Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 август 2015 година

Снимка: Красимир Миахайлов


Въпреки дъждовното време тази сутрин асфалтирането на ул. "Акад. Стефан Младенов" във Видин не бе спряно, сигнализираха слушатели на Радио ВИДИН. Малко след 9 часа, пред паметника на Хр. Ботев в града, работници са полагали асфалтова настилка, уточни Красимир Михайлов, който е заснел ремонтните дейности и е публикувал снимката в социалните мрежи. Потърсихме Община Видин за коментар по темата. Предоставяме дословно техния отговор: "Работата на ул. "Акад. Стефан Младенов" е започнала в 6 ч. тази сутрин, когато времето не е било дъждовно. Точно с оглед на метеорологичната прогноза приготвената асфалтова смес е била само 1/6 част от капацитета на камиона, но полагането й няма как да се прекъсне. За асфалтиране остава още един малък участък от улицата и при подходящо време той ще бъде изпълнен." Според становище на специалисти от Областното представителство на Камарата на строителите "полагането на асфалт в дъждовно време е недопустимо и е в противоречие с нормативните документи".

От днес- 17 август 2015 година, влиза в сила нов европейски регламент, с който се установяват общи правила в областта на наследяването. Засегнати от новите правила може да се окажат близо 1,5 млн. българи, които живеят зад граница, и техните близки и роднини в чужбина и в България. Регламентът ще има предимство пред националното законодателство и ще въведе нов принцип и критерий за наследяване- като приложимо право ще се счита обичайното местопребиваване на починалия към момента на смъртта му.

Държавен фонд "Земеделие" от днес започва прием на документи за подпомагане по схемата "Училищен плод" за 2015/2016 година, до 23 септември 2015 година. Предвиденият бюджет е 14 млн. лева. Очаква се от схемата да се възползват 480 000 деца.

Специализирана операция за контрол на максималната скорост на пътя стартира днес в цялата страна. Акцията се провежда на територията на всички европейски държави, членки на европейската мрежа на службите на Пътна полиция- ТИСПОЛ и ще продължи до 23 август т.г. По време на проверките, освен за превишаване на разрешената скорост за движение, ще се извършват проверки и за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите.

Абонатите на ЧЕЗ ще получат фактурите си за ток, като за този месец в тях ще бъдат фиксирани две цени, съобщиха от дружеството. Едната ще е цената, която беше в сила до 31-ви юли, а втората ще е новата, по-ниска цена, валидна от първи август.

Водолазна група извърши подмяна на спускателния кран на язовир "Калина", община Брегово. Почистен е и отводнителният канал на съоръжението. "Кранът не е отварян повече от 30 години", каза кметът на община Брегово Милчо Лалов и уточни: "Наложи се ремонт, защото този кран не е отварян повече от 30 години. Всичко е било блокирано в ръжда, в кал. Наложи се с водолаз да се почисти теренът около този кран. Сега няма никакъв проблем, дори профилактично този кран ще се отваря и затваря, за да не блокира, както е било досега." Възстановителните дейности са набелязани при проверка на служители от областната администрация Видин. Изпълнител е частна фирма. "Калина" е най-големият язовир в община Брегово. Останалите са почти пресъхнали и не представляват опасност за възникване на аварийни ситуации.

Регионалната здравна инспекция в Плевен изпрати отново свой екип в огнището със заболяването бруцелоза в село Ракита, община Червен бряг. Това съобщи за БТА епидемиологът д-р Светла Козарова, главен секретар на Инспекцията. Здравните специалисти ще работят на място с населението в понеделник и вторник. Резултатите от взетите проби от 11 жители на селището са отрицателни. Болнично лечение от бруцелоза се е наложило до момента на двама от стопаните. Областната епизоотична комисия в Плевен следи за изпълнението на мерките за ликвидиране на заболяването. Те бяха предприети на извънредно заседание на 10 август, след като в село Ракита бяха открити 25 кози, болни от бруцелоза.

Община Враца работи по подготовка на проектно предложение по схема "Активни", по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Поканата за подаване на проектни предложения беше публикувана преди около месец. Процедурата е за активиране и интеграция в заетост на младежи до 29-годишна възраст включително, които не работят, нямат завършено образование, в риск от социално изключване, от маргинализирани общности, не са регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта. Процедурата е насочена към идентифициране и мотивиране за активно поведение на пазара на труда на неактивни младежи от целевата група, включването им в обучение за придобиване на професионални умения и квалификация, устройването им на работа или връщането им в образователната система.

Крадци на земеделска продукция и домашно имущество тормозят жителите на белоградчишкото село Рабиша. Проблемът е, че полицията хваща извършителите, но те не отиват в затвора, заяви кметският наместник Мария Николова: "Случва се често. Но жалкото е, че полицията открива кой е и когато стигне до съда, там им налагат някаква глоба и ги освобождават. А те стават вече нагли. Ето тази жена реве сега и е бесна. И е права. Жената пръска гроздето, връзва го, качва се, гледа го. И в крайна сметка какво?! През нощта отишли, съсипали всичко и толкова." Земеделската продукция и предметите от желязо са обект на посегателствата в Рабиша. Нападани са предимно къщи, които не се обитават постоянно. Безработицата е причината за честите кражби в Рабиша, смята Мария Николова: "Бяха позатихнали малко и сега отново. Нямат работа. Не беше така по-рано. Всеки си имаше работа, всеки си взимаше заплата."

Макети на местни забележителности са изложени в Берковица, в парк "Здравец". Там миналото лято бяха поставени дървени пластики и детската площадка, а сега са изложени и 10 макета на архитектурни и други забележителности- символи на Берковица. "Подхождам със смесени чувства към тази придобивка, защото бе одобрена само част от проекта на стойност 45 000 лева. Това са средствата за макетите. Останалите средства за вертикална планировка като осветление, камери, плочки, бордюри не бяха одобрени. А на тези красиви фигури би подхождала и една добра среда. Фигурите са от полимербетон. Надявам се, че те ще бъдат опазени и гражданите ще им се наслаждават разумно, ще се снимат с тях и ще ги пазят като техни, за да можем всички да ги показваме с гордост на гостите на града", каза заместник кметът Радослав Найденов. В музея на открито са експонирани църквата "Рождество на Пресвета Богородица", Часовниковата кула, Етнографският музей, Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий", Римската баня, къщата-музей "Иван Вазов", църквата "Св. Николай Чудотворец", Гимназия "Д-р Иван Панов", чешмата "Малинарка" и местността "Калето".

Община Враца планира да разработи проект за обновлението на покрития плувен басейн в спортен комплекс "Христо Ботев". Възможността за финансиране е от Програмата за трансгранично сътрудничество, която наскоро одобри Европейският съюз. С конкретна идея за ремонт на покрития басейн преди дни във Враца пристигна делегация от сръбската община Блаце, съобщи заместник-кметът по европейска интеграция и проекти Красимира Георгиева. Преди да се работи по тази идея обаче, е нужно одобрението на Общинския съвет в града под Околчица. Поради тази причина се очаква на следващото заседание на местния парламент в края на месец август да бъде внесена докладна по този въпрос. В края на тази седмица пък делегация от Враца ще отиде на работно посещение в община Блаце, Сърбия, за да подпише споразумението за партньорство. Предварително обявените намерения предвиждат засилване на спортния обмен между двете общини, ремонт на покрития басейн във Враца и изграждането на подобно съоръжение в сръбската община със средствата, отпуснати от Брюксел.

Областният управител Момчил Станков ще проведе приемни дни в общинските центрове на територията на област Видин. Първата от планираните десет изнесени приемни ще бъде на 20 август, четвъртък, в община Бойница. Приемният ден ще започне от 10.00 часа в сградата на Народно читалище "Надежда" в с. Бойница. Инициативата има за цел да предостави възможност на жителите в по-малките и отдалечени населени места в региона да се срещнат с областния управител и с експерти от неговия екип, за да получат на място административно съдействие и разяснения по поставени от тях въпроси и проблеми. Организацията и графикът за провеждането на изнесени приемни на областния управител на Видин се съгласуват с кметовете на общините.

Бус със сирийски бежанци катастрофира в средата на миналата седмица в землището на село Извор, община Димово. Смачканата кола е още на мястото на инцидента, а от Полицията до днес няма официална информация по случая. Бусът се е ударил в електрически стълб в началото на селото, по пътя откъм Мали Дреновец. Всички пътници, включително и шофьорът на буса, са избягали, с изключение на един от бежанците, който е инвалид- припомни кметът на село Извор, Митко Николов. "Жертви няма. Тогава дадох сигнал на 112. Дойдоха полиция, линейки, Гражданска защита- защото имаше изпопадали жици. Енергото обезопаси- отряза жиците, защото така е най-лесно. Даже не си ги прибра... Утре може да изчезнат, но така е в малките населени места. А бусът е счупен и си е още тук", обясни Митко Николов.

Вероятната причина за катастрофата е високата скорост, с която бусът е навлязъл в опасния завой. Кметът научил за инцидента от живеещите наблизо хора. Според очевидците в буса имало доста хора. "Не съм видял лично. По тоя нашия път постоянно минават такива коли", казва кметът и не отрича, че според жителите на селото съществува вероятност оттук да минава канал за извеждането на чужденци от страната. В селото няма постоянно полицейско присъствие, обстановката дори регулярно не се проверява от органите на реда. Полицията идва само при сигнал за произшествие, споделят хората от село Извор.

Двама души са потърсили медицинска помощ в спешния център в Димово в петък след ужилвания от стършели. Д-р Станислав Поломски, директор на Центъра за спешна медицинска помощ за област Видин обясни, че не се води статистика на тези случаи и че рядко се случва при ужилвания да се получат тежки усложнения. Най-опасно е, когато пострадалият изпадне в анафилактичен шок. Обикновено пострадалите след ужилване търсят помощ в спешните отделения, които са към болниците, обясни д-р Станислав Поломски.

Тази вечер откриват традиционния Кулски панаир, който от миналата година се помещава в обновена, по-красива и модерна сграда.
Културната програма на 99-то издание включва много музикални и танцови изпълнения, изложби, забавления за най-малките, тържествени събития и ритуали. Официалното откриване на панаира е от 19:30 часа с празничен концерт, в който ще вземат участие местни състави и гости. За първи път тази година в рамките на панаира ще се проведе фолклорният фестивал "Надиграване в Кула", замислен като регионален празник на народното танцово изкуство, който впоследствие да прерасне в национален и даже международен фестивал. Очакват се над 20 фолклорни състава, между които и групи от Сърбия и Румъния. Фестивалът ще се проведе на 21 август, от 17 часа. Програмата предвижда и изложба на картини на местни художници в зала на читалището, детски пленер, изложба на домашни любимци, която се радва на голяма популярност и интерес. За най-малките ще бъдат уредени забавни игри с награди в крепостта "Кастра Мартис", а през втория ден от панаирната седмица спортният комплекс с басейн, който се намира в непосредствена близост до сградите на панаира, ще работи безплатно за всички посетители. На 19 август, Ден на Община Кула, ще има празнична литургия в храма "Св. Св. Петър и Павел". На тържествено заседание на Общинския съвет ще бъдат наградени заслужили граждани и ще бъде открита паметна плоча на опълченеца от Кула Димитър Гетов, участвал в епичните боеве на връх Шипка през 1878 година. Подарък за всички граждани и гости на Кула е концертът на известния ансамбъл "Филип Кутев", който ще започне от 19 часа на градския площад.


Тазгодишното издание на Видинския панаир ще бъде открито на 28 август и ще продължи до 5 септември. Изложението ще се проведе за трети пореден път на новото място в близост до крепостта "Баба Вида". Около 70 са подадените заявления за участие в изложението от български фирми. Има фирми от Сърбия и Румъния. Работното време е от 10.00 до 02.00 часа след полунощ. Всяка вечер ще има богата концертна програма, с участието на местни фолклорни състави и на популярни български и сръбски изпълнители.

Днес в Криводол започва традиционният турнир по футбол на малки врати, който се организира ежегодно по инициатива на местната управа. В надпреварата ще се включат 18 формации, разделени в 3 потока. Мачът за третото място и финалът ще се играят в Деня на община Криводол- 29 август, съответно от 18 и от 19 часа. За призьорите са предвидени награди.

От днес стартира изборът на българския талант за конкурса "Детска Евровизия 2015". Тази година то ще бъде под мотото Discover ("Откривай"), обясняват организаторите. Изборът на детето, което ще представи България в конкурса, започва от 21.00 часа. Двайсет и четири деца ще преминат в полуфиналния етап, където ще покажат таланта си пред комисия от трима души. Ключова роля за избора на българския талант ще имат зрителите, които в полуфиналната фаза на конкурса ще дадат своя вот чрез гласуване в интернет и есемес за четирима от 12-те финалисти. Тринадесетото издание на "Детската Евровизия" ще се състои на 21 ноември в зала "Арена Армеец" в София.

На 18 август Православната църква почита Успението на св. Йоан Рилски Чудотворец, небесен закрилник на българския народ. По този повод утре от 9:00 ч. в Чипровския манастир "Св. Йоан Рилски" ще бъде отслужена тържествена света Литургия, която ще оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп с духовници от епархията и гости. След богослужението ще бъде осветен празничен курбан за здраве и благословение на вярващите християни, дошли да почетат патрона на светата обител. След тържествата, посветени на св. Йоан Рилски в Чипровския манастир, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп в 15:00 ч. ще посети с. Портитовци, където преди една година бе направена първа копка за построяването на православен храм посветен на св. Йоан Рилски. Там той ще извърши празничен водосвет, ще благослови вярващите християни, както и ще се запознае със строителните дейности по храма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44