Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 август 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН
Започна цялостното асфалтиране на ул. "Академик Стефан Младенов" във Видин. Това е първата от улиците, подготвени за асфалтиране на базата на проведена обществена поръчка за рехабилитация на общински улици и пътища от четвъртокласната мрежа на стойност 992 хиляди лева. Средствата за тази цел са заложени в капиталовите разходи на Общината за 2015 г. Асфалтова настилка на ул. "Академик Стефан Младенов" се полага в участъка от ул. "Цар Симеон Велики" до бул. "Панония". Останалите улици, където ще се извършат ремонтни работи са: "Никола Петров" в ж.к. "Гео Милев"; "Мизия"; "Вапцаров" (от ул. "Разлог" до ул. "Попрусинов"); "Цар Симеон Велики" (от ул. "Екзарх Йосиф" до ул. "Общинска"); "Митрополит Кирил" (от ул. "Железничарска" до ул. "Екзарх Йосиф"); "Горазд" - последен етап; "Цибър" (от ул. "Иван Александър II" до ул. "Яворов") и площад "Баба Вида".


Бързият влак от Варна за София беше спрян днес по обяд в участъка Мездра - Зверино поради забелязан от машинистите дим в локомотива. Служителите са предотвратили евентуално запалване с наличните пожарогасителни средства. В пътническата композиция са пътували около 170 пътници, като извънредното спиране по никакъв начин не е застрашило живота и здравето на пътниците и превозния персонал, съобщават от пресцентъра на БДЖ. Малко след 14 часа от гара Мездра за тях е осигурен друг електрически локомотив.

2 милиона и 800 хиляди лева са инвестирани за ремонта на пътя от град Грамада за село Водна. Средствата са осигурени по Програмата за развитие на селските райони, каза кметът на община Грамада Николай Гергов. Тъй като изпълнението на програмата приключва, разплащането по нея трябва да бъде извършено до края на септември.

Правят два нови водопровода до селата Георги Дамяново и Меляне. Общата дължина е 12 километра. За изграждането им Община Георги Дамяново е заделила общо 150 000 лева собствени средства. Така ще бъде решено водоподаването към двете населени места, уточни кметът на Георги Дамяново инж. Дилян Димитров. До дни се очаква да бъде дадено началото на строителството, което ще продължи поне месец време.

Документите за регистрация на партиите и коалициите за местните избори ще се приемат до 9-и септември, реши Централната избирателна комисия. Очаква се ЦИК да съобщи началната дата, от която ще приемат документите за регистрация. До 4 септември ще се назначат съставите на Общинските избирателни комисии. Кметовете трябва да проведат консултациите за съставите до 30-и август.

Комисия наново ще разглежда регистрациите в община Грамада, където заради съмнения за изборен туризъм бяха заличени вписванията по настоящ адрес на 140 души. Издадена е заповед за сформирането й. В нея ще участват представители на областната администрация, полицията и общината. Комисията започна работа от днес.

В плевенското село Ракита /община Червен бряг/ са установени животни, болни от бруцелоза. Заболяването е доказано чрез лабораторни изследвания за 25 кози. Взети са мерки от полицията и Областната дирекция за безопасност на храните за ограничаване движението на животните. Вземат се проби и от останалите животни. До момента двама от стопаните имат признаци за болестта, взети са им проби, но не са излезли резултатите. Регионалната здравна инспекция извършва проучване сред хората, имали допир с животните и използвали млечни продукти от тях. Разяснени са и симптомите.

От края на миналата седмица започнаха единично възникващи пожари от земеделски земи, които впоследствие навлизат в горските масиви. От петък до момента има 3 сигнала за пожари, съобщи директорът на Държавното горско стопанство във Видин Радослав Николов. Те са били низови, овладени са бързо, така че пораженията са минимални.

На сайта на община Мизия "ВиК"- Враца уведомява, че режимът на водоснабдяване на гр. Мизия ще бъде както следва: на четно число през деня от 06.00 до 22.00 вода в града ще има в ж.к. "Лазар Драганов", 9 различни улици и високата част към птицекомбината; в останалата част от града вода ще има от 06.00 ч. до 10.00 ч. и от 16.00 ч до 22.00 ч; на нечетно число през деня от 06.00 до 22.00 ч. вода в града ще има на 7 улици; в останалата част от града вода ще има от 06.00 ч. до 10.00 ч. и от 16.00 ч до 22.00 ч. От 22.00 ч до 06.00 ч в целия град ще бъде спряно водоподаването. Повече информация може да намерите на сайта на община Мизия - miziabg.com.

Подновени са три международни сертификата на община Мездра, които са със срок на валидност три години. Те важат за всички дейности, свързани с осъществяване на местно самоуправление, както и за изпълнение на делегираните държавни функции.

Община Оряхово обяви обществена поръчка с предмет: "Доставка на хранителни продукти за нуждите на Домашен Социален Патронаж гр. Оряхово". Изискванията за участие може да намерите в профила на купувача на интернет страницата на общината.

Над 50 хиляди ученици са участвали до този момент в образователната инициатива на Националната агенция за приходите- "Влез в час с данъците". Уроците се организират в средните училища през последните две години. Инициативата получи висока оценка при учредяването на Мрежа за фискално образование между Европейския съюз и Латинска Америка, съобщават от институцията.

Публични дискусии по теми, които вълнуват младите хора, организира Министерството на младежта и спорта във Видин, Враца и Монтана по повод Международния ден на младежта, който се отбелязва утре, 12 август. Акцентът на инициативите е върху Северозападна България, тъй като това е регионът, в който са регистрирани най-високите нива на младежката безработица, съобщиха от пресцентъра на Министерството. Освен дискусиите с участието на експерти от различните министерства за възможностите пред младите хора, в трите града ще се проведат концерти на популярни изпълнители. Мотото на събитието във Видин по повод Международния ден на младежта е "Гражданско участие". То ще се започне с трибуна "Гласът на младите", в която доброволци ще събират мнения и коментари на младежи, които присъстват на събитието. "Простор на промяната" е импровизирано място- въжен простор, на който всеки един участник ще окачва своите препоръки, съвети и мнения за това, което му харесва или не му харесва в нашия град. Денят ще приключи с концертна програма на площад "Бдинци" от 19:30 часа, с участието на видински таланти и група Д2. Младежкият дом във Враца организира концерт-хепънинг, с който ще отбележи 12 август - Денят на младежта. Проявата започва в 17 часа в сряда на откритата сцена в парка на ж.к. "Дъбника". Събитието преминава под мотото "Младостта на лятото". Организаторите са предвидили няколко места, на които участниците в хепънинга ще могат да творят. Публична дискусия с Калин Каменов - заместник-министър на младежта и спорта, и концерт с участието на Део и Бобо, са събитията, с които в Монтана ще бъде отбелязан 12 август. Дискусията ще започне от 17:30 ч. в заседателната зала на областна администрация. В нея, под наслов "Възможностите пред младите хора", ще се включат и експерти от различни институции, чиято дейност е фокусирана върху младежите. Час по-късно, на импровизирана естрада на стълбището на областна администрация, ще започне и концертът. Млади таланти от ОДК "Ние, врабчетата" и Младежкият дом в Монтана, самодейци от танцова формация "Стрешер" село Горно Озирово ще подгреят гостуващите звезди.

За четвърта поредна година във врачанското село Бели извор организират фолклорен празник "Бели нощи". По традиция програмата му е в 3 дни, разказа главният организатор и инициатор на самобитната проява Кирил Илиев, който е кмет на населеното място. Празникът ще се проведе на 14, 15 и 16 август.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44