Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 август 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН Архив
20 нови фара със система за наблюдение ще бъдат поставени по българския бряг на река Дунав. Заедно с новите плаващи знаци те ще помогнат за подобряване на обстановката за корабоплаването, съобщи изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на реката Павлин Цонев. В района на Видин вече са монтирани железобетонни основи, предстои да бъдат поставени и бреговите фарове. Три кораба работят по подмяната на бреговите знаци. В момента дейностите са стигнали до брега при монтанското село Долни Цибър. Изработени и доставени са 160 светещи буя и 980 брегови знака. Средствата за подмяна на съоръженията са получени по Оперативна програма "Транспорт".


Комисия с представители на Община Белоградчик, РУ "Полиция", Териториално звено "ГРАО", Видин и представител от областна администрация извърши проверка за спазване на изискванията за извършените адресни регистрации. Проверката обхвана периода от 1 юли 2014 г. до 30 април 2015 г. Нередности са установени в три села от общината. В Белоградчик са констатирани девет нарушения при адресната регистрация по настоящ адрес и четири при регистрацията по постоянен адрес. Данните от проверката показват, че в общината не се наблюдава засилена регистрация или т.нар. "изборен туризъм".

Ясни са кандидатите за кметове на партия ГЕРБ в Монтанско. Днес те бяха представени от зам.- председателя на партията Цветан Цветанов. В Монтана ГЕРБ издига Дилян Димитров, който в последните два мандата е кмет на по-малката община Георги Дамяново. Като кмет на Георги Дамяново Димитров е привлякъл над 20 милиона лева инвестиции по проекти с европейско финансиране, доказал е, че може да ръководи администрация, обяви Цветанов. Дилян Димитров заяви, че влиза в предизборната надпревара в Монтана с надеждата, че може да помогне на областния град с опита си и да успее благодарение на подкрепата на ГЕРБ. В Лом партията издига Пенка Пенкова - кмет на града в два последователни мандата от 2003 до 2011 година. В Берковица, Вършец, Брусарци и Бойчиновци са подкрепени кандидатурите на сегашните кметове- Димитранка Каменова, Иван Лазаров, Наташа Михайлова и Светлин Сретениев. Досегашният кмет на Чипровци Анатоли Първанов не получава подкрепата на партията, сегашната кандидатура е на общинския съветник Пламен Петков, който на миналите избори беше опонент на Първанов. В Георги Дамяново ГЕРБ залага на Цветелина Александрова - досегашен зам.-кмет в екипа на Дилян Димитров. В Медковец ГЕРБ издига Илиян Първанов /30г./, който е най-младият кандидат за общински кмет в Северозападна България. За община Вълчедръм ГЕРБ залага на Румен Първин - бивш служител в полицията. Цветан Цветанов заяви, че в национален мащаб партията сега има 94 кметове на общини и 14 на областни градове. Целта, която си поставя е над 100 кметове на общини и победа в 16-18 областни центъра.

За четвъртък във Видин са насрочени консултациите за определяне състава на Общинската избирателна комисия за местния вот и националния референдум на 25 октомври. Поканени са парламентарно представените партии и коалиции, а също и тези, които имат представителство в Европейския парламент. Поканата и всички необходими документи, които трябва да бъдат представени от участниците, са публикувани на сайта на Общината, съобщиха от местната администрация. За изборите 8 населени места във Видин с над сто жители получиха статут на кметство и в тях наесен ще се гласува и за кмет на населено място.

Състоянието на улиците във Враца беше превърнато в тема за предизборни и политически закачки по време на 86-ото заседание на Общинския съвет в града. Дебатът тръгна от отговор на въпрос, зададен от общинския съветник от БСП Мирон Драганов към кмета Николай Иванов, председателя на Общинския съвет Борислав Стоев и областния управител Малина Николова. В питането си Драганов искаше да научи кога държавата ще поеме отговорностите си и ще ремонтира бул. "Васил Кънчов", който продължава да е част от път Е-79 и пресича града, както и пътя до пещерата "Леденика".

На 8 200 лева възлизат щетите в Монтана нанесени от проливните дъждове през миналата седмица, отчете заместник кметът на общината Диман Георгиев. На 17 август над града се изляха 17 литра на квадратен метър. "Шест броя дървета, които имаха паднали клони- изрязани и извозени. Паднали клони на стойност труд и материали - около 1000 лева- 7 тона. Почистихме наносите около улица "Извора", площад "Славейков", "Панайот Хитов" и "Климент Охридски". Извозихме около 25 тона...", каза Диман Георгиев. До 10 септември изкопните работи в Монтана трябва да приключат. "Привикахме на среща линейните оператори, които разкопават града в момента и полагат тръбна и канална мрежа. Поеха ангажимент, въпреки че те имат всички строителни книжа и разрешителни за тази дейност, до 10 септември, всички изкопи, преминавания по улици и възстановявания на тротоари ще бъдат приключени към 10 септември."

Продължават изнесените приемни на областния управител Момчил Станков в общинските центрове на територията на област Видин, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. На 27 август, четвъртък, областният управител ще приема жители на община Белоградчик от 10.00 часа, в Младежкия дом в града. На 28 август, петък, Момчил Станков ще има приемен ден за гражданите на община Димово. Той ще се проведе от 10.00 часа в местния читалищен клуб "Сезони".

Договорите за техническо и енергийно обследване и изготвяне на технически паспорти на първите осем сгради в Плевен, одобрени за участие в Националната програма за енергийна ефективност, бяха подписани в областния град днес. Те са на обща стойност близо 642 хил. лв., а срокът за изпълнението им е 20 дни.


Експерти от Регионалната инспекция по околна среда и води във Враца са проверили сигнал за замърсяване на река Лева в кв. "Бистрец" във Враца. Замърсяването е в участък след заустването на отпадъчните води от млекопреработващо предприятие. По информация на кметския наместник на кв. "Бистрец" в района се е извършвало почистване на септични и изгребни ями, със специализирана техника от неизвестна фирма. Най-вероятно се касае за нерегламентирано изхвърляне на битово-фекални отпадъчни води в реката от фирмата, извършила изтеглянето, се посочва в съобщението на екоекспертите. Изпратени са писма за осъществяване на контрол. От екоинспекцията ще продължат с проверките за проследяване на състоянието на реката и установяване на източника на замърсяване.

От Гранична полиция препоръчват на пътуващите към Румъния да използват всички пунктове на северната ни граница, заради натовареното движение по Дунав мост, съобщиха от МВР. Трафикът през моста е затруднен заради продължаващи ремонти от румънска страна. Пред пункта има километрична колона от чакащи автомобили. Движението по първокласния път към моста на румънска територия също е натоварено. От Гранична полиция препоръчват на шофьорите да използват алтернативни маршрути. Възможностите за пътуване са през Дунав мост 2 до Видин, с ферибот от Оряхово, от Никопол, от Свищов и от Силистра.

50 души преминаха днес през мобилния кабинет за безплатно и анонимно изследване на ХИВ статуса във Видин. Днес бе вторият ден от лятната АНТИСПИН кампания в града. Интересът към изследването е голям, каза за Радио ВИДИН консултантът в кабинета Диана Иванова. АНТИСПИН кампанията в област Видин продължава на 27 август, когато мобилният кабинет ще е на басейн в Южната промишлена зона на Видин, а на 28-ми- на градския басейн на Кула.

Четири награди на Криводол ще бъдат обявени и връчени на тържественото заседание на Общинския съвет, което ще се проведе на 29 август, събота. Тогава ще бъде отбелязан Денят на община Криводол, съобщи секретарят на Народно читалище "Никола Вапцаров 1924" Боян Илиев. Наградите на Криводол са за: Аксиния Михайлова, поет и преводач, а отличието се дава заради създаване на ярки произведения в областта на литературата; приз има още за художника Мито Гановски заради творчеството му и по повод 90-годишния му юбилей; награда ще вземе и ген. Ваньо Славеев за приноса си в развитието на град Криводол. По повод 70 години от гимназията в града и 180 години на образователното дело в Криводол, награда ще има и за местното СОУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Кампания за набиране на средства за поддръжката на кораба-музей "Радецки" предлага преподавателят по теория на възпитанието доцент Георги Петров. Като ученик той е присъствал на откриването на кораба-музей, но коментира, че сега той не се стопанисва  добре. "Бяхме неприятно изненадани, тъй като констатирахме някои неща, които за мен са отстраними. Те са отстраними както от малобройния персонал, така и от хората, които на градско ниво отговарят за културата." Според доцент Петров екипажът на кораба е бил само от трима души, а не от седем, както се изисква, за да плава по вода.

Общинските съветници във Враца посрещнаха на крака Йоан Найденов, който се завърна преди дни със сребърен медал от Сингапуро-азиатската ученическа олимпиада. 86-ата сесия на местния парламент започна с церемония, на която бъдещият седмокласник от ПМГ "Акад. Иван Ценов" получи признанието на сенаторите и мобилен телефон, за който семейството му няма средства да го купи. Тийнейджърът е най-добре представилият се математик от българския отбор. Участието в азиатската страна се реализира, благодарение на финансовата подкрепа на местната власт. По този повод председателят на Общинския съвет Борислав Стоев заяви, че "това са най-добре вложените пари от общинското ръководство".

За първи път зрелостник от област Монтана ще се яви на матура по желание през поправителната сесия. Датата за това е 31 август. Този четвъртък и петък са поправките по двата задължителни изпита. Общо желаещите са 316, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование в Монтана. На 27 август ще се проведе поправителната сесия на задължителната матура по български език и литература. Желание са изявили 124-ма завършили 12 клас. Изпитът започва в 8 часа в Монтана и ще бъде в сградата на 9-то училище. Препитването ще продължи 4 астрономически часа, уточниха от Инспектората по образование. На 28 август е втората задължителна матура по предмет по избор.

Единадесетокласници от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин успешно се представиха на изпита по английски език и получиха сертификат на Кеймбридж. Училището възстанови своя статут на изпитен център за придобиване на международно признатите документи, каза преподавателят по английски език Анелия Димитрова. Подготовката на учениците е безплатна за тях, под формата на извънкласна дейност.

Ивайло Стоянов от видиниската природоматематическа гимназия "Екзарх Антим І" - с най-добро представяне от българския национален отбор на Международната олимпиада по география в Твер, Русия. Само пет точки не са му достигнали за бронзов медал от най-престижния международен форум. Ивайло е сред най-младите участници, каза преподавателят по география Йордан Йорданов.

За пета поредна година българското Черноморие става домакин на Световния шампионат по фолклор "World folk 2015", който се провежда от Европейската асоциация на фолклорните фестивали. На нея традиционно на различни сцени в Слънчев бряг, Свети Влас, Поморие, Обзор и Бургас се изявяват колективи от над 20 държави в света. Сред тях със свое участие бе и Група за стари градски песни "Мездрея" към НЧ "Просвета 1925 - Мездра", които показаха майсторство и заслужено спечелиха Сребърен медал и второ място за групата - Абсолютен вицешампион в раздел "Стари градски песни"; Сребърен медал и второ място при индивидуалните изпълнители за солиста на групата- Радко Антонов; грамоти за участие и дипломи от европейската асоциация за съхраняване и опазване на българското фолклорно наследство.

Община Димово и Народно читалище "Паисий Хилендарски-1927" организират Традиционен поетичен конкурс "Доброглед". Право на участие имат автори от цялата страна с по едно, непубликувано стихотворение без ограничение на тематиката. Творбите, напечатани в три екземпляра, поставени в голям плик и съпроводени от малък, запечатан плик с имената, адреса и телефон за връзка на автора, могат да се изпращат до 15 септември на адерс: 3750, гр. Димово, област Видин, ул. "Св. Русев" 3, НЧ "Паисий Хилендарски- 1927" (за конкурса) или на имейл: chitalishte_dimovo@abv.bg. Рецитал на наградените и присъстващи участници ще се състои на 17 октомври от 16:30 часа в сградата на читалището. 200 лева е  първата награда, 150- за втора и 100 лева- за трета награда. Повече информация може да се получи на телефони 09341/23 78 и 0885 52 51 13.

Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни удължава срока за участие в общинската фото надпревара "Моята Берковица" до 02.09.2015 г. Срокът се удължава, за да могат повече ученици да се включат в инициативата.

Поредното издание на Средновековния фестивал "БъдинЪ" ще се проведе на 29 и 30 август в крепостта "Баба Вида" във Видин. Той е сред съпътстващите културни прояви на традиционния Видински панаир. Акцентът тази година е поставен върху представянето на събития от Ранното средновековие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52