Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 август 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН


Държавното горско стопанство във Видин предлага за директна продажба към 800 кубически метра дърва за огрев. Директорът Радослав Николов обяви цените: "Дървата ни за огрев са на цена около 40 лева. Ние не разполагаме със собствен транспорт, така че дървата, които предлагаме, се намират в складовете на самите сечища." Единият обект е в горския масив на селата Градец и Плакудер, другият- в района на Синаговци и Водна. Количествата на дървата за отопление са ограничени, каза още Радослав Николов.

Върховният касационен съд потвърди решение на Комисията за защита на потребителите, че електроразпределителното дружество, което обслужва областите в Северозападна България и София незаконосъобразно е изисквало от абонатите си да заплащат сметки, срещу които са подали писмено възражение, или когато са били уличени в неправомерно въздействие върху измервателните устройства, без това да е доказано. По силата на решението дружеството трябва да премахне в двумесечен срок неравноправните клаузи.

Седмица след като влязоха в експлоатация, новите асансьори във видинската болница, започнаха да спират. Причината е във фината електроника, обясни директорът на здравното заведение д-р Виолета Дочкова: "Докато бяха тук от надзора, който беше три вида, от Враца, София и Монтана, всичко беше наред. Заминаха си и асансьорите започнаха един по един да спират. Те са с много фина електроника. Хората, които ползват асансьорите, често не чакат вратата да се отвори, а я бутат. Все пак са много хубави асансьорите, подменени са. Има три нови асансьора." Здравното заведение прави всичко възможно своевременно да се отстраняват техническите аварии, казаха от МБАЛ "Св. Петка."

Опасни за здравето стоки са открити в търговски обекти Във Видин при проверка на полицията и Регионалната здравна инспекция. Проверката е извършена в магазини за стоки втора употреба по искане на икономическа полиция, открити са забранени за продажба стоки, съобщи д-р Антон Петров, директорът на Дирекция "Обществено здраве" в регионалната инспекция: "В два от обектите са записани констативни протоколи и ще последват предполагам санкции. Очакваме обясненията на длъжностните лица, които са  ги извършили. Стоките са бельо, втора употреба- в случая бански костюми и детски играчки, плюшени, които за забранени за търговия втора употреба." Нарушенията са установени в два от общо 17-те търговски обекта, които са проверени във Видин. Специализираната полицейска операция с участието на служители и от Регионална здравна инспекция е с цел извършване на превантивни действия за ограничаване и предотвратяване на престъпна дейност, свързана с нерегламентираното използване в търговската дейност на марка, промишлен дизайн обект на изключително право или географско означение, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.

Градската управа във Враца подготвя среща с началника на полицията в града.
На нея общината ще поиска съдействие за включването на видеокамерите на новоизградените детски площадки и паркове в града към мрежата на МВР. Повод за реакцията на градската управа е вандалското отношение към новоизградените обекти и почти ежедневните сигнали за поражения на новоизградени обекти. Преди дни в социалните мрежи се появиха и кадри от видеокамерите в парка в ж.к. "Дъбника", които показват, че и малки, и големи чупят новите съоръжения.

Общо 170 ученици от Врачанско ще се явят на поправителната сесия на държавните зрелостни изпити по български език и литература, каза за Радио ВИДИН началникът на образователния инспекторат Галина Евденова. По география неиздържалите първата сесия зрелостници са 125, по история- 11, 21 ученици ще имат втори изпит по биология, 17- по философия. Само един ученик ще се яви на поправителна матура по английски език. "Не само от тази година са завършили и са получили слаба оценка по съответния предмет, а и от минали години. Те имат право на неограничен брой явявания." Изпитът по български език и литература е на 27-ми август, а по втори избираем предмет- ден след това.

В Дунавци, Видинско, откриха обновения Градски парк. Финансирането е осигурено по кампанията за чиста околна среда на Министерство на околната среда и водите и е за близо 10 хиляди лева. Участието на Дунавци е с два проекта по национална кампания "За чиста околна среда 2015" на Министерство на околната среда и водите, съобщи кметът Димчо Скорчев: "Днес открихме официално Градския парк. Има беседка, пейки нови сме сложили, осветление, катерушка, две маси с пейки, 10 нови кошчета са монтирани. Надявам се, че при следваща подобна програма ще осветим и останалата част от Градския парк. С тези средства, които ни се полагаха сме осветили половината, т.е. страната откъм главния път. За от другата страна нямахме достатъчно средства, а искахме да го направим както подобава." По друг проект на град Дунавци е обновена площадката в детската градина, каза още Димчо Скорчев. Той е на стойност 5 хиляди лева и изпълнението му вече е приключило.

Сдружение "Историческа Мездра" направи  дарение на читалищата в община Мездра под формата на едногодишни абонаменти за детското списание "National Geographic KIDS". "Надяваме се така малките читатели на библиотеките в град Мездра и по селата в общината да имат достъп до актуалните броеве на това занимателно издание. Освен с качествените си образователни и познавателни материали, се надяваме списанието да заинтригува своите читатели и с редовните си конкурси и състезания, в които те ще могат да взимат участие. За читателите на библиотеката в гр. Мездра сме направили и комбиниран абонамент за списание "National Geographic България" плюс "National Geographic KIDS".... Абонаментите ще са активни от месец септември и списанията ще бъдат доставяни във всяко едно от читалищата около 5-то число на месеца"- казаха от Сдружението.

Проф. д-р на биологическите науките Йордан Кръстев Янкулов беше погребан днес в родното му село Сливовик, община Медковец, област Монтана. Той има заслуги в агрономството и употребата на лечебни растения. Автор е на редица трудове, публикации, патенти за сортове лекарствени растения, с които в момента се работи и се внедряват в производството. На негово име има много създадени сортове лечебни растения. Признат е от Висшата атестационна комисия за "Доктор на биологичните науки", от ИНРА -20 пъти за изобретател и за почетен изобретател, от БАН - за отличник на БАН. Работил е активно за внедряване, култивиране и реализиране на ароматните и лечебните растения. Йордан Янкулов почина на 87-годишна възраст. Поклон пред паметта му!

За смущения в топлоподаването съобщават от Врачанската топлофикация. Топлата вода ще бъде спряна утре- 25 август, от 9 сутринта до 21 часа в Централната Градска част в района между бул. "Втори юни" и ул. "Спортна"/; района на Болницата; ж.к. "Младост" и кв. "Медковец".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52