Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 август 2015 година

Ремонт на улиците в Мездра е започнал
Снимка: Мирослав Гетов

Стартира ремонт на 17 улици в град Мездра и в 14 от 27-те съставни села на общината, съобщава Мирослав Гетов от местната управа. Строително-монтажните работи включват преасфалтиране на 8 улици: южното платно на ул. "Ал. Стамболийски" (в участъка между Боденска и Кременска рампа) и на ул. "Сливница" (в участъка между ул. "Пирин" и "Ст. Караджа") в Мездра, ул. "Първи май" в Долна Кремена, ул. "Оборище" в Зверино, ул. "Искър" в Зли дол, ул. "Ангел Грамчев" в Крета, ул. "Йордан Лютибродски" в Люти брод и ул. "Кольо Фичето" в Цаконица. Реконструкцията на тези подобекти е на обща стойност 168 000 лв. Изпълнител на обществената поръчка е "Пътинженеринг-М" АД - Монтана, уточни Мариета Костенска, главен специалист "Инвеститорски контрол" в Община Мездра. По друга обособена позиция на обществената поръчка ще бъде положена бетонова настилка на 9 улици: ул. "Оборище" и "Кокиче" в Боденец, ул. "Дружба” в Брусен, ул. "Г. Марков" в Елисейна, ул. "Рила" в Игнатица, ул. "Роза" в Кален, ул. "Г. Димитров" в Моравица, ул. "Шипка" в Очин дол и ул. "Ст. планина" в Царевец. Ремонтът е на обща стойност около 178 000 лв., а изпълнител на обекта - СД "Гарант-90-Цонев и сие"- Враца. Междувременно приключи преасфалтирането на 7 участъци от общинската (IV-класна) пътна мрежа в община Мездра: Крапец - Боденец, Върбешница - Боденец, Горна Кремена - Върбешница - границата с община Враца, Мездра - Брусен, Типченица - Липница, Игнатица - махала Габровница и Зверино - Оселна.

Двама мъже са загинали при катастрофа тази сутрин в село Сталийска махала, община Лом, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Шофьорът на автомобила е в болница. Загинали са 22-годишен мъж от с. Сталийска махала и 33-годишен мъж от Лом, съобщи регионалният говорител  на МВР Ирен Токина. 22-годишният младеж, който е загинал при инцидента,  се е возел на предната дясна седалка, другият загинал е пътувал на задната седалка. Водачът е  в настанен с наранявания в болницата в Лом. Взета му е кръвна проба за употреба на алкохол, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Европейският съюз предоставя 222 милиона евро за укрепване на сътрудничеството и за подкрепа на проекти в региона на река Дунав. Насърчаване на иновациите и предприемачеството, опазване на природните и културните ресурси в региона на река Дунав, подобряване на свързаността и подпомагане на преминаването към нисковъглеродна икономика- това ще бъде в центъра на новата "програма за транснационално сътрудничество за региона на река Дунав", която бе приета днес. Програмата ще подкрепя 9 държави - членки на ЕС (Австрия, България, Хърватия, Чешката република, Унгария, Германия, Румъния, Словакия и Словения), и 3 държави извън ЕС (Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора). След като бъде уредено финансирането от Европейския инструмент за съседство, Молдова и Украйна също ще отговарят на условията  за участие в тази програма. Първата покана за представяне на предложения ще бъде пусната през есента на 2015 г. Стартовата проява ще се състои на 23 и 24 септември в Будапеща.

Централната избирателна комисия определи единната номерация на избирателните секции в България за изборите и за националния референдум на 25 октомври. Кметовете на общини трябва да образуват със заповед избирателни секции за изборите за общински съветници и кметове не по-късно от 4 септември 2015 г.

Комисия, назначена от кмета на Криводол извърши проверка на адресните регистрации, направени в периода 1 юли 2014 - 25 април 2015 година във всичките 15 населени места в общината. Комисията е излязла със становище да бъдат дерегистрирани 23 лица от 5 адреса в село Големо Бабино.

Враца е на едно от последните места в страната по изпълнение на Програмата за енергийна ефективност на много фамилни жилищни сгради, според проверка на Областния управител на Малина Николова. До сега броят на сключените договори между общините и сдруженията на собствениците за областта са 32. Анализът показва, че община Оряхово се е възползвала на 66% от възможността за финансиране по програмата, община Бяла Слатина и община Мизия на 50%, община Мездра на 35 %, община Козлодуй на 10%, община Враца на 3 %. В Роман няма сключени договори.
Само в община Враца допустимите сгради, които могат да получат финансиране по програмата са 260, съобщиха от областната администрация.

Жътвата във Врачанско приключи, като преди дни окончателно от нивите в областта излязоха комбайните, изпратени да приберат засятото с пшеница, ечемик и рапица - това съобщиха от областната дирекция "Земеделие". Средният добив от хлебно жито е 449 кг на декар, като от засетите 438 136 дка са прибрани малко над 196 629 тона. Най-високи добиви са постигнати в община Хайредин - 537 кг/дка, в община Козлодуй - 529 кг/дка и в община Бяла Слатина - 511 кг/дка. Най-ниски са добивите в община Враца - 232 кг/дка и в община Роман - 268 кг/дка. От засетите 32 040 декара с ечемик е прибрано 11 418 тона зърно, което прави среден добив от 356 кг/дка. Най-високи са добивите в община Хайредин - 451 кг/дка, а в общините Криводол и Бяла Слатина- по 450 кг/дка. Най-ниски са добивите в община Враца - едва по 162 кг от декар. Общо 18 732 тона е количеството на произведената маслодайна рапица в област Враца. Засети са 76 252 декара, а средният добив от рапица е 246 кг/дка. Най-високи добиви са получени в община Оряхово - 290 кг/дка и в община Борован - 285 кг/дка. Най-ниски са добивите в община Криводол - по 100 кг/дка и в община Враца - 85 кг/дка.

Общинската управа на Враца ще се бори с младежката безработица, чрез реализацията на проект. Разработката цели ангажирането на млади хора, на възраст до 29 г., които не са регистрирани като безработни. Общинската администрацията е извършила проучване, за да установи готовността на местни фирми да наемат млади хора на работа, като се превърнат в партньори по този проект. "Общинското дружество "Благоустройство и комунално стопанство" е готово да наеме 30 души за озеленяване и 3 в строителството за 6 месеца. Дружество "Спорт и туризъм" има намерение да ангажира още 20 млади хора за половин година", съобщи кметът на Враца Николай Иванов.

Работните заплати в държавното дружество "Напоителни системи" вече се получават редовно, осигурени са парите до края на годината, съобщиха от КНСБ. Само за осем месеца ръководството на дружеството е покрило над 9 милиона лева от задълженията, натрупани през предходните години. След последния протест преди година беше приета промяна в Закона за водите, сменено е ръководството на дружеството и ситуацията в "Напоителни системи" е овладяна. Не така е обаче в Агенцията "Борба с градушките", където има социално напрежение, защото 75% от служителите са на минимална работна заплата.

Няма забавяне на заплатите на работещите във видинската болница "Света Петка". Здравното заведение разплаща и сумите на доставчиците на лекарства и медицински изделия. "До момента са изплатени всички работни заплати на работещите в МБАЛ "Света Петка". Имаме достатъчно лекарства, плащаме си задълженията към фирмите, нямаме нито съдебни дела, нито запори от която и да е фармацевтична фирма. Доставят ни се лекарствата, които заявяваме", каза директорът д-р Виолета Дочкова. Болницата е изплатила около 1 милион лева през февруари на фармацевтичните фирми и на доставчици на медицински изделия. Заплатите и авансите се получават редовно на определените дати, уточни д-р Виолета Дочкова. Сега се подготвя допълнителното материално стимулиране на работниците за месец юни. Вдигнат е запорът върху 500 000 лева, целеви средства и здравното заведение се е разплатило с фирмите. Запорираният ангиограф също вече е освободен. "Търговска лига ни е предала ключовете и апаратът вече е освободен", допълни директорът на видинската болница.

Общинското депо за битови (неопасни) отпадъци в Чипровци ще бъде закрито. За целта от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда са отпуснати малко над 300 000 лева.

Предстои да бъдат наети на работа в Регионалното депо за битови отпадъци във Видин още 5 души. Сега щатните бройки са 13, каза директорът на депото Владимир Иванов. "Предстои внасяне на ново предложение ( в Общинския съвет- бел. ред.) за разширяване на щата за сега до 18 души, така че зя всяка машина и съоръжение да има отделен човек." В Регионалното депо ще се извозват отпадъците на 11-те общини от Видинска област.

Рехабилитацията на 15 улици след водния цикъл на Монтана приключи. Стойността на ремонта е 2 милиона лева, каза кметът Златко Живков: "На практика 97 улици бяха променени основно и рехабилитирани след реализацията на водния цикъл."

В Мизия е извършен ремонт на поликлиниката в града. Средствата са осигурени по "Красива България", каза кметът Виолин Крушовенски. "Двуетажна масивна сграда, построена преди 50-те години и е било Родилен дом до `68-ма година. В момента са настанени лекарските и зъболекарски практики, има детски кабинети. Санираме сградата с подмяна на дограма, топлоизолация, пребоядисване и така нататък." Кметът на Мизия допълни, че е доволен от качеството на строителните дейности. Общата стойност на ремонта е малко над 64 хиляди лева.

ТЕЛК-ът във Видин ще се премести от ДКЦ 1 в бившата сграда на счетоводството на видинската болница "Света Петка", която ще се ремонтира. Причината за преместването е по-високия наем, обясни директорът на здравното заведение д-р Виолета Дочкова. Болницата е изпратила покани към фирми да направят оглед и да дадат оферти за ремонта. До края на септември ремонтът би трябвало да приключи и от 1 октомври ТЕЛК-ът ще бъде прехвърлен в болницата.


Приключило е изграждането на парка пред кметството във врачанското село Паволче, каза кметът Иван Василев. "По малките граждански инициативи направихме парк- кът за отдих на хората в селото и доразвиваме парка покрай реката детска площадка, пейки, осветление, беседка, чешма ще направим. Парите са около 9 хиляди лева." Съдействие е оказал заместник министърът на младежта и спорта Калин Каменов, допълни кметът на Паволче.

Във врачанското село Оходен е построен нов пазар. Досега в селото не е имало тържище, каза кметският наместник Иван Иванов: "По искане на някои от жителите реших да направя пазара, като от Община Враца предоставиха маси, които бяха ремонтирани, преработени, вече боядисани и пригодени за местния пазар. В двора на училището ще бъде разположен..." На новия пазар ще има 11 маси. Той ще работи само в съботния ден. Пазарът ще бъде открит официално на 29 август, събота.

Продължава строителството на параклиса във врачанското село Оходен. Той ще носи името Свети дух, каза кметският наместник Иван Иванов: "Който почти вече е в завършена фаза, изгражда се покривната част- кубето, ще се обшива с медна ламарина. Инсталацията днес е крайният срок да се довърши... Отделени са 47 хиляди лева." Строителството на параклиса е започнало 2004 година. Той се изгражда в центъра на селото, до пенсионерския клуб.

Не са били установени доказателства, че проблемът със замърсяването на питейната вода в мездренското село Ребърково е причинен от централната водопроводна мрежа, показва проверката на "ВиК" Враца след като жители на селото сигнализираха, че са намерили червей с дължина 40 см. В конкретния имот има изграден и друг водоизточник, който също се експлоатира от собствениците на имота, съобщават още от дружеството. "ВиК" ще вземе мерки за прекъсване на водоснабдяването на имоти, в които има смесване на вода от локални водоизточници и от централното водоснабдяване, се казва още в официалното съобщение.

За четвърта поредна година във видинското Ново село се проведе летен маскарад. Той се организира за децата, които през лятната ваканция са на гости при баби и дядовци. На децата беше разказан обичаят за Сирни заговезни- който с кукерските игри и прескачането на огньове се доближава най-много до маскарада на Хелоуин.

Правителството ще отпусне средства, с които да подпомогне обучението на Марсело Илиев от Монтана в CATS College Cambridge. 15-годишният ученик е издържал приемния изпит в условията на голяма конкуренция и е приет в колежа, но сумата, необходима за заплащане на таксите и настаняването за двугодишния срок на обучение, е непосилна за неговото семейство, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Осигурени са необходимите 4350 британски лири, с които да бъде обезпечена първата вноска за настаняването на Марсело Илиев в общежитие в колежа в Кеймбридж. "Много съм изненадан и щастлив.  Жестът е много ценен за мен. Това е една сбъдната моя мечта"- коментира Марсело Илиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52