Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози в Лом продължават проучванията от спасителните разкопки в центъра на града

Снимка: Личен архив: Валери Стоичков

Продължава обработката на материалите от античния Алмус, на които се натъкнаха работници при ремонт на канализация в центъра на Лом. След намесата на Инспектората за опазване на културното наследство, са проведени спасителни археологически разкопки. До февруари- март следващата година ще бъде подготвен пълният научен доклад от разкопките, каза археологът Валери Стоичков, ръководител на проучванията в района на Алмус:

"Както и очаквахме, оказа се, че строителите са попаднали на част от античния град Алмус при Лом, и то в една особено важна за изследователите зона, в района на западната порта на града и крепостта. Нашите проучвания позволиха да открием северното лице на западната порта с прилежащите й части от стената едни канал, който е отвеждал отпадните води извън чертите на крепостта."

При разкопките са открити фрагменти от строителна керамика с печати на военни части, които са квартирували или участвали в строителството на античната крепост.

"Те позволяват да се прецизират периодите на изграждане на крепостта, което най- вероятно е края на трети и началото на четвърти век", каза още Валери Стоичков. Той допълни, че са открити също следи от металолеене, които с важно значение за изследователите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На празника на Брегово за първи път ще звучи химнът на града

На Успение Богородично в Брегово отбелязнват празника на града.  За 10 часа е насрочено тържествено заседание на Общинския съвет. Почетни грамоти ще бъдат връчени на 48 местни деятели. Същевременно се отбелязват и 50 години от обявянето на Брегово за град, съобщи председателят на Общинския съвет Дориана Йорданова. "Тържествената сесия по..

публикувано на 15.08.24 в 08:15

Храмов празник ще отбележат в Ружинци

Храмов празник на параклиса "Успение на Пресвета Богородица" отбелязват днес, 15 август, в Ружинци . Ще бъде отслужен водосвет за здраве и раздаден курбан, каза кметът Александър Александров . "От години празнуваме Голяма Богородица в параклиса "Успение на Пресвета Богородица" с курбан, със служба на отец Рафаил. Всяка година посетителите са..

публикувано на 15.08.24 в 08:10

Състезание по спортен риболов за незрящи ще се проведе в Монтана

Състезание по спортен риболов за хора с нарушено зрение ще се проведе на язовир "Огоста" на полуостров "Расника", в района на садките, съобщи Ива Петкова, регионален председател на Съюза на слепите в Монтана .  Всеки отбор е съставен от по трима състезатели. "Ще участват 16 отбора от цялата страна, със състезатели, с хора без зрение или с..

публикувано на 15.08.24 в 08:05

Курбан за здраве ще бъде раздаден в манастир край Враца

По традиция, на големия християнски празник – Успение на Пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ (Пусти) ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, съобщиха от общинската управа на Враца. Събитието ще се проведе на 15 август (четвъртък) от 11:30 часа. За желаещите да присъстват на празника има осигурен транспорт, който ще се..

публикувано на 15.08.24 в 08:00

Врачанският митрополит ще оглави богослуженията за празника на Черепишкия манастир

Днес, 15 август, е един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица . Голяма Богородица е и храмов празник на най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично“ . От 8:30 часа е утренята, последвана от архиерейска света литургия, която ще бъде отслужена от Врачанския..

публикувано на 15.08.24 в 07:50

Отбелязваме Успение Богородично

С тържествени богослужения православната църква отбелязва Успението на Света Богородица.  Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните. Имен ден имат над 180 хиляди българи. Мария остава..

публикувано на 15.08.24 в 07:30

Снимката на 14 август 2024 година

За рекордни приходи от  данъци  през юли съобщават от Община Монтана. Почти 1 милион лева са влезли в хазната. Според кмета Златко Живков, високата събираемост се дължи на непрекъснатия натиск към фирмите и лицата длъжници с годината на данъци към общината.  76 улици в град Монтана са изкърпени, като за целта са платени 360 000 лева от бюджета на..

публикувано на 14.08.24 в 18:05