Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 август 2015 година

Снимка: Анжела Каменова
Шест семейства, обитавали до сега общинските жилища в комплекс "Строител" във Видин, вече са на улицата. Хората, които се водят "самонастанили се", разбрали, че къщата ще се руши, от собственика на фирмата, наета да събори сградата. Катя е с две деца, едното от които е още в количка. Казва, че няма къде да отиде и остава на улицата. Найден е сред обитателите на друга  къща, която ще бъде съборена. Мъжът казва, че не е плащал наем на Общината, защото договорът му не е подновен. Бившите общински наематели в комплекс "Строител" настояват да платят разсрочено, а Общината да потърси други жилища за тях. Децата казват, че се готвят за училище, но не знаят къде ще живеят. Обитателите и на други общински жилища в комплекс "Строител" се опасяват, че скоро и къщите, в които те са се  настанили, ще бъдат разрушени. От Общината не отговориха дали постройките ще бъдат премахнати.

Около 250 регистрации по настоящ адрес бяха заличени в община Грамада. Комисията, която започна работа във вторник, е сформирана след промените в Закона за гражданската регистрация, с които се цели предотвратяване на регистрациите по настоящ адрес заради изборен туризъм. Тя е назначена по заповед на кмета на общината, а в състава й са представители на областната администрация, службата за гражданска регистрация, местната управа и полицията. Протоколът от проверката предстои да бъде подписан, каза кметът на Грамада Николай Гергов: "Съставен е протокол за дерегистрация на около 250 души. Уточняваме бройката в момента, защото все още работи комисията и не е подписан окончателно протоколът." Населението на община Грамада нарасна с 600 души само за няколко седмици заради регистрации по настоящ адрес.

Комисия с участието на полицията, областната администрация, Териториална дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" и служители на Общината ще разглежда регистрациите по настоящ адрес в Макреш. Комисията е сформирана след промените в Закона за гражданската регистрация, каза кметът на общината Иван Каменов.

Четири села от община Белоградчик придобиват статут на кметство и в тях ще се проведат избори за кмет на населеното място. Рабиша, Салаш, Стакевци и Боровица имат по над 100 жители и с последните изменения на Изборния кодекс получават правото да гласуват за кмет на кметство. Прагът за гласуване досега беше над 300 души население с постоянен адрес. Всички белоградчишки села имат в момента кметски наместници, назначени от кмета на Община Белоградчик. Последната промяна дава една формална демокрация, коментира кметът на Общината Борис Николов.

Слушатели на Радио ВИДИН сигнализираха за гонки с мотоциклети в Брегово и Ново село. Подобни надпревари в страната убиха две деца преди дни. Кметът на Ново село, Георги Стоенелов, каза че до момента при него няма постъпили жалби от жители на селото, нито той е чувал за такива състезания. Нощните гонки с мощни и шумни мотори по главната улица на Брегово се оказа, че са добре известни както на местните, така и на кмета на общината, Милчо Лалов: "Жалби при мен няма, но има двама-трима души, които създават проблеми по този въпрос. Аз съм уведомил полицията, те са уведомили органите на КАТ и оттук-нататък заедно вече да предприемем мерки, за да не се стигне до това, което става на други места в държавата. Двама души са такива, които не се съобразяват и могат да създадат проблеми- тийнейджъри, млади момчета, 18-19-годишни."

Все повече пчелари във Видинско отделят внимание на биологичното производство, каза председателят на пчеларското дружество- Петър Младенов. Това, според него, ще повиши и качеството както на произвеждания в региона мед, така и на другите пчелни продукти: "Колеги пчелари кандидатстват за сертифициране за биопчеларство, което е хубаво, защото там контролът е много сериозен и вече гаранцията, че ще излезеш на пазара вече е потвърдена..."
Всички читалища от Видинския регион, участвали в XI Национален събор на народното творчество в Копривщица, получиха грамоти "Пазител на традицията". Самодейците бяха наградени от кмета на Видин Герго Гергов. След пет години видинските самодейци отново ще завладеят Копривщица, каза Силвана Сюлейман, старши експерт "Култура" към Община Видин.

Лятната АНТИСПИН кампания започна във Видин. Местният общински офис по СПИН и Кабинета за безплатно и анонимно консултиране към Регионалната здравна инспекция (РЗИ) са организатори на акцията. 8 души провериха своя статус на басейн "Диана" в града само за час в мобилния кабинет, каза консултантът Диана Иванова. Доброволците от Mладежкия общински съвет по наркотичните вещества раздаваха на място брошури и обясняваха целта на кампанията. Кампанията е под мотото "Да запазим посоката, да продължим пътя!" Безплатни изследвания ще се правят още на 21 август на плувен басейн "Импулс" и на 25-и на градския плаж във Видин. Мобилния кабинет ще посети и Кула на 28 август, където ще бъде на новооткрития басейн.

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) в Берковица обяви конкурс за фотография на тема "Моята Берковица". Целта е да се провокира и фокусира вниманието на подрастващите към красотата и уникалността на родния ни край. Желаещите да участват трябва да представят своята гледна точка и позитивно отношение към местните природни дадености, архитектура, биоразнообразие и забележителности. Категориите в конкурса са три: Селфи с моя роден край; Пейзажна фотография; Градска фотография. Участници в конкурса могат да бъдат деца на възраст от 8 до 18 ненавършени години. Фотографиите се изпращат на имейл: goranova.f@berkovitsa.com с изрично посочени три имена на участника, възраст, клас и училище, адрес, телефон за връзка, както и за коя категория са снимките. Срокът на конкурса е до до 21 август, включително.

Новоселското читалище започна нова инициатива- да работи с деца, които са лишени от родителска грижа и се отглеждат в  центровете за деца и с подрастващи, чиито родители са в чужбина и се отглеждат от един родител, баба или друг близък роднина. 48 деца, включително и от пълни семейства, в продължение на две години ще развиват своите таланти и заложби, според предпочитанията си, в няколко творчески групи - за народни танци, рисуване, театър и компютърно обучение. Ръководители ще бъдат местни специалисти - художници, артисти, компютърни специалисти. Всяка група ще обхване по 12 деца, които ще преминат етап на обучение и на реализация.

Международен фолклорен фестивал ще се проведе днес, 14 август, в Брегово. Самодейни певчески и танцови състави от България, Румъния и Сърбия ще вземат участие в проявата, която се организира за първи път в граничния град. Близо 200 ще бъдат участниците във фестивала. Домакин на фолклорното събитие е Община Брегово. Градският  духов оркестър ще засвири  в центъра на града в 19:30 часа. Фестивалът ще бъде открит в 20 часа с програмата на ансамбъл "Тимок" при НЧ "Развитие"- гр. Брегово, с ръководител Чавдар Гънгов  и детския фолклорен състав "Тимочанче", с ръководител Татяна Стойкова. Участниците от Румъния са Ансамбъл "Олтенаши ши олтенкуце" от град Дробета-Турну Северин и Ансамбъл "Розеле калафатулуй" от град Калафат, със солистка Киву Мария Камелия. Гостите от Сърбия са Ансамбъл при Дома на културата в с. Кубишница, воден от Йован Тодорович. Членове на сформираната наскоро чета към клуб "Бдинци" в Брегово ще присъстват на фолклорния празник тази вечер.

Националният мотосъбор- Видин 2015 ще бъде открит тази вечер в града. Домакин на събитието е мотоклуб "Норд уест моторс", а мотосъборът ще бъде разположен в бившото военно поделение до крепостта "Баба Вида". Официалното откриване е в 18.00 часа, а в 21.00 часа на сцената ще се качат музикантите от група "Рока Рола".

Празнично бдение - Вечерня и Утреня с чина на Опело Богородично ще бъде отслужено в 18:00 ч. в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин. Празнична вечеря ще се състои след Богослужението. Бдението за Успение Богородично ще бъде оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с духовници от Видин. Православната църква чества утре Успение Богородично.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44