Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 август 2015 година

Все нови и нови инициативи предлагат на децата библиотекарите в мездренското читалище "Просвета" при реализирането на програмата "Забавно лято в библиотеката". За нея разказва Димитрина Иванова от културното средище: "Ние за децата сме осигурили едно прекрасно лято, т.е. четем, забавляваме се, творим, играем. Сега сме заложили на една тема- "Бърза помощ за природата" и тук, пред читалището в градинката засаждаме цветя, правим алпинеум."

Пожар е горял край село Чупрене. Засегната е борова гора, каза секретарят на Общината Асен Джунински. Местната управа разполага със собствен противопожарен автомобил, но тъй като районът е труднодостъпен, не е ползван за потушаването на огъня, уточни Асен Джунински. Пожарът край Чупрене вече е потушен, каза директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин Станислав Генчев.

На 6 сигнала за отводнявания са реагирали служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана след падналия дъжд снощи. "Причината е голямото количество вода, която падна"-каза кметът на Монтана Златко Живков. Монтана беше наводнена за един час и половина, след това всичко се оттече и беше почистено, допълни кметът.

Общинските управи на Враца и Добрословени от окръг Олт, Румъния ще кандидатстват с общ проект за пари от Европейския съюз по програма  за подобряване на устойчивото използване на природното наследство и ресурси, и културното наследство. Преди дни в града под Околчица е бил кметът на румънската община Джордж Тудораску, с когото е постигната договореност по предложението, чието наименование е "Оходен, регион Враца - Добрословени, регион Каракал: Мост между две епохи и цивилизации". "Разработката е за 6 000 000 евро, като разпределението е 50-50%"- обяви кметът на Враца Николай Иванов.

Асфалтирането на улици във Враца ще продължи, обеща кметът на града Николай Иванов. Той обясни защо се е наложило известно забавяне на ремонтите през последните дни: "Забавянето е предизвикано от необходимостта старите водопроводи да се изключат, а новите - да достигнат до абонатите." Ремонти започват и по разрушенията, нанесени от наводнението от миналото лято. Заради сложната процедура по издаването на разрешения за строеж е имало известно забавяне, но до дни започва възстановяването на щетите, за което бяха отпуснати половин милион лева.

Кметът на Монтана ще подпише договор с Националния доверителен екофонд. Зелените инвестиции са в подкрепа ремонта на детските ясли, каза Златко Живков.Ремонтите вече са започнали. 250 хиляди лева е стойността на ремонта на най-голямата дневна детска ясла №4. Другата седмица ще бъде подписан договор по програмата България- Сърбия, който касае ЦДГ №10 и детската градина в най- голямото село в община Монтана- Габровница.

Започна ремонт на къща музей "Иван Вазов" в Берковица. "Правят се частични ремонти - боядисване на сградата, частична подмяна на покрива, както и ще се ремонтира работилницата в Етнографския музей"- съобщи заместник- кметът Радослав Найденов. Средствата за ремонтните дейности се поделят между Общината и програма "Клио".
Къщата музей на Вазов е паметник на културата с национално значение. Строена е в средата на 19 век, а Иван Вазов е живял в нея от 7 март 1879 до средата на 1880 година, когато е бил съдия в берковския съд.  

Специална комисия, оглавена от секретаря на Общината в Берковица, извърши проверка на адресни регистрации, съгласно Закона за гражданската регистрация. Проверени са адресните регистрации в периода 01.07.2014 г. - 30.04.2015 г. във всички населени места в общината. За Берковица новорегистрираните по настоящ адрес са 306 души, а по постоянен- 233. В три от тях са открити нередности. В останалите 19 села в общината са направени общо 229 адресни регистрации по настоящ или постоянен адрес.  В 7 от тях не са спазени изискванията на чл. 92 и чл. 99 а от Закона за гражданската регистрация.  В три от селата няма подавани регистрационни документи. Това са Рашовица, Костенци и Пърличево. Направената проверка е във връзка с уточняване на списъците за предстоящите местни избори през октомври.

Комисар Цветомил Христов е назначен за заместник директор на Областната дирекция на МВР в Монтана със заповед на министъра на вътрешните работи. Той е в системата на МВР от 2003 г., когато е назначен като дознател в Районното управление в Берковица. От 2004 г. е служител на сектор "Борба с организираната престъпност" в гр. Монтана. Завършил е Академията на МВР, факултет "Полиция", специалност "Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред". Той е и магистър по "Право" в ЮЗУ в гр. Благоевград.

Кметът на Враца Николай Иванов се кандидатира за нов мандат - това се случи днес /18 август/ при изключителен медиен интерес, след като инициативен комитет издигна кандидатурата му. В инициативния комитет влизат 17 изтъкнати врачани от всички сфери на обществения живот: Атанас Попдимитров, Валери Стаменов, Йорданка Манкова, д-р Георги Комитски, Марин Ботунски, Иванка Караиванова, Виктор Шонев, Николай Николов, Георги Митев, Ива Спасова, Димитър Панов, Милена Миковска, Ивайло Младенов, д-р Емилиян Кюркчийски, Тони Петров, Емилия Бонева и Кирил Петков. Всички те се обединиха около идеята, че Николай Иванов е един от най-успешните кметове на община Враца, който е постигнал много по време на мандата си и заслужава да продължи работата за развитието на града.

Във врачанското село Паволче се проведе среща по повод честите аварии на ВиК мрежата, съобщи кметът Емил Василев. Осигуряването на средства за подмяна на амортизираната ВиК мрежа, инвестирането в нов резервоар и преодоляването на проблема с използването на водата за поливане- тези проблеми участниците в срещата определиха като приоритетни за обсъждане и решаване в най-кратък срок.

"БДЖ - Пътнически превози" ще осигури безплатното пътуване до морето на децата от Центъра
за настаняване от семеен тип "Приятели" в град Плевен, съобщиха от пресцентъра на компанията. По инициатива на Национално сдружение на сираците в България малчуганите ще прекарат част от лятната си ваканция в почивна база в село Крайморие. На 19-и август, с влак от Плевен до Бургас ще пътуват 12 деца и техните придружители. Националният железопътен превозвач ще осигури и прибирането на децата в Плевен в деня след приключването на летния лагер.

От 17 до 21 август на територията на Природен парк "Врачански Балкан" се провежда екоучилище "Приятели на водата". Това е четвъртото поред обучение, което се организира от младежките водни парламенти на България и Франция. "На територията на Природен парк "Врачански Балкан" в рамките на 4 дни 55 деца от 11 училища от цялата страна и от Франция ще имат възможност да се запознаят с природните забележителности, както и да научат повече за водните ресурси. Децата имат доста интензивна програма- те ще посетят пещера "Леденика", едни от най-атрактивните екопътеки, също така имат предвиден поход до най-високия непостоянен водопад на Балканите- Скакля и до природните забележителности Божите мостове и връх Околчица", каза Оля Генова, експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". В програмата са включени интерактивни игри, които имат за цел да запознаят децата с ролята на водата- как да се опазва и за нейното значение за човека и природата.

На 18 август Православната църква почита Успението на св. Иван Рилски Чудотворец. По този повод в Чипровската света обител "Св. Йоан Рилски" е отслужена тържествена света Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп с духовници от епархията и гости. След тържествената света Литургия е осветен празничен курбан за здраве и благословение на вярващите християни, дошли да почетат патрона на светата обител.
Епископ Поликарп с духовници от Видин посети село  Портитовци в община Чупрене, където се изгражда храм посветен на св. Йоан Рилски. Посещението беше свързано с желанието на духовниците да се запознаят със строителството на храма, което започна преди година. При новостроящия се храм НП Белоградчишки епископ Поликарп отслужи тържествен водосвет, поръси вярващите и ги поздрави за празника на св. Йоан Рилски, който се явява и небесен покровител на жителите на селото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52