Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 август 2015 година

Снимка: Светослав Цветанов
Слушатели на Радио ВИДИН за втори път тази седмица ни сигнализираха, че във Видин се полага асфалтова настилка по време на дъжд. Ремонтните дейности днес са извършвани в близост до паметника на Христо Ботев в града на подход към паркинг и участък в него. Работната група вече не е била на мястото при пристигането на наш екип, но от новоположения асфалт се е издигала пара. Жена, която работи в близост, разказа: "Знаете ли, това не влиза в платното за асфалтиране, а на добра воля допълнително го асфалтираха това място. По молба на живеещите тук беше разкопано отдавна. Всичко беше подготвено за асфалтиране. Действително, направиха го в дъжда, но по-добре да е с асфалт, отколкото дупките да зеят. По меренето това не беше предвидено за асфалтиране. Много съвестно работеха тука. Особено, когато полагаха асфалта и на едното платно, и на другото беше в най- голямата горещина. Сутрин от 6 часа момчетата бяха тука до 14 часа без прекъсване. Не знам натам как са работили, но тука - много хубаво." Припомняме, че според становище на специалисти от Областното представителство на Камарата на строителите "полагането на асфалт в дъждовно време е недопустимо и е в противоречие с нормативните документи". По време на проверката на слушателския сигнал, екипът на Радио ВИДИН видя, че участъци от прясно асфалтираната улица "Акад. Стефан Младенов" са напълно изравнени с тротоара и при дъжд водата се оттича по него.


Продължава обработката на материалите от античния Алмус, на които се натъкнаха работници при ремонт на канализация в центъра на Лом. След намесата на Инспектората за опазване на културното наследство, са проведени спасителни археологически разкопки. До февруари- март следващата година ще бъде подготвен пълният научен доклад от разкопките, каза археологът Валери Стоичков, ръководител на проучванията в района на Алмус: "Както и очаквахме, оказа се, че строителите са попаднали на част от античния град Алмус при Лом, и то в една особено важна за изследователите зона, в района на западната порта на града и крепостта. Нашите проучвания позволиха да открием северното лице на западната порта с прилежащите й части от стената едни канал, който е отвеждал отпадните води извън чертите на крепостта." При разкопките са открити фрагменти от строителна керамика с печати на военни части, които са квартирували или участвали в строителството на античната крепост. "Те позволяват да се прецизират периодите на изграждане на крепостта, което най- вероятно е края на трети и началото на четвърти век", каза още Валери Стоичков.

Ползването на земеделските земи, социалните помощи, пощенските услуги бяха преобладаващите въпроси, които жители на село Бойница поставиха на областния управител на Видин Момчил Станков по време на изнесената му приемна там. Част от посетителите изразиха мнения по проблеми от обществен характер, съобщават от областната администрация. Със срещата днес стартира провеждането на изнесени приемни във всички общини, извън областния и общинския център във Видин. В рамките на един месец той ще посети 10 общини.

Местна коалиция издига кандидатурата на Росица Кирова за кмет на Видин. Това обяви на пресконференция Цветан Ценков от новосъздаденото Гражданско обединение "Единни за промяна". "Тя е един от големите работодатели в региона, участва активно като опозиция в последните 3 Общински съвета и е непримирима към всички корупционни схеми", каза Цветан Ценков. Росица Кирова заяви, че ще ползват в местната коалиция регистрацията на няколко малки партии с гражданска и патриотична насоченост, които безусловно ще я подкрепят.

Правителството ще изпълни решение на Европейския съд по правата на човека по жалба на видинчанка, по която България е осъдена. Жалбоподателката по делото "Гусева срещу България" е представител на асоциация за защита на животните. Жалбата й е свързана с изпълнението от страна на кмета на Видин на окончателни съдебни решения за предоставяне на информация за отношението спрямо бездомните животни в града. Съдът приема, че е налице нарушение на правото да се получава и разпространява информация. Присъденото обезщетение за неимуществени вреди е 5000 евро, а за разноски по делото - 1520 евро.

Три акта за нерегламентирана търговия с мляко и млечни продукти са съставени във Видин вчера. Нарушителите са установени от инспектори на Областната дирекция по безопасност на храните. Извършват се засилени проверки, разпоредени от Българската агенция по безопасност на храните във връзка със случаите на бруцелоза.

До 15 септември трябва да приключат основните ремонти на всички детски градини и училища в област Монтана. Общината влага половин милион лева за ремонт на сградите. Средствата са заложени в бюджета за годината като собствени. Ремонтът тече по график. В останалите училища в населените места от общината се правят предимно козметични ремонти. По график текат ремонтните дейности в учебните заведения във Враца, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието (РИО). В срок трябва да завършат и ремонтите на училищата и детските градини във Видинско, които са предимно козметични, посочиха от РИО. Средствата са от бюджетите на училищата.

Жители на мездренското село Ребърково са открили червеи в питейната вода. Червеят е много тънък, като конец и е с дължина 40 сантиметра. Известен е сред местните като "гуша" и според тях е опасен както за животните, така и за хората. От "ВиК" са предприели незабавно хлориране на водата. Очаква се професионалните проби от паразитолозите да бъдат взети утре. Директорът на здравната инспекция съветва да се сложи механичен филтър на чешмите.

Пчеларите, които имат сключени договори по Националната програма по пчеларство до 2016 г., могат да подават заявления за изплащане на безвъзмездна финансова помощ до 31 август. Кандидатстването по Схемата за кредитиране със средства на фонда на лица с одобрени проекти по Националната програма приключи в края на юли. Предоставени са 119 кредита на стойност над 500 000 лева.

Министерството на регионалното развитие обяви обществена поръчка за авариен ремонт на напорен тръбопровод в община Лом. Касае се за съоръжение от Помпена станция "Добри дол" до водоем V -  І-ви етап - участък от пътя Добри дол - Тополовец. Предметът на поръчката е изпълнение на строително-монтажни работи на обекта.

Детската ясла в Берковица получи дарение, съобщиха от местната управа. То е на стойност 1000 лева и представлява 100 комплекта детско спално бельо за всички деца в социалното заведение.

Гори и земи, необходими за изграждането на брегозащитно съоръжение и модернизация на пристанището Дунавски драгажен флот- Козлодуй ще бъдат изключени от горския фонд. Имотите с площ 70 дка са в землищата на с. Хърлец и гр. Мизия. Пристанището ще заплати за промяна предназначението 224 000 лв. и цена за компенсационно залесяване в размер на 65 000 лева.

Още 1 333 831 лева получава община Берковица за изграждането на подпорни стени по Берковска река. Междуведомствената комисия по бедствия и аварии отпусна средствата за отстраняване на пораженията от пороя, удавил града на 4 септември 2014 г. И в момента продължават ремонтни дейности в различни участъци на Берковска река. Със средства на стойност 840 000 лева от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане се изгражда подпорна стена в района на Лесотехническата професионална гимназия.

През лятото, когато освен време за отпуски е и най-силният сезон за ремонти, се повишават строителните материали край контейнерите за биологичен отпадък. Въпреки 7-дневния цикъл на сметосъбиране и сметоизвозване, този проблем е налице във Враца. В задълженията на БКС не е да почиства подобни отпадъци, нито пък гражданите заплащат тази услуга. "Ще регулираме този процес с БКС, макар че гражданите не заплащат такава услуга и това не е ангажимент на дружеството", каза кметът Николай Иванов.

Доброволно формирование за овладяване на бедствия и пожари ще бъде сформирано в община Димово. В момента се набират 10 доброволци. Те трябва да са на разположение от 1 септември. Ще бъдат обучени от служители на противопожарната служба. Община Димово подготвя и разкриването на собствена пожарна по Програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния.

Проведени са всички процедури и всеки момент ще започне ремонтът на улици и мостове във врачанското село Горно Пещене. Инфраструктурата пострада от проливните дъждове и наводнението миналото лято. Отпуснати са 490 000 лева, ще бъдат асфалтирани около 5 км от уличната мрежа, каза кметът Кирил Попов.

Велислав Тодоров от Враца, който обедини хората и институциите от града чрез каузата за лечението си, заминава на 7 септември за Германия. Три дни по-късно е насрочена операцията му- това съобщи пред Радио ВИДИН майката на страдащото от детска парализа дете Нина Тодорова. Нейният син е претърпял 13 операции, 11 от които неуспешни.

Още една студентска бригада, организирана от Община Мездра, остана в историята. Тя приключи с коктейл, даден от кмета Николинка Кътовска за работилите 53 студенти. От ръководството на Общината са доволни от свършената работа, а за положения труд бригадирите ще получат между 500 и 560 лева.

Утре, 21 август екип от 13 души от БНТ ще направи снимки в Белоградчик на скалите и крепостта "Калето". Това ще бъде и една от видеокартичките, които ще се излъчват преди изпълнението на всеки участник по време на Детската Евровизия.

Дните на Балканското кино в Плевен продължават с  прожекцията на две драми, разказващи за историческата участ на Балканските страни. На 21 август зрителите ще видят филма на Босна и Херцеговина "Белведере". Режисьоре  Ахмед Имамович, продуцент- Самир Смаич, сценаристи: Ахмед Имамович, Айда Пилав, Абдулах Сидран. Участват: Саджида Цетич, Нермин Тулич, Минка Муфтик, Армин Ризанович, Адис Омерович. В съботния ден /22 август/ ще бъде представена сръбската лента "Как бях откраднат от германците" на режисьора Милош Радивоевич. Сценаристи са Милош Радивоевич и Светозар Влайкович. Във филма участват Йелена Джокич, Дъглас Хеншал, Светозар Цветкович. Мястото на прожекциите е Летният театър в парк "Кайлъка", а началният час- 19.00. Входът е свободен.

Фестивал за електронни музикални изкуства ще се проведе в началото на септември край белоградчишкото село Стакевци. Подготовката за фестивала Sunny Moon вече започна, обясни организаторът Вили Ловчев. Той ще бъде открит- хората ще нощуват на палатки. Очакват се повече от 90 артисти от цял свят. Вили Ловчев прави фестивала в България за първи. Досега такъв е организирал в Чехия.

Панаирните дни в Оряхово ще бъдат открити на площад "Дико Илиев" тази вечер. Традиционното събитие ще започне с концерта "Българският корен", с участието на самодейци от Оряхово и Търнава, Румъния.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52