Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 август 2015 година

Снимка: Светослав Цветанов

Новата входна табела на Видин беше открита от кмета на общината Герго Гергов. Тя е разположена до моста "Чобан кюприя" на входа на града. Табелата "Добре дошли във Видин" е изработена от видинска дизайнерска фирма и е монтирана на общинска земя. Надписът е вертикален, а по средата е изобразен гербът на града и е монтиран електронен часовник с термометър. Съоръжението е снабдено и с ефектно LED осветление. Табелата тежи близо 3 тона. Припомняме, предишното съоръжение беше премахнато миналата година след инцидент.

"Отговорност е да бъдеш кмет на един град, а кметските избори не са битка нито състезание", така коментира днес пред журналисти кандидатурата си за втори кметски мандат Герго Гергов. Припомняме, инициативен комитет застана зад номинацията му преди две седмици. "Може само да ме радва, че има хора, които оценяват това, което съм свършил аз и екипа ми, но това са тежки отговорности, които трябва заедно да поемем" - каза още Герго Гергов.

Павел Петков от ГЕРБ е предложението на партията за председател на Общинската избирателна комисия (ОИК) във Видин. Това стана ясно по време на консултациите за състава на ОИК във Видин. Заместник председател ще е Ирена Николова от ДПС и секретар-  Габриела Лилкова от БСП- Лява България. 11 ще са членовете на ОИК- Видин- трима ще са от ГЕРБ, двама от БСП и по един от останалите имащи право на участие партии и коалиции. Единственият проблем при днешните консултации беше дублирането на предложения за заместник председател на ОИК. Две от партиите - ДПС и Атака претендираха за позицията. Председателят на Атака във Видин, д-р Емил Лилов оттегли предложението си, след като представителят от БСП - Лява България подкрепи кандидатурата на ДПС. От АБВ обявиха, че ще представят своето предложение утре.

Ситуацията в структурата на ГЕРБ Монтана не представлява проблем, заяви по БНР Цветелин Паунов, заместник председател на Националния предизборен щаб на партията. Припомняме, номинацията на Пенка Пенкова за кмет на Лом доведе до оставки в партийното ръководство в областта. Според недоволните, тя е била наложена от централното ръководство на ГЕРБ.

С 96 души са намалели безработните в общините Враца и Криводол през месец юли, съобщиха на традиционната си пресконференция в Бюрото по труда в града под Околчица, което брои хората без препитание в двете общини. В края на седмия месец от годината регистрираните на трудовата борса са били 4 179. Това е с 96 по-малко от месец юни и със 766 в сравнение с месец юли 2014-а. Средният процент на безработните в община Враца е 9.49%, а в Криводол – 42.26%. Средните нива за областта са 19.45%, което е двойно от равнището за страната от 9.44%. Няма никаква промяна в тежкото положение в общините Хайредин /66.49%/ и Борован /63.67%/, където средно на 4-има в трудоспособна възраст, трима са без постоянно занимание. В тази тъжна класация следват общините Криводол и Бяла Слатина /39.18%/. Един на всеки трима души пък е без препитание в общините Мизия /28.92%/, Роман /29.02%/ и Оряхово /29.10%/. В Козлодуй безработните са 16.62 на сто от трудоспособното население, а в Мездра – 15.71 процента.

Жители на община Белоградчик се срещнаха днес с областния управител на Видин Момчил Станков по време на изнесената му приемна в града под скалите. Социални и битови въпроси, както и тези, които касаят пенсионната реформа, сечта на държавни и общински гори, бяха поставени на срещата. "Останах приятно изненадан от активността на гражданите", каза Момчил Станков.

Водоподаването във водопроводната мрежа на Видин беше спряно днес поради прекъсване на електрозахранване на Колекторна помпена станция. "ВиК"- Видин въвежда в експлоатация нова помпена станция, която източва отходните води в града, обясни аварията Борислава Луканова от ЧЕЗ. "Те помолиха ЧЕЗ да осигури временно захранване, за да направят пробите във връзка с въвеждането в експлоатация на това съоръжение. Съответно аварира кабел на дружеството..." Водоподаването във Видин ще бъде спряно до отстраняване на авариите по електрозахранването от служителите на ЧЕЗ, съобщават от "ВиК"- Видин.

В Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще бъдат отворени офертите в откритата процедура за изготвяне на технически проект за укрепване на участък от пътя Видин - Кула - Връшка чука. Интензивните валежи през миналата година и в началото на тази активизираха свлачищна зона при 10-ти километър на второкласния път, предизвикаха пропадане на пътната настилка и отваряне на дълбоки пукнатини, достигащи над 1 м в дълбочина и широчина. Това налага възлагането на проектантски работи, които да изяснят причините за възникналите дестабилизационни процеси, да се предложат конкретни мерки и технически проект за трайно укрепване и възстановяване на засегнатия участък. Авариралата отсечка е между селата Бела Рада и Войница. Прогнозната стойност за изпълнение на обществената поръчка е 60 000 лв. без ДДС, а срокът е 40 календарни дни. В момента движението при 10-ти км се осъществява по обходен маршрут - стария път, който е в непосредствена близост до авариралия участък. Скоростта е ограничена до 40 км/ч. Поставена е необходимата пътна сигнализация. Офертите ще бъдат отворени утре, 28 август, от 15:00 ч. в АПИ.

Новата GPS-геодезична мрежа по българския бряг на река Дунав е вече в експлоатация, съобщиха от Агенцията за проучване и поддържане на реката. Данните от измерванията са с висока точност, като те се използват за направата на хидрографни карти и за допълване на електронни навигационни карти. Новата GPS-геодезична мрежа е предпоставка за повишаване на качеството на геодезичните измервания за целите на изучаването на промените в река Дунав и за подобряване на условията за корабоплаване, обявиха от Агенцията.

Обемно-пространствените решения на дванадесет важни обществени сгради в Плевен бяха представени за обществено обсъждане в зала "Плевен". Техническите паспорти и работните проекти за реконструкция на зданията са  изготвени в рамките на проекта на Община Плевен "Създаване на проектна готовност за участие по Оперативна програма "Региони в растеж" през Програмния период 2014.2020 г." с ръководител  заместник-кмета арх. Трифон Иванов.   В списъка на сградите са Центърът за работа с деца, зала "Катя Попова", бившето училище "Марин Дринов", детските заведения "Яница", "Калина", "Щурче", "Юнско въстание", "Ралица", "Теменуга", "Дружба", ясла "Гергана", начално училище "Хр. Ботев". Общата стойност на проекта е 1 348 383.60 лв., а срокът за изпълнение - октомври 2015 г. Той включва изготвяне на работни проекти за още 33 обекта в Плевен, сред които улици, части от централната пешеходна зона и пл. "Ст. Стамболов", нови и съществуващи детски площадки, надлези, пешеходни и пътен мостове, надлези.

По време на лятната ваканция във видинските училища не са извършвани основни ремонти, които да са свързани с по-големи инвестиции или саниране на сгради. Това каза началникът на Регионалния инспекторат по образование Марийка Василева. В две училища се извършват основни ремонти на отоплителните инсталации, но те няма да попречат да започне нормално учебната година.

10 ученици от Врачанско не са допуснати на поправителната сесия на държавния зрелостен изпит по български език и литература, казаха за радио Видин от Регионалния инспекторат по образованието в града. 26 от зрелостниците не са се явили. Изпитът премина спокойно за 134 души, каза началникът Галина Евденова. Този път няма хванати в опит за преписване, допълни тя. Утре, продължава втората матура по избираем предмет. По география неиздържалите първата сесия зрелостници са 125, по история 11, по биология 21, 17 са по философия. Само един ученик ще се яви на поправителна матура по английски език, казаха още от врачанския инспекторат по образованието.

Дебютна фотоизложба с живопис представя от 18 часа в Лом Радостин Иванов. За себе си авторът казва, че търси провокацията и абстракцията. В експозицията си творецът показва снимки от Северозапада и от Прага.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00