Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 август 2015 година

Снимка: Полина Тодорова


Общият доход средно на човек от домакинство през тази година се повишава с 0.8%. Това сочи статистиката. Усеща ли се това повишение- попитахме хората във Видин: "Според заплатата- не... Особено ние пенсионерите с 2, 3, 4, 5 лева- страшно увеличение... Особено тук за Видин- като гледам работят по два месеца младички, напуснат, не им плащат, после пак търсят други..."

11 на сто от заетите в България работят на минимална работна заплата, а жените у нас получават с около 13% по-ниски заплати и 40% по-ниски пенсии от мъжете, заяви за БТА социалният министър Ивайло Калфин. Той потвърди идеята си през есента да бъде внесен Закон за равните възможности. Министърът съобщи още, че ще бъде направена и цялостна промяна на реда за отпускане на инвалидни пенсии.

В Лом е регистриран пореден случай на телефонна измама. 86-годишна жителка на града е заявила, че неизвестен позвънил на мобилния й телефон и я въвел в заблуждение, че са необходими 3 000 лева за освобождаването на 3 климатика от Митницата в Лом, заявени от внука й. Пред дома на жената се явил непознат мъж, на когото възрастната жена предала уговорената сума от 1 100 лева. По случая е образувано досъдебно производство.

С указ президентът Росен Плевнелиев насрочи избори за общински съветници и за кметове на 25 октомври 2015 година. С втори указ държавният глава определи 25 октомври 2015 година и за дата за произвеждане на национален референдум с въпрос: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите". Преди няколко дни Народното събрание отхвърли два от поставените три въпроса на президента за произвеждане на референдум. Те се отнасяха до мажоритарния избор на народните представители и въвеждане на задължително гласуване на изборите и националните референдуми.

Община Враца сезира правоохранителните и разследващи власти заради няколко сигнала за отровени кучета през последните дни. Общината е подала сигнал до Районната прокуратура и Районното управление на полицията с настояване за извършването на проверка, установяване на причините на смъртта и евентуалните извършители, както и предприемане на съответните законосъобразни действия. Повод за действието е фактът, че през последните дни няколко безпризорни кучета умряха, а подозренията са, че са били отровени умишлено от неизвестен извършител. От Общината припомниха, че администрацията спазва ангажиментите си по изпълнение на дейностите по общинската програма за овладяване на популацията на безстопанствените животни. А тази програма включва необходимите ветеринарно-медицински услуги и манипулации, отделно от това е сключен договор с обществено полезно сдружение "Анимал хелп" Враца за осигуряване на грижи и лечение на безстопанствените животни. От Община Враца осъждат нечовешкото отношение към четириногите без стопани.

За област Видин остава в сила предупреждението за опасност от възникване на пожари. Това съобщи началникът на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Станислав Генчев. Хората подхождат лекомислено към проблема, въпреки предупрежденията и въведените кодове за опасност от пожари. "Просто хората трябва да са особено внимателни, особено когато почистват дворовете си от горивни отпадъци. Това важи и при почистването на земеделски площи- стърнищата след жътвената кампания. Някои земеделски производители отново започнаха да си позволяват да ги горят, което е недопустимо. Само през последната седмица имаме 61 пожара в суха нискостеблена растителност извън урбанизираните територии на населените места. При 9 от тях има нанесени значителни материални щети. Унищожени са селскостопански сгради, кошери, лозови масиви и само благодарение на нашите действия, пожарите не са в такъв голям размер, както са в други части на страната", допълни комисар Генчев.  

Продължава забраната за движение на тежкотоварни автомобили с обща маса над 20 тона по републиканските пътища, при температури на въздуха над 35 градуса от 13.00 до 21.00 часа, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Автомобилите трябва да изчакват извън пътното платно, на указаните места. Изключение се прави само за превозни средства, които извършват превози на опасни товари , бързоразвалящи се хранителни продукти на температурен режим и живи животни. Забраната е в сила за Областните пътни управления Видин и Монтана, за пътя до Ботевград, където движението се пренасочва през Ребърково-Своге-София.

Във Видин фирмата по озеленяването извършва почистване на града от див орех. По повод съмнения на граждани за незаконна сеч пред блок "Златен лев", управителят на фирмата Даниела Димитрова обясни, че в момента се работи в квартал "Калето", както и в района около надлеза по булевард "Панония" в града. "Почистваме района от дивите орехи, защото преди около седмица между тези блокове- "Перла", Военното окръжие и блок "Янтра" беше окосено, но наличието на такива диворастящи и наистина опасни плевели, не е желателно, затова ние системно ги режем в целия град. За съжаление, нямаме възможност да ги изкореним, така че те да изчезнат, но единственото, което  може да се прави, е да се държат на по-малка височина", обясни Даниела Димитрова. Почистването от саморасли плевелни видове се извършва два пъти годишно, уточниха още от фирмата по озеленяване.

Не отговаря на изискванията за качеството на водата, предназначена за питейно-битови нужди, водата на три водоизточника във Врачанско. Това са източникът при басейна на с. Згориград и изворът, разположен в ляво преди входа за селото, както и на Трудовашката чешма. Това са установили специалисти от Регионалната здравна инспекция във Враца, след извършен лабораторен контрол на проби от трите водоизточника. Водата съдържа коли форми и е негодна за пиене, уточняват от общинската администрация във Враца.

Промяна в отбелязването на митническия износ- Агенция "Митници" уведомява, че от днес е внедрена в реална експлоатация Митническа информационна система за изнасяне. Икономическите оператори, които имат регистрация за електронно деклариране, не е необходимо да правят нова регистрация, за да подават документи по електронен път в новата система.

Жалба до съда и прокуратурата спира прехвърлянето на лицензията за радиопрограма от общинското радио "Враца" към информационна агенция "Фокус". Документът беше подписан и подаден днес- 10 август, до Окръжния и Административния съд, и до Окръжната прокуратура във Враца от общинския съветник Красимир Донов. Самият той потвърди информацията и уточни, че внася документа с ясното съзнание, че "този акт е в услуга на обществото. Защото взетото решение накърнява обществените интереси на гражданите на Враца и остави у мен подозрението за предварителна уговорка, чиято цел е някой да се облагодетелства. На всичкото отгоре чрез изгонването на медиите от сесията, на която беше взето това решение, беше нарушена прозрачността на общественото мнение, срещу което протестирам." Красимир Донов ще сезира със своя сигнал и Областния управител на Враца- Малина Николова, в чиито правомощия е да върне решението на местния парламент. На заседание на Общинския съвет в града под Околчица, проведено на 28 юли, 19 съветници одобриха прехвърлянето на лицензията за радиопрограма на общинското радио "Враца" срещу 30 000 лева, а 8 се възпротивиха. Сесията ще бъде запомнена с това, че председателят на съвета Борислав Стоев, който бе и вносител на предложението, проведе дебатите на тъмно, след като изгони от залата всички журналисти. Въпреки това, ден по-късно в медийното пространство се появи пълен запис от 2-часовите прения, от които става ясно кой е подкрепил предложението. Днес- 10 август, изтича 14-дневният срок, в който взетото решение може да бъде обжалвано пред Административния съд. Право, от което се възползва Красимир Донов, който до скоро беше част от управляващото мнозинство в местния парламент.

От години за първи път през това лято в река Дунав е регистрирано ново поколение диви есетрови риби, съобщават от екологичната организация WWF България. Експерти от организацията тези дни са успяли да уловят край село Ветрен, Силистренско, две малки есетрови риби- пъструга (20см) и чига (22 см). Те, след като са измерени, маркирани и им е взета генетична проба за изследване, са върнати отново в реката. Това според специалистите е доказателство, че в този участък на реката все още има естествено размножаващи се есетрови популации. Два от шестте вида дунавски есетри са изчезнали безвъзвратно, три - са критично застрашени, а един е застрашен. Препречването на Дунав от ВЕЦ "Железни врата", свръхуловът, както и замърсяването вече са довели дунавските есетри до ръба на оцеляването, съобщават от организацията.

Седем творци се включиха  в четвъртото  издание на пленера по дървопластика и живопис в берковското село Слатина. Културната проява бе закрита с изложба в хотел "Шато Слатина". За представянето на творбите бяха дошли заместник областният управител Нина Петрова, заместник кметът на Берковица Радослав Найденов, проф. Галилей Симеонов, много художници от група "Тенец", меценати и дарители. Тази година в пленера участваха Петя Папазова, Огнян Иванов, Георги Паунов- Паунеца, Методи Пешунов-Тракиеца, Красимир Кръстев, Мартин Георгиев. Със свои творби като гости на изложбата участваха иконописката Калина Димитрова и студентът по скулптура Георги Петров. "Доволен съм от сегашното издание на пленера. Събраха се не просто добри творци, но и чудесни хора, които постоянно си взаимодействаха. Получи се нещо прекрасно", каза създателят на пленера Найден Кирилов. Местният резбар е доайен сред творците в Берковско, а пленерът е негова стара мечта. Преди четири години той успя да я реализира с финансовата помощ на синовете си Кирил и Атанас. В организацията се включват и съпругата му Иванка, както и снахите Кремена и Яна. На изложбата майстор Найден Кирилов раздаде дипломи за цялостен принос към пленера на Георги Паунов-Паунеца и на Методи Пешунов-Тракиеца. Останалите майстори получиха грамоти за участие.

До края на юли в Мездра само 22 двойки са сключили граждански брак, сочи справка на Общината. През отпускарския месец август обаче има съживяване- в отдел "Гражданско състояние" са заявени 5 сватби- на 8, 15, 16, 20 и 29, което си е рекорд, предаде сътрудникът на Радио ВИДИН Петко Котларски. Данните сочат и нещо друго - голяма част от всички родени бебета в общината- 73 са от родители без сключен граждански брак и са "припознати", което ще рече, че младите живеят на семейни начала и не узаконяват връзката си.

Самодейците от Община Враца се завърнаха от 11-ия Събор на народното творчество в Копривщица с плакети и специални грамоти за постижения във фолклора. Те впечатлиха с  автентичните си песни и обичаи от региона. Групата от с. Паволче представи обичая "Бабин ден", а младият изпълнител Мариан Богданов от с. Голямо Пещене изпълни автентични мелодии на дудук. Самодейците от с. Три кладенци представиха народните танци Абдай, Шумадия,  Костенско, Ганкино. Изпълнителите от с. Згориград и с. Челопек представиха песни, характерни за селищата от Балкана, а самодейците от с. Лиляче въздействаха със своето акапелно изпълнение. Калинка Огнянова и квартета от кв. "Бистрец" получиха специална грамота за изпълнението на песента "Седнало ми девойче". Поредното си успешно представяне на народния събор в Копривщица ще запомни и 84-годишната Кирилка Кръстева от с. Девене.

Безплатно лятно обучение по френски език за деца организира Община Враца съвместно с Клуба на франкофонията във Враца, Фондация Прованс-България  и със специалното съдействие на почетния консул на България в Марсилия  Жан Мари Мартен. Двадесет деца на възраст от 7 до 14 години са се записали в лятното училище, като обучението ще се проведе от 10 до 15 август в Общностния център от скаути-доброволци от Франция. Инициативата, която се осъществява за първи път във Враца, цели да възроди традицията в града да се изучава френски език.

По повод 60-годишния юбилей на гребната регата ТИД, Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин, издателство "Атеа" и организаторите на Регатата в българския участък, канят видинчани и всички гости на града на представянето на книгите "Оцеляване по Дунав- от Инголщат до нулевия километър" на доц. д-р Людмил Георгиев и "Как да предпазим децата от злополуки", на доц. д-р Георги Петров. Представянето ще се състои на 10 август, понеделник, от 18:30 часа, в крепостта-музей "Баба Вида".

Руският художествен състав "Етнос плюс" ще изнесе тази вечер концерт във Враца, съобщиха от пресцентъра на Общината. Организатори са Националното движение "Русофили" и Руският културно-информационен център. Концертът ще е на  откритата сцена в новия градски парк в жк "Дъбника". Вокалната група ще изпълни руски народни песни, романси, стари руски градски и фолклорни песни със съвременно звучене. Концертът е безплатен и ще започне в 20.00 часа.

По повод отбелязването на Международния ден на младежта- 12 август, всяка година Министерство на младежта и спорта организира мероприятия с и за младите хора в България. В тази връзка на 12 август 2015 година, в Голямата заседателна зала на Областна администрация Монтана, от 17:30 часа, ще се проведе публичен дебат на тема: "Възможностите пред младите хора", в който заместник министърът на младежта и спорта Калин Каменов, представители на различни институции и младежи, в откровен и открит диалог ще дискутират какви възможности се предоставят на младите хора в региона. А от 19:30 часа, на пл. "Жеравица", пред сградата Областната администрация на Монтана, популярните изпълнители Део и Бобо ще вземат участие в организирания концерт, в който ще бъде дадена възможност основно на местни таланти от област Монтана да представят своите възможности.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44