Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Капитановци: Ще гласуваме за този, който оправи улиците

Безработица мъчи хората във видинското село

6
Снимка: Пламен Генчев
Разбитите улици и безработицата са основните проблеми на село Капитановци, което е третото по големина в община Видин. Местни хора обясниха, че в центъра улиците са в сравнително добро състояние, но в покрайнините такива направо липсват. Ето от какво още се оплакаха жителите:

"Проблемите са такива, че няма нито пари, нито нищо. Сам съм и нямам отникъде нищо. Работа няма също. Аз съм пред пенсия, подал съм документите, но още я няма... Какво може да направи кметът, като пари няма за Видин, остави за Капитановци... Бих искал да се направят пътищата, защото хората ще си разсипат колите. Тук пак има улици, но ако минеш към края, не може да се приказва... Лошо, защото улици няма, нищо няма. Хората мизеруват... Безпаричие. Работа няма. Младите работят в село по частни къщи за 5-10 лева. Друго няма."

СнимкаАсфалтовите настилки в Капитановци са отпреди повече от 50 години и по тях са се образували огромни кратери, каза кметът на селото Владимир Аристотелов. Той обясни, че тази година Община Видин е отделила недостатъчно средства за ремонт:

"Тази година баластрирахме 2-3 улици. Бяха отпуснати пари за запълване на дупки в асфалтова настилка на терен, който е 181 кв. м. Това е улица 13. Тя беше продължена тази година, след като миналата година също направихме частичен ремонт. И сега бяха отпуснати 181 кв. м., което е крайно недостатъчно, защото улиците на Капитановци са разбити, улиците са в невъзможност да минаваме с колите си и пеша даже. Имат обширни дупки, кратери бих им казал, които при дъждове се пълнят с вода и създават допълнителни затруднения. Капитановци имаше най-много асфалтирани улици, но това е асфалт, положен преди 54-55 години. Носещата покривка се е износила, на много места зеят дупки, асфалтът се рони. Даже вече не можем да говорим за необходимост от пълнене на дупки, даже от догодина ще започнем да говорим за тотално асфалтиране- от бордюр до бордюр, защото пълнене вече не е възможно... Не може този въпрос години наред, мандат след мандат, да не стои на вниманието на общинската администрация. Капитановчани са се зарекли: ще гласуват тази есен за кмет на града за този, който каже, че в разстояние на 2-3 години селото ще придобие този вид, който е имало по-рано."

СнимкаКофите за битови отпадъци в Капитановци не достигат и са с малък обем. Това създава проблеми с поддържането на чистотата в селото, каза още кметът Владимир Аристотелов:

"В продължение на един месец главната улица беше потънала в страхотни боклуци. Тротоарите бяха обрасли и непочистени от миналата година. Благодарение на хората, които бяха постъпили по проекта на областна управа, събрахме боклуците и след като не можахме да получим транспорт за извозване, обърнах се към местен арендатор. Той дойде с фадрома, други двама производители предоставиха 2 ремаркета и с тяхна помощ почистихме улицата...

Това звено, което се създаде към Община Видин, то се зае с почистването на кофите за смет. Идват два пъти в месеца. Това не е достатъчно, защото кофите са с малък обем, малко на брой и би трябвало поне три пъти да идва колата. Сметището ни не е обработено, въпреки докладните, които съм писал до Община Видин. Сметището се почиства по принцип пролет и есен. Тази година пролетта не е почистено. Това затруднява нашите хора и те са в невъзможност да изхвърлят боклуците на определеното място..."

СнимкаЦентър на община в миналото, днес Капитановци е кметство с постоянно население от 1 200 души. Основен поминък е земеделието.

"Има доста земеделски производители, между тях и много млади хора. Производството е трудоемка дейност, иска повече работна ръка, но успяват да издържат семействата си. Има и доста хора, които от дълги години работят в чужбина, семействата им се препитават и с тяхна помощ. Около 100-150 човека са на работа в чужбина... Не по-малко от 25-30 семейства са зеленчукопроизводителите. Има младежи, които са се регистрирали като земеделски производители и работят по програми. От една страна това им помага да се прехранват, от друга страна - поддържа славата на капитановския зеленчукопроизводител", добави Владимир Аристотелов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59