образованието и културата е удостоен с почетния знак "Неофит Рилски" на Министерството на образованието и науката. Автор е на няколко книги и множество статии. Книгата му "Как да предпазим децата от злополуки" запознава читателите както с различни по своя характер и последици възможности дете да попадне в сложна житейска ситуация, при която да бъде застрашено неговото здраве или живот, така и с необходимите първоначални действия, които трябва да се предприемат в резултат на злополуката. За да може бързо да се реагира при създала се кризисна ситуация, в края на книгата са подбрани и указани адреси и телефони на институции, подпомагащи деца под различна форма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Враца ще отбележи Международния ден на младежта

Международният ден на младежта ще бъде отбелязан във Враца с богата програма, съобщиха от общинската управа. На 10 август (събота) от 18:00 часа в парк "Зелето" екипите на Младежки център - Враца и Младежки дом - Враца, в партньорство с Ученическия общински съвет, Интеракт, Областен информационен център (ОИЦ), Превантивно-информационен център..

публикувано на 09.08.24 в 12:07

Трима души пострадаха при катастрофа на Е-79 край Видин

Лек автомобил и такси са катастрофирали на главен път Е-79 край Видин . Инцидентът е станал вчера, 8 август, около 21:00 часа. Трима души са настанени за лечение във видинската болница.   42-годишен шофьор на лека кола, движейки се от Дунавци към Видин, при десен завой изгубил контрол над управлението, навлязъл в насрещната лента и се блъснал..

публикувано на 09.08.24 в 10:52

Самодейни състави от село Зверино се отличиха на международен фестивал

Отлично се представиха самодейците при Народно читалище ”Факел” в с. Зверино на XII Международен фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ , който се проведе в свищовското село Царевец.  Мъжката фолклорна група "Змей Горянин" от мездренското село спечели специалното отличие на Българско национално радио - грамота, статуетка и парична награда..

публикувано на 09.08.24 в 09:59

Безплатни тестове за СПИН правят в берковски квартал

Безплатни тестове за СПИН правят днес в квартал "Раковица" в Берковица . Лятната антиспин кампания се провежда от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана.  Под мотото "Безопасна ваканция" преминава инициативата на РЗИ.  Днес от 10:00 до 12:00 часа в квартал "Раковица" в Берковица всеки желаещ ще може да се изследва безплатно и анонимно..

публикувано на 09.08.24 в 09:32

"Читалня на открито" за най-малките ще се проведе във Враца

Приключва инициативата "Читалня на открито" към библиотеката на при Народно читалище "Развитие 1869" във Враца. Тя е част от програмата "Книжно лято" на библиотеката и е организирана съвместно с Етнографско-възрожденски комплекс "Никола Войводов", информира Борислава Иванчева , завеждащ библиотеката към читалището: "Наши гости отново ще бъдат..

обновено на 09.08.24 в 08:41

Допълнителни знаци за забранено паркиране поставят във Враца

Община Враца започна поставянето на допълнителни знаци, забраняващи престоя и паркирането на превозни средства, поради множество сигнали за неправилно паркирани автомобили, които създават предпоставки за произшествия и пречат на преминаването на пешеходци , съобщиха от градската управа. Към знаците е добавена и допълнителна табела, напомняща на..

публикувано на 09.08.24 в 07:35

Снимката на 8 август 2024 година

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи.  Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Над 10 институции обсъдиха как да се облекчи тежкотоварния трафик в страната. Инициативата е на министъра на транспорта и..

публикувано на 08.08.24 в 18:05