Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 август 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

На 10 сигнала за инциденти са реагирали служителите на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Видин само за днес. Заради високите температури и паленето на сухи треви обстановката продължава да е тревожна. Пожар е засегнал къща и плевня в Ново село. На място и в момента са две коли на противопожарните служби от Видин и Брегово, както и автомобил на доброволното формирование за защита от бедствия в Ново село. Евакуирани са обитателите на къщата. Край квартал "Нов път" във Видин е потушен нов пожар в района на нерегламентирано сметище, което горя вчера.
   
Пожар в землищата на селата Ярловица и Септемврийци в община Димово е гасен до 3 часа тази нощ. За огъня е съобщил горският надзирател на района. Пожарът е възникнал към 3 часа след обяд и е обхванал землищата на селата Ярловица и Септемврийци. Пожарът е изгасен към 2:30- 3 часа през нощта. Около 30 декара е засегнатата горска територия. Няма значителни поражения върху дърветата.

Няколко пожара тлеят в населените места от община Враца- това обяви днес кметът Николай Иванов. Той призова населението да бъде внимателно при боравенето с огън. Преди обяд огнищата край село Чирен все още бяха активни, макар и локализирани и контролирани. Най-критично е положението край пътя за село Чирен. Полицейски екип контролира трафика, за да се предотвратят инциденти. Все още, заради метеорологичните условия, огнищата на пожара са активни.

Мъжът, който пострада при пожара във врачанското село Фурен вчера, е с около 30% изгаряния и е транспортиран за София. Това каза кметът на селото Галина Михалкова. Тя обясни, че мъжът е пострадал, докато се опитвал да гаси огъня. Все още не е ясно как е възникнал пожарът, предполага се, че причината е незагасена цигара, обясни кметът.

Голям пожар край Монтана изпепели над 1000 декара сухи треви и храсти през последното денонощие. Огънят вече е овладян. Въпреки това дежурни екипи продължават да обхождат и контролират района, за да не възникване нов пожар. Горящият район е бил на фронт от два километра между монтанските села Долна Вереница и Горно Церовене. В намиращата се наблизо вилна зона има изгорели няколко постройки. Няма жертви и пострадали.

Продължителното засушаване се отразява неблагоприятно на развитието на пролетниците във Видинска област. Най-засегната е царевицата, каза Жечко Андрейнски от Видинския съюз на зърнопроизводителите. Високите температури вредят и на слънчогледа, който цъфти в момента. По-добро е състоянието на растенията, прецъфтели преди горещините. Жътвата на слънчогледа в ниската част на областта ще започне до 10 дни. Производителите се надяват средният добив да бъде над 150 кг от декар.

Ограничава се движението на товарни автомобили над 20 т в област Видин, поради покачване на температурата над 35 градуса. Камионите трябва да изчакват извън пътното платно, без да пречат на останалите участници в движението. Забраната не важи за камиони, превозващи опасни товари, живи животни, бързоразвалящи се храни и товари на температурен режим, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Комисия ще извърши проверка за предизборни адресни регистрации в Община Брегово. Проверката е във връзка с измененията на Закона за гражданската регистрация, обясни кметът на Общината Милчо Лалов. Ще проверяват настоящия адрес от юли 2014 година до юли 2015 година. Представители на Община Брегово, Областна администрация Видин, служба "ГРАО" и полицията участват в проверката.

Община Враца закупи сметосъбираща машина, с която ще се събират битовите отпадъци в града и населените места от общината. Новата придобивка е машина от съвременен тип с модерно оборудване, с 18 куб. м надстройка, с повдигащ  механизъм за две отделни кофи и контейнер тип "Бобър". Машината веднага бе включена в графика за почистване.

Инициативен комитет предлага кмета на Видин Герго Гергов за следващ мандат. В състава му са адвокатът Соня Иванова, треньорът на общинския футболен клуб Любен Любенов, Габриела Маринова- детски учител и Красимир Александров, представител на бизнеса. Герго Гергов, който като кмет на Видин беше избран от БСП, е номиниран отново от общинската партийна организация. В края на август ще е конференцията, на която ще стане ясно дали кандидатурата му е приета.

Завърши цялостният ремонт на ВиК-системата в Монтана. Проектът е изпълнен само за две години. "След изграждането на депото за твърди битови отпадъци, сепаратора към него и на градската пречиствателна станция, водният цикъл е най-решителната крачка в изпълнение на директивите за устойчива околна среда", отбеляза кметът на Монтана Златко Живков. Подменена и рехабилитирана е цялата канализационна мрежа на града, като е изградена и нова канализация за около 7 хиляди жители. Реконструирани са близо 16 километра от системата за снабдяване с питейна вода. Всичко това е струвало 44 милиона и 600 хиляди лева, осигурени от оперативна програма "Околна среда", държавния бюджет и съфинансиране от общината.

Община Мездра започна усилено ремонтиране на общински пътища, нуждаещи се от рехабилитация. Сумата от 360 000 лева, която е за тези дейности, е заложена в капиталовите разходи на бюджета за 2015 година. Преасфалтиране на участъци от четвъртокласната пътна мрежа тече в момента. 19 улици ще се ремонтират в Мездра и общината -  три в общинския център, две в Боденец и по една в 14 от селата в общината, посочени от кметовете като най-належащи за ремонт.

В Община Видин се проведе открита процедура с предмет: "Реконструкция на мост над р. Тополовец при с. Акациево". За участие в обществената поръчка е кандидатствала само една фирма- "Сила Строй 77" ЕООД, гр. Видин.

Снимка: Жоро АлександровЗапочна монтирането на предпазна тента под пластмасовото покритие на кооперативния пазар "Ген. Леонов" във Враца. Екстрата беше изискана от търговците, които всекидневно излагат стоката си на тържището, тъй като през лятото силните слънчеви лъчи повишават градусите на масите им.

Неземеделски земи в три села от община Вършец бяха залесени с широколистни местни видове. Идеята е на местната управа, съобщи Таня Петрова, консултант към Общината. Бяха залесени 206 декара с дъб и бук в селата Стояново, Спанчевци и Черкаски.



Опитите за телефонни измами зачестиха във Видин и близките села, съобщават от полицията. Измамниците използват схемата "авансово плащане за последващо монтиране на климатици". Служителите на реда отново напомнят да не се правят плащания под какъвто и да било предлог, след поискани суми в телефонен разговор.

Видинските пчелари настояват за промяна в Закона за пчеларството, която да регламентира мерки, свързани със здравето на пчелите. Това каза Петър Младенов, председател на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев". Пчеларите искат по- строг контрол върху пръсканията на селскостопански култури- да се извършват във вечерните часове и да не се пръска с авиационна техника, да се използват разрешени и щадящи пчелите препарати.

Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) е изготвила безплатно над 1 300 проекта на млади фермери, кандидати по подмярка 6.1. "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Това стана ясно след обобщаване на данните от предоставените консултантски услуги от Службата в цялата страна. Проектите на млади фермери от Северозападна България е 140.

Сдружение с нестопанска цел "Младежки СевероЗапад"-Монтана работи усилено за активизиране на младите хора в областта. От сдружението предлагат безплатни уеб сайтове на организации, които не развиват търговска дейност. Инициативата има за цел да подпомогне дейността на институции и организации, развиващи дейност в обществена полза. От младежкото сдружение планират есента да работят в сферата на туризма като обучат млади хора за екскурзоводи. Сдружение с нестопанска цел "Младежки СевероЗапад" -Монтана ще проведе първото си официално събрание в петък,14 август, когато ще бъдат обсъдени бъдещи начинания и проекти, в които организацията има намерение да се включи.

На 15 август Православната църква отбелязва големия Богородичен празник Успение на Божията Майка Света Богородица. По този повод на 14 август от 9:00 ч. ще бъде отслужена тържествена света Литургия в храм "Св. Параскева", гр. Брусарци. Богослужението ще бъде оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. След светата Литургия ще бъде извършено литийно шествие от храма до площада на града, където ще се проведе и празнична програма, свързана с празника на населеното място. Епископ Поликарп ще присъства и на тържественото заседание на Общински съвет Брусарци. На 14 август от 18:00 ч. в катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски", гр. Видин ще бъде отслужено празнично бдение - Вечерня и Утреня с чина на Опело Богородично. След Богослужението ще се състои и празнична вечеря в храма, на която ще присъстват всички богомолци взели молитвено участие в бдението. Бдението по случай Успение Богородично ще бъде оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с духовници от Видин.

В деня на Голяма Богородица- 15 август, Центърът за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Белоградчик ще проведе Ден на отворените врати. От 15.00 часа ще се извърши освещаване, след това ще се проведе и дискусия.

С концерт на Николина Чакърдъкова ще отбележи своя 50-ти рожден ден единствената в региона мина за добив на гипс. "Това е нашият подарък към хората от Видинско, защото в нашето предприятие през годините са работили десетки жители от различни населени места на областта", каза за Радио ВИДИН изпълнителният директор на предприятието Пламен Василев. Концертът е в четвъртък, на 13 август, от 20 часа, на площад "Бдинци" във Видин. Преди Николина Чакърдъкова на сцената ще се представят читалищните групи от селата Кошава, Сланотрън и Капитановци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44