Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боксов клуб "Бдин" Видин- училище за шампиони

7
Снимка: Радио ВИДИН

Въпреки кратката си история, видинският клуб по бокс "Бдин"  се утвърди и показва завидни резултати на републиканския, а вече и на международния ринг.

"Много успешна година за боксовия клуб! Имахме девет картотекирани във федерацията състезатели и спечелихме девет медала от републиканските шампионати, от които два- златни. Бележим сериозно израстване в сравнение с миналата година, когато завоювахме само един медал. Причините за доброто представяне са новите условия, при които тренираме и завишените критерии при подготовката. Факт е, че получихме две повиквателни за националния отбора, а фактът, че Алекс Димитров е привлечен от спортното училище на най-добрата боксова школа в България- "Локомотив" София, също говори за нивото на нашия клуб.", каза за Радио ВИДИН старши треньорът на БК "Бдин" Кирил Бушев.

И още: за първи път от повече от две десетилетия Видин бе представен на Европейско първенство по бокс. Елина Георгиева, състезател на боксов клуб "Бдин", представи страната ни в категория до 48 килограма в шампионата на стария континент, който приключи преди дни в Унгария. Талантливата видинска боксьорка тренира отскоро, има едва няколко официални срещи, но впечатли с изявите си между въжетата селекционерите на националните гарнитури.

Снимка"Тренирам от една година, участвах в две републикански състезания и спечелих два медала. На подготвителния лагер преди Европейското първенство тренировките бяха доста тежки, но научих много. В Унгария играх с представителка на Украйна и за съжаление загубих. Представянето ми беше сравнително добро, но можеше и по-добре. По-важното е, че натрупах полезен опит. Беше ми много тежко след загубата, но останалите момичета в националния отбор ме подкрепиха и превъзмогнах разочарованието. След като премислих нещата, реших, че трябва да продължа с бокса, защото този спорт много ми харесва.", обясни Елина Георгиева.

За Европейското първенство в Унгария повиквателна получи още една състезателка на видинския боксов клуб- Виктория Ангелова, но тя не успя да замине по субективни причини.

След лятната ваканция, от началото на септември, в залата на стадион "Георги Бенковски" боксов клуб "Бдин" отново ще набира желаещи от всички възрасти да тренират най-мъжкия спорт.

Снимка"Децата, които тренират бокс, добиват много полезни качества и навици, които в последствие ще им трябват и в живота. Боксовите принципи и принципите в живота се припокриват. Самочувствието им се подобрява, добиват отлична двигателна и спортна култура, имат чувство за самозащита, възпитаваме ги да уважават себе си и да уважават противника, което доста липсва в днешно време. И най-вече се стремим да предотвратим добиването на вредните навици, които улицата им дава- алкохол, тютюнопушене, наркотици.", добави Кирил Бушев.


В тренировъчния процес участва и познатият на поколения боксьори видински треньор Цветан Рангелов.

"Бате Цецо, както му казваме всички- човек с над 50-годишен стаж в този спорт. Да е жив и здрав! Тази година навършва 70 години, но е с младежки дух и се надявам още дълги години да е в полза на видинския спорт."


Въпреки всички тези успехи, боксов клуб "Бдин", както и останалите видински клубове, изпитва финансов недостиг и проблеми при обезпечаването на състезанията.

"Все още участията в състезанията са за сметка на децата, треньорите не получаваме никакви възнаграждения. Тази година от Община Видин получихме някакви средства, но те са напълно недостатъчни за покриване на спортния календар, камо ли за провеждане на контролни срещи. Съблекалнята ни има нужда от основен ремонт, но не се оплакваме, ще продължим по същия начен. Вече покрихме изискванията, но за съжаление, от държавата ще получим средства едва в средата на следващата година, когато вече спортният календар е преполовен. Трудно обезпечихме и участието на Елина в Европейското първенство. Трябва да подчертая, че имаше бърза реакция от Община Видин, искам да благодаря за това на г-жа Милена Наумова. Общината подсигури близо половината от средствата, необходими за лагера и състезанието. Помогнаха още Ротари клуб Видин и частни дарители. Дадохме и лични средства, за да може нашата състезателка да участва в Европейското.", обясни още Кирил Бушев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Локомотив" Мездра победи "Бдин" Видин и още един съперник

Подготовката на "железничарите” продължава с пълна сила. Контролната среща между отборите на "Локомотив: Мездра и Апоел Кфар Саба от Израел завърши при резултат 1:0. Единственото попадение падна през първата част, и то бе дело на Гроздан Илиев в 25-тата минута.  Контролната среща днес от 11.00 часа между отборите на "Локомотив" Мездра и "Бдин"..

публикувано на 03.08.24 в 16:18

Полузащитник от Левски ще играе за "Ботев" Враца

Футболният "Ботев" Враца осъществи входящ трансфер, договаряйки се с "Левски" София за правата на 19-годишния полузащитник Антоан Стоянов . Футболистът подписа договор за наем до края на настоящия сезон и вече е на разположение на Тодор Янчев . През изминалия сезон роденият през 2005 година футболист беше изпратен да играе под наем в италианския..

публикувано на 02.08.24 в 09:28

25 медала спечелиха видинските гребци на Държавния шампионат

Успешно участие на Държавния индивидуален шампионат записаха състезателите на видинския клуб по водни и гребни спортове "Бонония". Те спечелиха 25 медала - 6 златни, 5 сребърни и 14 бронзови. Представянето е повече от отлично, каза треньорът Стефан Илиев. "Шампионатът стартира на 25 юли, първите два дни гребаха мини лодките- най-малките- 4 и 5..

публикувано на 01.08.24 в 17:10

"Ботев" Враца с убедителна победа срещу "Ком" Берковица

Врачанският "Ботев" си припомни вкуса на победите, като спечели с 4:0 спаринг срещу четвъртодивизионния "Ком" от Берковица . Контролата се игра в сряда на помощния терен край стадион „Христо Ботев". Официалният терен е в лошо състояние, а домакините се опитват да го оправят преди следващото домакинство, което е в понеделник...

публикувано на 01.08.24 в 13:30

15-годишен вратар от школата на "Ботев" Враца ще играе за "Созопол"

Врачанинът Кирил Даскалов стана част от третодивизионния "Созопол".  Футболният клуб от морския град обяви привличането на 15-годишния талант преди старта на Югозападната трета лига в събота. Роденият през 2009 г. във Враца вратар е юноша на ФК "Созопол". Той е син на бившия тартор на агитката във Враца Георги Даскалов. Колоритният запалянко..

публикувано на 31.07.24 в 15:48

"Монтана" вкара 3 гола в Горна Оряховица

Класическа победа с 3:0 записаха футболистите на "Монтана" при гостуването си на "Локомотив" /Горна Оряховица/.  Срещата бе от 2-ия кръг на Втора лига. Добрев, Ежике и Цеков бяха точни за успеха на момчетата на треньора Танчо Калпаков. В 13-та минута Филип Ежике центрира от дясно, вратарят на домакините Генадий Ганев не изби по най-точния начин..

публикувано на 31.07.24 в 11:00

Сребърен и златен медал по шах спечелиха деца от Мездра

Сребърен и златен медал по шах спечелиха деца от Шахматен клуб "Локомотив" Мездра от двудневен Международен детски турнир "Купа Марина" Габрово.  В турнира участваха 75 състезатели от България, САЩ, Русия, Швеция и Испания. Децата бяха разделени в два турнира: до 10 и до 16 години. Те играха класически шах при контрола 30 минути +30 секунди на ход...

публикувано на 30.07.24 в 17:25