Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 август 2015 година

Видин
Снимка: Красимир Каменов

Министерството на младежта и спорта (ММС) отбеляза Международния ден на младежта- 12 август със събития в страната, обединени под мотото "Гражданската активност на младите". Акцентът беше поставен върху Северозападна България, тъй като това е регионът, в който са регистрирани най-високите нива на младежката безработица, съобщиха от Министерството. Враца, Монтана и Видин са градовете, в които паралелно се случват събития за младите хора. Те включват младежки инициативи, публични дискусии и концерти. Чрез младежките дейности ММС иска да чуе от младите хора, какви са техните нужди и какво искат да се промени в Северозападния регион. Публичните дискусии събират  за първи път на едно място експерти от различни ведомства и младежи, като темата за разговор е "Възможностите пред младите хора". В концертите участват Йоанна Драгнева, Ненчо Балабанов, Група Д2, Бобо, Део и други изпълнители. По случай деня попитахме видинчани какви са днешните младежи и каква е била тяхната младост: "Безотговорни и зомбирани от интернет, мързеливци са днешните млади. Ние бяхме много отговорни и се влюбвахме само по веднъж... Бащата на педагогиката- Песталоци на една среща с родители той им казва: "Те не слушат, те са лоши, непокорни." И всички родители казват: "Да, да, така е!" Накрая Песталоци казва на родителите: "Така са говорили и за вас вашите учители и вашите родители така са одобрявали." каквото и да кажем нормално и естествено е младите да бъдат различни от нас."

Пожарът, който възникна малко след обяд в нерегламентирано сметище край квартал "Нов път" във Видин, е загасен. Това съобщи комисар Станислав Генчев, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Тлеещи огнища са останали, затова е създадена организация периодично да минава  автомобил на пожарната и да наблюдава димящия участък. Огънят е бил на площ по-малко от 5 декара и далеч от жилищните постройки в квартала. Хората в квартала се притесняваха, че огънят ще се пренесе към къщите им. "Тя е суха тревата и пламва бързо", каза жена от квартала.

Близо 16 милиона лева допълнителни разходи за овладяването на последствията от природни бедствия одобри Министерски съвет. Сред проектите, които ще бъдат финансирани, е включено укрепване на терени с жилищно застрояване в община Берковица.

Над 700 хиляди лева са инвестирани в благоустрояването на градската среда в Грамада. Средствата са по Програмата за развитие на селските райони, каза кметът на общината Николай Гергов. Предстои полагането на настилка на новата детска площадка. Пред завършване е и благоустрояването на парковете в града.

В Община Видин на 13 август ще бъдат отворени офертите по открита процедура за реконструкция на мост над река Тополовец при село Акациево. Средствата са осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

В петък, 14 август, в Монтана официално ще бъдат открити обектите от проекта за водния цикъл на града, чието изпълнение е за над 45 милиона лева. Средства за тях са осигурени по Оперативна програма "Околна среда". На събитието ще присъства министърът на околната среда и водите, Ивелина Василева.

Все повече българи си купуват осигурителен стаж за пенсия. 60 души в Монтана са се възползвали от това си право през първите шест месеца и вече са пенсионери. Те са били с 9 по-малко за същия период на 2014 година. Условието за купуване на стаж е да се внесе цялата сума накуп, а не разсрочено. "Ето това е сумата, която съм внесла- 3 294 лева и 42 стотинки." 60-годишната Клавдия от монтанското село Вирове си купила с тази сума липсващия осигурителен стаж от 3 години 8 месеца и 2 дни. Според експерти обаче по-големият брой новоотпуснати пенсии през тази година ще объркат сметките на Националния осигурителен институт.  

С промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските отпада задължението на работодателите да утвърждават график за ползване на платения годишен отпуск, но им се възлага в началото на всяка календарна година - до 31 януари, да уведомяват работниците и служителите за размера на отпуска, който предстои да ползват през същата година. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Работникът или служителят използва платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се отнася.

Централната избирателна комисия определи 24 април 2015 година като последна дата, на която новата адресна регистрация ще се зачита за право на гласуване. С друго решение ЦИК прие хронограма за местните избори на 25 октомври. Според документа, до 26 август кметовете трябва да съобщят публично кога ще се проведат консултациите за съставите на Общинските избирателни комисии.

Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили над 20 тона в област Враца, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Забраната се налага поради покачване на температурата над 35 градуса. Ограничението не важи за моторни превозни средства, които превозват опасни товари, живи животни, бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим. Забрана за движението на тирове има и за територията на област Видин, където в 15 часа бяха измерени 37 градуса.   

Сезонните селскостопански работници няма да бъдат лишавани от социални помощи, ако отговарят на останалите условията за получаването им. Това съобщиха от правителствената информационна служба. С допълнение на Правилника за прилагане на закона се създава мярка за включване на безработни хора в законово регламентирана трудова дейност в отрасли, изпитващи недостиг на работна сила.

Около 80 акта за нарушения в горите са констатирани от началото на годината във Видинско. За нарушенията са уведомени Регионалната дирекция по горите и съответната Районна прокуратура за предприемане на действия съгласно Наказателния кодекс."Актовете са за около 140 -150 кубически метра дървесина. Каруци, както леки, така и товарни автомобили имаме задържани от началото на годината, и актове, които са за незаконна сеч, при които се задържа средството за извършване на сечта, най- вече моторни триони. Задържаната дървесина, както и средствата за извършване  на нарушенията- моторни триони и превозни средства, се съхраняват в базата за задържани вещи и материали в разсадник "Алимана", като след това разпореждането със същите е възложено от закона на РДГ по горите", каза Радослав Николов, директор на Държавно горско стопанство "Видин". Директорът на Регионалната дирекция на горите издава и наказателните постановления.

Мъж на 56 години от Монтана е задържан за телефонна измама. Той е заловен докато получавал пари от възрастна жена в Лом. Мъжът е обискиран и задържан за срок от 24 часа. Потърпевшата е съобщила в полицията за обаждане по телефона, при което са й искани 800 лева за освобождаването на климатици от митницата, заявени от братовчед й. Възрастната жена и съпругът й са станали жертви на телефонна измама по-рано същия ден. Те са предали 2 хиляди лева, искани за освобождаването на 4 климатика. Досъдебно производство по случая е образувано в Районното управление на полицията в Лом.

Младо семейство от Мездра /не пожелало имената им да се споменават/ подари 27 нови книги, излезли тази година, на библиотеката при "Народно читалище Просвета 1925-Мездра". Двойката заяви, че ще дарява още. От библиотеката благодарят  от сърце на тези  млади благодетели на словото. Дарението включва издания на съвременни млади български автори, на популярни чужди заглавия, както и много полезни книги за планината Витоша, за различни забележителности, книги за развлечение и отмора, които ще се ползват от различните групи читатели. Призивът към тях е да се включат в кампанията за подкрепа на библиотеката за набавяне на нови книги.

Празник на Балкана ще се проведе над монтанското село Копиловци, под връх Копрен през почивните дни. Привечер на 15 август, събота, концертът ще започне на хижа "Копрен" с фолклорни групи от селата в община Георги Дамяново. В 19.30 часа е началото на програмата на Румяна Попова и ансамбъл "Чинари". Около 22 часа се очаква да започне концертът на "Краля на народната музика" Шабан Шаулич и неговата дъщеря Илда, съобщи кметът на Георги Дамяново Дилян Димитров. Оркестър "Виво" Монтана също ще свири на "Копрен". "В Копиловци е сериозна традицията. Отговорно мога да заявя, че в цяла Северозападна България няма нито едно събитие, което да събира толкова много хора... Очаквам от петък до неделя да минат горе през Балкана около 20-30 дори 40 хиляди души...", каза Дилян Димитров.

Пикът на метеорния поток Персеиди, започнал в средата на юли, ще бъде тази нощ. Луната ще е във фаза, близка до новолуние и няма да пречи на наблюдението. Астрономът от обсерваторията в Белоградчик Дорислав Спасов разказва за явлението, което можем да наблюдаваме тази нощ. "Наричаме това явление метеорен поток, тъй като се явява в горните слоеве на земната атмосфера, където частици с много малък размер, невидими с просто око, но се движат с много голяма скорост спрямо Земята и поради това те изгарят в горната атмосфера и ние ги виждаме като светещи следи на фона на нощното небе. Те се наричат Персеиди, защото точката, от която видимо всички следи на небето произхождат се намира в съзвездието "Персей". Тези частици са остатъци от комета, чиито път Земята пресича всяка година в средата на август месец." Персеидите тази година са активни от 17 юли. Броят им ще намалява постепенно до 24 август, след което вече няма да могат да се видят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44